jelenait

Apulija

185 poruka u ovoj temi

Razgledajući ponude smeštaja u Apuliji, primećujem da je značajno više slobodnih kapaciteta u "unutrašnjosti štikle" :unsure:

Zanima me da li ima smilsa bukirati BB na 5ili 25 km od mora, pa svaki dan voziti na plažu ili je bolje stacionirati se negde gde se može i peške do plaže?

Ujedno i pitanje o plaćanju pristupa plaži: Da li je to baš svaka plaža ili ima i slobodnih? U tom slučaju gde se parkirati? :neznam:

I još nešto, nikako da prelomim, đta izabrati ako preferiram pesak na plaži:

a) Gargano

b) Lecce/Otranto

c) Monopoli

D) Galipoli

Totalno sam neodlučna, a termin je jeziv - poslednji ponedeljak u julu i prvih deset dana avgusta... :nesvest:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I meni se mnogo sviđa što je Jelena otvorila ovu temu. Upravo završavam čitanje neke knjige čija se radnja odvija u Apulji ...a valjda sam odmah kupila knjigu čim sam na poleđini pročitala da se radnja dešava u Italiji. Ja uvek idem na neko dalje putešestvije pa u Italiju i tako redom. Sad je ponovo red na Italiju. I razmišljala sam da sledećeg leta krenem avionom do Rima pa vozom prema jugu ...krajnja odrednica Sicilija ali posle čitanja knjige i ove Jelenine preporuke volela bih da zalutam i prema Apulji. Neko pita koji je put najjeftiniji. Ako Wizz leti iz Bg tek sledeće godine onda treba vrebati ako bude neke promocije , jer obično svake godine u januaru su imali neku promociju. Ili opcija sa Italijanskom železnicom. Na ovom forumu , na temi Napulj ako se nevaram , ima informacija da ukoliko se učlanite- preko sajta Italijanske železnice - možete za manje para kupovati karte za voz i tako možete kupiti karte za one brze vozove i uštedeti vreme. Naravno ako u taj deo Italije ide neki od tih brzih vozova , nisam sad proveravala.

Jleni hvala na prvom postu i slici.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Eto Jadranskog mora koje zbog Lida i cele Crne gore ne podnosim.:) Prekrasno je zaista.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jelenait, da li nam je bolje da uzmemo smestaj u samom gradu ili u okolini Galipolija? Isprva sam mislio da je grad manji, ali ispada da bas i nije tako, a nama su plaze i more na prvom mestu, pa bi tu bilo svakodnevnog cimanja do obale. Sa druge strane, grad je, kako se cini, suvise lep da bi tek tako dopustili da nam "pobegne", a i cene smestaja su nize nego na samoj obali. Kompromis bi bio najam bicikla. Da li je najam bicikla uobicajena stvar dole? Ima li toga na svakom koraku?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Iznajmljivanje bicikla je dobro resenje; naravno, ne omogucava ti da obidjes i neke dalje plaze - za to je bolji skuter. Imas vise mesta za iznajmljivanje, gledaj da bude nesto ok, da ti izda racun, jer ima i onih koji uvaljuju bicikle kojima otpadaju pedale ili slicno. Sto se tice smestaja, ni Gallipoli nije jeftin, pored mora je takodje skupo, ne znam kakvu vrstu smestaja trazite; ima kampova, a ima i dosta b&b, najpovoljniji su oni u selima nekoliko kilometara od obale (npr.Alezio, Parabita, Sannicola). Ako vas je vise, mozda iznajmljivanje stana ili kuce? Dobro bi bilo da to uradite odmah! Moj sin je vec rezervisao za 2 poslednje nedelje u avgustu.

Centar Gallipolija je zatvoren za saobracaj leti. Kad si vec tamo, ne bi trebalo da propustis Otranto, Lecce, a kad bih pocela da nabrajam plaze...ne znam koliko vremena imas na raspolaganju! Ako nadjes povoljan smestaj u gradu, ne dvoumi se, u najgorem slucaju iznajmices skuter umesto bicikla na 1 - 2 dana, pa ces obici i nesto sto nije u neposrednoj blizini. Sve sto treba da vidis je koncentrisano u samom vrhu "pete", na potezu Gallipoli - Lecce - Otranto i ono juzno od toga.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Idemo krajem juna, prvu noc smo u Lecce i to je vec rezervisano, a onda sedam dana u Gallipoli. Napravili smo uzi izbor i akcenat je na b&b varijanti. Cene su oko 350e sa svim uracunatim troskovima koji su karakteristicni za italijanske stanodavce (ciscenje, posteljina, struja itd). Sa tom cenom se moze biti u gradu na takvoj poziciji da su plaze daleko nekih 2 - 2,5 km realnom, ne vazdusnom linijom (zaledje grada). Da li mislis da je to ok cena za dati period/polozaj?

Razmisljamo i o mestascima uz obalu severno i juzno od grada, na samim plazama, tu za nekoliko desetina evra skace cena (Rivabella, Baia Verde). Da li je to bolji izbor, pa koristiti lokalni bus ka gradu? Sela u kontinentalnom delu definitivno ne dolaze u obzir.

Ako je tako sa biciklima kao sto kazes, da li postoje mesta pri plazama / pesackim zonama na koja mozemo bezbedno da ih odlozimo ili je situacija kao u Srbiji - gledas ko ce da ti ga mazne i pitas se sto si uopste i posao biciklom? Znas na sta mislim - u zapadnoevropskim gradovima je odlaganje bicikla uglavnom regulisana stvar i nisu uvek meta za lopove.

Skuter u Grckoj uvek uzimamo, ne znam da li je u Italiji znacajnije skuplji. Ali svakako za Otranto i ostale gradove bi koristili bus (ako budemo isli).

Jos jedno pitanje. Neki mi traze da im platim rezervaciju (depozit) unapred preko PostePay, sto je u Italiji verovatno lak i uobicajen nacin transfera novca. Koliko je to jednostavno kada im placam iz Srbije?

Do sada sam radio obican bank transfer za druge smestaje i nije bilo nikakvih problema. Ima li PostePay slicnosti sa bank transferom?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zaista ne znam kako stoji stvar s kradjom bicikala, ali cu se raspitati, imas jos vise od mesec dana.Placate 50 eura dnevno, ne znam koliko vas je? Na zalost, to su italijanske cene..ako nadjes jeftinije, ne razmisljaj, ali nije ni tako lose. Mozda vam je zgodno da ste bas u Gallipoliju, zbog veceri, kad ne morate da brinete kako cete se vracati i da li cete popiti casu vina vise!

Od plaza severno od Gallipolija, interesantan je Porto Cesareo, a ka jugu ih imas mnogo.

Postepay je postanska debitna kartica, nije vezana za racun,nego sam stavis para koliko hoces. Nemam predstavu kako to funkcionise iz Srbije,pitaj da li mozes na neki drugi nacin da platis, a ako,eventualno, budes imao problema sa sporazumevanjem, slobodno mi se obrati privatno.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ide nas dvoje.

Hvala za ponudu za prevod, moja devojka govori italijanski :)

Mislim da ispod 350 ne moze. Nasli pri samoj obali u gradu za 340, ali deluje malo hm... hostelski i skuceno, tj. nije vredno tih para (osim zbog lokacije). Za deset evra vise nasli smo mnoooooogo bolji i veci smestaj sve sa kuhinjom, ali kilometrima dalje od obale.

aj, aj... Nista, kompromis sledi.

Porto Cesareo je bio jedna od opcija, ali ipak je pobedio Gallipoli.

Hvala za bicikl info unapred.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

"moja devojka govori italijanski" E pa, onda, za vas nema problema! Kazu mi da je prilicno rasprostranjena upotreba bicikla (ako je kao ovde na severu, onda je ok, ima i ovde kradja), vazno je da iznajmite bicikle u nekoj korektnoj agenciji, gde imate osiguranje. U subotu cu videti jednog druga koji je sa Salenta, pa cu se raspitati detaljnije.

Videla sam da posle idete u Napulj. Ne znam da li ste razmisljali - ja bih vam savetovala - da se zaustavite u Materi, u regiji Basilicata. Grad je poznat po svojim cetvrtima zvanim "Sassi" (kamenje), pod zastitom Unesca, tamo je Mel Gibson snimao Pasiju. Mislim da vam je usput i da zasluzuje.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala za nove informacije. A za Materu ne vredi, vec uzeli voz Lecce - Caserta - Napoli.

Zaboravih da pitam - cene najma bicikla, skutera, auta (najskromnijeg) sa svim troskovima (ne znam kako obracunavaju)? Popust za vise dana?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Onda nista, bice drugi put..

Malopre sam srela jednu prijateljicu koja, takodje, redovno ide na Salento (pocetkom jula i ove godine) i kaze da na uredjenim plazama ima svuda parkinga za bicikle. Najpouzdanije je da se raspitate tamo gde iznajmite.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

O cenama iznajmljivanja ne znam; proguglajte, pa cete videti. U Italiji, za razliku od Grcke, nema na svakom cosku agencija za iznajmljivanje automobila ili skutera, pa je bolje da se rezervise unapred. Bicikl bi trebalo da kosta izmedju 5 i 8 eura dnevno. Plaze su sve slobodne, ima dosta uredjenih plaza, tamo imate i parkinge, a na one potpuno divlje mozete da dodjete biciklom i ostavite bicikle pored stvari, na pescanim dinama. Od Gallipolija do S. Maria di Leuca se samo nizu plaze, jedino sto je za bicikl ipak previse (ima nekih 35 - 40 km).

http://www.blurentga...l_dx=col_dx.php

http://www.autonoleg...com/listino.php

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Divno, hvala.

Sve smo uredili i sad samo jos te bicikle i to je to.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Olala!

Stigli juce!

1 dan Lecce, 7 dana Gallipoli, 7 dana ostrvo Ischia i 7 dana Napoli sa jednodnevnim odlascima u Amalfi i okolne plaze, pa Pozitano.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vec sam se pitala da niste ostali ! nadam se da usleditiizvestaj sa utiscima i fotografijama. :rolleyes:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka