devojka87

Matka

15 poruka u ovoj temi

Evo jos jedan predlog koji se mora obici ukoliko ste u poseti Makedoniji.

Jezero i pestera Matka nalaze se na 15 min voznje od Tetovo prema Skoplju. Iskljucucujes se sa auto putem odmah posle vtore naplatne rampe i za 5 min voznje nalazis se na Matku.

Jedno predivno iskustvo. Evo pokusacu da prikacim i neke slike kao bi mogla doloviti sliku.

post-31439-0-97022300-1339932835_thumb.j

post-31439-0-17771200-1339932847_thumb.j

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mislis 15 min voznja od Skopja prema Tetovo, obratno je malo vise ;)Na sam izlaz iz Skopja :)

Izmenjeno (BojanMKD)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

devojka87, taj je kanjon stvarno predivan, a svakako se isplati uzeti i turu camcem do pecina... To vam ja iskustvo koje se ne zaboravlja... Inace, do nekih stotinjak metara do brane voze i gradski autobus - linija 60....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sta reci o kanjon Matka.T o je dom mnoge vidove ptice i vegetacije od kojih vecinom su endemske vidove sto znaci mogu da se nadju samo na to mesto i nigde na drugo mesto na svetu.Drugo,Matka je narecen kao Makedonski Atos zbog mnogubrojne pecinske crkve i manastire na vrlo zivopisnim i teskoprisupacna mesta.Manastire su uglavnom iz ranog doba hristijanstva kada su prahriscani bili progonjivani od tadasnje Vizantiske vlasti.Ali najimpozantni manastir od sredovekovnog karaktera je manastir Sv.Andrea koji je podignut od cara Milutina otac kralja Volkasina u 14 veku.

I kao trece i najglavnije su podvodne pecine od koji najvise se izdvaja pecina Vrelo za koju svetski speleolozi su zivo zainteresovani da utvrde pravu dubinu pecine jer je do sada izmereno 250 metra u dubinu sa sta je srusio svetski rekord a jos nije utvrdjeno gde i na koje dubine se nalazi tlo za koji cilj je potrebna jos vise sofisticirana oprema za takav vid istrazivanja zbog tamnoce i hladnoca na tu dubinu pa zato oni muluju da kazu da mozda prava dubina nikada nece biti izmerena i samo bog zna koliko je duboka.Zbog toga Matka je na prvo mesto u agendi za posecivanje stranih turista kad doju u skoplje.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav!

Kakva je staza u kanjonu Matka? Se može posetit sa malo deco?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

ograđena je velikim delom! Kada sam bio pre nešto više od mesec dana, bilo je i roditelja sa malom decom. Naravno, opreznost nikad nije na odmet!

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

U nekim starim putopisima sam čitao da put nije održavan, ali slika kaže sve.

@marco polo, hvala!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jeste da je na ovoj temi poslednji put pisano pre oko godinu dana, ali samo da proverim za put. Ako sam dobro shvatio, iz Skoplja krenem ka Tetovu, ali imam lošu mapu na kojoj se ne vide detalji. Da li postoje jasni putokazi ka kanjonu, ili treba da pratim putokaze za okolna mesta?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja sam bio prosle godine, al sam isao gradskim busem iz Skoplja, pa nisam pratio kakvo je stanje sa putokazima. Jeste to je taj put, ali ako ides obilaznicom oko Skoplja (ili kroz Skoplje ulicom Djorce Petrov), mislim da treba da se iskljucis kod naselja koje se, valjda zove Saraj. Mada gledam na google i ako nastavis tim putem za Tetovo ima i neka petlja nize. Valjda ce me neko ispraviti ako gresim. Posle kad izbijes na put uz reku Tresku ides samo pravo dokle moze. Dalje peske uz kanjon. Priroda je stvarno lepa, a imas i tri manastira (Andrijas, Uspenja Bogorodice i sv. Nikola. Sv Nikola je sa druge strane reke i mora se camcem do njega. Ovaj manastir Uspenja Bogorodice je malo ispred mesta do koga mozes kolima (parkinga). Odmah uz Andrijas imas i jedan restoran sa dobrom bastom. Sve u svemu meni se Matka dopala. Ovde sam nesto malo o njoj pisao, a ima i par slicica. http://usputnapisano.blogspot.com/2013/09/skoplje-2-deo.html

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala na savetu i korisnim informacijama. Pohvale i za blog, koji ima dosta onoga što ume da zatreba i lepih fotografija.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Molim za malu pomoc! U povratku iz Grcke posetili bi kanjon. Da li je potrebno sa auto puta uci u Skoplje,pa tako doci do Matke ili postoji neko drugo odvajanje. I koliko je odprilike udaljen od auto puta. Hvala unapred!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Biki02 imas pp

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nazalost da. Obilaznica je u prekidu, pa morate voziti kroz Skopje (ako dolazite iz pravca Velesa), dodjete do naselja Deksion, kraj Skoplja, pa onda tu skrenete na semaforima levo na most preko Vardara kroz Saraj, ili mozhete produzhiti dok se ne spojite sa obilaznicom, a onda je desno izlaz za Matku i jezero Treska (obratite pazhnju na putokazu i na ovo, nisam siguran kojm redosledom su oznachecni). Prvo cete prochi pored jezera Treska, a onda prolazite kroz jedno selo i kraj puta je Matka).

Ako idete iz pravca Ohrida, iskluchjenje za Matku je dobro oznacheno tablama.
Lep provod!

Izmenjeno (moskvic)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala puno!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27009
    Ukupno tema
    905841
    Ukupno poruka