Dragan

Astipaleja- skrajnuti leptir Egeja-putopis

23 poruke u ovoj temi

Sledeći put polovinom Septembra kada ne duva toliko!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

To je tacno, mada ovako jak vetar kakav smo mi imali nije bas karakteristican za kraj prve polovine jula, rekli su nam da je u pitanju neki jaci severni vetar (ne meltemi koji obicno pocinje da duve krajem jula i tokom veceg dela avgusta).

Ono sto je meni problem u septembru je znacajno kraci dan, a i brodske linije se vec tada vec znacajno redukuju, jer je sve podredjeno grckim turistima koji nakon pocetka skolske godine (9.septembra) postaju manje brojni u odnosu na Skandinavce, Francuze i Engleze .......... konkretno za Astipaleju, posle 28.septembra prakticno ima samo jedna ili dve veze nedeljno .........

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dragane, koji je bio vaš smeštaj u Hori? I koliko je ispravno razmišljanje da se smeštaj gleda U Pera Gialosu, a da se do Hore ide peške na večernju promenadu, klopu i nazad?

Ili možda Livadi? :)

Zapravo po slici bih rekla da su P. gialos i Hora, kao jedno mesto (nešto poput Apolonije i Kato Petali na Sifnosu).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dobro vece Gotam. Da, bas tako, smestaj u Peri Gialosu koji je prakticno spojen sa Horom. Livadi je vec malo zahtevnija marsuta kada se ide ka Hori, dok je povratak znatno olaksan jer se ide nizbrdo. E sad, dobra strana smestaja u Livadiu je ta, sto je jedna od najboljih plaza na ostrvu (a na nepunih 20 min hoda jos jedna) odmah tu, na najvise 50-100 m od potencijalnog smestaja. Kome je naporno da se penje do Hore, moze da ide busom koji je u periodu pocetak jula-pocetak septembra relativno frekventan, a da se vrati pesaka (postoji precica za pesake, da se ne bi islo zaobilaznim putem kojim ide bus).

Izmenjeno (Dragan)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Dragane to za plaže je dobro znati. :happy: Dobila sam ponude iz direktne komunikacije sa vlasnicima smeštaja. i ponuda je šarolika i ide od 40 do 160 za noć u prvoj sedmici avgusta.

Sada me zapravo brine samo trajekt. Novi izgled gtp. stranica me malo brine... :sunjalica:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Gotam, to je mozda jedini period u sezoni kada ne bih isao tamo, em skupo, em duva najaci meltemi. Ono sto je generalno dobro da znas je da je smestaj na Astipaleji ubedljivo najbolji koji sam ikada imao u Grckoj (ne racunam naravno hotele sa 4 zvezdice). " Blue star Paros/ Naxos " su odlicni i stabilni brodovi, pa putovanje njima ne predstavlja tako veliki napor (iako traje nesto vise od 10 h sati).

Izmenjeno (Dragan)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posto i ovog leta planiram odlazak na neko udajeno, zabacenije ostrvo, a to ce sada najverovatnije biti Astipalea, u potrazi za informacijama tek nedavno sam naisao i na ovaj odlican putopis. Pripreme su polako pocele, smestaj, prevoz,... sve mi je ok, jedina nedoumica mi je taj vetar, posto ipak bez obzira na lepote i atmosferu ostrva bitno mi je da moze i da se uziva na plazi, a da ne siba bas vetar non stop. Na mnogo fotki i nekim klipovima na netu koje sam pogledao sa Astipalie, imam utisak da je cesto vetrovito. Molio bih Dragana za informaciju ili ako neko zna, posto planiram da idem negde oko 5 - 20. septembra, kakva je situacija sa vetrom u tom periodu, da li ima nekih pravila kada je najmirnije, posto vidim gore preporuke da se zbog vetra ne ide u avgustu vec u septembru. Takodje, ako moze i jos koja informacija o plazama, da li ima neka koja je ipak zasticenija, u nekoj uvali, bez obzira ako su napolju talasi i vetar. Molim Dragana ako se jos bilo cega korisnog seti sto nije napisao u putopisu da spomene, npr neke cene, marketi, hrana, pice, voda, retiranje vozila i sl. Hvala mnogo za putopis i informacije.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tek sada videh ovaj post ............. sto se saveta na koje plaze treba ici kada duva vetar, to je najbolje da se posavetujes sa lokalcima na licu mesta .......... ne secam se mnogo cena po marketima mi smo bili nepuna 4 dana .......... znam samo da je taverna u kojoj smo klopali, a koja se nalazila preko puta jedne od onih vetrenjaca imala odlicnu lokalnu klopu (fava, dakos, punjene lignje itd.) po pristupacnim cenama. Kola nismo rentirali tako da ne znam za cene.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka