nshedonist

Alanja - Izlet iz okolnih mesta

2 poruke u ovoj temi

Na forumu već postoje 2 podteme u vezi Alanje i to: Alanja - utisci i Šta posetiti kada ste u Alanji.

Međutim, obe podteme se uglavnom odnose na utiske turista koji su smešteni u samoj Alanji i u njoj provedu celo letovanje ili se pak odnose na izlete na koje turisti odlaze iz same Alanje u okolinu. Smatrao sam da bi bilo korisno otvoriti novu podtemu u kojoj bi se dao prikaz i utisci turista, koji su smešteni u manjim mestima u okolini Alanje, kao što su Karaburn, Ocurkalar, Incekum Avsallar, Turkler, Payallar, Konakli, Kesel, Mahmutlar, Kargicak....

Ovi turisti obično bar jednom u svojoj režiji odu do Alanje, pa bi u okviru ove podteme oni dali svoje utiske o svojoj poseti Alanje na jedan dan.

Ukoliko moderator bude smatrao da je ova podtema nepotrebna u tom slučaju neka ovaj post prenese u neku od već postojećih podtema o Alanji.

 

Izlet u Alanju na 1 dan.

 

Bili smo smešteli u hotelu Arabella world u Avsallaru, na samoj granici sa Turklerom, a što je nekih 20-tak kilometara od Alanje. Nakon doručka, prošli smo tunelom do druge strane magistrale u pravcu Alanje i sačekali dolmuš. Vožnja od Avsallara do Alanje iznosi 4 turske lire. Dolmuš je bio pun, što je znak da puno turista koji su smešteni u okolnim mestima poseti Alanju bar 1 za vreme svog letovanja.

Do Alanje se stiže relativno brzo za nekih 20-tak minuta do pola sata. Mi smo izašli na poslednjoj stanici, a što je ujedno i početna stanica za povratak. Ta stanica, koje prilično velika, i to je početna stanica za sva okolna mesta, a na samom dolmušu je jasno napisano do kojih mesta vozi.

 

Od dolmuš stanice smo se spustili do luke, a put je vrlo jednostavan. Samo idete pravo, pređete preko Ataturk bulevara i nastavite pravo. Ukoliko želite da budete sigurni kuda idete, možete u svakoj menjačnici kupiti mapu Alanje, mislim da je 2 ili 3 turske lire. Usput, nailazite i na ulicu u kojoj su smešteni jedan do drugog restorani odnosno lokali sa brzom hranom na turski način, gde možete prilično povoljno pojesti, na primer pljeskavicu u lepinji sa prilozima, a koja je vrlo ukusna.

 

Nakon toga, nailazite da luku u kojoj su usidreni veliki brodovi. Većina su u nekom gusarskom fazonu i tu će vas odmah startovati da uplatite izlet brodom. Mi smo se tu fotografisali i produžili do Keykubat plaže, koju nazivaju i gradskom plažom. Nismo se okupali, ali svi kažu da je Kleopatrina plaža mnogo bolja i lepša, a spominju i kamene ploće u vodi, koje su vrlo nezgodne, kada ima talasa, jer talas može da vas baci na tu ploču, pa da se povredite.

 

Posle šetnje do Keykubat plaže, vratili smo se istim putem do Crvene kule na kraju luke. Tu smo videli vozić koji vozi city tour po Alanji. Karta iznosi 5 turskih lira, pa smo odlučili da se po toplom vremenu provozamo i ne umarajući se koliko toliko upoznamo Alanju. Maršuta vozića je takva da od početne stanice odmah kod crvene kule prvo vozi duž Keykubat plaže, pa onda okrene i vozi u suprotnom pravcu sve do kraja Kleopatrine plaže, pa se ponovo okrene i vozi na početnu stanicu.

Mi smo međutim, kada smo u povratku prošli skoro celu Kleopatrinu plažu u blizini Damlataš pećine izašli. Vratili smo se do parka sa fontanama, sišli do Kleopatrine plaže i malo je osvežili na samoj plaži. Plaža je zaista veoma lepa. Široka je, neko bi rekao da je u pitanju krupniji pesak, a neko bi rekao da je u pitanju vrlo sitan šljunak. Na plaži možete rentirati ležaljke i suncobran, a možete u slobodnom delu, mimo ležaljki postaviti svoj peškir na pesak-šljunak. Kako su toga dana bili neobično visoki talasi, nismo plivali, već smo se u plićaku osvežili u talasima. Inače, prićak nije dugačak već nakon nekih 3 do 4 metra odmah ide dubina, pa kada su talasi visoki treba znati ući u more i treba to učiniti oprezno. Posle osveženja na plaži, istuširali smo se na tuševima, kojih ima duž cele plaže i presvukli u kabinama koje su takođe duž cele plaže. U parku sa fontanama smo napravili pauzu za užinu, piće i sladoled i prošetali do mesta na kraju plaže gde smo izašli iz vozića. Tu je autobuska stanica za liniju broj 4 koja vozi do vrha tvrđave u Alanji. Cena autobuske karte je 2 turske lire. Autobusu je trebalo prilično vremena da nas odveze do samog vrha. S tim što moram reći da je na nekim mestima put prilično uzan, da je u nekim delovima prilično strmo, pa ne preporučujem da je penjete gore peške.

 

Ulaznice za Alanya Castle su 15 turskih lira, s tim što deca ne plaćaju, ali dobijaju kartu koja će biti elektronski očitana i omogućiti im da uđu. Pogled sa vrha tvrđave je fantastičan. Osim toga što ste ćete videti ostatke zidina tvrđave na samom vrhu uzvišenja, koje Alanju praktično deli da dva dela i dve plaže, sa vrha ćete videti Kleopatrinu plažu i taj deo grada kao na dlanu. Kada smo se vraćali odlučili smo da se spustimo polako peške, pri tome smo opet kao na dlanu videli drugi deo grada odnosno Luku i Keykubat plažu sa visine. Na pola puta svratili smo u restoran Panorama i tu popili ceđenu narandžu i kafu. Pogled je izuzetan, pravo uživanje. Restoran je sazidan kaskadno i sa visine imate odličan pogled na taj deo grada. Bez obzira na fantastičan pogled, cene u restoranu nisu preterano visoke, jer ceđena narandža i kafa koštaju po 5 turskih lira.

 

Posle restorana opet smo se polako spustili do luke i popeli do početne dolmuš stanice, uhvatili dolmuš za Avsallar i vratili se u hotel na večeru.

 

Preporučujem svima, koji su smešteni u mestima u okolini Alanje, da bar jedan dan provedu u samoj Alanji i to u sopstvenoj organizaciji, jer je grad izuzetno lep i treba ga videti makar na jedan dan.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav, gledala sam neki hotel u regiji Konakli, pa me interesuje koliko je to vremenski udaljeno od Antalije i kako se moze stici do Antalije, da li ima nekih autobusa, dolmusa ili taksija i ako neko zna koje su cene prevoza? Hvala

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26507
    Ukupno tema
    887858
    Ukupno poruka