nshedonist

Sombor

5 poruka u ovoj temi

Sombor - Zelengrad ili Ravangrad, kako ga još zovu, potpuno neopravdano je zapostavljen, na ovom forumu, iako ima zaista mnogo toga da pruži svojim posetiocima.

Iz Novog Sada moguća su tri različita puta da se stigne do Sombora.

1. putem preko Bačkog Petrovca, Odžaka i Stapara;

2. putem preko Srbobrana, Vrbasa, Kule, Sivca i Kljaićeva i

3. putem Bačke Palanke, Bača, Odžaka i Stapara.

Sombor smo posetili poslednjeg toplog i lepog dana u ovog godini, odnosno u subotu 09.novembra 2013.godine. Kako smo krenuli relativno kasno, izabrali smo najkraći od gore navedenih puteva, preko Bačkog Petrovca, a pretpostavili smo i da je na ovom putu najmanja gužva u saobraćaju, što se i pokazalo kao tačno.

Sombor ima zaista puno interesantnih znamenitosti, pa smo pokušali da obiđemo što više njih za jedan dan.

Županija - Zgrada županije je sagrađena 1882 godine i bila je centar administracije Bačko-bodroške županije, koja je u nadležnosti imala celu Bačku. Danas se u svečanoj sali Županije održavaju sednice skupštine opštine Sombor.

Radi ulaska u samo zgradu Županije i Svečanu salu potebno je prethodno se najaviti turističkom centru grada Somora. Mi smo ljubaznošću čuvara-portira, ipak uspeli da uđemo, bez prethodne najave. Portir je bio toliko ljubazan, da nas je, kao pravi turistički vodič, sproveo kroz samu zgradu i ukratko nam ispričao njen istorijat.

U svečanoj sali se nalazi slika "Bitka kod Sente" koja je dimenzija 7 x 4 metra najveća slika u Srbiji. Slika, ulje na platnu, prikazuje pobedu Austijske vojske pod komandom princa Eugena Savojskog nad turskom vojskom. Tela nekih vojnika su prikazana u prirodnoj veličini. Zaista je impozantna i vredi je videti.

U svečanoj sali na tavanici su grbovi zemalja pod vlašću monarhije, a u sredini je grb slobodnog kraljevskog grada Sombora. U sali su i kipovi boginje Atine (zaštitnice mudrosti, gradova i vojnih utvrđenja) i boginja Justicija (boginja pravde).

Sa balkona svečane sale puca pogled na perspektivu pešačke zone Sombora, koji počinje sa lepo uređenim zelenilom, parkom odmah ispred županije. Iz parka sa desne strane se vide dva tornja crkve svetog Stefana kralja. U crkvu ovog puta nismo ulalzili već smo je pogledali samo spolja.

Dalje se nastavlja pešačka zona duž ulice Kralja Petra I, sve do Trga Svetog Đorđa. Na samom trgu, sa leve strane, se nalazi Gradska kafana i u produžetku zgrada robne kuće Beograd. Sa desne strane trga je zgrada izgrađena 1882.godine u koju je smeštena Srpska čitaonica koja je osnovana 1845 godine na inicijativu najučenijih i najuglednijih Srba. Pesnik Laza Kostić je bio predsednik čitaonice od 1901 do svoje smrti 1910.godine. Ispred čitaonice je bista Laze Kostića, u položaju, kako sedi na klupi i čita. Tu se nalazi i njegova kuća. U produžetku sa desne strane nalazi se pravoslavna crkva svetog Đorđa, u koju takođe nismo ušli.

Kada se sa Trga Svetog Đorđa prođe levo između gradske kafane i zgrade robne kuće Beograd izbije se na još jedan trg. Na trgu presvetog Trojstva nalaze se Gradske kuća - Magistrat, Plebanija - župni dvor na čijoj fasadi je sunčani sat, crkva svetog Trojstva, Galerija slikara Milana Konjovića, Gradska biblioteka, Preparandija - stara učiteljska škola u kojoj je Galerija slikara Save Stojkova.

Od svih pobrojanih znamenitosti, zbog kratkog vremena, uspeli smo da posetimo Galeriju slikara Milana Konjovića, koja je smeštena u posebnu zgradu, i u kojoj je njegovo slikarstvo predstavljeno po fazama prema kojima se može pratiti, kako se on razvijao i sticao svoj prepoznatljiv stil. Posetu galeriji ne treba propustiti.

Kada se sa Trga svetog Trojstva ponovo uputite levo, stižete na Fijakerski plac koji se nalazi pored Gradskog muzeja, koji je trenutno zatvoren zbog renoviranja zgrade, pa ga nismo mogli posetiti.

Dok smo čekali fijaker spolja smo obišli zgradu Narodnog pozorišta i ušli smo u hotel "Andrić", koji se nalaze u blizini. Hol hotela i recepcija su opremljeni rustičnim nameštajem. Osoblje hotela je vrlo ljubazno. Kažu da imaju specijane popuste za boravak vikendom u hotelu, a što može biti vrlo interesantno, jer za obilazak Sombora nije dovoljan jedan dan.

Vožnju fijakerom nismo propustili. Postoje više različitih, kraćih i dužih tura. Mi smo izabrali turu oko užeg starog gradskog jezgra. Bilo je pravo uživanje voziti se kao nekada. U vožnji koja traje oko 30 minuta, fijakarista nam je usput ispričao istoriju značajnih zgrada i objekata koji smo obišli. Osim sveh gore navedenih objekata, koje smo ponovo videli iz fijakera, videli smo i Istorijski arhiv, Kronić palatu,Grašalkovićevu palatu, tursku kuću,Sokolski dom,..... sve kroz nepregledne zelene drvorede po kojima je Sombor poznat.

Na kraju smo poprilično ogledneli, pa smo otišli u restoran ćevabdžinicu "Slon" koji je takođe deo istorije i tradicije Sombora, jer je osnovan još davne 1901.godine. Restoran je lepo uređen, osoblje je profesionalno i uslužno, a što je najvažnije hrana je veoma ukusna i nije skupa.

U svakom slučaju jedan dan za Sombor je zaista malo. U Sombor smo samo zavirili. Mnogo toga je još ostalo da se obiđe i vidi. Za sledeći put ostalo je da uđemo u nekoliko crkava, trebalo bi da uđemo u Srpsku čitaonicu, obavezno moramo posetiti Galeriju slikara Save Stojkova, ne smemo propustiti ni muzej Grada Sombora, a na kraju moramo otići na riblju čardu "Andrić" koja se nalazi na kanalu u neposrednoj blizini Sombora.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Lep prikaz, zainteresovao me da odem do Sombora na proleće...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Baš si lepo opisao Sombor. Ja sam ga prvi put posetila pre desetak godina, ali nisam išla turistički već nekim drugim povodom, tako da ga se jako slabo sećam. Mislim da do centra grada čak nisam ni otišla.

Nadam se da imaš i neke fotografije i da ćeš ih podeliti sa nama. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Verovatno najlepši grad u Srbiji. Išao za Sombor kao jednodnevni izlet pre svega da posetim Galeriju Milana Konjovića - moj omiljeni srpski slikar - i oduševio se i galerijom i gradom.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za mene je samo najzeleniji, ne moze da mi bude najlepsi jer nema reku u centru :D.

Ona zgrade robne kuce, sta li je, siva, nikako se ne uklapa u divnu glavnu ulicu i trg * prekoputa crkve )

 

DSCN4881.JPG

DSCN4888.JPG

DSCN4885.JPG

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka