goca

Šta posetiti u Alanji

392 poruke u ovoj temi

E a da nije Bouginvillae beach,ako si uopste cula?Evo vidim na mapi pise,a u blizini hotela sam videla da ima neki hotelcic,pansion,sa slicnim nazivom.Odnosno pise Bouginvillae beach hotel,e to mu dodje naziv hotela.Pa eto neka moja pretpostavka da se mozda i plaza tako ne zove.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Грубом поделом и најлакшом за сналажење је рећи да је Оба други део Алање и плажа која јој припада.

Почиње неких 1км од центра града у правцу од Анталије. Пре и после ње има и других делова града, али је у говору и сналажењу најлакше то поделити овако.

alanya_2008_2009-103691.jpg

Плажа је шира од Клеопатрине, а овај део града је и млађи и развија се великом брзином. Сматрам да покушавају да растерете центар тиме што све више ствари од важности граде у том делу града. Тамо су смештена 3 највећа тржна центра, између осталог.

Плажа је идеална за спотрове због своје ширине, тако да се овде налази терен за одбојку на плажи где се одржавају међународни турнири.

180610_beachvolleypolvstur.jpg

Један део је са уређеним тереном за фудбал. А од прошле године се појавило неко огромно жуто чудо на плажи. Подсећа на чудан тобоган само што је не знам колико метара у вис и предвиђено је за забаву на води. Нико није умео да ми објасни шта је, а натерати Алањанина да иде на плажу у току сезоне и сазна шта је то жуто чудо је равно тражењу чварака у Турској.

Плажа је мешовита. Постоје делови који су са крупнијим камењем, али се наспрам њих не налазе хотели већ стамбене зграде. Већина хотела има свој бар и лежаљке са сунцобранима на плажи. Већина ове плаже је са песком помешаним са ситним шљунком и камењем величине до 2 спојене песнице.

Plaj%202100.JPG

На овом шеталишту су већи паркови за децу услед већег простора и река поред које је предиван парк.

59911_1450164812433_1182622617_31045800_

Парк за децу је на овој фотографији тек долазио, али се види делић при крају фотографије. Тај је са тунелима, љуљашкама, некаквим кућицама.... предвиђен за децу до 6 година.

59911_1450164852434_1182622617_31045801_

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Пошто нисам у потпуности упозната са програмом који нуде наше агенције, од излета бих додала шта још се нуди генерално по Алањи.

Понуда је готово иста код свих, разлика је у цени или, на пример, количини пића или хране и , наравно водича односно језика на којем слушате причу о томе шта видите односно посећујете.

Узела сам програм од једне локалне агенције као смерницу којих излета има.

Џип сафари:

jeep-safari--12.jpg

Траје готово цео дан. Воде вас на планину са посетом селу и храном у њему. Боље гозлеме од тих јести нећете. Шта још дају за јело, то већ не бих знала, али оне нису једине што вам се дају.

jeep-safari-mountains-alanya-turkey-imag

Покупе вас и оставе код вашег хотела, где год он био.

jeepsafari.jpg

Имате могућност да пливате у реци, ако сте заинтересовани уз разне занимације које вам они припреме на самом излету, тако да није по принципу да само седите, а они вас возају по разним теренима.

Водичи говоре немачки, енглески језик са турским акцентом, да се не лагимо, а неки говоре руски. Тако да то може бити један од проблема уколико идете на било који излет преко локалне агенције.

Уколико имају Бугара запосленог у агенцији, онда није проблем српски јер га сви говоре.

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Има неколико Аква паркова.

Уколико идете преко агенције, онда вас воде у највећи и најбољи. Он је измештен из Алање тако да је тиме и скупљи јер плаћате и превоз тамо и назад.

У самој Алањи се налази градски аква парк.

aqua-park.jpg

Налази се у близини Дамлаташ пећине, а улаз је био 20 тл за одрасле, за децу је негде око упола цене.

На путу ка Анталији, неких... 15-ак км слободном проценом, јер требало би да припада Конаклију, се налази Делфинаријум.

images.jpg

http://www.dolphinarium-turkey.com/dolphinariums/alanya.html

Лик од званичног сајта, на коме нисам успела да пронађем колико су удаљени од Алање. :huh:

Цена мислим да је износила 60 евра, да ли за децу постоји попуст не знам, али би требало. Посебно се наплаћивало и речено ми је да је било доста скупо пливање са делфинима.

26.jpg

Роњење је врло распрострањено. Због провидности мора и топлоте воде све више људи се опредељује за то. Два пута дневно су туре. Рони се до пећина, бродских олупина...

6626_3.jpg

Да будем искрена, не верујем да има пуно тога што се тиче олупина за истраживање, међутим богати морски свет је, за мене, сам по себи довољан разлог за овако нешто.

1.jpg

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kako se zove taj sto je izvan Alanje, sto je najveci ? :)

Moze neki link?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Од удаљенијих излета се нуде водапади у Манавгату.

download.jpg

Манавгат је удаљен око 75 - 80 км од Алање. У питању је мање место са предивним водопадима. Нуди се као једнодневни излет преко агенција, мада, уколико сте авантуриста , можете изнајмити ауто па отићи сами тамо или ићи међумесним бусом па одатле правац до водопада.

Аспендос, Сиде и Перге су три локалитета који најчешће се нуде у једном излету.

download-1.jpg

Један од предивних излета за љубитеље историје,

download-3.jpg

и оне који могу својом маштом да се врате у тај период и виде себе у том месту и животом какв је био.

images.jpg

Из Алање је могуће посетити и Памукале, са тиме да је то излет који траје два дана услед удаљености једног од другог и полази се у раним јутарњим часовима. Тако да вам не гине ланч пакет и надокнада сна у бусу на путу до тамо.

download-2.jpg

Међутим, сваки нажуљани мишић у бусу вреди за овакав призор и угођај са којим нас је почастила природа.

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo Alanya !klap.gif

Dobro osmisljeno, informativno i interesantno. "Ide" sajam turizma, first minute, pa onda lagano zahuhtavanje pred konacnu odluku gde letovati. Verujem da ce ova tema pomoci mnogima da se osim izbora hotela, upoznaju sa sadrzajima u Alanji. Pisi nam koja mesta su popularna kod lokalaca, gde je najbolje kupovati, sta se tebi najvise dopada u samom gradu i okolini, koji su dobri restorani itd...

Izmenjeno (ljerka)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kako se zove taj sto je izvan Alanje, sto je najveci ? :)

Moze neki link?

Немојте ме држати за реч, међутим, колико ја знам у питању је Aqua planet . Знам да локалне агенције воде у њега, тако да предпостављам да се о истом ради када дође и до наших агенција.

images-1.jpg

Налази се у Окурђалару ( Okurcalar ) који је 22 км удаљен од Алање.

3.jpg

Ово је линк од званичног сајта.

http://www.waterplanet.com.tr/aqua/eng/hakkimizda/hakkimizda.html

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Пошто ћу овде причати о храни, одмах бих напоменула да је наведено само моје мишљење, запажање и искуство.

Већина туриста се храни у хотелу у којем летује. Међутим, када сте у граду, због велике понуде , већина ће сести негде нешто да поједе.

Прва ствар која свима падне на памет, која је асоцијација на Турску јесте донер кебаб. О баклави ћу касније.

download.jpg

Међутим, када се ради о " храни са ногу " не треба ограничити себе само на ову врсту кебаба. Готово сваки град у Турској има неки свој посебан кебаб, макар то другачије било у начину сервирања тако да сваки има своје име.

Колико сам приметила, један од траженијих је Адана кебаб.

images.jpg

Он такође може да се упакује попут донера и понесе, али уколико седнете негде, добићете га овако на тањиру.

Затим лахмађун ( lahmacun )

download-1.jpg

Још се зове и турска пица. Тесто је танко и хрскаво, тако да када га купујете, питаће вас колико желите јер се продају на комад. Добијете уз њега салату, ставите је од горе, мало лимуна преко свега тога и затим умотате као палачинку.

Пиде ( Pide )

turkish-pide-bread.jpg

Може бити разан. На примеру је пиде са сиром. Мени је тај најбољи, да будем искрена.

Гозлеме ( gözleme )

gozleme.jpg

Турска палачинка. Такође може бити пуњена са свим и свачим. Најраспрострањеније је са сиром и шпанатом. Питаће вас са чиме желите. Најбоље су оне које праве у селу у планини, приближне су им оне које можете купити у неком од ресторана на путу до тврђаве. на другим местима... може да прође лепо, ако се не пробају оне са планине.

То су неке од најчешћих храна које купују као " храна са ногу ". Уз све њих се пије ајран. Понудиће вам га, а на вама је да ли ћете га узети. У већини случајева се продаје у оваквом паковању.

images-2.jpg

Мада, умеју да га послуже и овако.

images-3.jpg

Кравље млеко је у питању, да не буде неспоразума. Може бити сланији, попут овог са слике.

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dobro osmisljeno, informativno i interesantno. Pisi nam koja mesta su popularna kod lokalaca, gde je najbolje kupovati, sta se tebi najvise dopada u samom gradu i okolini, koji su dobri restorani itd...

Хвала на комплименту.

Трудм се да пишем по мало о свему, да буде мешовито по темама и да садржи одговоре на питања и ствари које интересују људе када се одлучију, а после нађу на лицу места. Већина савета су из практичних разлога настали, мојих запажања или савети који су мени давани од стране локалног становништва. Свуда постоје разлике, али се надам да ће ова тема мало ближе дочарати тај град људима који нису били или јесу, а нешто нису видели па ће, можда, пожелети да се врате.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nadam se da alanya84 nece zameriti, moram da okacim jedan link.

Kad je prica stigla vec do hrane, koja je u Turskoj fantasticna, ipak turska kuhinja spada u velike i poznate svetske kuhinje.

Postoji tema na forumu u kojoj su prilicno detaljno i slikovito prikazani specijaliteti Turske. Ne bi bilo lose da pogledati i tu temu

:)

Nazivi turskih jela - nacionalna kuhinja

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Дефинитивно тај линк треба ту да стоји. Међутим, уз њега треба да стоји и упозорење да се огладни у току читања теме. :lol:

Све што мислите да треба и може да се дода, само додајте. Неке ствари су универзалне, тако да савети су применљиви у у другим местима у Турској.

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vec kad si kod hrane,zanima me da li u Turskoj ima da se kupi ili uopste da li ima jogurta,kao nas sto je ili ima taj ajran koji si pomenula?Ne znam ni kakav je ajran,mozda mi se i svidi al koliko kontam to nije jogurt nego slanije mleko.Ove gozleme super izgledaju,a sigurno se dobro uklapaju uz kiselo mleko ili jogurt pa bi bilo steta da ih jedem bez njegasad.gif E da,aj malko predji i na slatkise....cula sam pricu o nekom sladoledu koji je kao guma,mislim tako se rasteze,to je onaj pravljeni,ne oni fabricki tipa frikom i sl.Ne mogu ni da predpostavim kako to izglleda uzivolaugh.gif

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

У Турској се под речју јогурт појављује нешто другачије. Чита се без Г слова иако се тако пише yoğurt. То Г са капицом се никада не чита.

Њихов јогурт је сличан нашој павлаци. Варира у густини у зависности од произвђача и тога да ли је филтрирани или не.

Овај ми је најлепши.

SuzmeYogurt650g.jpg

Уз гозлеме се пије ајран, не иде јогурт такав каквог га имају. Ајран је нешто попут сурутке, ако сам га добро описала јер сурутку нисам пила, па је ово поређење изведено " шац методом " . Лаган је, воден, више га волим за нијансу сланијег, попут Суташовог ајрана ( онај са слике ). Не бих да некоме дам погрешну слику па да га не проба јер даје посебан шмек некој храни после које се пије, попут гозлема.

Слаткиши су доста лепо представљени у оној теми за коју је Микап убацила линк. Овде бих додала евентуално још неке и неке од посластичарница или базара где се купују.

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

evo i mene da se umesam (vec sam gladna :) )

Nemojte da se brinete oko Ajrana, zamislite da ste uzeli bilo koji nemasni jogurt (ovo uporedjenje se odnosi na gustinu) i da ste dodali sasvim malo soli. Odlično ide uz Gozleme :) Stvoreni su jedan za drugog :srce:

Izmenjeno (leprsava)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka