komisura

Sever Spanije - predlozi

23 poruke u ovoj temi

Ovaj zimski period godine je u mom slučaju pravo vreme za planiranje narednih putovanja, ili makar maštanje :) Već sam se odavno deklarisala kao zaljubljenik u Španiju, i ostao mi je ovaj sever zemlje neposećen, da me kopka. Kako destinacija nije baš popularna, nadam se da će se javiti neko sa informacijama iz prve ruke.

Period puta bi verovatno bio maj mesec, mada znam da bi letnji period bio bolji zbog nepredvidivog vremena u tom delu. Trajanje od 7 do maksimalno 14 dana. Kako bih letela do tamo i nazad još ne znam, pravila sam neke kombinacije Easyjet-om preko Ženeve do Bordoa/Bilbao-a... ili neka Lufthansa Bg-Bilbao ako se ubode povoljnije. Najviše me muči itinerer, pošto bih po običaju, sve da vidim. :rolleyes:

Da li da se upuštam i u baskijski deo Francuske ili ne? Svakako bi akcenat bio na Španiji, pa bi eventualno mogla odvojiti samo dva, tri dana za FR. Kako rasporediti boravak u Španiji? Razmišljala sam o kružnoj ruti - San Sebastian (izlet za Pamplonu i Hondaribiu) - Bilbao - Burgos - Leon - Oviedo - Santander ili neko manje obalsko mesto - nazad u Bilbao na let. Gradove u unutrašnjosti bih obišla samo na dan, dva. Duži boravak bi bio u San Sebastianu (recimo 4-5 dana). Htela sam prvobitno da obiđem i Galiciju na ovoj turi (Santjago de Kompostela, La Korunja, Vigo, ostrva Cies...), ali vidim da je to nemoguća misija i da ću "morati" opet u Španiju :) Da napomenem da nije problem da se selimo iz grada u grad, bilo da iznajmimo auto ili javnim prevozom, ali negde moramo ostati i nešto duže kako bi se malo odmorili i upili atmosferu grada.

Suvišno je reći, sve ideje/preporuke su dobrodošle - o ruti, vremenu potrebnom za obilaske, zanimljivim mestima, smeštaju, transportu... bilo čemu!

:hello:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Po meni bi valjalo da podelis boravak na tri dela, pa ako planiras dve nedelje odmora, najvise vremena bi trebalo da izdvojis za San Sebastijan (inace moj omiljeni grad u tom delu Evrope) i da to iskombinujes sa francuskim delom Baskije (San Zan de Luz, Bijaric, pa eventualno do Arkasona i Bordoa), a da koji dan ostavis za Burgos i okolinu. Bilbao ce ti ionako biti polazna i zavrsna tacka putovanja.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Dragane, nekako sam pretpostavila da ćeš mi ti biti glavni konsultant :D Da li iz SS mogu da se obiđu San Zan de Luz i Bijaric kao dnevni izleti ili misliš da bi bilo bolje prenoćiti negde u FR? Osim ako budemo leteli od/do Bordoa u jednom pravcu, nekako sumnjam da ću stići da izdvojim još par dana za Arkason i Bordo... U kom periodu godine si ti posećivao ove krajeve?

Defintiivno, tek kad se malo krene u istraživanje neke destinacije počnu da iskaču sve zanimljivija mesta...

Npr, naiđoh i na Gaztelugatxe:

800px-Gaztelugatxe_4199995260.jpg

Pa zatim mestašca na obali, Leikitio:

800px-Lekeitio_ikuspegia.jpg

Ili Getaria:

800px-Getaria%2C_Euskal_Herria..jpg

*slike su sa Wikipedie

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Komisura, nije problem da se iz San Sebastijana ode u jednom danu do San Zan de Luza i Bijarica, ako budete rentirali kola, inace moze da bude malo naporno.

Naime, lokalni voz, poznatiji kao Euskotren vozi do spansko-francuske granice (Hendaye) i odatle se preseda u vozove koji dalje idu francuskim delom Baskije, a neki i dalje (presedanje izgleda tako sto iz jedne male zgradice, pored perona, predjes nekih 20-30 m pesaka i onda ulazis u vecu zgradu zeleznicke stanice gde se kupuju karte za francuske vozove).

Sve ukupno, od SS do granice ima nepunih sat vremena, a do SZDL jos nekih 20-30 min, a do Bijarica jos 10-15 minuta vise.

Po meni SZDL ima lepsu plazu, ali je Bijaric svakako sadrzajniji i po meni zasluzuje da mu se posveti jedan ceo dan (a mozda i spava tamo).

Ja sam taj deo prvi put obilazio 2008.godine, bas iz Bordoa (tamo mi zivi dobra prijateljica), i odatle sam nastavio vozom dalje do spanskog dela Baskije, dok sam u povratku u Bordo izdvojio jedan ceo dan za Arkason, i pola dana za La Rochelle.

Kada sam 2010.godine ponovo dolazio u Baskiju, leteo sam avionom od Madrida do Bilbaoa.

Ako ti bude bio potreban jos neki savet, slobodno pitaj.

Pozdrav,

Dragan

Izmenjeno (Dragan)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za eventualno rentiranje auta bih se dobro presabrala pre odluke, moram još da razmislim. Možda je potrebna neka dodatna doplata za vožnju u FR, a i sever Španije je poprilično pokriven putarinama za razlika od juga, sajt ViaMichelin kaže da je cena iste za deonicu Bilbao - San Sebastian 9,7€, ili npr. Vitoria Gasteiz - Burgos čak 12€. Tako da ću detaljno istražiti opcije, možda rentiranje samo za deo putovanja.

Mislila sam više na period godine u kom si boravio u ovom delu, šta misliš o maju mesecu kao izboru? (to mi je jedina varijanta za narednu godinu, kada je u pitanju ova destinacija)

Što više gledam, uviđam koliko mi gradovi u pokrajini Kastilja i Leon dodaju kilometražu, i "cepkaju" rutu na dodatna kratka zaustavljanja na po jednu noć, što ume da bude pomalo zamorno. Ali, nekako me privlači srednjevekovni duh tih gradova i impozantne gotske katedrale :)

Mali sneak-peak, Burgos:

800px-Catedral_de_Burgos_II.jpg

Leon:

800px-Catedral_de_Le%C3%B3n_vista_cl%C3%

Kao dodatak - Oviedo, iako pripada oblasti Asturija:

800px-Catedral_de_Oviedo_2010.JPG

Izmenjeno (komisura)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I ja sam bas obilazio Baskiju u drugoj polovini maja, kao i polovinom septembra. Vreme je bilo idealno, cak je palo i kupanje u Atlanskom okeanu (krajem maja je temperatura vode bila 18.5-19 C, a u septembru izmedju 19.5-20 C).

Burgos je jedno vreme bila glavna stratesko mesto za Frankove trupe tokom gradjanskog rata, a poznat je po i po katedrali.

Izmenjeno (Dragan)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlično, znači ipak ima nade da neće biti baš sve vreme kiša :) Ja more/okean volim u bilo kom periodu, samo da mi je na vidiku, a još ako padne i kupanje...

Da, delom mi je poznat taj deo istorije Burgosa. Skoro sam pročitala knjigu "Duhovi Španije" i osvežila neke detalje iz španske istorije. Burgos u svakom slučaju izgleda kao interesantna usputna stanica.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Karte su kupljene! :klap: Putujemo u drugoj polovini maja, na 15 dana.

Otprilike sam zaokružila raspored obilazaka, možda ćete imati neki predlog za izmenu:

- dolazak u Bilbao i odmah uzimanje auta, odlazak za Vitoria-Gasteiz i prvo noćenje,

- Burgos, 1 noć

- Leon, 1 noć

- nakon odlaska iz Leona, kratak obilazak Astorga zbog jednog Gaudijevog zdanja, pa odlazak za Oviedo gde ćemo biti 2 noći,

- Santander, 3 noći, uz obilazak obale - Llanes, San Vicente de la Barquera, Comillas, Santilliana del Mar, ... u pitanju su mala mesta i dovoljno je obići ih na po nekoliko sati,

- vraćanje auta i odlazak busom za San Sebastian, gde bi proveli narednih 5 noći, uz obilaske - Pamplona, Hondaribia, Getaria & Zumaia, Biaric... kako i koliko budemo raspoloženi,

- Bilbao, poslednje 2 noći.

Zamerke, predlozi, dopune, ... samo napred :D

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ohohoho bice lijep putopis kojem se unaprijed radujem-uzivaj!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hehe, i ja sa nadam :happy: Ali ima još mnooogo do tad...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

komisura, ovo je najavljeni odgovor iz teme o San Sebastijanu, a tice se Santandera.

Obzirom da smo tog leta (2010.) imali poprilicno siroku turu - Napulj sa svim i svacim oko njega, Rim, pa onda Santander i to kod prijatelja u gostima, nismo mnogo isli daleko po okolnim mestima. Najvaznije nam je bilo plandovanje po plazama kojih u i oko Santandera ima u izobilju, bukvalno za svaki dan po dve. Za 7 dana u Santanderu imali smo samo jednodnevni izlet u Bilbao i to je bila ljubav na prvi pogled. Mnogo vise nam se dopao nego Santander. Ima sarm (mozda je neko video i bolje, ali mi nismo) koji u Santanderu nismo bas osetili. Santander je ok, ali posle Napulja, Santander nam je dosao kao hladan tus, ali ne zbog temperature, vec zbog neke sterilnosti u ljudima i atmosferi uopste. Setaliste u luci je lepo, centar takodje (cak lici na Terazije u Beogradu), a siri centar i periferija imaju neki socijalisticki stil gradnje novijih stambenih zgrada, kao u Srbiji, bas cudno, mada je uredno. Posto su te godine pobedili na svetskom prvenstvu u fudbalu, sa skoro svake terase i prozora visila je spanska zastava. Uvece je u centru puno mladih, izlazi se, toga ne nedostaje... Uredan grad, u principu. Dobra polazna tacka za izlete naokolo - one zelene livade i sume visokih cetinara (kao na severozapadu USA) su predivan prizor.

Konzumirali smo Santander kao letnju destinaciju - plaze, plaze, plaze...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ultralamb, hvala puno na prenesenim utiscima! Nekako me Santander nije previše privukao, tako da neće biti šteta što ćemo dosta vremena potrošiti na obilaske manjih mesta oko njega. Za sam grad ćemo imati dan i po, to će nadam se biti dovoljno da steknemo neku sliku o njemu. Drago mi je da ti se Bilbao dopao, tamo ćemo završiti ovu turu po severu Španije.

Neobično mi je da je neki španski grad ostavio utisak hladne atmosfere, to mi ne liči na njih, mada - spremila sam se na različitosti severa i juga... I da, da li je voda bila hladna za kupanje? U maju kad ćemo mi ići sigurno jeste, ali da li može leti da se kupa normalno ili je varijanta - stisni zube da ne cvokoću? :nea:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Obožavam tvoje putopise tako da se nadam da će i ovu avanturu pratiti jedan :dance:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pomenuh u temi o San Sebastijanu - dakle, voda je LED LEDENI (sredina jula), bez razlike po pitanju lokacije i doba dana. Ali ko moze da se adaptira, nece mu smetati.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da u pravu si, sećam se da si pisao. Eh, to je baš šteta, isto kao i u Portugalu, plaže su predivne ali voda je brrr. Zato kod njih svi nose surferska odela pa nema problema.

@Lila-P Biće obavezno neki putopis po povratku :)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka