goca

Šta posetiti u Alanji

392 poruke u ovoj temi

Пошто сам нагло огладнела на пун стомак, мало ћу да променим тему.

Већина Алањана гледа да изађе из града викендом. То најчешће раде на неком од места која су предвиђена за роштиљ, веће друштво и музику ( сами свирају инструменте и певају ).

Тако нешто можете видети сваке вечери после 21ч , јер се чека да зађе сунце , а сви заврше са својим послом да би дошли и током викенда на Тераси Алање, Улаш плажи и још неким местима на планини.

Нажалост, услед недостатка лепше фотографије, постављам ову која приказује поглед са те терасе. Моје су све ноћне јер смо претежно ишли на роштиљ, тако да нису баш дочаравајуће. Па не помажем баш у опису места. :nea:

alanya6.jpg

Налази се изнад града, урађена је у неколико нивоа, на сваком су столови и клупе , а на одређеном размаку се налази по један узидан роштиљ. Најчешће ћете затећи и новине ту остављене. То су они пре вас оставили јер им не треба, а да можете да запалите.

Одатле се пружа невероватан поглед на целу Алању, а чудан је осећај када све џамије које се налазе испод вас крену у истом тренутку да се оглашавају.

До ње се може доћи бусом и таксијем.

Izmenjeno (mikap)
smanjene fotografije
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I ako sam bila par puta u Alanji,i dosta od svega ovoga sam obisla,za mene je ovo fantasticna tema,jer uvek nesto novo moze da se sazna.Sto se tice Dim caj reke to je ono sto je na mene ostavilo najlepsi utisak(pored raftinga),rucak na onim platformama(ako tako mogu da ih nazovem) na onako bistroj vodi je poseban dozivljaj.Voda je stvarno ledena,ali prosto mami da se bucnete.Jedino sto smo verovatno pogresili je to sto smo isli tamo preko agencije, pa smo bili ograniceni vremenom,a tek kasnije smo saznali da smo mogli i busom koji je uzgred bio dosta jeftiniji.Jeep safari mi je bio ok,ali sam se vratila crna kao odzacar od prasine,koja se zalepila u toku puta,a usputno polivanje vodom je tome jos vise doprinelo.Ipak sve ima svoje cari.Alanya84 svaka cast na temi,ako resimo ponovo put Alanje mnogo ce nam znaciti informacije o bazarima,pijacnim danima(jer za mene je i to jedinstven dozivljaj),a na koje nismo pre obratili paznju.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

....cula sam pricu o nekom sladoledu koji je kao guma,mislim tako se rasteze,to je onaj pravljeni,ne oni fabricki tipa frikom i sl.Ne mogu ni da predpostavim kako to izglleda uzivolaugh.gif

Да, тај сладолед је један од специјалитета Турске. Има другачији укус у односу на наше. Гушћи је, може се јести уз помоћ виљушке и ножа

dondurma2-400x267.jpg

или у фишеку попут класичног сладоледа. Тада постоји могућност, у зависности од расположења и умећа особе која га продаје, да га добијете и овако.

c3e41c38-cd18-448f-b676-b0ca06225ce7.jpg

У свим посластичарницама се продаје и он упоредо са другм слаткишима. По мени, ово је најбоља комбинација :

4746784670ab1f2ca818.jpg

Од класичног сладоледа, најзаступљенија ова компанија:

algidalogo.jpg

Они праве сладолед који је сличан оном из посластичарница, у питању је сладолед са кајмаком.

ALGIDA-CARTE-D-OR-KAYMAKLI-DONDURMA-1LT_

Постоје разне врсте баклава. Поновићу линк ка теми о турским јелима где је Инфо приложила фотографију која то лепо дочарава.

http://www.putovanja...ja/page__st__15

Већина баклава је са пистаћима. Млевени пистаћ се посипа и по сладоледу. Водите рачуна да су готово све баклаве сечене ситно, таман за залогај па се јако лако претера, а сви знамо како су слатке.

Можете их јести у самој посластичарници или понети са собом, а такође и сладолед могу да вам спакују за понети у пластичу кутију само им напомените.

Најчешће када купујем узимам их за понети. У кутију од 500 гр тражим мешовито да ми спакују и то ме изађе око 10 до 15 тл у зависности од тога које врсте сам навела да желим јер није иста цена 100 гр свих баклава.

Неке од посластичарница које су проверено добре, а врло једноставне за проналазак јер се налазе на главном ( Ататурк ) булевару, сконцентрисане код главне поште ( која је станицу пре главног базара из правца Анталије ) су :

Hancı

alanja7.jpg

Он се налази станицу после базара .

Мадо

mado.gif

и Чоколадна кућа ( Chocolate house ) у којој ипак преовлађује чоколада, међутим има и других ствари попут добре нес кафе ( какву пијемо код нас у кафићима ), еспреса и капућина.

alanja-8.jpg

Имају јако лепа паковања, ако носите некоме нешто на поклон.

Izmenjeno (mikap)
smanjene fotografije
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

joooj moram da idem.... zbog sladoleda :zvizduk:

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Au,covece kakav sladoled! Pa ja sad moram na strogu dijetu,da mogu svasta tamo da probam jer cu se ukrmaciti skroz! Baklave sam kupovala u Dukatu kod nas,vlasnik je Turcin i potpuno su iste kao sa svih ovih slika,a ukus bozanstven ali je cena po mojoj proceni veca u Bgd-u.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ја лепо кажем да нису фер када су организовали оно такмичење за Златну кутлачу. Поред свега што нуде још и такво такмичење.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@alanya84 vidim da je poslednji post o cenama iz 2007, pa mozes li mi reci nesto o vanpansionskim cenama, sladoledi, pica, gricke, nzm ni ja sta...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Могу, наравно.

Цене су исте као и када је сезона. Код њих не постоји разлика, нека оног типа као у Кушадасију што је обичај да се дижу цене када дође већи бод у марину или нешто слично. То је зато што Алања има понуду целе године, једино није за купање целе године.

Цене сладоледа, ако је куповни у питању иде од 50 куруша ( пола лире ) за сладолед попут овог:

images.jpg

До 3 или 3,5 лире ( сада нисам сигурна ) за сладолед попут овог :

download.jpg

Сладоледи у кутијама се крећу од 3,5 тл до 10 тл за онај што сам навела да је са кајмаком ( са предходне стране ).

Што се пића тиче, да ли цене по кафићима или генерално цене алкохола и сокова по продавницама ?

Чипсеви и друге сличне грицкалице иду од 1тл до 2,5 за оно велико паковање.

Чоколадице су јако јефтине. Цене се крећу од 20, 30 кр до 2, 3 тл за таблу чоколаде. Њихове најпознатије, најјаче марке су Eti и Ülker.

Жао ми је што сам штура са давањем информација тренутно, али сам заиста преморена због сајма. Само да он прође и ето мене са својом енергијом за причу. :dance:

Izmenjeno (alanya84)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ma ti si super :klap::cvetic::ljubav:

btw mozda smo se i videle na sajmu, ja sam dosla sa gomilom kataloga, resila turska, obisla sve sada sedim sa jacom polovinom i bistrim i polako mi se muti sve mi plavo pred ocima :*

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Могуће је да смо се среле. Мада, већину времена сам провела шетајући са пријатељима у хали где је понуда Србије јер им је то све било јако занимљиво.

Срећно у одабиру. Верујем да је све плаво сада. :)

Јуче, када сам гледала шта се све нуди на сајму, замаглиле су ми се очи. :turista:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Divna tema,osvežila mi je uspomene iz 2004. godine

bravo.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bila sam i ja juce na sajmu iako sam vec uplatila aranzman.Obozavam sajam turizma i svake godine ga posecujem.Uzela sam gomilu kataloga,listam i uzivam...m,m,m, jedva cekam junosmeh1.gif

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

marijamv kojeg juna ides?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

marijamv kojeg juna ides?

Idemo 18.6. do 28.6.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Када сте у граду у куповини и неко вас у својој продавници понуди нечим за пиће најчешће што ћете добити да попијете у Алањи, а и у Турској генерално, јесте чај.

Ради се о доста јаком црном чају.

images-4.jpg

Уколико сте попут мене навикли на блаже чајеве ( нана, камилица ) када вас понуде чајем имате 2 опције. Тражите да вам црни чај разблаже - açık çay или да вам дају чај од жалфије ( Ada çayı ).

images.jpg

Најчешће се продаје по продавницама и базарима чај од јабуке у паковању са другим воћним чајевима, међутим, када одете негде или седнете негде ретко где ћете то наћи у понуди јер они сами не пију то.

Што се кафе тиче најчешће је нека од Нес кафа. Праву турску кафу ( Fincan kahve ) морате посебно нагласити да желите и дешава се по тим " базарским продавницама " да је немају јер је спремају уз помоћ минијатурног апарата, а неки га не држе код себе.

Сокова има на све стране и разних укуса, међутим , преферирају да једу ( пију ) право воће, тако да ћете увек видети да се на столу налази неко воће са којим ће вас такође понудити.

Као што сам раније рекла, храна је јако битна ставка у животу, а поготово природна и разноврсна. Уколико желите тему разговора да промените потребно је само да кренете са " Пре неки дан сам јела.... " и то је то. Најчешће тај разговор се завршава тако што или стиже поручена храна ( сви су огладнели од исувише живописне приче о њој ) или се креће у правцу неког локала на оброк. Није ретко да се због добре чорбе вози и 20-ак км.

Уз храну, најчешће се пије нешто од алкохола. Најчешће ћете видети на столу Раки ( Rakı ) која јако лепо иде уз рибу.

images-1.jpg

Постоје разне врсте, међутим, најчешће се пије Yeni rakı images-2.jpg

и Tekirdağ rakısı.

images-3.jpg

Разлике су, по мени, то што су неке за нијансу слађе од друге.

Праве се од грожђа, пију се у посебним чашама ( свака фирма има своју чашу мало другачијег облика - најчешће личи на саму флашу ).

Сипа се нешто мање од пола чаше, а затим дода вода што учини да пиће побели.

145.jpg

Пошто је ово пиће посебно у Турској, има и своју посебну процедуру како се пије. Увек се уз чашу Раки налази и чаша са водом или Шалгам ( Şalgam ( suyu )).

download.jpg

То је сок од шаргарепе, киселих краставаца и не знам чега још. То је турски лек против опијања. Уколико сте успели да се опијете од разблаженог пића јер се додаје вода у Раки. Укус је... навикнете се после које флаше од литре.

Поред те две чаше, испред вас је и тањир са воћем, бели сир, може да се уз њега дода и салата. Тако да када пијете, узмете гутаљ раки, па гутаљ нечега што пијете уз њу и залогај нечега што је пред вама.

Услед свега овога, јако ретко ћете видети да су се Турци напили у смислу да су пијани попут онога што ми виђамо петком и суботом увече по кафићима. Уз то, испијање Раки обично траје сатима ( макар била само 3 мушкарца у друштву ) и праћено је са песмама и играњем. Немојте се зачудити , ако у локалу буде глупа младића или старијих људи са својим инструментима који за себе, а други им се придружују, свирају и певају.

Од инструмената, ту је при руци, у гепеку од кола или испод пулта

images-1.jpg

Cümbüş или

images.jpg

Bağlama

Док се уз то може затећи, мада ређе, и неки од ових бубњева.

164copper-hand-designtur.jpg

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka