Hornet

[AktivanVikend] Kablar

4 poruke u ovoj temi

 

 

Kablar

 

 

Do lokacije Kablara (i Ovčara naravno) jednostavno se stiže putem Čačak - Užice, a pristup usponu kreće iz Ovčar Banje. Zahvaljujući Banji vikend na Kablaru vam nudi više od samog penjanja. Usponi, u zavisnosti od odabrane staze mogu biti različiti, od jako strmih, preko pešačkih, do biciklističkih. Sa zadnje strane moguće je prići i kolima.

 

Jedno od iskustava sledi.

 

 

 

Uspon na Kablar (mart 2014)

 

 

Nedelju dana nakon Visočke Banje na Rzavu iskoristili smo lepo martovsko vreme komšija Vlada i ja za kraće kampovanje kraj Ovčar Banje i uspon na Kablar. Da sam samo slutio kakvo nas kišovito proleće i leto čeka uzeo bih godišnji odmor još tada i zakucao se u prirodu da punim baterije.

 

U subotu popodne (28.03.2014) spakovali smo šator, podloške, vreće uz hranu i ostalu opremu. Naravno, uputili smo se u Ovčar Banju sa planom da prenoćimo negde u prirodi i da se u nedelju popnemo na Kablar. Meni bi to bio drugi uspon na vrh, dok Vlada debituje.

 

Stigli smo kasnije popodne i na vreme našli dobar "camping spot" poviše Zapadne Morave, na par kilometara od Ovčar Banje starim putem ka Čačku. Za 15 minuta smo razvukli šator i raspremili kompletnu opremu za spavanje. Ostalo je dobro druženje i fantastičan san na čistom vazduhu.

 

Ne mogu da kažem da smo u nedelju rano ustali. Naprotiv naspavali smo se k'o zmajevi, što je i bio plan, a onda smo se dovezli do tzv planinarskog doma odakle kreže uspon. Odlučili smo da se penjemo stazom 2, koja je valjda i najekstremnija na Kablaru - tačnije sve vreme ide uz liticu, ali vas i konstantno nagrađuje širokim pogledom. Rančevi, štapovi i put pod noge...

 

Na nešto manje od pola puta nailazi se na Savinu Vodu (mali izvor u steni i zidanu isposnicu, koju je po predanju posećivao Sveti Sava).

 

 

 

Savina Voda (fotografija pozajmljena sa net-a)

 

 

 

0+Savina+Voda.jpg

 

 

Kažu da se i danas tu drži liturgija jednom godišnje - ne više jer je verovatno muka sveštenim licima da se pentraju k'o koze gore uzanim stazama. Lično nisam ni napravio fotku ove znamenitosti jer sam dušu ispustio (najteže je u startu dok se ne prilagodi organizam na tempo), pa mi je bilo teško i da potežem aparat. Ono što me je ostavilo bez reči je renoviranje ove isposnice (baš tad bilo u toku), odnosno majstori koji su na ramenu izneli gomilu džakova, aman!

 

Krećemo dalje dvojkom (staza 2) i nakon 20-ak minuta se nailazi i na interesantnu pećinsku formaciju. Iako se kanalima nije nazirao kraj malo smo se igrali speleologije.

 

 

 

Najbolji način da se rešite komšije (pored lova)

:)

 

 

 

 

1+Speleologija.jpg

 

 

Uspon se nastavlja, dobrim delom uz same provalije, a pogled često zna da ostavi bez daha. U par navrata smo pauzirali na interesantnim vidikovcima jer iako nam je duša bila u nosu morali smo to da ovekovečimo.

 

 

 

Pogled ka Ovčar Banji i moja malenkost

 

 

 

 

2+Puca+pogled.jpg

 

 

 

 

Komšija na liticama Kablara

 

 

 

 

3+Panorama.jpg

 

 

 

 

Meandri Zapadne Morave

 

 

 

 

4+Meandri+Zapadne+Morave.JPG

 

 

 

 

Ovčar Banja

 

 

 

 

5+Pogled+na+Ov%25C4%258Dar+Banju.JPG

 

 

 

 

 

Vrh Kablara sa Ovčarom u pozadini

 

 

 

 

6+Vrh+Kablara.JPG

 

 

Vreme je na vrhu bilo odlično. Tek lagan vetar, čisto da morate da se obučete kako vas ne bi produvao onako znojave. Proveli smo tu dosta vremena, bez žurbe, ugodno se pogostili sa malo voća i energetskih tabli, da bi smo onda laganijom stazom gotovo strčali u podnožje. Možda je taj silazak bio malo naporniji za kolena, ali šta da se radi. Pred nama je ostalo još planiranih aktivnosti i prva je poseta zatvorenom bazenu sa termalnom vodom u okviru Wellness centra "Kablar" u Ovčar Banji.

 

 

Bazen (fotografija pozajmljena sa net-a)

 

 

 

 

7+Bazen.jpg

 

 

Voda u bazenu je čista i topla. Oko sat vremena smo se banjali i imam osećaj da smo se resetovali u potpunosti. Ona voda prosto vraća snagu. Na bazenu inače gužve nikad nema. Odem po nekad tamo sa suprugom i klinkama i broj korisnika nikada nije premašivao više od 10-ak. Šteta što onako nešto nemam u svom gradu.

 

Verovatno ne bi smo izašli iz tople vode ni nakon sat, da nam nisu podivljali stomaci. Ogladnelo se :)

Shodno tome ostala je još jedna stvar koja se nikako ne sme propustiti u Ovčar Banji - čuvenih pet ćevapa sa domaćim kajmakom u somunu.

 

 

 

Ćevapčići

 

 

 

 

8+Cevapi+u+kajmaku.jpg

 

 

Sve u svemu: Kablar + bazen + čuveni ćevapi na kajmaku = savršen recept za odličan vikend!

 

Preneto sa: http://ndasic.blogspot.com

post-15888-0-19625300-1408959306_thumb.j

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kablar

 

 

Izmenjeno (Genije)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Početak Nove 2021. godine smo iskoristili za uspon na Savine vode na Kablaru. Na uspon se kreće od restorana Dom u Ovčar banji. Sam uspon je relativno kratak (oko 30-40 min) ali poprilično naporan zbog konstantnog uspona. 

Isposnica Savine vode (ili Savinje) se nalazi na cca 550 m.n.v. Prema predanju pećina u kojoj se nalazi crkva je bila isposnica Svetog Save u kojoj se molio i svojim molitvama učinio da iz stena potekne voda koju je blagoslovio kao lekovitu. Odatle naziv Savine vode. Danas se ovde nalazi crkva, sagrađena 1938. godine. 

IMG_3988.thumb.JPEG.5b48466c1d2abfceab29

IMG_3990.thumb.JPEG.1fc1c1a2cd76ce8f4918

IMG_4011.thumb.JPEG.1613ad57c9325e470b2e

IMG_4003.thumb.JPEG.b13a91e519cf8e13eccd

IMG_4021.thumb.JPEG.38886e9ead837ee3d6b9

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Свакако ко је у могућности нека испроба виа ферату на Каблару. Одлична је :D 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26852
  Ukupno tema
  901749
  Ukupno poruka