Teogonija

Oko Cera i Guceva -Putopis

28 poruka u ovoj temi

9d612c3dfe8f2b006b0309ca287d00ac.JPG

U spomen na stogodisnjicu Cerske bitke odlucili smo da dva dana pre visokih zvanicnika odamo postu borcima Prvog svetskog rata. Osim istorijskih mesta Tekerisa i Guceva posetili smo i druge zanimljivosti ovog kraja oko grada Loznice.

Tekeris

896c8eb74255b90ef3228b197bf06a53.JPG

Nadomak Loznice na padinama planine Cer smesteno je malo mesto Tekeris. U centru je formiran spomen kompleks borcima Cerske bitke vodjene 16.-20.08.1914. god. 14 godina. Nakon bitke sakupljene su kosti postradalih, nasih boraca i boraca 28. praskog puka, i polozene su u zajednicku kosturnicu.

61cd1eb455888cb050ce09ba82988708.JPG

Spomen kosturnica je podignuta u obliku planine od grubih kamenih gromada u visinu od 10,5 m, po projektu ruskog inzenjera Sergeja Bagenskog. Na vrh spomenika smesten je veliki orao podignutih krila koji u kljunu nosi lovorov venac kao simbol pobede, izliven u Nemackoj. Sa prednje strane dominira srpski stit sa ocilima , kraljevska kruna i posveta "Vasa dela su besmrtna", kao i datum 18.08.1914. Spomenik je otkrio kralj Aleksandar Karadjordjevic na Vidovdan 1928.

90b8b4652055d8a96d7564fcc828406d.JPG

c7c58ba1b64cceed885e735d61883348.JPG

65f55267b8427c81d047cf1a0dcdba3c.JPG

Pored spomenika i kosturnice, sagradjen je i mali muzej u kom je moguce videti fotografije vojnika, civila u zbegovim, mape sa pravcima kretanja borbenih snaga i mali broj eksponata. Neveliki muzej se sastoji iz jedne prostorije i je podignut povodom obelezavanja 75. godisnjice bitke, a u njegovom organizovanju pomogli su Vojni muzej iz Beograda i Muzej Jadra. Tu nas je docekala kustos muzeja koja nam je ispricala istorijske i neke manje znane podatke.

6b9a97514287da6e45b82217b25a667a.JPG

e3dfc0a0bb49d12b77f854968a3d9a20.JPG

0c39ce78b25d91e16e2105f3733e88b9.JPG

5487457c29a3eeaa8e80939320d45049.JPG

Sa obe strane muzeja Cerske bitke postavljene su biste Radomira Putnika, Petra Bojovića, Stepe Stepanovića, Pavla Jurisica Sturma i Živojina Mišića, radovi vajarke Drinke Radovanovic.

89f389ea028f74945e0e1d56c6c06d5e.JPG

920c0ddba43e1b4103ba07b9c3489c71.JPG

Ovom prilikom ne bi se bavila istorijskim podacima same bitke, dosta toga ovih dana izlazi po novinama, neke fotografije koje su izlozene u muzeju sam vidjala takodje u dnevnoj stampi. Bilo je potresno gledati ih bas na ovom mestu nakon 100 godina.

U sastavu kompleksa nalazi se i spomen cesma

0a112ff718a3c0da1a210005f756ed07.JPG

Прелепо, хвала вам!

Данас сам био тамо и не могу себи да дођем од виђене лепоте и богатства.

Izmenjeno (Баџа)

Memorijalna galerija bitke na Drini 1914

dsc04254.jpg

Na izlasku iz parka u Banji Koviljaci nalazi se Memorijalna galerija bitke na Drini 1914. Privatnom inicijativom oformljeno je Udruzenje koje je pokrenulo ovaj projekat, kojem se kasnije pridruzuje i opstina. U objektu stare poste pre dve godine je napravljena ova postavka posvecena bitci na Gucevu.

e5e37cc738b88efe43c049b692448ed2.JPG

Ulaz je besplatan, moze se donirati po zelji i mogucnostima. Pored reprodukcija starih fotografija i mapa, zastava pukova, ima i delova granata, oruzja srpske i austrougarske vojske, cuturica... Na postavci se jos radi pa nije ceo prostor stare poste iskoriscen. Covek na ulazu nam se jada kako se pomalo zaboravilo na ovu bitku na Drini, ali njihov entuzijazam ne jenjava.

670541404f4dcc5b9431153811c86a1e.JPG

Izmenjeno (Teogonija)

Podeli na drugim sajtovima

Čekam Sunčanu reku i Tršić. :)

Mali Zvornik

Prenocili smo u Malom Zvorniku i nakon dorucka imala sam vremena tek da se spustim do Drine. Varosica se stisnula izmedju ozelenelih brda i zelene reke, protegla se u duzinu pored vodene granice sa Republikom Srpskom. Na ledja joj se navalilo Gucevo s jedne, Boranja i Jagodnja s druge. A preko vode, druga drzava je tako blizu da se moze viriti u komsijske prozore. Kazu da ispod Drine ima laguma, jos neistrazenih, sto ih je reka stvorila kad je prosirila korito i potopila stari rimski grad AD Drinum. Dva mosta povezuju dva Zvornika, dve obale i dve drzave. Noviji most se koristi za motorna vozila i pesake, stari je pesacki. Na oba su granicni prelazi.

ef86585a59e1a4ecf812ac130990995b.JPG

Stari, gvozdeni most stvecano je pusten u rad jos davne 1930. a izgradjen je po nalogu Kralja Aleksandra I Karadjordjevica, kao ispunjenje pradedove zelje da premosti “Drinu plemenitu medju” . Tu u blizini mosta 1931. je izdubljeno brdo i napravljen podzemni grad kao skloniste i komandni ratni centar Karadjordjevica. Predvidjen je za boravak do 5.000 ljudi, ali nije koriscen. Tuneli su dugi oko 1,5 km, ima oko sedamdesetak prostorija I sve je kopano u formi casnog krsta. Istrazivanja nisu zavrsena, kao ni podzemni grad. Naime od predvidjenog je uradjeno oko dve trecine, posto su radovi obustavljeni nakon ubistva kralja Aleksandra u Marseju.Ovde je poslednju noc pred odlazak iz zemlje proveo mladi Petar II Karadjordjevic. Obilazak ovog lokaliteta nije bio predvidjen programom, tako da osim ulaza u obliku kucice nista drugo nisam videla.

d5c13e040d8b9001b0f33e92f5ece701.JPG

Preko reke, u inostranstvu , od podnozja do vrha brda , medju podivljalim zbunjem i drvecem naziru se ostaci starog srednjovekovnog grada , poznatog pod nazivom Djurdjev grad ili Kula grad. Po predanju se smatra da je ovaj utvrdjeni grad delo Proklete Jerine, zene Djuradja Brankovica.

f8d1369c6fa6466a60f7689b56d83d92.JPG

Trsic

dd0db67c3b2d25b7bb2f5a92c8d41601.JPG

Po ko zna koji put za ova dva dana prolazimo kroz Loznicu, a da se ne zaustavljamo u njoj, i nastavljamo ka Trsicu. Ovaj etno kompleks je vecini sigurno dobro znan, jer je nezaobilazna destinacija izleta i ekskurzija u osnovnoj skoli. Ja sam osnovnu zavrsila tamo gde se obilazila Gupceva lipa pod kojom se dizala Seljacka buna, dvorce Trakoscan i Zrinsko-Frankopan… Nikad nije kasno da se propusteno nadoknadi. Smesten podno planine Gucevo ovaj muzej na otvorenom ima 35 objekata dinarskog tipa iz 19. Veka pa se moze steci uvid kako je nekada izgledalo seosko domacinstvo.

01e57a54d68d4d84fbe6cca7c17f2146.JPG

2abf11ed1884523124ceab7fdb33e12c.JPG

bc1d765b6d0c8af1f0524dbba179a2de.JPG

Pored glavne kuce za stanovanje u dvoristu se obicno nalazila kacara, vajat, ambar, mlekara. Duz kompleksa tece recica Zeravija, a postoji dosta sumskih staza i puteva za pesacenje, sto je obelezeno na maloj mapi koja se moze dobiti kod Vukove kuce. Vukova kuca i imanje su pred kraj kompleksa , ulaz se placa 150 rsd, kustos vodi u kratak obilazak uz prigodnu pricu.

44669b98a9a83e2552079455657300ba.JPG

Podeli na drugim sajtovima

Baš ste lepo ispunili dan, a ti si to odlično pretočila u putopis! Iskrene pohvale. Čekam Sunčanu reku i Tršić. :)

Hvala na pohvalama, nisam imala nameru, ali eto postavila sam i ostatak, tj. drugi dan ovog sadrzajnog vikenda.

Podeli na drugim sajtovima

Baš lep vikend! Imate li neku preporuku gde može da se ruča? Da li ste možda svraćali u Gučevske vajate? Moja ideja je da tamo i prenoćimo, ali nisam našla nigde neka iskustva, deluje ok na netu...

Podeli na drugim sajtovima

Po mom nekom misljenju (bio sam u svakom poznatijem restoranu u loznickom kraju), kafana Promaja (inace restoran) u Trsicu je najbolje mesto. Ima jela koje ne mozete nigde drugde da jedete (tipa jagnjeca sarmica i slicno).

Podeli na drugim sajtovima

Bas sam uživala i u čitanju i u fotkama, bravo :cvetak:

Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27028