BARON JEREMY 1

Pancevo...

9 poruka u ovoj temi

Pancevo...,nijedna tema o ovom gradu...,strasno je koliko ne umemo da cenimo ono sto kao zemlja mozemo da ponudimo...

Znam...,neko ce reci;...ma sta to ima da se vidi tamo...,rafinerija...,azotara...,zagadjenje... A da li znate gde se nalazi najstarija pivara na balkanu...,da li ste ikada prosetali pored Tamisa u Pancevu i posetili dva svetionika na uscu ove reke u Dunav...,e pa to su stvari koje ne smete da propustite...

Ako zelite da posetite ovaj grad - savetujem vam da ne idete svojim autom - vec autobusom...,cena karte je prilicno smesna a saobracaj je odlicno organizovan...,svi polasci su sa pancevackog mosta i prilicno su cesti...

Kada stignete u grad prvo posetite "Narodnu bastu"...,to je park na kome pancevcima mogu da pozavide mnoga mesta na ovome svetu...,svaka cast i svi komplimenti... Na putu do ovog mesta videcete zgradu bolnice koja oslikava duh nekih davnih vremena... Posle posetite centar grada i uzivajte u divnim fasadama ovoga grada,njegovim pravoslavnim crkvama,katolickoj i evangelistickoj crkvi i jedan manastir koji se nalazi u samoj rafineriji... Zove se Vojlovica - zaista cudno i neobicno mesto... Ne propustite setnju obalom Tamisa i posetite neki od splavova i restorana - videcete - bicete vise nego zadovoljni... Nazalost najstarija pivara na balkanu vise ne radi...,dosli su neki lepi i bogati ljudi...,kupili je za sitne pare...,i naravno zatvorili...

Sta ce to nama...

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaki grad ima nesto da ponudi :)

Bila sam vise puta u Pancevu, poslednji put pre -65 godina.

Setaliste uz Tamis mi je nekako prekratko, volela bih da je ima vise da se seta :-)

Volim gradobve kroz koje protice reka i iam setaliste uz nju, inace se tesko odlucujem da posetim gradove ( ako isma tamo kod rodjaka, prijatelja ili poslom )

Za svetionike sam saznala tek pre nekoliko nedelja, volela bih da ih vidim, ali ne znam na koji nacin doci do njih, sem preko vode :D? Zanimljiv tekst o niima i istoriji : ''

Pančevački svetionici, ili „vodene kapije grada“, kako ih još zovu, podignuti su 1909. godine u zlatno doba parobrodskog saobraćaja na Dunavu. Danas su tu kao podsetnik da je Pančevo i pre sto godina bilo veliki industrijski centar čijim rekama su se prevozili so, svila, pivo, cigle, drvena građa i ljudi. Tada je saobraćaj na reci bez njih bio nezamisliv, naročito početkom prošlog veka kada je odlučeno da se tok Tamiša skrati prokopavanjem kanala.

Ovo je ujedno i jedini par svetionika na čitavom toku Dunava od izvora do ušća, zbog čega su jedinstveni u čitavoj Evropi.'' (pancevo.mojkraj.rs)

Meni je zaista neobicno da neko ko voli da putuje i obilazi, a zivi u BG-u, nikad nije otisao do Panceva, za neki lep vikend, da vidi nesto novo, odmori se od guzve.

Muz i ja smo isli i kolima i vozom jer ga volimo, a drugarica i ja smo isle sa onim taxistima sto stoje kod Pancevackog mosta. U nedelju cemo verovatno opet ici, sme ako s ene umorimo previse na Oplencu, u subotu :D

Uvek smo isli krajem prolece i u vreme kada se Tamis malo izlije, pa deluje zanimljivo i drugacije .

Izmenjeno (Tirkizna)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Tirkizna za tih "-65 godina" mogu ti reći da se dosta toga promenilo :smorilo:
Šalu na stranu i meni su gradovi sa šetalištem pored reke jako privlačni. Da ne ponavljam već rečeno jako često sam išao u Pančevo ili makar prolazio kroz njega zbog brojne rodbine u Banatu, a najlepša uspomena za ovaj grad je od pre 6-7 godina gde sam neko moje društvo iz Jagodine poveo tamo i raspametio ih kad sam na Tamiškom keju pritisnuo jedno "tajno dugme" i posle par minuta po nas je došao čamac i prevezo nas preko u kafanu "Šajka" gde smo uz domaće vino i smuđa slušali tamburaše koji su čak i  Rain drops... svirali na tamburama :) 
Evo malo i prolećnih fotki sa izlivenim Tamišem i još koje čim na keju...
 

lokomotiva.jpg

Tamiš.jpg

tamiš2.jpg

vetrenjača.jpg

Izmenjeno (Ivanhoe)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Ivanhoe Ha, ha :laugh:! Prvo sam napisala -5, pa sam mislila da sam ispravila u 5-6, kad ono -65! Tako je to kad se kucka na poslu!

 

Bas ti zavidim na tom dugmetu!:zvizduk::D

Tamburasi su skoro uvek odlicni! Neke od najboljih sam slusala i na salasu kod Sombora, ali i u ostatku Vojvodine i naravno u BG-u. Mada su mi u Vojvodini bolji :)!

Nasla sam ovo, nadam se da cemo isprobati : '' Katamaran će i ove sezone prevoziti putnike od srede do nedelje svakog dana u terminima 14, 16 i 18 sati. Karte za redovne vožnje katamaranom kupovaće se isključivo u Turističkoj organizaciji Pančevo, osim nedeljom, kada je moguće kupiti ih direktno na katamaranu. Cena pojedinačne karte i dalje će biti 250 dinara, cena grupne karte kao i karte za decu iznad 7 godina je 200 dinara, a deca do 7 godina ne plaćaju vožnju. ''Taman da vidim i svetionike.

Samo da saznam gde je usidren.

Izmenjeno (Tirkizna)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Voznja katamaranom mora da se zakaze, na broj Turisticke org.Pancevoi.Ja sam nas prijavila za nedelju, ali ne znam hocemo li se voziti jer nije jos pocelka da se popunjava grupa za nedelju, ima mesta za sutra. U nedelju se ide samo u 16h, verovatno jer nije prolece, leto.

'' Свега пет минута вожње чамцем довољно је да се нађете потпуно изоловани од свих градских дешавања. Преласком на другу обалу Тамиша насипом могуће је отићи узводно даље ка Јабуци и чувеним кубицима или низводно ка једном од симбола града – светионицима. Прелаз је могућ само чамцем који са градског Кеја полази сваког дана од 11 часова, све до касно у ноћ. '' ( sa sajta Tur.org.Panceva )

Steta sto ove ne pisu Pancevci:neznam:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Ivanhoe, sto ne napisa odmah koje je tacno to tajno dugme :D?

Saznala sam juce na katamaranu, pred kraj voznje je zena do mene spomenula Sajku, pa sam je pitala gde treba da pozvonimo...

Sta u restoranu ima na meniju, sem ribe, rostilja?

Da li tamo ima i gde da se seta ili samo oko restorana?

Katamaran je zaista jako lepo iskustvo! Tamis je cist, obala je zanimljiva, skupilo nas se dovoljno ( trebalo je da me zovu iz TO Pancevo da mi kazu hoce li biti oformljena grupa, ali nisu), videli smo i par svetionika, jedinih na celom toku Dunava. Covek koji vozi i prica i je veoma ljubazan, prijatan, ne koristi fraze i psotapalice, dozvoljeni su i manji psi, deca dobijaju prsluke, voznje traje 65 minuta.

Slike ovih dana .:)

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Na samom keju kad se siđe do vode preko puta Šajke postoji jedno elektronsko zvono ne čiji poziv dolazi čamac po vas. Preko nisam siguran šta ima interesantnog za videti jer smo mi bili po mraku, a na meniju... šta znam mene pored vode (bilo more, reka ili jezero) osim ribe ništa drugo mnogo i ne zanima tako da sam ti baš od pomoći ...

Izmenjeno (Ivanhoe)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, videli smo to gde je zvonce :-), to ostavljam za prolece.

 

Ja jesam uvek za ribu, pre nego za meso, ali muz nije bas ljubitelj, zato pitam.

Nema veze sto se pomoci tice, bitno je basr da se nesto spomene, pa da se to posle pronadje :)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

DSCN1147.JPG

DSCN1176.JPG

DSCN1215.JPG

DSCN1240.JPG

DSCN1265.JPG

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka