BojanMKD

Visegrad, Sarajevo

72 poruke u ovoj temi

Evo da napisem nesto i o BIH, resili smo da ideme za Sarajevo i kratak odmor u Visegradu. Put od Skopja do Sarajevo je oko 620km i traje oko 10-11 sati.

Ruta je bila Skopje preko Kraljevo, Cacak, Uzice, Visegrad preko planine Romanija do Sarajevo.

Putarine do tamo ima samo 2 u Srbiji od po 190din. ali ako placate u evrima uzimaju 2evra.

untitled.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ova priva slika je negde pre Uzice mislim slikano iz auta, divna priroda.

dscn3887.jpg

Sledeca slika je na putu posle Uzica, gde se put u blizini deli levo za Zlatibora,a desno ka Mokroj Gori i dalje za BIH.

dscn3895.jpg

I eto stizemo u Mokroj gori i resimo da posetimo Drvengradu (grad izgradjen za potrebe filma Zivot je cudo-Emir Kusturica) gde se ulaz placa 250 dinara ali mozete platiti i evrima.

Sve je lepo i lep ambijent onako uz divan pogled na celi taj region, bilo je dosta turista cak i jedan bus sa Kinezima :)

dscn3899.jpg

dscn3900.jpg

dscn3910.jpg

Usli u BIH i odma u blizini granice kod sela Vardiste nalazi se na putu koji sam uslikao iz auta prelepi manastir sa konacima :)

dscn3918.jpg

Izmenjeno (BojanMKD)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nastavljamo put dalje prema Visegradu koji je svega udaljen od granice oko 25km

dscn3919.jpg

Divan pogled na drini cuprija :)

dscn3920.jpg

dscn3921.jpg

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo ga taj cuveni Mehmed-Pasa Sokolovic most, poznatiji u Andricevoj knjizi kao "Na Drini cuprija" :)

dscn3925.jpg

dscn3936.jpg

Nastavljamo dalje u blizini Gorazda pa desno za Rogatica preko Planine Romanije i delimo divne poglede na kanjon niz koji tece prelepa Drina :)

dscn3947.jpg

Planina Romanija sa bozansvetnom prirodom, ja sam mislio da Makedonija ima dosta sume i planine ali BIH je nesto drugo, steta je ovde voziti noci i ne videti te prelepe pejsaze :)

dscn3949.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I konacno posle 10-11 sati voznja stizemo u Sarajevo, gde pravimo kratku pauzu u hotela i bacimo se na setnju da bi sto vise uzivali u gradu :)

Na slici je pesacka ulica nesto slicno na Knjez Mihajlovu koja se spaja sa Bas Carija, ovo je gradska trznica gde se prodaje razlicite vrste mesa, voce, povrce i sl.

dscn3955.jpg

dscn3962.jpg

dscn3963.jpg

Svugde po gradu ima bezbroj kafica cak i u onih uskuh ulica gde nije skupo kafa je oko 2KM-1 Evro, Sok 2KM-1e, Pivo Sarajevsko 3KM-1.5e uvozna piva oko 3.5KM

dscn3970.jpg

Izmenjeno (BojanMKD)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Oficijalna valuta u BIH je Konvertibilna marka koja se menja u evrima 1evro-1.95KM i gotovo u svih banaka i menjacnica kurs je isti, a zacudilo me to sto je kurs isti (samo za evrima) i kad prodajes i kad kupujes evrima...

Ovo je Katolicka Katedrala u centru, i zao mi je sto Sarajevo je nekad bilo centar sozivota razlitih vera i nacionalnosti (a postao je ruzna slika rata u Jugoslaviji) i u svega 200-300m nalazi se Katolicka crkva, Pravoslavna crkva, Sinagoga i Dzamija...

dscn3971.jpg

Srpska Pravoslavna crkva u centru :)

dscn4065.jpg

Prelepo dvoriste i fontana u Turske Muzej-Dzamije.

dscn3989.jpg

dscn3986.jpg

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I eto polako stizemo u cuvena Bas Carsija koja je na prvi pogled nista razlicita nego stara carsija kod nas u Skopju ali bolje je to sto starih zanata i suvenirnice jos postoje sto nije slucaj u Skopju :(

dscn3999.jpg

Ulicica gde se prodaje samo setova za kafa, tanjira i sl.

dscn4002.jpg

Ulica u Bas carsiji gde ima najveca koncentracija restorana :) Moja omiljena ulica

dscn4003.jpg

I eto i mi da probamo cuvene Sarajevske cavape sa kajmakom uz Sarajevsko pivo :) Cene nisu visoke, porcija 10 cevapi za kajmakom je 6KM-3evra, dok Sarajevski burek je 1.5KM oko 75centi

dscn4005.jpg

Ovo je bezisten gde je zatvoreni deo Carsije i ima dosta prodavnice gde se prodaje svasta od suvenira do garderobe :)

dscn3981.jpg

Vec pao mrak pa ovo par nocnih slicica iz Carsije i gradu :)

dscn4007.jpg

Katedrala

dscn4015.jpg

dscn4024.jpg

dscn4030.jpg

Vecna vatra palim borcima u drugom svetskom ratu gde su ucestvovali naroda za oslobodenje Sarajeva iz svih nacionalnosti, ali to je bilo pre 60 godina,a sad kako ljudi zivi to je druga stvar :(

dscn4023.jpg

Ovo je unutar veliki BBI Shoping Mall u centru gde ima puno butika, kafica i restorana i kako sam primetio cene su za 20% nizi nego u Skopju pa napravio mali shoping :)

dscn4042.jpg

Svidelo mi se to sto Sarajevo posle sve sto se desavalo ZIV grad, i ima dosta guzve i turista da ne mozes da hodas po gradu :)

Jedino sto nije mi se svidelo jer kako sam vidio dosta mudjahedina koji su dosli tokom rata i ozenili se Bosankama na koji se vidi samo ociju a neke imaju i preko oce mreze :( Ide se na neka islamizacija grada (nadam se da nece postati radikalna) pa ima par islamskih centara kulture Irana,Turske, Pakistana itd. dosta je prodaja zelene islamske knjige na bosanskom i arapskom jeziku.... Nadam se da nece Sarajevo koji je vazio za najkosmopolitski grad u Jugoslaviji postati nesto slicno kao Teheranu...

Izmenjeno (BojanMKD)
2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mesto gde je 1914 Gavrilo Princip izvrsio atentat na Franza Ferdinanda i razlog da pocne prvi svjetski rat

dscn4046.jpg

Cuvena AVAZ TWIST TOWER najvisoka kula na Balkanu ima 38 spratova i do gore vodi panoramski lift na vidikovca gde se placa ulaz 1KM-50 centi. To je zgrada Dnevni Avaz kako i kancelarije mnogo firma u Sarajevo. Udaljena je od centru oko 1.5km pesaka je oko 20-25min. taxi kosta oko 3-4KM-2 evra, dok tramvaj koji vozi iz centra kosta 2KM-1evro

dscn4060.jpg

Divna panorama grada iz vidikovca na vrh kule

dscn4052.jpg

Pogled iz Kule na olimpiska zetra i stadion Kosevo :)

dscn4057.jpg

Izmenjeno (BojanMKD)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

dscn4058.jpg

Mali odmor za kafu u blizini Kula Avaz, Tito cafe koji je uredjen sa slikama iz YU i Tito, a ispred kafica ima par Topova i tenkova koji potsecaju na to vreme :)

dscn4063.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Bitno je napomenuti da vozanje po gradu je je lako, ima 2 glavne JEDNOSMERNE ulice i izmedju njih malih ulica koja spajaju te 2 ulica...Prva ulica ide prema izlaz grada i prolazi pored reke Miljacke,a druga u sam centar pored Bas carsije...

Morate da znate da ulica pored reke koja izlazi iz grad kad se zavrsava ide pravo ka Gorazde i dalje prema granici, a polukruzno levo spaja se sa druga ulica ka centru. Tu prolaze tramvaje pa na vreme se prestrojite jer posle semafora non-stop stoji policija i edva ceka da Vas kazni. Ja sam se kasno prestrojio jer nisam video znak pa za malo platio kaznu :( Policajac se smilovao kad video da smo iz Skopja, pa kaze ovaj put procicete opomenom jer sam davno sluzio Vojsci u Skopju :) Tako da budite oprezni kada izlazite iz grada :)

U samog centa imate dosta parkinga i garaze i svugde se placa po 2KM-1Evro sat do 20h, a posle 20h do 7h 1KM sat.

Izmenjeno (BojanMKD)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kad izlazite i ulazite u SRB iz Bosne imate naplata za eko taksu 100 dinara. Kroz BIH ima dosta lepih i uredjenih pumpa gde mozete odmoriti i imaju sve vrste goriva, a plin imate na skoro svaku benzinsku kako u SA tako i po putu. Putevi u BIH su odlicni mislim na asfalt bez rupe i kolotrazi ali puno serpentina jer prolazite samo preko brda i planine :)

To je ukratko bilo o moja zelja da vidim Sarajevo i uspat sve do tamo, nadam se da ce neko ovo da pomogne koji ima plan za posetu Bosnu, ako ima koja pitanja slobodno :)

P.S. Ako se setim na jos nesto bitno pisacu ponovo :)

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Srpska Pravoslavna crkva u centru osmeh1.gif

dscn4065.jpg

Zaboravio sam samo da napomenem za ovu crkvu da glavni covek koji je proektovao je Andreja Damjanov Makedonac iz sela Papradishte (selo u okolini Velesa u koje je rodjena moja Baka)...On je poznat po mnogo zdanja na Balkanu kao po ova u Sarajevo tako i jedna u Nisu i Mostar (koja nazalost vise ne postoji srusena je 1992 za vreme rata) :) Smeta se da je najveci arhitekta za sakralna zdanja na Balkanu :)

http://en.wikipedia....ndreja_Damjanov

Izmenjeno (BojanMKD)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ova priva slika je negde pre Uzice mislim slikano iz auta, divna priroda.

dscn3887.jpg

Sledeca slika je na putu posle Uzica, gde se put u blizini deli levo za Zlatibora,a desno ka Mokroj Gori i dalje za BIH.

...

I eto stizemo u Mokroj gori i resimo da posetimo Drvengradu (grad izgradjen za potrebe filma Zivot je cudo-Emir Kusturica) gde se ulaz placa 250 dinara ali mozete platiti i evrima.

Sve je lepo i lep ambijent onako uz divan pogled na celi taj region, bilo je dosta turista cak i jedan bus sa Kinezima osmeh1.gif

...

Usli u BIH i odma u blizini granice kod sela Vardiste nalazi se na putu koji sam uslikao iz auta prelepi manastir sa konacima osmeh1.gif

dscn3918.jpg

Што се тиче горњих фотографија, прва је сликана на путу Чачак - Ужице, пре Овчар Бање, а река је Западна Морава, тј. вештачко језеро код хидроцентрале у Међувршју. Планина на десној половини фотографије је Овчар.

Последња фотографија је манастир Добрун, у истоименом селу.

Иначе,еколошка такса се плаћа када се пролази кроз Мокру Гору, тј. парк природе Мокра Гора.

На другим прелазима из Србије у БиХ тога нема.

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da da znam, ali ja nisam platio :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

gde si spavao i jel OK parkirati BG ltabice u gradu koji opisujes kao steciste mudzahedina. Pitam jer planiram sa suprugom vikend krajem meseca autom

Izmenjeno (sas)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27015
    Ukupno tema
    905943
    Ukupno poruka