coolmaslacak

Nacionalni park Klisura Nere,itd.

21 poruka u ovoj temi

Bio neko ? Iskustva? Kako stići-da li samo predjemo granicu i pratimo putokaze ako postoje ili ... ? Koliko je ulaznica za nacionalni park jer sam razumela da se plaća ?

Slike koje gledam na netu su prelepe,od Bele Crkve ako sam dobro razumela je na 3o-tak km,razmišljam o izletu ako odemo par dana na jezero,ali ne nalazim neke konkretnije informacije

http://www.pdpobeda....p&NajavaID=1400

http://www.belacrkva...odopad-beusnica

http://www.belacrkva...re-klisura-nere

Hvala

Upoznajte netaknutu prirodu rumunskog Banata. Nacionalni park “Cheile Nerei-Beușnița” nalazi se u jugo-zapadnom delu Rumunije, 25 km od granice sa Srbijom, u Banatskim planinama (obronci Karpata). Obuhvata karstičnu zonu na srednjem toku reke Nere koja predstavlja i srž Parka. Od Bele Crkve preko graničnog prelaza Kaluđerovo – Najdaš put vijuga valovitom travnatom dolinom nad kojom stražare nedra Banatskih planina i vodi Vas do naselja ušuškanog u šumovitoj klisuri.

Sasca Montana, nekadašnje rudarsko naselje u kome se meša stara austrougarska banatska arhitektura sa arhitekturom Čaušeskovog doba, sada postaje popularno mesto za odmor za posetioce koji vole da uživaju u nedirnutoj prirodi ali takođe i da se ne liše blagodeti civilizacije. Naselje se nalazi sa na samom obodu Nacionalnog Parka Cheile Nerei-Beusnita, i presecaju ga dva bistra i brza vodotoka, planinska reka Nera i njena pritoka Šušara.

Oravica je planinski grad sa oko 12.000 stanovnika u kome se nalazi najstarije pozorište u Rumuniji i jugoistoku Evrope, i najstarija planinska železnica na Balkanu na relaciji Oravica-Anina. U Oravici možete uživati u prirodi, istoriji i kulturi ovog mesta.

Po prelasku granice očekuje nas kratka vožnja do mesta Sasca Montana. Odate krećemo u laganu šetnju Nacionalnim parkom po uređenoj stazi kroz klisuru Šušare, kraj brzaka i slapova, kroz stoletne šume, do vodopada Šušara. Nedirnuta priroda, svež vazduh i mirisi četinara, hrastova i raznog planinskog bilja pružiće vam potreban mir i relaksaciju i okrepiti vaš duh i telo. Po završetku programa sledi povratak u Sasca Montanu gde je moguće obedovati ili popiti piće u prijatnom ambijentu lokalnog restorana.

Put nas dalje vodi do Oravice gde slobodno vreme možete iskoristiti za šetnju i šoping.

Izvor

Izmenjeno (coolmaslacak)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bio sam više puta i svakom preporucujem da ode jer je blizu (140km) i predivno.Na raspolaganju sam da odgovorim na svako pitanje a postavljam i detaljno uputstvo: kako doci, sta obici, videti, prenociti...

post-5714-0-41637100-1377539251_thumb.jp

Crvena linija – Putokazi za dolazak od granice do nacionalnog parka Klanac Nere

Plava linija- Glavne pesacke ture

Tacke:

1- prva raskrsnica po ulasku u Rumuniju,skrecete levo, prekoputa je dobar i jeftin kafic, primaju i evre i leje,

2- raskrsnica na kojoj birate hocete li ici ka glavnom polazistu ka pesackim turama(levo) ili ka Saska Romani i Montani(pravo)

3- mesto gde se nalazi kamp uz pritoku Nere(kamp ima vodu, odrzavan je i ogradjen) i ribnjak pastrmke... Od tacke 4 do kampa vodi neasfaltirani put od 4km koji se bez problema prodje kolima

4- glavno polaziste ka 3 najinteresantnije ture u N.Parku (brojevi 7, 8 i 9), tu auto mozete ostaviti na parkingu ili produziti ka kampu

5- pesacka tura broj 9. vodi do ove tacke u Saska Romani gde se nalazi povoljan Pansion „Klanac Nere“ koji ima restoran, smestaj, iznajmljuje bagije i najvaznije: ladno pivoJ

6-ulaz u Saska Romanu mosticem preko Nere ispod kojeg je plaza gde se mozete okupati, takodje Romana je vece selo pa ima vise radnji, lokala pa i smestaja ali je udaljeno od pesackih tura koje su u okviru nacionalnog parka

Glavne pesacke ture:

7- dugacka 4-5 km, najbolja, prati ledenu, bistru i cistu pritoku Nere koja se zove Bej, usput ocekujte netaknutu prirodu, brzake, vodopade, providna jezera, mostice... Obavezna tura!

8- dugacka oko 15 km, za ozbiljne akcijeJ, vrlo uzbudljiva: tuneli, plazice, odmaralista, prolazi kroz tesnac, penjanje uz vec postavljene lance... usput imate 2 kampa a na kraju puta dolazite do Djavoljeg Oka sto je naziv za neobicno jezero.

9- dugacka 5 km, vodi do Saska Romane i Pansiona „Klanac Nere“ uz reku Neru, usput cete proci kroz kratke tunele koji su rucno klesani i most koji samo na prvi pogled izgleda opasno. Preporucujem!

Uskoro i slike!

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala puno,mada je nama vreme pokvarilo planove ali super da znamo za ubuduće.

Jedva čekam slike !

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

8- dugacka oko 15 km, za ozbiljne akcijeJ, vrlo uzbudljiva: tuneli, plazice, odmaralista, prolazi kroz tesnac, penjanje uz vec postavljene lance... usput imate 2 kampa a na kraju puta dolazite do Djavoljeg Oka sto je naziv za neobicno jezero.

Da li moze malo vise detalja o ovoj turi ? Koliko je opasna, tehnicki zahtevna, potrebna oprema i sl.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Postavljena Moja foto tura! samo da je odobre... i stavljam link.

@ljerka

Nije uopste opasna, pre uzbudljiva:) ne treba nikakva posebna oprema, samo pitka voda:) i sator, mnogo je dugacka, mozda i preko 17 km u jednom pravcu te je neophodno prespavati usput.pomenuti lanci sluze kao pomoc a ko je spretan moze proci i bez njih!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ljudi, mene zanima tura koju organizuje BanBus, da li je zahtevna? Pitam zbog supruge koja voli setnju, ali ima manji strah od uskih staza-da ne padne u vodu :D , a na slikama vidim da se na nekim delovima ljudi pridrzavaju s adesne strane iz neki konpac...?

Milane, na vasem drugom snimku, na 0:42, ide se kroz neki tunel, nama to ne bi odgovaralo, ali en znam da li i tura koju sam iznad naveo obuhvata i ova uzbudjenja :D ? (meni nije problem, ali drugoj polovini jeste)

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pa bices ti uz nju da je pazis:)

...te ture nisu opasene, slobodno idite, kada mogu penzioneri pa mozete i vi!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

LACUL DRACULUI DIN CHEILE NEREI A PRIMIT ACEST NUME DUPA CE UN CIOBAN ISTET A CASTIGAT UN RAMASAG CU SATANA.

 

LEGENDA SPUNE CA UNUI CIOBAN CARE PASTEA CAPRELE LANGA APELE NEREI, IN APROPIERE DE POIANA MELIUGULUI, S-A INTALNIT CU SATANA. CIOBANUL ISI APRINSESE UN FOC LA INTRAREA IN PESTERA SI DEODATA APARU DIN LAC UN OMULET CARE TINEA IN MANA UN PESTE. ARATAREA L-A PROVOCAT PE CIOBAN SA II FRIGA PESTELE FARA CA ACESTA SA SE INDOAIE. CIOBANUL A ACCEPTAT RAMASAGUL CU CONDITIA CA OMULETUL SA II FRIGA UN CAP DE TAP FARA CA ANIMALUL SA RANJEASCA. A TRAS IN TEPUSA PESTELE, DE LA CAP LA COADA, SI L-A FRIPT FARA SA SE INDOAIE. OMULETUL A LEGAT BOTUL TAPULUI CU FUNIE DE TEI, INSA ACEASTA A ARS SI, PRAJINDU-SE, TAPUL SI-A ARATAT DINTII.

ĐAVOLJE JEZERO,IZ KANJONA REKE NERE,JE DOBILO OVO IME PO LEGENDI U KOJOJ JE ČOBANIN DOBIO OPKLADU SA ĐAVOLOM.

LEGENDA KAŽE DA SE JEDAN ČOBANIN SREO SA ĐAVOLOM DOK JE  NAPASAO KOZE.ČOBANIN JE UPALIO VATRU NA ULAZU U PEĆINU, A IZ JEZERA JE IZAŠAO ČOVEČULJAK SA RIBOM U RUCI I ZAMOLIO ČOBANINA DA MU ISPEČE RIBU,ALI DA SE RIBA NE UVRĆE DOK SE PEČE I  DA OSTANE RAVNA. ČOBANIN JE TO URADIO TAKO ŠTO JE PROVUKAO ŠTAP  RIBI KROZ USTA SVE DO REPA I ISPEČENA RIBA JE OSTALA RAVNA .KADA JE ČOBANIN TRAŽIO DA ĐAVO NJEMU ISPEČE JAREĆU GLAVU,ALI DA JARETU USTA OSTANU ZATVORENA,ĐAVO JE VEZAO JARETU NJUŠKU SA RAFIJOM,ALI JE RAFIJA IZGORELA U VATRI I JARE  JE ISKEZILO  ZUBE DOK SE PEKLO,I TAKO JE TU NA TOM JEZERU ĐAVO IZGUBIO OPKLADU OD ČOBANINA,I PO TOJ PRIČI SE TO JEZERO ZOVE ĐAVOLJE JEZERO.  

 

Izmenjeno (BIBIHABIBI)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

JEZERO OCHIUL BEJ- BEUŠNICA

Oznaka: plavi trougao

Trajanje: 1 sat.

Nekoliko metara nizvodno vode koje izviru iz Ochiul Beiului se spajaju sa onima iz Doline Beušnice, koje silaze niz kalkarne stepenice. Put polako penje kroz šumu i nakon približno 1,5 km nizvodno se nalazi Vodopad Beušnica okružen vekovnom šumom bukve, gde voda pada sa približno 15 m visine. Vodopad je pokriven zelenom mahovinom, činjenica koja mu umanjuje lepotu, a u kalkarnoj sigi iz podnožja su se stvorile brojne pećine. Uzvodno postoje još dva vodopada.

SASKA MONTANA - VODOPAD SUSARE - KLANAC NERE (ĐAVOLJE JEZERO)

Oznaka: plavi krst

Trajanje: 3 - 4 sata

Iz Saske Montane prema Dolini Šušare kroz planinu jela se prolazi pored zgrade Seističke Satie, onda se kroz Klanac Šušare stiže do Vodopada Šušara. Ovaj vodopad se nalazi uzvodno od ušća Potoka Ungureanu sa Šušarom, visina mu je od 15 m i sastavljen je od dve stepenice. Uspevši se putanjom što prolazi kroz šumu bukve stiže se do Poljane Logor, onda se silazi šumskim putem Ognjišta svinje do Svinjskoga kraka (Cracul porcului) i La Scaune, odakle se obeleženom putanjom stiže do Đavoljeg jezera (Lacul Dracului).

Izmenjeno (BIBIHABIBI)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

EVO JOS JEDNE MAPE

post-9562-0-90653100-1428156492_thumb.jp

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

JOS JEDNA VELIKA MAPA

post-9562-0-99960600-1428161373_thumb.jp

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka