Teogonija

Kairo - daljina, dim i prasina putopis

106 poruka u ovoj temi

Na početku čitanja putopisa sam poželio ponovo posjetiti Egipat. Do kraja sam ipak odlučio pričekati neka bolja vremena da se zaputim tamo.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

​Pocitah ovo i mogu samo da kazem da sam imala srecu sto sam Kairo upoznala ipak u Mubarakovo doba, koje njima nije bilo dobro, ali nama strancima jeste bilo bar bezbednije. Bilo mnogo  lakse i jednostavnije. Ja kao zensko bice, sa jos dve mladje plavuse, ladno sam skitala ulicama a da nisam dozivela nista neprijatno, cak i u vecernjim casovima. I ko sto rece Ratko Martinovic, pisac navedenog teksta,  previše sam slušao hodočasnike u ovu povijesnu fascinaciju, no ne svježe već one predrevolucionarne.

Tako da  moram ponovo da naglasim da sam ja ovaj moj putopis pisala opisujuci posetu bas u to predrevolucionarno vreme

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da treba razlikovati 2 stvari: 

1 - putnik koji putuje a koji NIJE  turista /puki potrošač/ - tj. pisanje bez šminkanja kakve srećemo u "reportažama" profesionalnih putničkih vodiča/novinara i novinara u "pokušaju"... Taj njihov jezik mi se gadi... zaista se frazira do bola a najosnovnije stvari o društvu & zbivanjima na "destinaciji" se zaobilaze...  Takve tekstove smatram propagadnim đubretom...

Npr "reportaže" tipa "svet na dlanu (a vaša lova u mom džepu)" je đubre neopevano... 

2 - sam Egipat se strašno promenio: od moje prve posete u doba Anvara El Sadata pa do poslednje u doba sadašnjeg faraona Sisija I  - promena je zapanjujuća... 

Ko ima sklonosti ka proučavanju /upoznavanju ove zemnje može da tu "promenu" vidi na veoma plastičnim primerima  - dovoljo je da prelista 2 knjige i viidi izmenjen karakter društva: . 

Od pitanja feminizna u doba Nasera:

/"Revolutionary Womanhood: Feminisms, Modernity, and the State in Nasser's Egypt" (Laura Bier)  /

stiglo se do bradatih bata: :

"The Muslim Brotherhood and its Quest for Hegemony in Egypt: State-Discourse and Islamist Counter-Discourse (Annette Ranko) 

Naravno, nije potrebno "studirati" Egipat - dovoljno je biti obavešten - i zaobilatizi naručene  PR bljuvotine...

 .  

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I moje pisanje je iz "mirnijih" vremena u Kairu.

Mislim da su i sada turisti relativno bezbedni ako idu organizivano preko turistikih agencija.

Vodiči nas ionako drže na "kratkom povodcu" a i prati nas i lokalnI vodič i policajac. Ne verujem da bi nas vodili u nesigurna područja. Šteta bi bilo ne videti Piramide i Luksor, a da ne pričam o Asuanu, Abu Simbelu i još mnogim interesantnim mestima u Egiptu na koje nas sada naši vidiči ni ne vode.

Eto, gospodin @Čika Zmaj Jova ide ove godine na jug Egipta, ali on zna Egipat, pa može!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Egipat je nesumnjivo bio bezbedniji za vreme Mubaraka, a da nema vojske da kontrolise trenutnu situaciju ne bi niko od nas vise isao u Egipat. Pa isli su pre dve godine dotle da su hteli da ruse piramide, jer su "nevernicke".

Ne cuva vojska bez razloga plato Gize kako je to navedeno u ovom tekstu sto je Cika Jova prilepio.

Taj "reporter" iz nama susedne zemlje je sudeci po majicama koje nosi(HNS I Dinamo) ocigledno od ljudi koji ne vole izazove tipa divljanja po stadionima I sl., tako da me bas cudi kako je prosao. Predvece obilaziti plato Gize I nocu u 1:00 traziti hotel po Kairu?!? A taksista verovatno nije nepoznat policiji kad su ga skidali do gole koze I dizali auto. Verovatno je jos turista ranije odveo po zabacenim ulicama da ih "slucajni prolaznici" "slucajno" u prolazu opljackaju. Da se malo bolje raspitao pre puta ne bi tako prosao. Kairo je trenutno pametno obilaziti iskljucivo u velikim turistickim grupama uz vodica I pripadnike vojske I policije. Ostatak Egipta je druga prica.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Uh!

Zar je moguće sve ovo što je napisao ovaj na hrvatskom forumu ili blogu?

:tik::tik:

 

Ja koji imam gomilu knjiga o Egiptu a koji nisam još uvek posetio, ovaj opis mi deluje ...ne znam ni šta da napišem.

Ja sam pre godinu dana ili slično baš imao tu misao...da odem u Egipat dok sve ne ode u pm... i vidim piramide i putujem Nilom i sve do juga (sam - u sopstvenoj režiji)

Da li je moguće da je već otišlo sve u ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Сад тек открих ову тему, а да сам пролазио овуда много пута. И ишчитах је скроз.

Колико је моја "Калифорникација" технолошка, модерна па и "отуђена" (иако сам се трудио да не буде таква), кад је упоредим са вашим искуствима у Каиру!?

Египат ме занима само колико сам овде прочитао (хвала свима!), плус Асуан и Луксор, да не набрајам даље... мада, све је то уз Нил. И шта сам закључио?

И поред огромне, рекао бих - КАРМИЧКЕ жеље да моја госпоја и ја прошетамо улицама тамо (обучени како треба!)...

arabic-dress.jpg

(не, нисмо ми на слици)

... толико нас обесхрабрује ситуација око политике, насиља и измењених правила игре. Не, ми нисмо туристи. Ми волимо да се утопимо у крајолик, да покупимо што више искрених емоција и утисака док смо негде.

У Грчкој смо Зевс и Хера, очас, јер смо тако у могућности. У Италији, (Алфа) Ромео и Ђулијета (Спринт), јер сам и сам пореклом оданде. За САД је лако, тамо је свако мање или више "домаћи". И солидно безличан.

У Египту, слутим, не би нам то пошло за руком. Ма колико наш срБски, солидно учмали менталитет подсећа на то афричко поднебље.

Штета.

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

:ranjenik:

 

uh... zaista žalosno. Zavidim onima koji su videli Egipat

 

ali me zaista čudi i to da piramidama ne možeš prići nego slikaš od kilometar...

 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

"Два полицајца убијена су код пирамида у Гизи у близини Каира, након што су нападачи на њих отворили ватру с мотицикала.

egipat-giza-policajci-1.jpg

Нико још није преузео одговорност за напад, јавила је египатска државна новинска агенција МЕНА.

На популарним туристичким местима у Египту веома су ретки напади на снаге безбедности која се боре против исламистичких побуњеника, док су напади свакодневни углавном на Синајском полуострву.

У последње време чешћи су напади на појединачне полицајце, а има и бомбашких напада на јавним местима, мада обично бомбама мале снаге.

Пораст насиља забележен је после збацивања с власти председника Мухамеда Мурсија из Муслиманског братства 2013. године."

(Бета)


Филипе, сада ти је јасније. Као и мени, као и свима. Збогом, Каиро, задуго.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li je neko skoro bio sa nekom nasom agencijom na izletu do Kaira (piramida) ?

Da li je istina da se ne moze prici blizu piramida ili se to desilo samo tom blogeru jer je bio u kasnim popodnevnim satima? Predpostavljam da i tamo postoji neko radno vreme kada su dozvoljene posete, sto bi bilo logicno.

Vidim da sve agencije uredno reklamiraju taj izlet i onaj za Luksor, a ne ide mi se u Egipat ako je situacija takva da ne postoji mogucnost ovih izleta, jer me ne zanima da provedem odmor u hotelskom kompleksu. Citam onaj tekst Hrvatskog blogera i verujem da mu se to sve desilo, a verujem i da mu se nista od toga ne bi desilo da je isao organizovano sa nekom agencijom. Ja sam prva za samostalno obilazenje, bez vodica i agencija, ali u zemlji kao sto je Egipat mi to stvarno ne bi palo na pamet.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Moze se ici sa lokalnim agencijma na te polu-jednodnevne izlete, ali i u solo reziji na Safari, Rajko ostrvo, ronjenje sa bocom,snorking,podmornica, Delfinarijum... Kairo, Luxor pod obavezno sa nekom nasom agencijom.

Mislim da gresite u stavu "ako ne vidim piramide, necu ici u Egipat"

Izmenjeno (seagull)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Seagull, znam za to da moze i da je jeftinije, a ovi dalji izleti iskljucivo sa nasima. Nego me zanimaju sveze informacije u vezi piramida, da li mogu da se vide izbliza ili ne..........?

P.S. Za stav ne gresim ;), jednostavno mi je to cilj zbog cega bih isla u Egipat ( da vidim nesto), a usput mi je da se okupam u lepom moru....... Ja sam od onih sto ne mogu da podnesu da budu u jednom mestu na letovanju non-stop, a pogotovo da nista ne vidim dalje od hotelskog kopleksa. Sto se mene tice, ako nema izleta, nema ni Egipta...:biggrin:

Izmenjeno (Andjelcic)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka