jelenap.

Pirati sa Kitire - putopis i vodič za ostrvo boginje Afrodite - Porfirusu

126 poruka u ovoj temi

Jelena jedva cekam Mani i Pelion iz tvog pera! A nadam se da ce jednog dana "pasti" i Kitira, a tada ce ovaj putopis biti od velike koristi.

Izmenjeno (Putnica)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Divno. Baš mi je drago da je još neko posetio Kitiru i da deli moje mišljenje. :)

S obzirom da ste bili skoro pa duplo duže od mene, da li ste posetili plaže Rutsunas, Vlichadu ili još neku do koje se dolazi isključivo morem? Ili ste išli do Hitre? Baš me zanimaju utisci. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Na žalost, nismo posećivalni Vlichadu, a ka Rutsunasu smo se uputili, preko Potamosa ka Gerekariju, to je nekih 5 km jako uskog asfaltnog puta, na karti obeleženog crvenom bojom, prošli pored "Gerekari suits" apartmana (to je kao nešto jako luksuzno, dizajnirano do poslednjeg detalja, ima bazen jako mali itd) i do crkve i odatle su vodili jako uski makadam putići, nikog nije bilo koga bi pitali za put da ne lutamo, mada nisam sigurna da bi krenuli bilo kojim od tih putića, stvarno su "obećavali" otpadanje točkova. Kako naš vozač, a moj suprug, ne dustaje tako lako, krenusmo ka Karavasu, nadajući se da je iz tog pravca bolji put,ka Rutsunasu, no nismo uspeli, pa smo produžili ka Ag. Nikolaosu, preko Plati Amosa, te posle treskanja i prašrine, došli do te plaže, potpuno puste, a bilo je 2 parkirana automobila (oko 2o h su se pojavili ronioci i rešili dilemu).Tu smo proveli oko 5 sati u potunom opuštanju, voda je čista i mirna, sunce pada direktno ispred vas u more. Inače, na karti koju smo mi imali ("Rama" zelene boje") put koji vodi ka Halkosu je bo žute boje, kao i onaj što od Gerekarija vodi do Rutsunas plaže, ali je daleko, daleko boljeg kvaliteta, pa smo zato mislili da je i do Rutsunasa takav, kako-tako podnošljiv put. Na Hitru ili Avgo (jaje) nismo isli, brod polazi iz Kapsalija oko 18.45, povratak je oko 20 h, videli smo kad se vraćao-krcat turistima,to nas je malo odbilo, zaista ih je bilo previše, sad mi je žao što ne odoh barem ja.Kao što mi je žao što nisam krenula do Magic pool-a, iako sam imala odgovarajuću obuću i odeću, tako je to kad slušam plašljive saputnike...Kitira ima toliko mogućnosti, mene je npr. zanimao hiking, čitala sam pre puta o rutama i stazama, no opet, za to vam treba ekipa od još barem jednog, a ja to nisam imala. Takodje, sam se nadala da ću moći štogod obići biciklom, no ubrzo sam shvatila da teren nije pogodan, a i ne videh nikog da ga vozi..Kako je Kobonada plaža bila najbliža našem smeštaju, pred kraj boravka išli smo tamo rano ujutru, nikog nema, sem par nudista skroz desno, čak se i bar otvara tek oko 11 h, a popodne do Paleopolija i Kaladija.Na ostalim plažama smo bili samo po jedanput. Zaista smo prezadovoljni boravkom na Kitiri, ona je za ljude "akcijaše" i avanturiste svih doba, željne nečeg novog, dotad nevidjenog, ona nije za lenje i razmažene, no, takvih na ovoj temi nema. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Znaci bilo nasih ovog leta na Kitiri :) ...

Uf, imala sam plan za iducu godinu Krit, a sad ste me pomerili sa ovom Kitirom :razmislja: ...

Nego Cecil jedno pitanje za tebe posto spadamo u istu starosnu kategoriju (Jelena je ipak adrenalinski tip :)) , koliko se procentualno moze ici po Kitiri normalnim putevima? Gde god da idemo ipak pazimo na kola jer se njima moramo vratiti u BG. Bilo bi mi glupo da odemo kolima pa da mozemo samo na 20% plaza, a ostatak je nedostupan zbog puteva. I da li je mozda bolje tamo iznajmiti auto pa onda u fazonu bas me briga, mada ne znam kako oni gledaju na to kad im odvalis neki deo, da li je to pokriveno osiguranjem?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kako naš vozač, a moj suprug, ne dustaje tako lako, krenusmo ka Karavasu, nadajući se da je iz tog pravca bolji put,ka Rutsunasu, no nismo uspeli, pa smo produžili ka Ag. Nikolaosu, preko Plati Amosa, te posle treskanja i prašrine, došli do te plaže,

Uf i mi smo se vraćale sa Agios Nikolaos plaže tim putem ka Karavasu, i očajan je... baš... pritom nema nigde nikakve oznake gde treba da se skrene ka Karavasu, pa smo onako po slobodnoj proceni i na srce, uz mogućnost da se vratimo nazad, krenule po orjentaciji jednim putem i na svu sreću izašle kod Amir Ali izvora, odnosno na deo puta koji sam spominjala, gde mora da se okrene, jer ne može da se skrene pod tim uglom.

Da niste možda probali doći do Ligye i Diporos na zapadu u dolini Oheles? Do njih je isti takav put, rekla bih po karti. A teren mi preko GE deluje još strmiji. Mi smo te plaže ostavile za Jeep, ali kako nismo uspele da ga iznajmimo, propustismo ih.

Inače put ka Chalkosu je autoput za sve puteve do plaža na severu. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovako: od 2005. godine obilazimo sopstvenim vozilom Lefkadu, Kefaloniju , Skiatos i Skopelos. Čini mi se da je na Skiatosu bilo oho-ho plaža sa prlazom "dirty road", no nas to nije omelo u poseti . Na Skopelosu su putevi i prilazi plažama dobri.Ni u kom slucaju se procenat dobrih plažnih prilaza na Kitiri ne kreće oko 20%, to nikako. Ja sam pobrojala 29 plaža , od toga je makadamski put (širok) samo na prilazima plazi Ag. Nikolaos, Melidoni, Kakia Langada i nešto kratko na Halkosu.Ostali prilazi su asfaltni putevi, ponegde uži, ali svi voze pažljivo i propuštaju jedni druge.Do nekih se stiže dobrim spuštanjem, peške (Kalami) ali sve u svemu plaža ima i više nego dovoljno,naročito za ostrvo te veličine. Mi smo pre podne išli na istočne plaže, pa na predah u apartman, mada nije obavezno, a popodne na zapadne . Daleko su manje razdaljine nego na Kefaloniji npr., a samim tim i zamor kola i ljudstva. Mada i veličinu Kefalonije savladasmo, doduše iz dva puta. Istina je da bi mirniji bili da rentiramo kola, ali to nije neophodno za Kitiru. No, problem se javlja sad, kuda iduće godine, mislim se nešto za Lesbos, Hios....uf.Krit mi deluje nesavladivo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jelenap. ja sam definitivno reslia da sledece leto idemo na Kitiru, slobodno ti pisi opsirno :D ne ljutimo se mi, hvala ti punooooooo :volimenevolime:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jelena jedva cekam Mani i Pelion iz tvog pera! A nadam se da ce jednog dana "pasti" i Kitira, a tada ce ovaj putopis biti od velike koristi.

I ja jedva čekam da počnem da pišem... nešto nikako da se nakanim... Mada, evo... mislim da bi mogla sada... :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ni u kom slucaju se procenat dobrih plažnih prilaza na Kitiri ne kreće oko 20%, to nikako. Ja sam pobrojala 29 plaža , od toga je makadamski put (širok) samo na prilazima plazi Ag. Nikolaos, Melidoni, Kakia Langada i nešto kratko na Halkosu.Ostali prilazi su asfaltni putevi, ponegde uži, ali svi voze pažljivo i propuštaju jedni druge.Do nekih se stiže dobrim spuštanjem, peške (Kalami) ali sve u svemu plaža ima i više nego dovoljno,naročito za ostrvo te veličine.

Čekala Cecil da odgovori pa da se i ja nadovežem... :)

Većina plaža koje sam opisala je dostupna kolima. Do nekih je lošiji put, do nekih dobar. Ima dosta puteva koji počinju asfaltnim, a završavaju se zemljanim. Takođe zavisi koja je karta u pitanju, ali recimo na ovim koje sam ja koristila stoji da neki putevi nisu asfaltirani, ali kad stignete tamo, vidite da dobar deo jeste... ili obrnuto... recimo ka plaži Kalami i crkvi Panagia Orfani je deo puta asfaltni, pa zemljani, malo betonski, pa onda opet asfaltni... i na kraju opet zemljani...tako da nema pravila... ali nisu nesavladivi... i to je ono što je bitno...

I takođe, još jedna bitna stavka... nekome neće prijati sve vreme vožnja neasfaltiranim putevima, jer iziskuje mnogo vremena (sporije se ide), trucka, problem je izbegavati krupno kamenje i slično, ali svakako možete birati plaže gde su i ti zemljani putevi relativno široki i izravnati.

Plaže do kojih je u potpunosti asfaltiran put su: Kapsali, Komponada, Paleopoli, Avlemonas, Diakofti, Neos Kosmos, Firi Amos kod Agia Pelagie, Agia Pelagia, Agia Patrikia, Platia Amos, Likodimu i Limnionas.

Neasfaltirani ili delimično asfaltirani su svi ostali putevi:

Najpoznatije i najlepše plaže na ostrvu su Kaladi i Sparagario, a i najposećenije, pa vam samo ta stavka govori i o dostupnosti istih. :) Dakle, do Kaladi ima jedan deo neasfaltiranog puta, koji nije nesavladiv i težak, osim donjeg spusta, ali se isto tako možete parkirati kod hotela Kala di rock, pa odatle spustiti putem do stepenica za Kaladi. Kod hotela postoji još jedna plaža, ali bi moralo da se ide peške, i prođe kroz kompleks koji je zatvoren. Ne mogu tvrditi da je sjajan prilaz, ali ako neko pokuša, očekujem utiske... :) Do parkinga iznad Sparagaria vodi kratak zemljani put i vrlo je ravan.

Takođe Firi Amos (crvena) kod Kalamosa je dostupna, iako je zemljani put, Chalkos takođe (i ovo je jedna od posećenijih i poznatijih plaža).

Ako stignete do Firi Amos (Ag. Pelagia), nastavite i do Limni... jeste zemljani put, ali širok, a usput imate 3 plaže, Kalamitsi, Lorentzo, pa Kakia Lagadu. Nakon Kakia Lagade je malo lošiji put, ali lagano i može se postići.

Do Feloti, Vrulea-e, Agios Nikolaosa i Limnarie je veoma loš put. Do prve dve nismo ni stigle... pokušale, ali se vratile...

Do Melidoni je takođe loš prilaz (jedan deo), ali i ova plaža je ultra popularna, pa samim tim nije neosvojiva...

Do Furni je takođe loš put, ali kao što rekoh, ako smo mi stigle, i vi ćete... :)

Do Limni (Paleopolis) imate 100-ak m neasfaltiranog puta, koji možete preći i pešaka.

Do Agios Lefteris 400m zemljanog puta, i mislim da je loš... onako odokativno procenjeno... sa prilaznog puta...

Dakle, do većine plaža se može, pogotovo ako obilazite po dve plaže dnevno, onda zaista ne vidim mesta zabrinutosti... ni umoru... pa sad ako se eventualno i malo trucka po kamenjaru, neće škoditi... :)

Slobodno planirajte Kitiru, zaista ima mnogo da ponudi... :) I kao što je Cecil navela, mnogo je manja od Kefe, i nema toliko vožnje, brže se stiže do plaža, ili nekih drugih atrakcija... Sigurno ćete obići barem 70% plaža.

Jelenap. ja sam definitivno reslia da sledece leto idemo na Kitiru, slobodno ti pisi opsirno :D ne ljutimo se mi, hvala ti punooooooo :volimenevolime:

Ako... i treba... baš mi je drago... :)

Nema na čemu, tu sam da pomognem... ako imate još neka pitanja... samo napred... :D

Izmenjeno (jelenap.)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Uf, super opisano !

Meni nije problem samo truckanje, nego imamo star auto koji se sve vise i vise kvari, a pri tome je vrlo nezan, tako da zaista moramo da budemo obazrivi. Pogotovu sto kad se pokvari delova za njega nema jer je davno prestao da se proizvodi i sta onda ... da ostanemo na ostrvu :neznam: ... Evo sad je pre odmora bio na servisu, lepo nas posluzio za ovih skoro 4500 km, ali cim smo se vratili sav se razdrndao i opet je morao na servis, gomila delova mu se raspala :( ...

Zato su mi problem takvi putevi, a ne ono sto se ja truckam ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jelena, planirali smo i Ligiju da obidjemo, no kako shvatismo da su putevi na severu ostrva malo teži za savladjivanje sopstvenim kolima, a i momak iz Livadija koji vodi sajt visit.kythera, preko kog smo i našli smeštaj u Alexandadesu, nam reče da bi bolje bilo to obaviti džipom (rent a car) odustasmo, jer su svi već bili ili izdati ili rezervisani, obzirom da se od poslednjeg vikenda u julu, poseta Kitiri povećala, što me je obradovalo, jer ovo ostrvo to zaista zaslužuje. A, da tokom našeg boravka videli smo još dve BG registarcije, što će reći da nas je letos bilo barem 4 kom.

Putnice, i mi smo u lakom stresu uvek kada krećemo sopstvenim autom na ovako daleke puteve, predjosmo skoro 4.500 km, no ja nemam ideju kako bih drugačije izveli sve ono što smo naumili, možda je samo u izvesnom smislu varijanta avion+rent a car komfornija, ali ovako se mnogo više vidi i doživi. To znam jer smo letovali na Krfu i Zakintosu tako, ali ovo nam mnogo više leži.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Do nekih je lošiji put, do nekih dobar. Ima dosta puteva koji počinju asfaltnim, a završavaju se zemljanim. Takođe zavisi koja je karta u pitanju, ali recimo na ovim koje sam ja koristila stoji da neki putevi nisu asfaltirani, ali kad stignete tamo, vidite da dobar deo jeste... ili obrnuto... recimo ka plaži Kalami i crkvi Panagia Orfani je deo puta asfaltni, pa zemljani, malo betonski, pa onda opet asfaltni... i na kraju opet zemljani...tako da nema pravila... ali nisu nesavladivi... i to je ono što je bitno...

Jeco, svaka čast za putopis i fotke, muški si sve odradila, nema šta :cestitam: Što se tiče karte, najpouzdanija varijanta je da pre polaska na put skineš najnoviju verziju AutoDrive Hellas u mapsource obliku (update izbacuju sigurno 2-3 puta godišnje) - tako ne zavisiš od lokalnih mapa koje su štampane boga pitaj kad. Ionako nosiš laptop sa sobom, pa uveče možeš da isplaniraš tačnu rutu. Još bolje je da kupiš Garmin GPS uređaj, pobodeš waypoints na kompu, a onda povežeš komp i GPS, prebaciš ih sve, na kompu iskontrolišeš kako rutira do izabranih tačaka (dodaš međutačke ako izabere put koji ti ne odgovara) i ujutru kad kreneš, mnogo opuštenije možeš da putuješ. Nema lutanja i maltretiranja. Kačim ti "uslikane" segmente severne i južne Kitire, čisto da vidiš kako izgleda.

kitirasever.jpg

kitirajug.jpg

Braon bojom su označeni zemljani putevi.

Izmenjeno (shumaca)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlična je to ideja sa GPS pozicioniranjem, (bar se ne luta) no konkretno, kad je Kitira u pitanju, zemljani put na prikazanoj karti je i za Halkos i za plaže na severu (Ag. Nikolaos, Rutsunas), a kako Jelena reče, put za plažu Halkos je autoput u odnosu na ove dve. Još da dodam o putevima, iz mesta Alexandrades (severoistočno od Livadija) do plaža Kaladi, Paleopoli i Avlemonas vodi direktno asfaltni, prilično nov put, no vozač reče da je lošije trasiran i više opterećuje kola, tako da smo mi išli 3-4 km dužim, starijim i malo širim asfaltnim putem, preko sela Fratsia.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlična je to ideja sa GPS pozicioniranjem, (bar se ne luta) no konkretno, kad je Kitira u pitanju, zemljani put na prikazanoj karti je i za Halkos i za plaže na severu (Ag. Nikolaos, Rutsunas), a kako Jelena reče, put za plažu Halkos je autoput u odnosu na ove dve.

To znači da niko nije kontaktirao AutoDrive Hellas da traži ispravku podataka :) Pitanje je koliko ljudi sa GPSom vršlja po Kitiri. Ovaj update je rađen u julu ove godine, a sledeći izbacuju u oktobru.

Izmenjeno (shumaca)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka