jelenait

Bologna -putopis

28 poruka u ovoj temi

pridruzujem se misljenju,divan grad,na divnom mestu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlicno, nadam se da ce biti i nastavak. Planiram na prolece putovanje u tom pravcu, pa mi je ovo tvoje pisanije bas dobro doslo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Biće, biće, tek smo krenuli u šetnju.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Htela sam da ispravljam mnogobrojne greske, al' kasno. Posvadjala sam se s rodovima, o trgovima malo pisem u muskom rodu, misleci na trg, a malo u zenskom, misleci na piazzu.

Od Piazze Santo Stefano moze da se vrati do Piazze Maggiore istoimenom ulicom, takodje jednom od glavnih trgovackih ulica Bolonje. Ili moze da se presece nekom od poprecnih ulicica, ne izlazeci iz Srednjeg veka, do Via Castiglione.

bologna-054.jpg

Ako se od Piazze Santo Stefano prodje Via de Pepoli, izadje se tacno na zgradu glavne poste. Ova palata je izgradjena pocetkom 20. veka, izgleda kao da je od cipke, ali, zacudo, nisam je fotografisala. Preko parkica na Piazzi Minghetti, izlazi se na cuvenu trgovacku ulicu Via Farini, u kojoj se, zajedno sa pasazem Cavour, nalaze najluksuznije bolonjske radnje. Moram da kazem da u Bolonji ima prelepih radnji, za one koje interesuje soping, ali da uopste nisu jeftine. Evo nekoliko fotografija iz pasaza Cavour (Galleria Cavour):

img4222.jpg

img4223.jpg

img4224.jpg

Preko puta pasaza nalazi se jedan lep parkic, Giardini Cavour. Ovaj trg sam vec pomenula kao mesto na kome je, kao mali, ziveo Lucio Dalla. Tu se nalazi i poslasticarnica sa, kazu, najboljim sladoledom u Bolonji, koji je, kao i vecina drugih stvari, skuplji nego u Milanu. S druge strane parkica, nasuprot cuvenij gelateriji, nalazi se bolonjsko sediste Italijanske narodne banke; Banca d'Italia.

Gradnja ove zgrade je zavrsena 1865. godine u neorenesansnom stilu. Za ovu zgradu su karakteristicne bogato dekorisane arkade, od koji svaka predstavlja neku istorijski dogadjaj - geografska otkrica, epizode iz antike i drugo.

Evo jednog od svodova:

bologna-035.jpg

Samo stotinjak metara dalje, ulicom Garibaldi, oivicenom drvoredima fikus magnolija, nalazi se bazilika San Domenico.

Neverovatno, ni nju nisam slikala, valjda zato sto sam pored nje svakodnevno prolazila po nekoliko puta, pa mi je to izgledalo nepotrebno :neznam: . Slikala sam samo trg ispred sa statuom.

bologna-034.jpg

Ovo je jedna od najvaznijih bolonjskih crkava, glavno sediste dominikanskog reda. U crkvi se cuvaju mosti Sv. Dominika, osnivaca ovog fratarskog reda. Gradnja crkva je zavrsena 1240. godine, a izgradjena je u stilu gotike i romanike. Kai i obliznji trg Sv. Stefana, trg Sv. Dominika je poplocan recnim oblucima, kao sto se to radilo u Srednjem veku. Ova trobrodna crkva ima nekoliko lateralnih kapela, izmedju ostalih Kapela Sv. Dominika s pocetka 17. veka, u baroknom stilu, u kojoj se nalazi sarkofag Sv. Dominika (Arca di San Domenico), na kome su radili Nicola Pisano, Niccolo Dell'Arca i mladi Michelangelo. U ovoj bazilici se nalaze i orgulje na kojima je ucio Mozart, pripremajuci se za pristupni ispit za Bolonjsku akademsku filharmoniju.

Od Piazze San Domenico Via Marsili vodi do Via D'Azeglio, kojom cemo se uputiti nazad ka PIazzi Maggiore.

Via Marsili, iz Via D'Azeglio:

img4210.jpg

Kapija jedne palate u Via D'Azeglio:

img4212.jpg

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Na Piazzi Galvani nalazi se jos jedna palata vazna za istoriju Bologne. Jedan od epiteta grada, "dotta", ucena, odnosi se na njen univerzitet, najstariji u zapadnom svetu. Palata Archiginnasio, sadasnje sediste Opstinske biblioteke Archiginnasio, izgradjena je 1562/3. kao mesto na kome bi se odrzavala univerzitetska predavanja, koja su se do tada odrzavala u razlicitim zgradama.

Alma Mater Studiorum svoj pocetak ima 1088, kada je pocela sa radom Pravna skola.

Danas Univerzitet u Bolonji ima 11 fakulteta (skola), 33 odeljenja i vise od 80000 studenata. Osim toga, obuhvata vise skole i institute i veliku mrezu biblioteka i muzeja.

Archiginnasio je sluzio kao sediste Univerziteta od 1563. do 1803. Dvospratna palata sa unutrasnjim dvoristem ima dvostruki niz loza.

bologna-052.jpg

bologna-053.jpg

Zidove i svodove krasi kompleks od 7000 studentskih grbova i natpisa u cast profesorima.

bologna-051.jpg

Svaka familija koja je slala svog clana na studije, postavljala je svoj grb. Radilo se o plemickim familijama iz cele Evrope.

img4219.jpg

img4220.jpg

Na prvom spratu nalaze se stare citaonice "pravnika" (gradjansko i crkveno pravo) i "umetnika/zanatlija" (filozofija, medicina, matematika, fizika i prirodne nauke). Velika slusaonica (Aula magna) Stabat Mater nosi ime po prvom izvodjenju istoimene Rossinijeve opere 1842. godine, dirigovao je Gaetano Donizetti.

I "pravnici" i oni drugi su imali po 10 aula, ali odvojena stepenista; "pravnici" su se smatrali studentima I klase i nisu hteli da se mesaju s onima druge klase.

Anatomski teatar je napravljen 1637. godine i u njemu su se odrzavala predavanja iz anatomije. Napravljen je od drveta smreke i ukrasavaju je dva reda statua koje predstavljaju 12 cuvenih lekara (medju kojima Hipokrat, Galen i dr.).

p1040471.jpg

Anatomski sto je u pocetku mogao da se rotira oko vlastite osi. Razlog je bio sto je inkvizicija zabranjivala seciranje ljudskih leseva. S donje strane anatomskog stola bila je vezana jedna koza, a s gornje je bio les koji se secirao. Ispod stola je bio otvor koji je vodio direktno do jednog od vodenih tokova ispod Bologne, o kojima sam ranije pisala. Kada bi strazar najavio dolazak eventualne kontrole inkvizicije, sto bi se okretao i les bi padao u vodu, a anatomi bi se pravili da izucavaju kozu.

p1040470.jpg

Aula je, kao i veliki deo Bologne, pretrpela velika ostecenja u americkom bombardovanju 1944, ali je odmah posle rata restaurirana. Srecom, nadjeni su svi drveni delovi i statue, tako da ih mozemo videti u originalu.

Izmenjeno (jelenait)
4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

bravo,uzivao sam u svakom nastavku,vidim da moram da se vratim u Bolonju,da utvrdim gradivo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jelena, hvala na prijatnoj setnji kroz Bolonju :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala vama, u sledeću šetnju ovim divnim gradom ćete morati bez mene! ;-)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26852
  Ukupno tema
  901749
  Ukupno poruka