jelenap.

Zeleni Pelion - putopis o predelima istočne obale

46 poruka u ovoj temi

Prvo stajemo u Tsagaradi, na proširenju pored puta gde se nalazi nekoliko taverni. Odatle se stazom pešaka možete spustiti do predivnog trga sa crkvom Agii Taxiarches. Ovde se nalaze dve taverne, i fontana između njih. Trg je smešten ispod krošnji drveća koje mu pravi hlad.

dsc05032.jpg

dsc05033.jpg

dsc05035.jpg

dsc05044.jpg

Krećemo ka plaži Limnionas i pratimo putokaze za istu i jedan hotel kome se ne mogu setiti naziva. Vozimo se, i odjednom nailazimo na zemljani put, ne baš očuvan. Još malo nastavljamo napred, ali plaža ne deluje blizu. Ipak odlučujemo da se vratimo nazad, jer vremena nemamo mnogo za ovakav vid avanture.

Plaža do koje vodi asfaltiran put je Labidonas podno sela Labinu. Napominjem da se ako želite doći do bilo koje plaže, morate vratiti na glavni put u brdo, pa se sa njega ponovo spustiti do plaže. Dakle, i ako postoji neki lokalni put, odnosno prečica, nemojte se igrati i iskušavati sreću, jer na ovakvim krivudavim putevima i ovakvim nagibima niko vam ne garantuje da ćete moći da se iskobeljate, ako nešto krene naopako.

Iznad plaže postoji kafe.

dsc05050.jpg

U povratku obilazimo manastir Labidonas. Nije bio otvoren, i u toku su bili radovi na obnovi.

dsc05056.jpg

Podeli na drugim sajtovima

Poslednja plaža za danas je Kalamaki. Još jedna simpatična plažica, sa stenovitim kaskadama na desnoj strani i kanjonom koji se završava na obali...Ovde ostajemo do zalaska, pa polako krećemo nazad... Doslovce polako, jer drugačije na Pelionu ne može.

dsc05057.jpg

dsc05060.jpg

dsc05062.jpg

dsc05069.jpg

dsc05063.jpg

Moram napomenuti da se po plažama vidi da je u pitanju kopneni deo, odnosno poluostrvski... Čistoća plaža na ostrvima ne može da se poredi sa kopnenim. Tako je i ovde. Ne mogu reći da ima mnogo vidljive prljavštine, ali se uvek u vodi može naći neka kesa, flaša, trava i slično. Dakle, ni na jednoj od ovih plaža nisam naišla na kristalno čistu vodu kao recimo na pa čak i

Podeli na drugim sajtovima

U povratku smo prinuđene da prođemo kroz Tsagaradu ponovo, ali ovo ima svoje prednosti, jer se spuštamo desnom ulicom u centar sela i dolazimo do trga Agia Paraskevi sa platanima starim oko 1000 godina. Trgom dominira crkva Agia Paraskevi sagrađena 1909. godine, koja je bila otvorena, pa istu i posećujemo. Ovde možete napraviti predah u taverni ispod platana, ili se spustiti stepenicama do istoimenog izvora. Na platan se možete popeti, što sam ja i uradila, ali se iza mene popela još jedna omanja grčka ekskurzija... ovo je rezultiralo mojim prvo stajanjem, sedenjem i na kraju skoro ležanjem, čekajući da se ekskurzija fotografiše, kako bih mogla da siđem... ;)

Malo smo prošetale uskim kaldrmisanim stazama, pored seoskih kućica i hotela koji najmanje liči na to.

dsc050981.jpg

dsc05107.jpg

dsc05106.jpg

dsc051151.jpg

dsc05135.jpg

U selu postoji još jedna crkva odmah uz put pored koje smo prošli više puta, malo zastale i proverile može li se ući... nažalost ulazak nije bio moguć, pa smo nastavile dalje ka selu Kisos.

dsc05094.jpg

Podeli na drugim sajtovima

Večeramo u Agios Ioannisu u taverni Akti. Ja sam odlučila da probam pelionske tradicionalne kobasice u sosu od paprike, koje nose naziv Spetzofai. „Specijalitet“ je koštao 10-ak eura, prilog uz isti nisam dobila, a u tanjiru stanje kao da su jednu omanju kobasicu isekli na ploške, prepekli u tiganju, i polili sosom od paradajza i paprike. Dakle, potpuno razočarenje. Probale smo još i jelo koje je ličilo na pitu ili picu, i sos od pečuraka u pavlaci koji je bio podgrejan. Drugarica kaže da klopa nije bila loša, ali ja kažem da je cena abnormalna za ono što dobijate... opaska se odnosi i na kvalitet i na kvantitet... Kitira nam je nakon Peliona po osnovu hrane bila pravo otkrovljenje... :)

dsc05175.jpg

dsc05176.jpg

Dan treći...

Ustajemo i plan je sledeći... krenuti ka Zagori, pa produžiti do sela Purko i tamo pronaći most Palaia Mitzela. Nakon toga otići do plaže Ovrios... a nakon toga sledi nemoguća misija... i odlazak južno na plaže poput Potoki i Potistike... Kažem nemoguća misija, jer vam putevi ne daju mogućnost da misija bude moguća... bar u jednom danu...

Još jedna stvar koja me je fascinirala kod Peliona su upravo izvori i vode kojih ima na svakom koraku. Dakle, vozite se putem, čujete šum vode i odjednom nailazite na izvor koji šiklja na sred puta. Ta voda se sliva kanalom uz put. Zatim opet vozite, pa još jedan nekontrolisan izvor vode. Dakle, Pelion je najzeleniji predeo Grčke koji sam do sada videla, i sama ta priroda mu ustvari daje najveću draž.

dsc05186.jpg

Vozeći se putem ispred vas se pojavljuje najveće selo na Pelionu – Zagori.

dsc05189.jpg

Još jedan izvor na sred puta…

dsc05193.jpg

Stižemo u selo, i pravimo krug po centralnom trgu gde se nalazi crkva, nekoliko taverni, naravno nezaobilazna česma i šuplje stablo velikog platana. Prolazimo pored još jednog trga... sa crkvom... Inače u Zagori se nalaze tri crkve Agios Georgios, Agia Paraskevi i Agia Kiriaki u kojima su sačuvane ikone rezbarene u drvetu. Takođe, 1712. godine je ovde sagrađena prva škola, a u bibiloteci se i sada nalazi 18000 knjiga.

dsc05198.jpg

dsc05203.jpg

dsc05196.jpg

Podeli na drugim sajtovima

Stižemo do sela Puri, i pokušavamo da pronađemo most. Krećemo neasfaltiranim putem, koji postaje sve gori i gori. Stajemo na pola puta, u sred šume, ili ako vam je draže nedođije, i u daljini začusmo brujanje motora automobila... Kada se auto približio, zaustavismo čoveka i zamolismo ga da nam pojasni kako da dođemo do mosta. Čovek uzima štap i crta nam na zemlji mapu, po kojoj nam objašnjava da do mosta moramo voziti pravo još 2km, pa kroz šumu proći pešaka, a ako želimo na plažu Ovrios imamo još 2km istog neasfaltiranog puta. Imale smo ideju (doduše pre nego što smo saznale za famoznih 4km) da odemo pešaka, kako ne bi rizikovale zaglavljivanje ili oštećenje auta... ali ovde ipak odustajemo iz praktičnih razloga, i krećemo natrag, usput svraćajući na plažu Elitsa.

Plaža je fenomenalna i meni se ona posle Fakistre najviše dopala. Ovde se nalazi i crkvica Agioi Pantes, a u pozadini plaže je „prašuma“. Šalu na stranu, ali zaista izgleda kao plaža iz filmova. U crkvici se „smestila“ jedna nemačka porodica, i bi im neprijatno kada smo došle da obiđemo istu. Tačnije, imaju šator i na plaži, ali im je ovde bilo sigurno komotnije... ipak imaju „krov nad glavom“. ;) Ne znam da li je u Grčkoj tradicija da ljudi obijaju crkve, jer smo i na Kitiri smo nabasale na sličnu situaciju... (ako ste čitali putopis sa Kitire, verovatno se sećate ovog detalja sa pećinom i crkvom Agia Sofia :))

dsc05208.jpg

dsc05268.jpg

dsc05270.jpg

dsc05275.jpg

dsc05280.jpg

Krećemo sa plaže i vođeni mojom željom da moram što više videti upućujemo se na plažu Potoki. Šta bih rekla, sem suluda ideja, uzimajući u obzir razdaljine i puteve kojima treba proći... I tako stižemo na plažu Potoki. Jednim delom puta nas prati potok, a na plaži nije bilo mnogo ljudi.

dsc05294.jpg

Ovde malo odmaramo, pa sedamo opet u auto i odlazimo na plažu Potistika. Moram napomenuti da su južniji putevi malo prihvatljiviji i može da se uhvati poneki pravac i negde čak vozi i preko 70km/h. Prevashodno zato što je taj deo manje brdovit, što se odmah i vidi kada se prođe Neohori. Plaža Potistika je klasična duža plaža, gde se na sredini nalazi veća stena. Dakle, mogle smo je i preskočiti. Kako više nismo imale vremena, a ni snage (a čekao me je i put do Kitire od 700km, bez spavanja), preskočismo Milies (htele smo da vidimo voz i železničku prugu), i vratismo se u Agios Ioannis.

dsc05308.jpg

Ne smem ni da saberem koliko sam taj poslednji dan boravka na Pelionu prevezla i to po kakvim putevima... U hotelu sam pokušala da odremam sat vremena, ali kako san nije hteo na oči, odlučismo da večeramo giros (opet cena iznad proseka) i nastavimo naš put ka Kitiri.

Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26962