brada70

Varsava

61 poruka u ovoj temi

Nedavno sam se vratio iz Varšave i malo je reći da sam oduševljen gradom. Preporučujem ga svima. U narednih mjesec dana planiram da vam u detalje opišem mjesta koja sam posjećivao, a za početak ide jedan post uopšteno o Varšavi, sa korisnim savjetima kako se snaći i grubom slikom onoga što treba da vidite tamo.

ŠTA POSJETITI U VARŠAVI - KORISTAN VODIČ

http://putovanjazasvakoga.blogspot.com/2015/05/sta-posjetiti-u-varsavi-koristan-vodic.html

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Upravo smo se vratili sa putovanja koje je obuhvatilo Poljsku i Slovacku,izmedju ostalog,posetili smo i Varsavu.U Varsavu smo krenuli sa puno predrasuda,misleci da grad nije turisticki zanimljiv......medjutim,po dolasku smo doziveli sve suprotno od onog sto smo ocekivali.Varsava je moderan grad ,mesavina starog i novog,prepun nebodera,brz,ziv,energican,prava metropola.Nas prvi susret sa gradom je bio u 8 ujutru kada smo stigli vozom iz Krakova.Grad nas je odmah kupio svojom energijom.Napomena za one koji kao i mi planiraju da dodju vozom iz Krakova za Varsavu,ima vise vrsta vozova,a cene prilicno variraju.Vozovi koji imaju oznaku IC i EIP su najbrzi,stize se iz Krakova za 2,5 sata,ali su prilicno skupi.Najbolja varijanta je da se kupi karta za TLK vozove kojima treba 2 sata i 50 minuta da stignu do Varsave.20 minuta duze putovanje ne znaci mnogo,ali znaci za dzep. ;) Karte u jednom pravcu(2 odrasle osobe i jedno dete) su nas izasle 84 zlota(nesto malo jace od 20 evra),vozovi su udobni,cisti i tacni.Inace,na zeleznickim stanicama slabo govore engleski jezik,pa treba dosta strpljenja da bi se sporazumeli sa gospodjama na salterima.Ili mozda mi nismo imali srece.... :)
O samom gradu necemo puno pisati,jer je kolega iznad sve to lepo opisao :) .Stari grad nam se posebno dopao.Fascinantno je kako su ga rekonstruisali posle razaranja u II svetskom ratu.Primetili smo  da stanovnici Varsave sa ponosom pricaju o ponovnoj izgradnji nakon rata.Lazienki park je fenomenalan,pravo mesto za opustanje.Mogli bi dodati da je Poljska jedna od najjeftinijih zemalja koje smo posetili.Zao nam je sto nismo uspeli da odemo i do severa Poljske,Gdanjsk nam je bio u planu,ali smo ga ostavili za drugi put.Bilo kako bilo,Varsava-apsolutna preporuka!

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Par reci o smestaju.....preko Bookinga smo rezervisali NWW apartamenty i nismo pogresili.Vlasnik ima nekoliko stanova u ponudi,a mi smo izabrali apartman u ulici Chmielna 35.Pogled sa terase je bio fenomenalan!Ceo grad je kao na dlanu.Vlasnik veoma ljubazan,izasao nam je u susret i pustio nas je u stan nekoliko sati pre check in-a.Stan je veoma lepo uredjen i cist,ima sve sto je potrebno za boravak od nekoliko dana.Nalazi se na odlicnoj lokaciji,10-15 minuta setnje do starog grada,metro stanica je odmah do ulaza u zgradu,a do zeleznicke stanice ima 10-ak minuta setnje.Evo kakav je bio pogled sa terase. ;)

20150512_203101.jpg

20150513_082555_Richtone(HDR) (Copy).jpg

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Drago mi je da vam se dopada Varšava, i ja sam oduševljen gradom. Zaista je prijatno iznenađenje. Stan vam je bio na baš super mjestu, sve vam je relativno blizu.

Nego, da nastavim. Vrijeme je da vam predstavim još jedan dio Varšave, a to je Novi grad ili kako ga Poljaci zovu Nowe Miasto.

NOVI GRAD (NOWE MIASTO) - ŠTA VIDJETI?

http://putovanjazasvakoga.blogspot.com/2015/05/varsava-novi-grad-nowe-miasto-sta.html

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Divno je što tema oživljava jer Varšava to i zaslužuje. Ne bih se ponavljao, već bi samo dodao par stvari sa našeg produženog vikend putovanja. Avio kartu smo kupili dovoljno unapred da je platimo vrlo povoljno - oko 65 evra ( i sada ima ponuda na sajtu poljske aviokompanije od 7300 dinara za kupovinu karte 90 dana pred let). Sa aerodroma i na aerodrom smo išli taksijem koji nije skup - manje od 10e do centra u drugoj (50% skupljoj) tarifi. Smeštaj smo rezervisali preko bookinga. Hotel Hampton by Hilton je neposredno pored železničke stanice (Centralna) i veoma blizu centra (pešaka). Cena je 210 evra ( tri dana za dve osobe). Odličan smeštaj i još odličniji doručak. Za obilazak grada smo sledili predhodno napisane preporuke + orange umbrella free walking tour ( polasci svakodnevno od 11h i 14:30..postoji i free walking tour  10:30 i 15:30). Tura je sjajna, vodičica je bila divna mlada devojka Beata koja je držala pažnju sve vreme ( više od dva sata) i na kraju nas je odvela u neki restorančić na meze i votku. Tura je besplatna,ali su joj svi oduševljeni turisti ostavili lepu napojnicu. Želim još da preporučim preslatki restoran Pod Samsonen ( ulica Freta 3/5) na samom izlasku iz Starog grada. Ambijent je divan, osoblje starinsko i prijatno (kao da su izašli iz serije Alo-alo), hrana odlična, a cena večere za dvoje sa dezertom ispod 20e. Sve u svemu iz sveg srca preporučujemo ovu divnu kulturu!

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Scorpio,odlicni putopisi,nadam se da ce biti jos koji nastavak.Da li ste posetili deo grada Praga,mi nazalost nismo stigli, pa nas zanima jel smo nesto propustili !?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Biće naravno još nekoliko postova. Ostalo mi je da pišem o Wilanowu, Pragi i onom dijelu grada oko Palate nauke i kulture, tako da ću sve zaokružiti. Što se tiče Praga distrikta, on je znatno manje "turističkiji" od ovog drugog dijela Varšave. Što se tiče stvari vrijednih pomena, postoji nekoliko crkava koje vrijedi vidjeti i za ljubitelje životinja, tu je zoološki. Postoji još nekoliko građevina poput stare destilerije votke, starog jevrejskog kupatila i ponekog spomenika, ali su više za pogledati usput.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav, veceras krecemo autom za Varsavu, poslom. Potreban nam je savet kako da sto bolje iskoristimo to malo slobodnog vremena koje imamo. 

E sad, mislim da cemo stici u Varsavu u subotu oko 9-10h ujutru, check-in nam je oko 14h, smesteni smo u Wilanow distriktu. Posto sam svesna da ne mozemo videti bog-zna-sta za tako kratko vreme, zanima me da li je moguce naci parking u Starom gradu u subotu prepodne (preporuka za parking), jer sam mislila da prvo odemo u Stari grad na sat - dva (ne verujem da cemo uspeti vise da odvojimo jer imamo i 2godisnje dete sa nama). Onda cemo obaviti sta imamo, i smestiti se, eventualno predvece obici Wilanow (videh neku palatu i park) jer se ujutru vec vracamo za Srbiju.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Što se parkinga tiče, ne mogu vam pomoći, jer zaista nisam vidio obilježene parkinge dok sam bio tamo. Mada gradski prevoz vam nije skup i praktičan je. Kupite kartu za 24h, koja košta 26 zlota (6,5 eur) po osobi i mirni ste. Ako imate tako malo vremena, onda posjetite Stari grad (Plac Zamkovy i Rynek Starog Miasta). Pošto ste u Wilanowu posjetite i park Wilanow. Ne morate uzimati ulaznicu za palatu da ne gubite vrijeme, uzmite samo za vrt jer je zaista lijep i prijaće vam šetnja.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26955
    Ukupno tema
    904441
    Ukupno poruka