brada70

Varsava

61 poruka u ovoj temi

Marko Polo, hvala na divnom postavljenom albumu slika Varsave, nama buducim putnicima ce biti vrlo koristan jer ipod slika postoje opisi. Planiram 5 dana u Varsavi od 15.marta, kupila promotivne avio karte, pa bi mi znacilo da ponesem u nekom downloadovanom formatu album sa opisima slika. Ima li neko savet kako da to najbolje izvedem, za sada mi samo pada na pamet da radim screen shot svake slike, sto nije bas optimalno?

Smestaj smo rezervisali na Plac Dąbrowskiego . Svaki savet u vezi ove lokacije je dobrodosao, ima li neka klopa za preporuku u blizini, kako je uvece u tom delu isl.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Što se tiče slika, nećeš naći lakši način da skineš sve to. Eventualno možeš da prekopiraš moje putopise u word i isprintaš, pošto sam se ja vodio slikama Marca Pola prilikom organizacije putovanja i obišao sam sve što i on, plus još nešto dodatno. 

Što se tiče lokacije smještaja,  vidim da je to blizu Saksonskog parka, što je pitom, ali ne pretjerano prometan kraj. Nisam tim dijelom naveče prolazio, mada mislim da je prilično pusto, iako mi se ne čini kao sumnjiv kraj. Na dobroj ste lokaciji, Stari grad vam je prilično blizu, kao i neke druge atrakcije, poput palate kulture i nauke.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 Dobra je lokacija. Mi smo letos prolazili I uvece kasno, mirno je, ali je ulica Novy Swiat, tj Krakowske Przedmiescie stvarno blizu, a tu je prepuno restorana, kafica, sve radi do kasno. Mi smo razmatrali hotel Sofitel Victoria, koji je upravo u tom kraju, pa mogu da ti kazem da je ok lokacija, zaista, bas smo se slozili setajuci tuda. Izlazis negde kod Varsavskog univerziteta u Krakowskie Przedmiescie.

Ne brini za klopu, stvarno svega ima na svakom koraku I sve radi do kasno, a cene su povoljne. I mnogi marketi rade do ponoci, mi smo uzimali borovnice, maline I kupine svako vece pred odlazak u hotel, dakle, nikad pre 23h ;)

Izmenjeno (shania)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
  • Zahvaljujem Scorpiu, uradila po preporuci, odstampala putopise, lepo izgleda.
  • Hvala i putniku Scania,  vidim na gogole mapi da je Krakowske Przedmiescie stvarno vrlo blizu smestaju koji smo rezervisali (preko www.airbnb.com, imam dobra iskustva sa njima). Skupljam polako sta obici, ima vremena do marta.
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Super opis, kratko, jasno, a obilje korisnih informacija, svaka cast na azurnosti :klap:

Varsava je bas lepa I vesela tokom leta, ostala sam duzna jedan julski opis Varsave  :blush:, ispravicu to uskoro. 

Izmenjeno (shania)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Divno ste sve opisali svi, i hvala vam na informacijama!

 

Ja cu biti u prolazu kroz Varšavu sledećeg meseca, imaću jedan ili jedan ipo dan najviše.

Pošto stižemo jako kasno (nešto pred ponoć) pokušala bih da nađem smeštaj blizu autobuske/železničke stanice, negde prema reci i u pravcu starog grada (google map mi pokazuje da ima oko 3 km izmedju glavne železničke i starog grada).

 

Kako se to vama koji ste bili čini, da li je realno uspeti obići većinu tih stvari?

Ovu besplatnu šetnju ću svakako videti da iskoristim (po starom gradu), a želela bih i neki muzej (Poljski nacionalni, verovatno). Koliko vremena za njega treba?

 

Takodje, volela bih da vidim i  Lazienki Krolewski...Draganbgd reče da je on oko pola sata pešaka od centra....ali šta se uopšte u Varšavi računa kao centar? Stari Grad ili nešto drugo?

 


Hvala puno na odgovorima :)

 

 

 

 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako ćeš u martu ići u Varšavu, predlažem da se fokusiraš na centar, tačnije na Stare miasto i Nowe miasto. Dakle, kada od palate kulture i nauke kreneš prema rijeci i dođeš do one skulpture palme, treba da se fokusiraš na lijevu stranu tj. polovinu ulice Nowy swiat na koju se nastavlja ulica Krakowskie Przedmiescie koja se prostire sve do glavnog trga (Plac Zamkowy). To je sama srž starog grada. Promuvaj se kroz ulice Piwna i Swietojanska, obiđi Rynek Starego Miasta gdje se nalazi statua varšavske sirene. Potom produži do barbakana i u ulicu Nowomiejska i Freta sve do Rynek Nowego Miasta. Tu otprilike možeš završiti turu. U Varšavi imaš i mnogo lijepih parkova, ali nisam siguran da ih ima smisla posjećivati u martu, pogotovo ako imaš tako malo vremena. Ako planiraš u Lazienki park i palatu na vodi ne bih ti savjetovao pješke, bolje uzmi bus.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Može štošta da se vidi za dan, Varsava je ravna, uglavnom, I lako se prelaze razdaljine koje, inače, uopste nisu velike, bar za većinu stvari interesantnih pri prvoj poseti. Mi smo stvarno obišli mnogo toga, a u bus smo jednom usli,  kada smo išli u palatu Vilanov. Sve ostalo pešice bez ikakve muke I napora.

Nadji smeštak tik iz stanicu, na primer, Hampton by Hilton,  koji je tik uz stanicu I uz najveći šoping centar Zlóte Tarasy. Veruj mi da je sve lako peske dostupno, pa ako budes nasla povoljniji smestaj u radijusu od kilometar, ne oklevaj. Mi smo bili u sjajnom hotelu Mercure Warszawa Grand, u ulici Krucza I na booking-u je pisalo 700m od glavne železničke, sto na licu mesta, sa sve koferima po dolasku iz Krakowa, nismo osetili. Inače je smestaj baš povoljan u Varsavi, videćeš, centralne lokacije u dobrim hotelima su jeftinije nego u većini evropskih gradova, sto je plus.

Centar je deo oko Palate kulture I nauke, oko tj.sa obe strane Al.Jerozolimske, deo duž ulice Novy Swiat ka Stare Miasto I Nowe Miasto.

Za dan možeš.da obidješ ovo sve, ukljucujuci Sopenov muzej, kompleks Varsavskog univerziteta, Narodnu operu, grandiozne crkve duž ulice Krakowskie Przedmiescie  I oko Trga zamkova, kao i crkve u Nowe Miasto, Kraljevski zamak, spomenik deci-ucesnicima revolucije (spomenik malom ustaniku), mene rasplakao, a toliko jednostavan, da prodjete kroz Ogrod Saski I obidjete spomenik junacima rata, koji se nalazi uz trg Pilsudieskiego, muzej Marije Kiri, izuzetno upecatljiv spomenik borcima palim na istoku, zatim malo ka Al.Jana Pavla, gde mozete jos stosta videti, pa se vratiti do modernog centra grada I Palate kulture I nauke, lepog parka I trgova okolo, pa duz ulice Maršalkovske se prosetati do Lazienki parka. Naravno, redosled je proizvoljan :), tj.predlazem najpre Lazienki, tj. tokom dana.

Sta god ti treba Ili  te zanima, pitaj

Edit: Do Lazienki parka lagano I opusteno za pola sata od Palate kulture I nauke, nema potrebe za busom, puno toga se moze zanimljivog videti usput, osetiti grad, ja volim da vidim sve dostupno usput, a u pitanju je lep deo grada.

Izmenjeno (shania)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da preporucim smestaj(vec sam spominjao na prethodnoj strani) NWW apartamenty. Lokacija odlicna,do starog grada 15-ak minuta lagane setnje,zeleznicka stanica je isto veoma blizu,metro stanica Centrum odmah pored.Cena sasvim pristojna.
Do Lazienki parka mozete i metroom od stanice Centrum,sidjete na sledecoj (Politechnika),i onda ste peske za nepunih 10 minuta tamo.Bilo kako bilo,Varsava nije komplikovana,dosta toga moze i peske da se obidje. ;)

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sto se tice hotela u Varsavi, rekla bih da su najpovoljniji Ibis hoteli i hoteli grupe Accorhotels http://www.ibis.com/gb/booking/hotels-list.shtml. Imate dva budzet hotela sasvim pogodna za nekoliko dana sa cenama i od 9 evra po noci za dve osobe. Hoteli su na pogodnim lokacijama, a preporucujem Ibis budget centrum koji je blizu reke, a iznad parka Lazienki. 

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala vam puno na ovim informacijama!

Ibis hotele nisam primetila do sada, vidim da je najblizi od tih budget varijanti tik uz reku, pa mi se cini malo daleko za ponocnu setnju ... ali razmislicu jos malo.

 

 

@shania, posto si pomenula da ste dosli iz Krakova, a mi cemo se par dana kasnije  kroz Varsavu vracati do njega - da li imas neki savet u vezi prevoza? Znam da je bus najjeftiniji, ali mi nesto naginjemo vozu...imaju li im vozovi bife? Kako su organizovani?

I da li na stanicama govore engleski, posto postoje neke informacije koje moramo na licu mesta proveriti?

Izmenjeno (Hermesa)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vozovi su im sjajni, tačni, čisti, milina se voziti.

Mi smo išli i vratili se iz Krakova u Varšavu najbržim, EIP vozom.

On ne staje nigde izmedju ovih gradova.  Karta je 150 Zlota, sto je letos bilo oko 35e, Voz je besprekoran. Nema gužve, klimatizovan, tiha muzika, apsolutna čistoća :). U kartu je uključeno i jedno piće po izboru, stjuart ide kroz vagone sa kolicima i služi, izbor je vrlo širok. Naravno, možeš kupiti mimo toga šta želiš, postoji i bife. Razdaljinu izmedju Varšave i Krakova predje, po redu vožnje, za 2 sata i 28 minuta, mada su ovi kojima smo išli u oba smera stigli za 2 sata i 15 minuta.

Od mene apsolutna preporuka za ovaj voz, da ide odavde neki bar sličan, radije bih njime išla u Poljsku, nego se smarala na aerodromima dva sata pre i pola sata posle leta, najiskrenije. Sam krajolik na relaciji Varsava-Krakov je super, šumovita ravnica, sve zeleno, doduše, to je bio jul :), u martu je verovatno prizor ogoljene šume.

Dakle, gledaj EIP  vozove, moj ti je savet, maksimalno vremena ostaje za sve drugo. 

Pored njih, postoje EIC i IC vozovi, oni su po rangu sledeći, posle ovih najbržih i najkomfornijih. Takodje su klimatizovani, ali staju i na usputnim stanicama, pa im je vreme puta duže. 

Poslednji rang su vozovi TLK, oni su sporiji, koriste starije, neklimatizovane vagone, i vreme puta je, koliko sam gledala, najčešće pet i po sati, što je, bar po nama, gubljenje dragocenog vremena u Poljskoj.

 

Na Centralnoj varšavskoj stanici, sa koje ćete, pretpostavljam, ići za Krakow pričaju engleski, kao i na Krakow Glowny.

No, nije problem ni kad ne pričaju, jer smo mi pravo sa aerodroma usli u lokalni  SKM S2 voz do Warszawa Zachodnia, tj.stanice Waršava -zapad, I odatle išli za Krakov (daleko lakša i brža varijanta nego da smo ulazili u grad) I tu je slabo ko pričao engleski.

Odlična stvar je što imaš na internetu red vožnje (fiksni i potpuno pouzdan), sa vremenom polaska i dolaska, imenom i brojem voza, npr.EIP 3504. Sve što sam o polascima videla na netu, uključujući i polaske lokalnog voza iz Krakova za Welicku, bilo je tačno u minut. Sve možeš da isplaniraš odavde, u nekim opšim crtama, EIP vozovi na relaciji Varšava- Krakov I obratno, idu, otprilike, na svakih sat vremena, plus-minus 10-15minuta.

Umemorišeš u telefon, pokažeš im na šalteru i gotovo, izdaju vam karte sa jasno ispisanim brojem perona. Vrlo su svi ljubazni, naš je utisak takav. 

Izmenjeno (shania)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svima. Svaka cast na putopisima, fenomenalni su. 

Planiram da ove godine posetim Varsavu, ali zbog velikog broja obaveza imam samo 2 moguca termina. Pocetak oktobra ili Nova godina. Zanima me sta mogu da ocekujem u koje vreme i sta mi preporucujete da je pametnije.

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zavisi šta su ti preferencije. Oktobar je bolji izbor ako planiraš da obilaziš parkove i lokalitete na otvorenom. Bojim se da je za Novu godinu prehladno i da su ti mogućnosti sužene.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka