Alexia

Prag- info

1076 poruka u ovoj temi

Kakav tekst! :) Hvala puno na informacijama, sad ne moram ni da idem u Prag, sve znam! :) Salim se :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da jos nesto dodam. Kad se ode u pivnicu "U Vejvodi", prodjite kroz taj prvi deo pivnice i sidjite dole, jer je tek tu pravi dozivljaj. Ma videcete vec :D

Tek sam stigla iz Praga, a tako bih rado opet isla :)

Lep provod :)

I jedna ispravka , nisam gore pravilno napisala ime piva, piše se Pilsner Urquell :bez-zuba:

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Savet u vezi restorana-restoran sa samoposluzivanjem u centru blizu pijace,tzv.narodna kuhinja,rucak za dve osobe(supa ,glavno jelo i pice)oko 15 evra,na njega nam je ukazala,lok.vodic ivana.Uzima se kartica na ulazu na koju se pise sta ste narucili i na izlazu na blagajni pokaze ta karta i placate.U drugim restoranima smo potrosili 20-25 evra,obavezno probajte kolenice !Jos jedan savet ,obidjite Prag uzduz i popreko,za izlete je premalo vremena.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Uplacen Prag za 13.4.2010. preko Belvia... hvala svima na savetima i informacijama. Obecavam slike kad se vratim. :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo juče sam se vratila iz Praga, pa da prenesem utiske dok su sveži. Prag je divan grad, ja sam bila prvi put a svakako bih volela još da ga posećujem, jer u Pragu bukvalno imate osećaj da se nalazite na mestu koje postoji vekovima. Prag je imao sreće da nije uništavan u ratovima, svi su ga voleli pa nije stradao, sačuvan je stari grad Hradčani, koji je pravljen u 14. veku, Karlov most, crkva sv. Vita, a inače je čitav grad u kaldrmi. Diznijev logo- (dvorac na početku crtaća) je ustvari Tinska katedrala iz Praga, koja posebno noću kad je osvetljena deluje kao u bajci.

Bili smo u Pragu aranžman 6 dana , 4 noćenja, preko agencija Calypso (Belvi). Prvi dan se kreće uveče iz Beograda u 21 sat, pa se celu noć putuje i prave se pauze prečesto, da bi se rastegao put do Bratislave, u Bratislavu smo stigli u 7 sati i obišli je za 2-3 sata, potom se nastavlja putovanje u Prag. Prag ima jako dobar gradski prevoz. Tramvaji su im 4. u svetu po tačnosti, kažu da se po njima mogu navijati satovi i tramvaji imaju prednost u saobraćaju čak u odnosu na pešake.

Mi smo išli na sve izlete Drezden, Karlove vari, vožnja brodom noću, ali sad mislim da smo trebali preskočiti Drezden. Jeste svakako vredno videti grad koji je komplet uništen savezničkim bombardovanjem u 2. svetskom ratu i koji Nemci i dalje rekonstruišu (staro jezgro grada celo prave kakvo je bilo), ali zato nismo stigli ni u jednu sinagogu jer nismo imali vremena da obiđemo jevrejsku četvrt. Inače u Pragu muzeji uglavnom rade do 16 sati u zimskom periodu (i mart računaju u zimu), a od aprila do 18 sati.

Drugi dan prepodne je organizovan obilazak grada do 13 sati sa lokalnim vodičem (Katarina, žena iz Hrvatske koja se udala u Prag i koja priča hrvatski sa češkim naglaskom... kolodvor, otok... inače jako voli da daje 5 minuta za slikanje i uopšte se ponaša kao učiteljica sa djacima). Posle obilaska smo otišli na ručak i ponovo krenuli u stari grad Hradčani, ali je bilo već 15:30 a muzeji rade do 16, pa nije vredelo ni da ulazimo. (Inače radno vreme muzeja vam vodič ne naglasi) Obišli smo Lobkowicz muzej, jer je radio do 18 sati. Lobkowicz je bogataška češka porodica, kojoj je sva imovina oduzeta prvi put kad su došli nacisti, a drugi put komunisti. Kad je pao Berlinski zid i komunizam, potomci su se vratili iz Amerike i polako počeli da vraćaju imovinu, pa su napravili i muzej od kolekcija slika, oružja, instrumenata, predmeta... U muzeju su originalne note koje su pisali Betoven, Mozart... neki predak Lobkowitz 1700. i neke je finansirao Betovena da ovaj može na miru da piše muziku kakvu želi. tj. nije naručivao kao drugi bogataši pa je tako nastala između ostalog treća simfonija, peta simfonija... interesanto mesto.

U Drezdenu je lepo staro jezgro grada, Zwinger barokni dvorac, Fraukirchen katedrala- najveća protestantska, ali ako vam preporuče da idete da vidite most "plavo čudo", ne morate trošiti vreme na to jer nije nikakvo čudo, običan gvozdeni most. Bili smo u Pilnitz-u, letnijkovcu- dvorcu na obali Elbe, lepo je ali nismo mnogo videli jer po običaju imaju kratko radno vreme do 16 sati.

Karlove vari su svakako za preporuku, to je banja u koju su moćni, bogati, poznati oduvek posećivali i izgrađivali, pa izgleda jako lepo (70% vlasništva je rusko). Ima prelepu rusku crkvu, izvore lekovite vode, kolonade...

U Češkoj ima puno dvoraca ali oni zimi ne rade jer se ne smeju grejati, tako da je preporuka ići u Češku u proleće ili jesen (proleće im je od aprila!!!). Za Prag obavezno odvojte bar 2-3 dana, jer stvarno ima svašta da se vidi. Inače evri se menjaju u menjačnici kod Arapa iza Njujorkera (to sam i ja naučila još na ovom forumu), u mnogim radnjama primaju i evre i računaju fer kurs 25 kruna za 1 evro.

U Češkoj prave jako lep kristal i porcelan, pa ko voli može da kupi svašta, za kupovine preko 2000 kruna možete tražiti tax free obrazac, tj. vraćaju porez 11-12% (taj obrazac overava carinik na madjarskoj granici, jer Češka nema granice- EU), a rekli su nam da se refundira u Rajfajzen banci.

U svakom slučaju Prag treba videti.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Uplacen Prag 28.04 preko Agencije Filip Travel. Hotel Ocean 3*

Isao neko preko njih? kakav je taj hotel? Nisam neko ko voli da obilazi mnogo i da se smaram po tim fakultativnim izletima pa sam odlucio da idem samo u Karlove Vari. Ne znam da li gresim? :)

Najvise me je zanimalo to vezano za menjacnice i zamenu novca....ali vidim da ima dovoljno informacija o proverenim menjacnicama ;)

Ako postoji jos nesto zanimljivo sto bi trebalo znati...pisite...:)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

idem 18.5. u Prag

Pošto nisam simpatija vodiča, da li je neko sam išao u Karlove vari iz Prega? Vozom? Da li se isplati?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tu ćeš naći sve informacije koje te zanimaju:

www.cd.cz

Koliko sam ja skontao povratna karta od Praga do Karlovih Vara bi bila negde oko 20€, što i nije nešto posebno povoljno, s obzirom da te naše agencije vode (fakultativno) za 25€, a nose te busom od hotela do Karlovih Vara + imaš našeg vodiča.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

idem 18.5. u Prag

Pošto nisam simpatija vodiča, da li je neko sam išao u Karlove vari iz Prega? Vozom? Da li se isplati?

Za Karlove Vari nemojte koristiti voz. Ima 7 direktnih vozova dnevno , ali voz vozi jeden sat duže od autobusa i je otprilike duplo skuplji (294 krune u jednom pravcu). Autobuska stanica u Karlovim Varima se nalazi u centru grada a železnička stanica je udaljena otprilike 2 km od centra grada.

Izmedju Karlovim Varima i Praga idu autobusi kompanije Autobusy Karlovy Vary i Student Agency.

Ja bih preporučio kompaniju STUDENT AGENCY s.r.o., koja vozi svaki dan iz Praga, autobuske stanice UAN Florenc svaki čas od 6:00 do 20:00 (od 13.6.201O od 6:30 do 20:30) put traje dva časa i petnajst minuta, isto se može u autobus ulaziti i u povratku izlaziti na stajalištu Dejvicka i na aerodromu Ruzyne. Redovna cena karte u koju je uračunata rezervacija, topao napitak, gledanje filmova, slušanje muzike, novine ili časopise i besplatno korištenje Wifi priključenje u autobusu je 140 kruna, možno i jeftinije napr. rezervacijom preko interneta na http://www.studentag....php?widlinka=2 za 90 ili za 120 kruna.

jirzi

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

....hvala jirži, rezervisano....:)

Da li može da se kupi karta za 72h(ili bar 48h) za prevoz u Pragu. Video sam samo 72 minuta,al ne bi da stalno gledam na sat....:P

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@zlatko sremac

Osnovna Karta za prevoz u Pragu važi 75 minuta za 26 kruna, dalje se može kupiti na 24 časova za 100 kruna, na 72 časova 330 kruna i na 120 časova za 500 kruna. Ova karta važi za metro, tramvaj, gradski autobus (linije br. 100 - 299, i 501 - 599 i voz na području grada.

http://www.dpp.cz/ji...na-uzemi-prahy/

jirzi

Izmenjeno (mikap)
obrisan citat, direktan odgovor na post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sinoc stigli iz Praga...isli smo preko Calypsao Tours-a

Vreme nas nije bas mnogo prvog dana posluzilo ali ok zaboravilo se vec...Sve pohvale za agenciju...organizacija putovanja skroz OK, hotel Slavia ok (cist, dobro povezan sa centrom, dorucak ok), mozda je mogao vodic iz Beograda da bude malo bolji posto je u putu do Praga davala po meni neke ne bas 100% tacne i proverene informacije ali ok i to se zaboravi...lokalni vodic Katarina (u Pragu i Drezdenu) i vise nego odlicno obavila posao...

Sve je ovde mahom receno...jedino da dodam 2 informacije mozda ce nekom da koriste...

Postoji jos jedna dobra menjacnica kada krenete od New Yorkera prema Muzeju sa desne strane u pasazu pre Levis'a..vlasnik je koliko sam uspeo da provalim Hrvat i daje bas dobar kurs, npr. 25.5 (a kod ostalih proverenih je bio 25.0) zna covek srpski, lepo se ispricajte i promenite pare

Druga informacija je u vezi nezaobilaznih kobasica u centru...ne kupujte bas na Valclavskim Namestima na prvim kioscima...podjite malo prema muzeju i videcete kako se odaljavate cene padaju :) (sa 50 kruna preko 40 do 35)

Ako nekom treba jos neka informacija neka se javi...

i da ponovim preporucujem Calypso...vidi se da su uhodani za Prag i rade ga bez greske

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prag je zaista fenomenalan!!! Ima neki poseban šmek!

Naše agencije nude aranžmane za Prag već od 100evra, tako da mislim da se nešto baš i ne isplati suviše se cimati u svojoj režiji.

Ako nekog zanimaju hosteli: www.hostelworld.com

Pozdrav svima!

dobar putopis o Pragu:

http://gdestinacija....a-svih-gradova/

takođe preporučujem kao korisne sajtove:

www.virtualtourist.com

www.tripadvisor.com

www.expedia.com

ako vas još nešto zanima, pitajte. pozz

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Još jedan + za Prag. Vratili se 03.05. i isli smo preko Filip Travel-a. Jedino je put malo naporan inače je sve bilo super. Nismo koristili usluge vodiča već smo sve organizovali sami i super se proveli.

Preporučujem da ne propustite nikako zoološki vrt u pragu...to je stvarno doživljaj.

Što se tiče šopinga, ja sam u Čodov-u našao sve što sam tražio.

Pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kada sam ja bio u Pragu dan je bio satkan od sunca ranog predprolecnog dana i srecnih laganih lutanja spletom drevnih ulica. Ako se neko seca - ko cita ovo a bio je u Pragu pitao bih nesto-u ovom krilu palate koju je izgradila Marija Terezija( slika1), preko puta ovog spomenika sv Djordja iz 13 veka (slika 2), je stepeniste koje vodi na nizi plato tj u bastu-terasu iza palate-e sada ako se secate se to stepeniste je natkriveno nadstresnicom koju nose dva bika na kapitalima stubova koji podupiru stepeniste( slika 3).A stubovi na stepenistnom podestu je crno konusnog oblike, gore sire a pri dnu stuba uze (slika 4 i 5)I TO SVE ME ASOCIRALO NA DETALJE IZ MINOSOVE PALATE NA KRITU???? A gore u medaljonu nad bikovima Ikar slomljenih krila????Slicnost tih detalja mi je sinula tek po povratku kuci gledajuci svoje fotografije!!!! Isti takvi "dvospratni " stubovi u Minosovoj palati samo sto su ovi crni a kod Minosa crveni-a tu je i BIK tako tipican za Krit !!!! Otkud ta simbolika toliko ocigledna za Krit i Minosovu palatu ovde na arhitektonski sasvim drugacijeg stila objekta, sasvim iz druge epohe, podnevlja??? Slucajan detalj??? Neka simbolika???? da li zbog donjeg vrta ili sta???? Znas li ti-zna li neko???? Molim za odgovor

iiiiii......i kad bi znao sto nece da mi prihvati fotografije ovde smanjene na miniiiiimum, mozda bi neko i veideo o cemu pricam i mozda bi mi odgovorio ......ljutko.jpg

Kada sam ja bio u Pragu dan je bio satkan od sunca ranog predprolecnog dana i srecnih laganih lutanja spletom drevnih ulica. Ako se neko seca - ko cita ovo a bio je u Pragu pitao bih nesto-u ovom krilu palate koju je izgradila Marija Terezija( slika2), preko puta ovog spomenika sv Djordja iz 13 veka (slika 1), je stepeniste koje vodi na nizi plato tj u bastu-terasu iza palate-e sada ako se secate se to stepeniste je natkriveno nadstresnicom koju nose dva bika na kapitalima stubova koji podupiru stepeniste( slika 3).A stubovi na stepenistnom podestu je crn, konusnog oblika, gore sire a pri dnu stuba uze (slika 4 i 5)I TO SVE ME ASOCIRALO NA DETALJE IZ MINOSOVE PALATE NA KRITU (slika 6)???? A gore u medaljonu nad bikovima Ikar slomljenih krila????Slicnost tih detalja mi je sinula tek po povratku kuci gledajuci svoje fotografije!!!! Isti takvi "dvospratni " stubovi u Minosovoj palati samo sto su ovi crni a kod Minosa crveni-a tu je i BIK tako tipican za Krit !!!! Otkud ta simbolika toliko ocigledna za Krit i Minosovu palatu ovde na arhitektonski sasvim drugacijeg stila objekta, sasvim iz druge epohe, podnevlja??? Slucajan detalj??? Neka simbolika???? da li zbog donjeg vrta ili sta???? Znas li ti-zna li neko????

evo kooonacno i slika stubova a koji mi izazivaju radoznalost u stili zasto takvi stubovi? koja je tu simbolika ? ili slucajnost??

1trg-prag.jpg

2-lokacija-nadstresnice.jpg

3-nadstresnica.jpg

4-stub-prag.jpg

5-iz-praga.jpg

iz-minosove-palate.jpg

DA LI JE JOS NEKO ZAPAZIO OVO? Zna li neko da mi odgovori otkud stub iz minosove palate iz Knososa, simbol bika, Ikara... u sred palate u Pragu iz sasvim druge vremenske epohe a sama gradjevina nije uopste u takvom arhitektonskom stilu??? Naucnici, i svi Vi sto putujete i slavite putovanja ALI I ZAPAZATE , molim za odgovor.Hvala

post-9042-1274351923,9.jpg

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka