Jellina

Lefkada bez automobila

274 poruke u ovoj temi

"Sada ću biti samo slobodan da uporedim obilazak plaža na Lefkadi kao obilazak plaža na Sitoniji."

Ovo je vas citat.

Mene zanima kako ste uopste uporedili puteve iz dva mesta koje su jedno 500-600km razdaleko? Niko ne kaze da su putevi na Lefkadi kao autobahn u Nemackoj, ali nema nikakve poente prejudicirati na ovu temu kakvi su putevi ako uopste niste bili tamo nikada, a posebno uporediti ih sa nekog drugog mesta koji je 600km daleko...

Nekako se fura trend na ovom podforumu da se Lefkada uporedjuje sa bilo cim, i to dolazi iz ljude koje nikada nisu bili tamo. Neko je pre vas uporedjivao konfiguraciju terena sa Vrahos-a (a coveku nije noga pipnula tlo Lefkade), i ove opet ista prica, ali sada puteve su "problem". 

Jeste, spomenuo sam 2-3 problematicna mesta, ali osim Agiofili (i put koji zemljotresi kvaru vec 2 sezone za Gialos i Egremni), sve top plaze su dostapne asfaltnim putem. Milos ne ni racunam posto ne postoji NIKAKAV put za auto.

Ako 2-3 problematicna mesta na celom ostrvu je sada postalo GENERALNO mislenje za Lefkadu onda mozda je i bolje obici je...

Izmenjeno (STEALTH)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 

Ima puno video klipova na kojima se dovoljno dobro vidi kakvi su putevi do nekih plaža i kako se vozila mimoilaze na takvim putevima:

Kako ne bih širio dalju raspravu - pisaću o Lefkadi kada je budem video. 

A što se tiče trendova na ovoj temi - izgleda da je trend da neko troluje temu tako što će da priča da je sam naslov besmislen. Otprilike kao kada bi neko na nekom forumu na temi "Ja volim Zvezdu" napisao "Partizan je najbolji" ili obrnuto :) 

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

Pošto mi je do boravka na Lefkadi ostalo nešto manje od 24 dana i 20ak sati (neizdrž) :zid: da se priključim ovoj temi.

U Agios Nikitasu sam sa devojkom od 5. juna i putujemo autobusom. Čitao sam sve teme i bile su veoma korisne sa informacijama. Pohvalio bih @sandraivlada naročito. Volim i da obilazim plaže ali volim i da lenčarim ponekad samo na najbližoj plaži do smeštaja tako da ću u ovoj diskusiji biti neutralan. Konkretne utiske ću pisati nakon boravka na Lefkadi.

Sada ću biti samo slobodan da uporedim obilazak plaža na Lefkadi kao obilazak plaža na Sitoniji. Mada mislim da je konfiguracija terena na Lefkadi teža a i veća kilometraža koju treba preći.  Lepo je automobilom obilaziti i istraživati plaže svuda ali ni to nije lagano i opuštajuće. Putevi su loše obeleženi, lošeg kvaliteta, uski, sa rupama, teško je mimoilaženje sa vozilom koje vam dolazi u susret, od litice vas odvaja samo pola metra zemlje, puta - nema zaštitnih ograda.  Svi ovi uslovi na putu vam psihološki ne olakšavaju odmor naročito ako vodite računa o svom autu i ne želite da se vratite u Srbiju sa ulubljenim karterom, oštećenom sponom ili sl. Ako vozite tuđ auto ili rent-a-car situacija se ne poboljšava - eventualna šteta nastala na vozilu mora da se nadoknadi.

Svako bira kako će provesti odmor na osnovu svojih potreba i mogućnosti - beggers can't be choosers - pa smo tako moja ljubav i ja ovog puta izabrali Lefkadu autobusom. Plan nam je kao i većina ljudi sa ovom varijantom da iz AN obilazimo Milos, Pefkulju i Katizmu pešice ili lokalnim autobuskim prevozom. Porto Katsiki i Egremni (ako je moguće) ćemo najverovatnije obići sa nekim  izletom brodom - pre toga naravno bi trebalo da vidimo opcije prevoza do Nidrija jer koliko sam pročitao svi izleti odatle i kreću. Megali Petru i Kavalikeftu je najteže organizovati za obilazak jer je to jedino moguće iznajmljivanjem vozila. Najverovatnije ćemo za ove plaže izabrati opciju  iznajmljivanja quad-a ili auta na dan ili dva  ili će ove plaže ostati za neki drugi dolazak na Lefkadu. Ako ima zainteresovanih za deljenje rent-a-car sa još dvoje neka mi se javi.

Veliki pozdrav za sve forumaše i pišemo se uskoro sa Lefkade :thankyou2:

 

Malo je nezahvalno porediti mesta ako nisi bio na oba.

Putevi jesu uzani na dosta mesta, ipak ostrvo i konfiguracija terena su takvi da ne mozemo svuda ocekivati 6m. Obelezeno nije uopste, ruku na srce nije ni u centru Atine te ne mozemo ni ocekivati ni u nekoj zabiti..

Opet taj psiholoski momenat voznje automobilom moze biti stresan samo za neiskusnog vozaca koji u automobil seda svake prestupne godine. Iskusan vozac uvek pazi bez obzira da li je pola metra do litice ili 5 metara i naravno iskusan vozac je obazriv ali ne u grcu! Neiskusan vozac + brdo = stres.

Ostecenja automobila, ista stvar. Svako ko poznaje svoj automobil (visinu,  velicinu itd) nece po svaki cenu (brzo, neoprezno) krenuti preko neke "grbe" na putu ili u neko provlacenje.

A vezano za buku iz kafica, bar kad je Lefkas u pitanju, mislim da imas skroz pogresnu sliku Lefkade. Ako se izuzme aktivan odmor, nocni zivot i ti "bucni" kafici pa i ne postoje.

A sa Tirkiznom se bar u jednom slazem, meni te vecernje setnje pored mora ne mogu nista da zamene. Lefkada nema prirodnog hlada, sve plaze uz stenu, posle dugackog dana telo gori i te vecernje setnje su mi jedini nacin da se rashladim pred spavanje (klimu ne volim).

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

Hvala, ali ne hvala  :zid:  Meni je frka i ja ovako ne bih smela, pre neki brodic da me odveze ...ili bar :vestica:

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I meni je frka na motoru..Razmisljam o biciklu...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dosta vode ponesite, iako ste tamo kraj Maja i pocetak Juna. Konstantan uspon pa konstantan spust i u odlasku i u povratku, bice zahtevno. Izgleda da ima gde da se zastane i odmori i to dosta cesto. Kako mi se cini najgori je taj deo od Vasilikija do asfaltnog puta. Ukoliko se odlucite na tu avanturu, dobro se pripremite i samo polako. Uzivajte!!!

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nisam dugo posećivao temu i veliki deo ide u off topic jer se tema ne zove "Lefkada bez automobila - da ili ne?" i ne traže se argumenti ZA i PROTIV, već praktični konkretni saveti za "Lefkadu bez automobila".

Dakle, Lefkada bez automobila :) moguće je i ponoviću lično iskustvo od prošlog leta.

Bio sam smešten u Nidriju. Autobusom se lako i opušteno dolazi do Katizme (jedne od najboljih i najuređenijih plaža) i Agios Nikitasa (odakle se peške ide do Milosa). Obe plaže su odlične za celodnevni boravak - na Katizmi imate klubove sa bazenima, a Milos je bio sjajan tog dana - po mom i utisku moje ćerke i žene :) nalepša i najprijatnija plaža Lefkade i jedna od najboljih na kojima smo (ikada) bili.

Autobusom možete i do Vasilikija, odakle brodići često voze do Agiofilija. Agiofili nije plaža za ceo dan, ali je idealna za jedno popodne.

Autobusom se najlakše ide do gradića Lefkasa, sa mnoštvom polazaka i poslednjim povratkom dovoljnim da uhvatite zalazak sunca i kraću večernju šetnju. Mi smo nekoliko puta obišli gradić i uveče i po danu.

Izletničkim brodom smo u jednom danu posetili plaže Egremni, Porto Kaciki i Laka, i prve dve su izuzetno lepe, ali su plaže na kojima je dovoljno provesti po 2-3 sata, ne više od toga (prva je divlja, druga pretrpana).

E sad ono što je prednost Nidrija je luka - i to ne zbog izletničkih brodova, već redovnih trajket-linija. Prošle godine nije radila velika luka u Vasilikiju pa su trajekti za Kefaloniju polazili iz Nidrija - iskoristili smo to i ceo jedan dan (kada je na Lefkadi bilo vetra i ogromnih talasa) proveli u Fiskardu i na obližnjoj plaži Foki. Uzgred, kad smo letovali na Kefaloniji u Fiskardu smo bili dva puta, na kratko, a sad smo proveli ceo dan (i pored gradića i plaže) obišli svetionike (stari i novi), ranohrišćansku baziliku, rimske grobnice ... i kupili magnetić za frižider :)

Dva puta smo (prilično čestim i jeftinim trajektom) išli "prekoputa", do ostrva Meganizi, koje ima lepša sela od Lefkade, ali lošije (mada dosta mirnije i opuštenije) plaže.

I ono što svakako preporučujem - izlet brodom iz Nidrija sa obilaskom obližnjih ostrva Kastos i Kalamos, ostrvca Formekule i njegove obale sa zelenom bojom mora i plovidbom uz zapadnu obalu Meganizija i posetom Papanikolau pećini. Kastos i Kalamos su mala ostrva sa šarmatnim selima, tek po nekim (pravim) stanovnikom i vilama bogataša, sa potpuno prirodnim plažama do kojih se stiže uglavnom preko mora.

Za kraj, brodovi nisu jeftini, ali se svaki cent isplati i kad ste već tamo (a naročito ako ste u Nidriju) na njima ne treba štedeti.

Izmenjeno (A l e x)
4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@A l e x, bas sam te spominjala na ovoj temi :-)

Jeste li svakog dana isli na drugu plazu, s obzirom da se ona u Nidriju ne racuna ;-)?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

Nisam dugo posećivao temu i veliki deo ide u off topic jer se tema ne zove "Lefkada bez automobila - da ili ne?" i ne traže se argumenti ZA i PROTIV, već praktični konkretni saveti za "Lefkadu bez automobila".

Upravo tako!!!

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

Jeste li svakog dana isli na drugu plazu, s obzirom da se ona u Nidriju ne racuna ;-)?

 

Da, svakog dana smo menjali plaže i kad je to bilo moguće organizovali vreme za obilaske grada. Bilo je vetrovito na Lefkadi u prvoj plovini jula prošle godine, sa velikim talasima na zapdnoj obali - pa smo zato išli do Meganizija i Kefalonije (na ceo dan) i zato nam je promakla Pefkulja (do koje se takođe lako stiže autobusom na putu do Agios Nikitasa i Katizme).

Sve u svemu, kad razmislim, najviše smo obišli sa mora - brodićima i ferijima (Egremni, Porto Kaciki, Laka, Agiofili na Lefkadi i ostrva Meganizi, Kefaloniju, Kastos, Kalamos, Formekula).

Predeo oko plaže u Nidriju je lep, ali baš zbog brojnih ostrv(c)a u blizini nema onog efekta mora, ne vidi se pučina i imate utisak kao da ste na nekom jezeru, ali slanom :) Plaža je tesna, ali zato se možete (slobodno) izležavati na travnjaku nekog od hotela (uz plažu) u hladu drveća - tako da nije toliko loša za odmor i malo kupanja.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nemoguce je samo ono sto mislimo da jeste.

Evo mape za pesacenje po Lefkadi. Na dosta sajtova se mogu poruciti, nazalost ne i videti i kopirati, barem ja ne uspeh , za mnoga ostrva i kopno u Grckoj. 

http://www.walkingtheislands.com/

http://www.anavasi.gr/product.php?lang=en&id=3

  Srecno svima koji se upuste u avanture pesacenja !

 

LEFKADA_2017_site-1495013638.jpg

Izmenjeno (Hladovina)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Meni su duga pesacenja za maj, kraj septembra, oktobar. Imam odlicnu kondiciju, ali nisam brdsko-planinski tip, plus mi smeta jako sunce :D

Inace, bas mi ta ostrvca u Nidriju deluju zanimljivo i originalno, uopste mi ne smetaju.

Vise mi Lefkada nije u prvih 5 destinacija, vetar i talasi su razlog sto se nisam odusevila ni prvi put, a misljenje mi moze promeniti samo izvestaj clanice sandraivlada :D

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Red vožnje. Važi od  1. maja do 31.avgusta.

20170528_063720.jpg

20170528_063732.jpg

20170528_063748.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka