Teogonija

Kairo - daljina, dim i prasina putopis

106 poruka u ovoj temi

Pohvale i od mene za ovaj tvoj putopis :aplauz: . Sa uživanjem sam ga pročitao.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

au,kakva radost za moje oci procitati ovo...uz lep nacin pisanja oseca se i istinska zaljubljenost u kairo i vrati me malo u 2002.god.kad bejah samo 7dana u ovom cudnom gradu.tako malo za sve sto on nudi.ali sam bila u sakari i memfisu...:-)

a propos japanki i prasnjavih nogu-moje su pukle pentrajuci se po piramidi,ulovio me policajac,ja samm onda uredno "platila"to penjanje :-),posle smo svi tako prljavi i prasnjavi otisli da peremo ruke i "popijemo vodu" u wc-u cuvenog hotela Mena house-znate li mozda?gleda na piramide,ima golf teren,ima flamingose,a mi onako kao banda ulazimo u hotel da pijemo vodu u wc-u,kao deca neka...i ljudi nas pustise..cudo jedno..

ne,kairo se ne obilazi u japankama..verovatno se i ne cuva pesak ,pokupljen kraj piramida,u bocici kod kuce-ko zna ko je tu sve piskio,ali ja jesam (dok se nije slucajno razbila),to mi je bio neki trip-kao imam pesak sa piramida..

kairo davno ne videh.a sad me vas putopis bas podsetio...

Izmenjeno (beogradjani)
2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ljudi hvala svima, drago mi je da vam se dopalo!

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Divno, divno! Dugo se nisam sećala Kaira, mada i ne beše tako davno (2007), ostale u glavi slika gužve na ulici i vožnje taksijem ...Nestalo vozaču benzina u toku vožnje, izašao čovek iz kola, pozvao neke prolaznike, odguraše oni kola do benzinske pumpe (50-ak m najviše, imao je sreće), a mi unutra, gledamo, i ne verujemo... Pumpa krcata, pedeset automobila ispred nas. On se dernja, dolaze neki drugi, guraju kola preko reda do creva, pokazuje njima na nas, kao - imam vožnju, moram prvi-, pokazuje nama da sedimo, da ne izadjemo, sad će on to sredi. Sipa gorivo, izvinjava se što se to desilo, stižemo do hotela, neće kao da naplati, ma pravi šou. Mi plaćamo, izlazimo iz kola, ali hotel nam na drugoj strani ulici. On izlazi iz kola, prevodi nas preko ulice, mašemo mu...Čudo je taj Kairo... A, tamo i upoznah čoveka svog života, pa čekam da mu se jednog dana ponovo vratimo, kad deca počnu sama da idu na more, kao što neko reče...

4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Stvarno sam ostala bez teksta! :klap: Iako sam bila tri puta u Kairu po nekoliko dana,toliko je prelepih stvari koje nisam videla,a videla sam toliko toga.Nadam se da cu i ovog puta uspeti da skoknem bar par dana samo da osetim one mirise i onu atmosferu. :thankyou: na ovako lepom podsećanju!

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mnogo je mesta na koja sam putovala a gde sam osecala, dozivela ili videla nesto drugacije i lepo. (doduse ja sam takva da mi je svuda dobro i svuda nadjem nesto, ma samo da se vata put pod noge...) Retko koje mi budi zelju i pomisao "E ovde bi se vracala!!!" jer znam da ima toliko toga a da necu stici . Vidim po komentarima da Kairo i kod vas izaziva isto, tu potrebu da se ode opet, ma ima nesto u onom pesku...

@obozavatelj Da to je to, To je Kairo kakav sam i ja dozivela. Hoce ljudi da pomognu, bore se muceni za opstanak, nisu ni oni svi do jednog navezbani samo da peljese turiste. Pa medju toliko miliona ljudi normalno je da se nadje na svakakve sorte. Samo sto turisti najcesce imaju kontakt upravo sa onima koji od tih turista zive, pa se zbog njihove navaletnosti i jos ponekih losih osobina, stvori generalna slika da su svi stanovnici Kaira takvi.

E, mi poceli ponovo sami na odmore, a muz mi uvek kaze "Fala Bogu, vratise mi te!"

@lidija66 Hvala, tri puta, svaka cast. A uvek ima jos i jos...

Izmenjeno (Teogonija)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

vidim to je bilo pre nemira; kakva je sad situacija u kairu?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Trenutno mirno, ali bilo bi zaista dobro da o tome nesto napisu oni koji su bili skorije.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sjajno. Ovako moze da se obidje neki grad samo kad si gost nekoga ko u njemu zivi.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala jelenait i Biljana. Moram da priznam da jeste drugaciji dozivljaj kada imas pomoc lokalaca. Lakse smo savladavale umetnost otkacinjanja prodavaca, naucili kako sa taksistima, gde mozemo same, gde da ne zalazimo i sl. Ali mnogo smo istrazivale i same, meni to ipak ima najvise drazi. A dobro je kad si kod nekoga ne samo zbog konkretne pomoci, vec i zato sto se pruza mogucnost drugacijeg sagledavanja njihovog nacina zivota, obicaja, razmisljanja... Otvara se jos jedna dimenzija destinacije. Naravno, to vazi za svaku tacku na kugli, bez obzira na stranu sveta.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Fenomenalan putopis.....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Moj muž kaže : "Skidam kapu"! A ja kažem divno!

Mi smo u ono vreme kad se išlo na krstarenje Nilom i na one aranžmane sa kombinacijom Kairo-Šarm i Kairo-Hurgada otišli na sva tri. Svaki put sam ubacila parice u onu rupu gde je pronadjena prva statua..., a to znači da ćemo se opet vratiti! Još jednom hvala na prenetim utiscima iz nezaboravnog grada. :thankyou: :cestitam:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Setila sam se jos nekih stvari koje mozda mogu biti od koristi u Kairu. :ideja:

U nekim, uglavnom , malo boljim restoranima i kafeima postoji nesto sto se zove minimum charge. Placa se u vecernjim casovima, a ako lokal primenjuje tako nesto to je naznaceno u meniju, pa preporucujem prvo listanje istog da ne bude iznenadjenja.

Funkcionise tako da je odredjen fiksan iznos koji se placa po osobi i u okviru koga se moze naruciti bilo sta za pice i jelo iz standardne ponude tog restorana po cenama koje su iste kao i danju. Sto je lokal vise kategorizacije i cene rastu.

Ne znam zasto je ovo uvedeno, pretpostavljam da se spreci celovecernje sedenje uz jedan caj ili kafu.

Nama se desila situacija u Hayatu jedno vece. Izabrale smo bas dobru poziciju odakle smo mogle da posmatramo zvanice neke bogataske svadbe. Zanimljivo nam je bilo kako su se doterale njihove gospodje. Frizure na sprat, kilogrami dragocenosti oko vrata, ruku, visi sa usiju, haljine vecernje u pastelnim bojama sa gomilom perlica i kristalcica... Hit su mi bile BUNDE, a bese bogami oko 30C. Al zabavu nam pokvari ugladjeni konobar kad nam objasni to za minimum charge. 70 TL bese tada po osobi. Mi se ljubazno zahvalimo i podvijenog repa izadjemo. Odemo u obliznji Hard rock kafe, i on je u sklopu Hayata. Tamo salsa vece, ludnica... Sednemo, narucimo, igrale sambu, bas nam je bilo dobro. :ples: A posle u meniju vidimo - posle ponoci minimum 100TL po osobi. Dobro je, usle smo malo ranije... I moram samo jos jednu situaciju da podelim sa vama. U Al Azha parku uvece sednemo i narucimo caj. Kaze decko, minimum toliko i toliko. Nije bilo preterano, a i dosle smo taksijem cak do parka, okolo nema nista, samo bulevar kojim jurcaju kola u hiljadu traka. Nema odstupnice. On se jadan ubio da nam objasni kako mozemo da narucimo JOS jer smo platile i sve nam pokazuje onaj meni. Nama se nije ni jelo ni pilo, samo smo htele da uzivamo u miru (park je uvece bas lepo osvetljen, vidi se i Alabaster dzamija i dole Kairo bljesti, jedino Grad mrtvih preko puta nije za razglednicu, ali on i nije u pravcu pogleda). Kada smo se spremale da krenemo, trci konobar i nosi punu kesu limenki. Kao ponesite, pa platile ste. E tu smo stvarno bile zatecene, mogao je to da uzme za sebe, mogao je da proda pa da stavi kintu u dzep... Mi mu nismo nista ni trazile, niti smo se nesto bunile. Eto, nece tamo bas svako da zavrne stranca. Mozda su mu se dopale moje plavusice, ko zna...

@mira.mika Hvala ti, drago mi je da si bar malo uzivala citajuci...

@djuraspasa Vidim palo citanje u paru, pozdrav za oboje i zelim vam da se se lepo provedete u Tunisu, blago vama

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Teško da ću uspeti onako lepo kao Teogonija da vam napišem! Pokušaću na malo drugačiji način.

Boravili smo u Kairu više puta. Svaki put ubacim po neku funtu u jedan iskop kod piramida, jer vlada verovanje da ću se tada opet vratiti u Kairo.

Biće mi teško da vam ispričam priču o Kairu! Zamislite šta sve može da se kaže o gradu starom 5-6 hiljada godina koji ima 16 miliona registrovanih stanovnika, a tvrde da ih ima bar još 5 miliona neprijavljenih + turisti!

Grad je pun peska i prašine. Glavne ulice i neki delovi grada su prilično uredni, ali čim malo zadjete van toga naićićete na dosta zapuštenu atmosferu.

Neću vam mnogo pričati o kulturno-istoriskim spomenicima, jer o tome malo znam a i puno toga možete pročitati na googlu i gledati na televiziji.

Ovu fotografiju sam skinula sa neta. Reka Nil i grad.

img20141218054402.jpg

Taksijem ili gradskim kombijem smo odlazili do nekog dela grada i šetali i razgledali. Fotografijom ću vam prikazati nekoliko ambijenata.

Prelepe stare fasade zgrada...

img20141018015026.jpg

Trgovi prepuni ljudi i automobila.

img20141018015120.jpg

U jednom velikom delu Kaira smo videli višespratnice na kojima su prozori i terase bili raznih vrsta i dimenzija. Kažu, kad se neko preseljava nosi sa sobom prozore u drugu kuću! Ne znam koliko je to tačno.

img20141018020550.jpg

img20141018020701.jpg

Tu i tamo, neretko smo vidjali koze i ovce.

img20141018015746.jpg

Van strogog centra grada transport se obavlja i malim zaprežnim vozilima sa kojih se roba odmah i prodaje. Verovatno primećujete da ulice nisu asfaltirane.

img20141018020340.jpg

Mala pijaca i radnjica.

img20141218011416.jpg

Kad sve ovo gledate zamišljajte i temperaturu blizu 40° koliko je bilo kad smo se šetali.

Neko će reći šta nam je to trebalo? E, pa volimo sve da doživimo! Svratili smo na čaj u kafanicu, kupili nešto kao mekike kod jednog uličnog prodavca, a kod drugog bombone umotane u šareni papir sa porukom o sudbini koju nismo umeli da pročitamo!

Jednom smo prošli pored ženske škole. Devojke su se odmah okupile oko mene da pričamo, a S je stajao po strani.

img20141018020501.jpg

Gradskim kombijem smo se vratili u hotel. Mogu vam reći da mi je baš bilo teško da udjem i izadjem iz kombija, jer on ne staje, već samo uspori vožnju!

img20141018020046.jpg

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26962
    Ukupno tema
    904659
    Ukupno poruka