Lover

Kneževina Lihtenštajn (Fürstentum Liechtenstein)

6 poruka u ovoj temi

Krajem oktobra 2013. godine sam posetio Lihtenštajn. Nisam našao nijednu temu na forumu o ovoj maloj kneževini, pa sam rešio da napravim jednu svoju :D.

 

U državu smo ušli iz pravca Austrije, auto-putem preko Insbruka i regije Vorarlberg (srpski Forarlberg). Pošto nismo iz EU, morali smo malo vremena da provedemo na granici kako bi pokušali da otkriju iz koje zemlje dolazimo. Nakon par minuta zagledanja naših SRB tablica, skeniranja pasoša i "reda radi" otvaranja gepeka, ulazimo u ovu malu kneževinu - državu :D. Odmah kupujemo i Švajcarsku vinjetu (oko 40 CHF) i pravac glavni grad - Vaduz.

 

 

Glavni grad - Vaduz broji oko 5.000 stanovnika, dok celu kneževinu naseljava 30-35.000. Interesantan podatak je da se kneževina prostire na samo 24km po dužini, pa njihov GSP "pokriva" celu državu. Za njih su saobraćajne gužve nešto nezamislivo, isto važi i za stajanje u autobusu.

 

Zanimljivo mi je bilo i što su trotoari u odnosu na ulicu uzdignuti jedva par cm, ali da nijedan auto ne možete videti parkiran na njemu! Nema onih fora "daj da parkiram na trotoar samo da bih iskočio na minut do prodavnice i sl". U samom "centru" se nalazi garaža na nekoliko nivoa, i bukvalno iz svakog pravca može da se uđe u nju. Prvih sat vremena parkiranja je besplatno, za svaki dodatni sat se kupuje karta iz obližnjeg aparata, tako što se unese broj parking mesta i iznos koji je u francima (znači potrebne su vam kovanice). Zatim se dobijeni papirić stavlja na komandnu tablu.

 

Kroz sam grad Vaduz prolazi glavna ulica u kojoj saobraćaju sve njihove linije GSP-a. Nema semafora, već je na svakoj raskrsnici napravljen mini kružni tok. Nema gužve, nepojmljivo je da neko svirne ili baci bilo šta na zemlju! Prepešačio sam ceo grad, nijednu žvaku nisam video zalepljenu na trotoaru, a kamo li bačen papirić. Sve je uređeno pod konac.

 

Govore nemački iako se ne graniče sa Nemcima, dok je zvanična valuta švajcarski franak (CHF). Imaju veći broj registrovanih preduzeća od broja stanovnika. "Na glasu" su po pranju novca, pa se trude da to "suzbiju". Knez im je jedan od najbogatijih vladara na svetu, pošto mu se bogatstvo procenjuje na preko 3 milijarde evra.

Prvo što se uoči po dolasku u Vaduz je zamak koji se nalazi 120m iznad grada. U njemu je rezidencija kneževske porodice koja vlada državom, pa posete zamku za turiste nisu moguće. Zamak je napravljen u XII veku, ali je kroz vekove bio poprilično zapušten sve dok u periodu od 1905 do 1912 godine nije počela njegova obnova. Tek 1939 godine se Prinčevi iz Austrije sele u zamak i proglašavaju ga rezidencijom.

Gde god da se nalazite, podignite glavu i videćete Velikog brata tj Kneza kako vas posmatra iz svog zamka :rolleyes:

U blizini zamka je dozvoljeno slikanje, ali ne i parkiranje i veće zadržavanje:

Nacionalni praznik Kneževine je 15. avgust i oko dvorca se održava glavna ceremonija:

(slika preuzeta sa interneta)

schloss-staatsfeiertag-1460.jpg

 

Praznik se vezuje za rođendan Princa Franza - Jozefa II (16. avgust)

Njegova bista se nalazi u porti Katedrale Svetog Florina, ujedno i najbitnije katedrale u Kneževini.

Katedrala Svetog Florina se nalazi na kraju pešačke ulice grada koja se zove Stadtle:

Stadtle bi u prevodu značio "mali grad", a Vaduz to zaista i jeste. Mali grad, ali poprilično skup.

Osim katedrale, u Stadtle ulici se redom nalaze i:Zgrada vlade Parlament koji broji 25 poslanika i 5 ministara:

Nacionalni muzej (Landesmuseum)  Gradska skupština (Rathaus/Town hall)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zanimljive su i skulpture duž ulice, u kojoj se nalaze prodavnice Rolexa, Cartiera, Montblanca...

Muzej primenjene umetnosti (Kuntsmuseum Liechtenstein)

Osim ravnice uz Rajnu, vredi zaći i malo u Alpe i krenuti do nekog mesta koje je bliže Austriji. Mi smo se odlučili da obiđemo Malbun.

 

Malbun se nalazi na nadmorskoj visini od 1602m, dok je npr Vaduz na 460m. Najpopularniji je skijaški centar u kneževini, a i šire. Uspon ima dosta lakat krivina, ali je put perfektan, pa se za nekih 20 minuta stiže do ovog mesta. Usput se prolazi kroz jedan tunel. Pejzaži su nestvarni, nema gužve, pa je vožnja do gore pravo uživanje. Verovatno bi slike bile podjednako lepe i da se svuda okolo beli od snega.

U povratku, na putu od Malbuna ka Vaduzu se pruža pogled na reku Rajnu i Švajcarsku u pozadini:

Utisak ostavljaju i krave koje pasu uz same stambene zgrade i kojih ima poprilično puno za jednu tako malu državu. Za divno čudo, niti krave nešto preterano smrde, niti nekom od stanovnika smetaju.

Standard je dosta visok, sve je preskupo za naše uslove. Cene su u francima ali plaćanje može da se vrši i u evrima, pošto vam na licu mesta preračunaju iznos. Mislim da se i ovde, kao i u Švajcarskoj, kusur vraća isključivo u francima i da se ne primaju evro kovanice.

 

Turisti su uglavnom kosooki Azijati, ili su mi jedino oni privlačili pažnju :).

 

Za jednodnevni izlet je ova kneževina idealna destinacija :). Čim se mostom pređe preko Rajne, odmah se uključujete na auto-put i relativno ste blizu Ciriha ili Sent Galena.

 

Možda tema bude nekad nekom koristila, u svakom slučaju se nadam da vam je barem bila zanimljiva :thankyou:

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako bi admin bio ljubazan, mogao bi ovu temu da prebaci u forum Švajcarska, pa da Lihtenštajn bude podforum.

Lihtenštajn i ovako sa Švajcarskom ima monetarnu i carinsku uniju (koriste švajcarski franak kao zvaničnu valutu, kao i švajcarske vinjete...)

U suprotnom će tema završiti na nekoj od poslednjih strana :'(

Na ovom linku imate i korisne mape kneževine i Vaduza:

http://www.genealogy.net/reg/CH/FL/

Mapu možete dobiti i ako posetite njihov turistički office. Čuo sam da tu mogu i pečat države da vam lupe u pasoš, ali na moju žalost kasno :P

Izmenjeno (Lover)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Izuzetno zanimljiva reportaža, tekst verno odslikava život i atmosferu u kneževini, sažeto i sadržajno. Moji komplimenti. Nadajmo se da će tema zaživeti samostalno, a ne kao podfrum. Pozzz... :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bio sam u Vaducu pre dve godine, i oduševljen sam gradićem. Planiram da opet posetim Lihtenštajnu skorije vreme.

Mi smo zbog cena smeštaja u Lihtenštajnu, prenoćili u Austriji, u Feldikrhu (sjajan hostel u preuređenoj staroj kući). Iz Feldkirha do Vaduca redovno ide prigradska autobuska linija, a rastojanje je oko 15 km.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pre par dana sam se vratio sa putovanja, u okviru kojeg je bio i jednodnevni izlet po Lihtenštajnu... Oduševljen sam čitavom državicom, ali da se ne ponavljam bez potrebe, evo mog "izveštaja", koji uključuje i posetu Lihtenštajnu:

 

http://svasta-nesto-blog.blogspot.com/2015/06/alpi-jun-2015.html

 

U svakom slučaju, sve preporuke za posetu alpskoj kneževini :)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26852
  Ukupno tema
  901747
  Ukupno poruka