jelenap.

Put oko Lakonije za 5 dana - putopis o čarima Vatike i Mani poluostrva

167 poruka u ovoj temi

Iako prvobitna zamisao o izgledu ovog putopisa nije upućivala na prvi prst Peloponeza - Vatiku, neću moći, a da ne spomenem fascinantnu Monemvasiju, jer je ona jedna od usputnih stanica na putu od Kitire do Manija. Takođe bih se osvrnula i na ostrvo Elafonisos, na kome smo provele jedan dan, tačnije jedno popodne uz noćenje, kada smo vraćajući se sa krenule ka Punti, i odatle prešle na ovo malešno ostrvo, koje još zovu i grčki Maldivi. Uz opis plaža, pomešaćemo malo i istorije, pa će vam poslednji ovogodišnji dan našeg boravka u Grčkoj otkriti i utiske o fantastičnoj Mistri, Sparti, kao i putu kroz predele Argolide, gde ćemo načeti priču o Argosu, Nafpliu i Mikeni... Pre nego što se upustimo u pustolovinu, rekla bih vam još samo da je spisak mesta za obilazak bio širi, ali nedostajalo je vremena, ne i volje... pa stoga će priča o Elefsini, Korintu, Nemei, Kefalari manastiru, ostacima piramide i primorskim gradićima uz obalu zaliva Argolide za sada izostati... :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ali krenućemo redom. Od Elafonisosa...

U sezoni trajekt ka Elafonisosu ide uglavnom na svakih pola sata, osim u jutarnjim i večernjim časovima kada ide na svaki sat. Karte kupujete u samoj luci, bez izlaska iz auta, naravno pod uslovom da je sa vama i suvozač... ;) U tom slučaju on će obaviti kupovinu karata. Cena karte za auto je 10,5e, a za osobu 1e. Uz karte dobićete i raspored polazaka. Vožnja traje od 10 do 15 minuta, i za to vreme dešava se da veći broj ljudi ne izlazi iz vozila, već ostaje da sedi, spremajući se za izlazak sa trajekta. Mi smo ipak izašle kako bismo uživale u pogledu na plažu Punta, na tirkiz koji je ponudilo more, kao i crkvicu Agios Spiridon na doku u gradiću Elafonisos gde pristaje ferry.

Plaža Punta

dsc08083.jpg

dsc08099.jpg

Crkva Agios Spiridon

dsc08265.jpg

Prvo što smo uradile po silasku sa trajekta je odlazak do vile Panorama da pronađemo smeštaj. Napomenula bih da nismo imale rezervisan studio, jer su nam se planovi pred polazak iz Srbije malo promenili, pa sam morala neke rezervacije da otkažem, i menjam u skladu sa tadašnjim mogućnostima.

Dakle, uz malo vozanja, preuskim uličicama Elafonisosa, gde bukvalno može proći samo jedan auto, toliko da sam se u jednom momentu zapitala da li je možda u toj ulici zabranjen pristup kolima, pronalazimo vilu Panorama, ali dobijamo odgovor da su im svi kapaciteti puni, i da nemaju slobodnih soba. Tada mi je prošlo kroz glavu da je petak u pitanju, i da ćemo se verovatno malo pomučiti oko pronalaska smeštaja, jer su vikend turisti preplavili ostrvo. I odlučujemo da zaređamo od vrata do vrata, u nadi da će neka soba biti prazna. Na svu sreću jedan gospodin koga smo prvo pitale, nas je uputio do smeštaja ulicu iznad njega, gde nam je fina ženica pokazala sobu na spratu, sa odvojenim ulazom. Cena za noćenje je bila 50e, i nismo se premišljale, kako ne bi gubile dragoceno vreme, već se odmah odlučujemo i dobijamo ključ, bez ikakve provere pasoša i slično... To mi bi čudno, ali sam povezala na osnovu smeštaja, da je ustvari to njihov stan (pretpostavljam zimi), i da verovatno ne idu na globalno izdavanje, nego ako se zadesi. Oni žive u istoj toj kući, samo sprat ispod, a smeštaj je i više nego zadovoljavajuć. Doduše, nama više od kreveta i kupatila nije ni trebalo, jer smo ceo taj dan provele na plaži, uveče u gradu na večeri, i ujutru smo krenule u 9h put Manija. Pristup internetu nemaju, kao ni parking, jer se smeštaj nalazi u onim uskim uličicama koje sam spominjala. Parkirale smo malo dalje, na glavnom putu, sve sa delom kofera u autu. I nije bilo problema.

dsc08192.jpg

dsc08208.jpg

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nakon ostavljanja stvari krećemo na plažu.

Prvo odlazimo na Panagitsu podno sela Kato Nisi, jednog od tri koliko ih na ostrvu ima. Plaža je duga peščana, boja vode tirkizna, postoji parking, par taverni, i do nje vodi put, jedan od dva glavna na ostrvu. ;) Do ove plaže ima 4km vožnje od Elafonisosa. Vetar je duvao, ali nije bilo talasa. I celokupan utisak je pozitivan, najviše zbog boje vode. Pesak baš i ne volim... a i plitku vodu... ali definitivno mi se plaža Panagitsa više dopala od zaliva Sarakiniko, odnosno Simos plaže, a nisam mislila da će biti tako.

dsc08101.jpg

dsc08103.jpg

dsc08106.jpg

dsc08108.jpg

dsc08109.jpg

Nakon kupanja krećemo do plaže Simos. S obzirom da ne postoji put kojim biste presekli ka plaži Simos, morate se vratiti u Elafonisos i odatle uz obalu drugom stranom proći još 4km do Sarakiniko zaliva. Usput nailazimo na plažicu pored puta. Tu se pruža lep pogled na plavetnilo.

dsc08131.jpg

dsc08136.jpg

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako želite doći do dela plaže Simos ispod sela Lefki, potrebno je da skrenete pre gore pomenute plažice desno. Ako nastavite do kraja dolazite do drugog dela plaže, odakle vam je poluostrvo koje ih odvaja, bliže.

Stižemo na Simos, i nakon parkiranja na peščanom parkingu dolazimo do plaže. Plaža jeste lepa, ne mogu to osporiti, ali kao što sam već više puta navela, ja ne volim „gradske“ plaže sa puno ljudi. Ovde ih svakako ima. Plaža je sa suncobranima (jedan deo), pa nakon poluostrva se ponovo vidi drugi deo plaže i u daljini takođe slika koja prikazuje ponovo „gradsku“ plažu. Da me pogrešno ne razumete, plaža nije loša, ali meni nije legla. Čak mi je i boja vode na Panagitsi bila lepša i „tirkiznija“ nego na Simosu. Ovde je jedan deo plićaka veoma dug, i dobar je izbor za decu. Malo sam se prošetala do poluostrva da uhvatim koji kadar, i nakon par kupanja smo polako krenule u apartman.

dsc08141.jpg

dsc08146.jpg

dsc08153.jpg

dsc08155.jpg

Pogled na deo plaže ispod sela Lefki

dsc08162.jpg

dsc08168.jpg

I na poluostrvo

dsc08166.jpg

Veče provodimo u Elafonisosu, uz šetnju pored taverni na doku, u odabiru one kojoj ćemo pokloniti poverenje za tu jednu noć koju ostajemo. I nismo pogrešile. Jele smo najbolju karbonaru do tada. :)

dsc08250.jpg

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovako izgleda grad Elafonisos, i ovo su samo neki od zanimljivih detalja... Poenta priče je da je šetalište uz obalu gde su „parkirani“ ribarski čamci, da u sporednoj uličici možete naći pokoju suvenarnicu, izabrati neku od taverni, a na doku gde se nalazi crkva možete uhvatiti i free WiFi. Ispod drveta na klupi, smo videle gospodina koji je zdušno pričao sa svojim laptop-om, i nakon bačenog pogleda na ekran, shvatismo da je čovek ipak „na zemlji“ i da koristi blagodeti Skype-a... :D

dsc08182.jpg

dsc08214.jpg

dsc08217.jpg

dsc08225.jpg

dsc08235.jpg

dsc08239.jpg

Dakle Elafonisos jeste podređen turistima, vredi ga videti, prošetati njegovim uličicama, doći do crkve Agios Spiridon koja je bila otvorena i u večernjim satima, večerati u nekoj od mnogobrojnih taverni, kupati se u tirkiznoj vodi i provući prste kroz zlatni pesak. Ali... kao što su mnogi pre mene rekli, na Elafonisosu nema nikakvih drugih sadržaja osim ovih koje sam navela, i ako želite da istražujete, nećete imati šta. Sve je već istraženo, i ono što vam ostaje jeste da odmarate na nekoj od 4 plaže, da se prošetate gradićem i večerate u nekoj od taverni. Dakle, meni je jedan dan bio dovoljan, želela sam da vidim Elafonisos, i utisci jesu pozitivni, ali lično meni više od jednog dana na Elafonisosu ne treba. Ako idete sa decom i ako ste tip koji voli da odmara, onda je Elafonisos za vas.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jeeee, novi putopis :klap: Divno, predivno!!!!Cekam nastavak!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Divne slike!

Vec sam se zamislila u tom tirkizu :D Jednom...

Koliko bi po tebi, bio plafon ostanka tamo? Nemam bas utisak koliki je taj gradic? Pada mi na pamet neko poredjenje sa Paxosom, Gaios, mozda?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Suki, nije to gradic, to je jedno setaliste uz more sa restoranima, radnjicama suvenira, ponekim marketom ... ne treba ti vise od 10 min da to obidjes. Bukvalno jedna ulica ... jako jako malo .... Po meni jedan dan sasvim dovoljan za Elafonisos.

Izmenjeno (Putnica)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Slažem se sa Putnicom. Jedan dan je sasvim dovoljan, ako je u pitanju obilazak i kupanje na plažama. Osim crkve u Elafonisosu i 4 plaže (na jednom sajtu sam videla da ima 5-6, ali ako Simos dele na Fragos i Sarakiniko, i ako plaže u samom Elafonisosu dele na dve, onda da ;)) nema bukvalno više ništa da se obiđe. Ako vam je plan da odmarate, onda je to druga priča...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

12 dana prošle godine i mogao sam barem još jednu nedelju da ostanem tamo. Plaža Sarakiniko ubedljivo najbolja, pa Simos i na kraju Panagitsa. Kao veliki ljubitelj najfinijeg peska i manjka sadržaja na samom ostrvu za mene je Elafonisos bio idealna destinacija.

Neko već reče ostrvo za resetovanje.

Samo mesto a ne selo kako neko reče je meni preslatko i sva sreća što se kolima ne može svuda.

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I meni je Sarakiniko najlepsa ... Nego Dadi sta ste radili 12 dana tamo, ono kuca - plaza pa u krug ? Znam da je i Fmarea letovala tamo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svima,

Da li je neko ima informacije o kampu http://www.simoscamping.gr .

Hvala unapred.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ohhhh,divni,divni Elafonisos!Trampila sam ga ove godine za pet dana na Evii,i ne mogu da se nakajem zbog toga!Ali,posto sledece godine ponovo planiramo Mani,obavezno idem na nekoliko dana!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U povratku sa Elafonisosa, ne stižemo da posetimo plažu Punta, ni da ronimo oko Pavlopetri potopljenog grada. Jesam imala u planu sve ovo, i još poneku atrakciju na Vatici, kao što su selo Velanidia i manastir iznad, zatim pećinu Agios Andreas u selu Ano Kastania, Monemvasiju, kao i plaže Vlihada i Paleogueri... ali... kao što sam već spomenula, prvobitan plan se promenio i nije nam ostalo vremena za laganiji obilazak prvog prsta. Ipak... ono što nije smelo da se propusti je... Monemvasija...

Na putu za Monemvasiju smo prošle planinskim putem koji vodi kroz srce poluostrva. Put je krivudav, na nekim delovima dovoljno širok, ali čim se približimo nekom planinskom seocetu, put se sužava, pa sam se često pitala da li smo na dobrom pravcu. U ovim mestima se može videti klasična seoska slika, starci koji sede pored puta i razgovaraju, bake sa šarenim maramama koje se skupljaju na drugom kraju sela, jer kako da muškarci i žene sede zajedno. Ipak se tu vode veoma bitne polemike, koje su od značaja za čovečanstvo, pa kako da se žene mešaju u muške odluke... ;)

dsc08274.jpg

dsc08275.jpg

Nakon pola sata vožnje stižemo na istočnu stranu Vatike, i kroz par minuta se pred nama pojavljuje ogromna stena tvrđava – Monemvasija. Iz gradića Gefire skrećemo na most koji spaja Monemvasiju sa kopnom, i uskoro stižemo do kapije Monemvasije. Ispred je zabranjeno parkiranje, osim za motore koji se nalaze odmah tik uz zidine sa leve strane. Okrenule smo se i vratile istim putim kojim smo i došle i pronašle parking na prilaznom putu, gde je već veliki broj automobila zauzeo svoje mesto.

Malo istorije nije na odmet pomenuti:

Ime je nastalo od dve reči Mone i Emvasia što bi u prevodu značilo jedini prolaz. Grad su podigli stanovnici Lakonije u VI veku na steni visokoj 300m. 1464. godine su je osvojili Mlečani, godine 1540. je okupirana od stane Turaka, a konačno je ponovo pripala Grcima 1821. godine. Na ostrvu se nalazilo preko 40 crkava, a najveća je svakako crkva Elkomenos Hristos, katedrala Monemvasije, koju je u XIII veku sagradio car Andronik II.

U donjem gradu se nalaze još dve značajne crkve Agios Nikolaos i Panagia Myrtidiotissa (ili Panagia Ktitikia). Ostale crkve koje vredi posetiti su Agia Anna, Agios Dimitrios, Agios Stefanos and Agios Andreas. Na ostrvu se nalazi nekoliko crkava koje su za vreme turske vladavine bile džamije. Jedna od njih je i crkva Agios Petros. U njoj se sada nalazi zavičajni muzej.

Na istočnoj strani brda se nalazi crkva Agia Sofia. Sagrađena je u XII veku za vreme vladavine cara Andronik. Ova crkva je prvobitno predstavljala katedralu, a zatim i džamiju za vreme okupacije Turaka. Tada su freske unutar crkve bile prekrivane krečom, ali se one i dalje naziru na zidovima crkve.

Izmenjeno (jelenap.)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26307
  Ukupno tema
  877283
  Ukupno poruka