goca

Šta posetiti u Alanji

392 poruke u ovoj temi

Још једна од кампањи која је почела јаче да се чује у току лета 2010.

tokom_godine-103677.jpg

Са овим уз помоћ града и полиције у цивилу су увели ред што се тиче оне навале на туристе која је једна од асоцијација на Турску.

Тачније, сада када се шетате, они имају невидљиву границу до које могу да изађу пред своје радње и обраћају вам се. Због њихове комуналне полиције видећете да на неком од паркираних мотора пред продавницама или столицама испод стабла од наранџе седи по једна особа која води рачуна да их не ухвате, ако је неко кренуо за вама да наставља разговор и ценкање онако... гласније.... Казна је новчана, доста висока, а до сада сам чула само за једно затварање радње на одређени период.

Сваки месец је неки фестивал. У новембру су од прошле године увели Златну кутлачу. То је такмичење које није фер према онима који су као ја и не умеју да се контролишу када је добра храна у питању.

Haber-4.37.49-8.10.2011-7101046.jpg

Ни мало коректно са њихове стране. :ziveli:

alt%C4%B1n-kep%C3%A7e.jpg

Крајем маја је фестивал хране.

tokom_godine-103412.jpg

Све што се види овде је храна, семенке, поврће или воће. Ово је само једна од фигура које су правили.

Сви ови фестивали се одржавају у марини.

Такође, још једну ствар бих додала што се тиче обичаја. Идите код њихових фризера. За даме бих препоручила сређивање обрва. Кошта свега 10 лира, а ради се са концем, бријачем, чешљем и маказицама. Мушкарцима бих препоручила да пробају бријање на турски начин. Уколико имате оне ситне длачице на ушима, одмах се вади метална кашичица на коју се намота мало вате, поспе са нечим и следи...

2011-169114.jpg

Ништа не брините, не пече, не стигне да вас опече. Ово такође ураде и дамама уколико имају ситне брчиће или длачице на образима.

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Марина у Алањи је међународна. Одатле је могуће лети посетити Кипар. Креће се бродом ујутру око 9ч, а повратак је у поподневним часовима. До Кипра можете и авионом из Анталије преко агенција. Цене авио карата су око 40 евра и могу се купити било где преко локалних агенција. Не знам да ли наше агенције нуде овај излет.

Ја сам летела из Анталије, јер није било брода. Ишла сам крајем априла или у првој недељи маја, сада нисам сигурна.

Слети се на Ерђан ( Ercan ) аеродорм и одатле имате бусеве за даље. Ја сам изабрала Лефкошу јер је била најближа. Ако се не варам, грчки назив тог града је Никозија.

За разлику од турског дела града

-111458.jpg

грчки део је много лепши и уређенији.

-111465.jpg

На граничном прелазу, улазу у грчки део, који се налази у једној улици се налази Повеља права.

-111461.jpg

Преко агенција је могуће ићи у Јерусалим. Свака агенција га организује и цене се крећу око 200 евра. У то је урачунат авион, оброк или оброци , не бих знала сигурно њихов број и водич који је уз вас у току обилазака.

Нажалост, још нисам успела да га посетим, али ми је на врху листе жеља.

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Градски превоз у Алањи је одлично организован. Нису у питању класични долмуши који се виђају у мањим местима. У питању су аутобуси средње величине са тачно одређеним станицама и иду на сваких 10 минута. Наравно, махнете им руком на сред улице и стаће вам иако се труде да то избегавају и уведу ред у саобраћај.

Уколико не знате где треба да сиђете или питате шофера да вам напомене када треба да сиђете и у ком правцу идете или некога од путника. Не очекујте једну особу да се одазове питању тако да ће пола аутобуса да буде заинтересовано да вас испрати где треба да идете. Такав им је менталитет и што пре се навикнете да нисте сами у својим пословима, макар то било питање у бусу, лакше ће вам бити.

Излази се на задња врата, да се не ствара гужва. У већини бусева код задњих врата је камерица тако да возач лепо види ко хоће да сиђе, а уз то, изнад сваког другог или трећег реда седишта је по једно дугме. Њега притиснете када хоћете да сиђете.

Тржни центар Кипа има свој сервис, али је релативно редак ( док обиђе све што треба ) тако да је боље ићи градским.

Бусеви који повезују удаљенија места попут Конаклија или Махмутлара иду на сваких да ли 20 или 30 минута и крећу са главне буске станице која се налази код главног базара петком. И они , такође, имају свој ред вожње.

Лети бусеви иду до 01ч после поноћи, док за Конакли бих морала да проверим. Сигурно иду до поноћи, али да ли до 01ч нисам сигурна.

Најбитнији аутобус у Алањи је број 1 или 1А јер он полази од Улаш плаже ( када се долази у Алању ), наставља од половине Ататурк булевара ( почетни део овог булевара и Клеопатрине плаже је једносмеран па туда не иде ) и наставља дуж њега до самог краја плаже Оба.

Ататурк булевар је за туристе најбитнији зато се он води као главни.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

alanya84 svaka cast !!!

Tema je sjajna, odusevljena sam. Fotke, prica, informacije koje delis sa nama su vise nego korisne. :)

Ovo ce biti jedna jako lepa i korisna tema. :)

Listajuci malo po netu sam naisla na neke zgodne mape Alanje, pa cu da ih okacim. Nadam se da ce koristiti :)

Mapa je namerno ostavljena u ovoj velicini, da bi klikom mogli jos malo da je uvecate i procitate legendu na njoj

alanya-city-map.jpg

Druga mapa je prevelika, a ako bi je smanjila ne bi se najbolje videlo. Tako da ostaje u originalnoj velicini, ali cu je ovako prikazati.

Klikni za uvecanje

alanja-mapa.jpg

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

E sad,ja opet imam neka pitanja,verovatno sam dosadna ali i radoznala.Sem toga sve bih da vidim al i da znam posle da se vratim u hotel,hocu reci da se ne izgubim.Hotel koji smo rezervisali je Eftalia aqua resort i nalazi se u oblasti Turkler.E sad,zanima me kada hocu negde u skitnju,tipa centar Alanje i sl. nemam pojma u kom pravcu treba da udjem u autobus.Da li se ide u pravcu Antalije ili u suprotnom?Uh,prosto me sramota sta pitam,al sta cu takva sam.Isto me zanima kakva je uopste plaza i kako se zove ta plaza gde idemo,mislim to mesto kakvo je uopste?Hotel je divan,sve je extra...ali eto zanima me i to oko hotela,odnosno taj kraj jel ok ili je neka zabit.Svakako lepo cu se provesti ma kako izgleda i gde se nalazi jer moc pozitivnog misljenja cini cuda.I jos jedno pitanje vezano za hamam...Da li je dozvoljeno da povedem cerku od 10god. u hamam? Da li uopste bi je pustili unutra na tretman?Ona je videla sve ove tvoje lepe fotografije i odlepila za hamamom.Prava mala mamina smizlicaosmeh1.gif Ostalo mi je samo da se raspitam da li moze i ona u hamam.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo i ja da te pohvalim, bas sam se razmisljala prosle godine kada sam kibicovala Alanju kako si puna korisnih informacija i one se rasipaju po svim temama po forumu, ovako sve je to na jednom mestu!:klap::klap::klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 

U 18.2.2012. at 19:33, marijamv je rekao/la:

E sad,zanima me kada hocu negde u skitnju,tipa centar Alanje i sl. nemam pojma u kom pravcu treba da udjem u autobus.Da li se ide u pravcu Antalije ili u suprotnom.

 

Ниси досадна са питањима, никако. Само ти слободно питај све што те интересује.

 

Улазиш у аутобус у правцу Анталије. Полазна је код главног базара, међутим, моћи ћеш да га зауставиш било где у граду када га видиш. Под условом да има слободног места у бусу јер ти за мање општине су мањи у односу на градски аутобус па бих ипак саветовала да га тамо чекате.

 

О самој плажи ти не бих могла пуно тога рећи. Нисам се купала тамо никада па немам лично искуство. Покушавам да нађем на нету тачно којој плажи припада, али ми тренутно нешто не иде. За то ћу ти остати дужна па накнадно јавити.

 

Само место је релативно близу Конаклију и самој Алањи. Свега неких 12-ак км. У Конаклију такође постоји центар са својим базарима и продавницама међутим, предпостављам да је за нијансу скупље јер је окружено хотелима који су луксузни, па спрам гостију, а такође и чињеница да су даље од центра Алање, па тржиште чини своје.

 

Што се хамама тиче може слободно да иде и она, без проблема. Слободно тражите попуст на њу јер је дете.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mikap мапе су одличне. Таман олакшавају сналажење и прате приче око тога шта се где налази.

Leprsava размишљала сам о овоме и раније, међутим нисам била сигурна да ћу знати како то да изведем, да представим ово место како треба.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Epa odlicno si izvela! :D Mene je iritiralo to sto su te neke interesantne i ne malo bitne informacije bile izgubljene negde izmedju svih tih kometnara oko hotela...sto je ok razumem da je svakome na prvom mestu da resi smestaj pa sve ostalo. Ali moje misljenje je da svaka tema o novom mestu treba da pocne sa informacijama koje si ti sada dala. Mesto je toliko i toliko ima da se vidi to i to, povezano je tako i tako i posle neka se razvija dalja diskusija. Ti zelis prvi put u Tursku udjes redom u sva mesta vidis u prvim postovima po opisima da li ti odgovara, ako da onda nastavis da citas ako ne ides dalje...

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ако је веровати легенди ( они који боље стоје са историјом нека ме слободно исправе ), Клеопатрина плажа, тај део је био венчани поклон Марка Антонија Клеопатри.

tokom_godine-103419.jpg

Фотографија је из 2008., новембар. Доста тога што се тиче цвећа и зеленила су додали у међувремену.

Плажа је од песка и ситног шљунка, таман онако да га са лакоћом стресете са себе и ништа не боде ако одлучите да вас од њега дели само пешкир.

Широка је, погодна за спортове на плажи. Лежаљке се наплаћују колико ја знам јер је већина хотела у том делу, барем да се нуде по нашим агенцијама, полу пансион.

Пред сваку сезону се и ова и плажа у делу града Оба просејавају неколико пута.

2011-169131.jpg

Тиме се чисти плажа од онога што ми остављамо када смо на одмору, а мрзи нас да одемо до канте и бацимо тамо.

Можете видети " обезбеђење " како по оним врућинама шета по плажи и води рачуна о свему. На плажи није дозвољено да вам неко прилази и нуди нешто осим пића и лежаљки и то тако да свако у Алањи ко ради има униформу са јасно назначеним именом и послом који обавља. Макар она била шорц и мајица са логом од тог хотела или кафића где сте изнајмили лежаљку или пијете пиће. Све друго ( хамам, клубови ) је забрањено и то одмах реагују чим виде јер поента је да се ви опустите и одморите на плажи.

Што се одмора тиче, он у току шетње је могућ на некој од клупица које су дуж обе плаже.

2011-170317.jpg

Ова ми је омињена клупица. :stidljivko:

Поглед са тврђаве на парк и тениске терене и још један парк са фонтанама.

2011-170318.jpg

Izmenjeno (alanya84)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Super si stvarno! E,otkrila sam da je ovaj hotel u koji idem oko 400m udaljen od diskoteke Summer garden.To cisto kazem da dam kao neki orijentir gde idem,ali jos uvek nisam provalila koja je plaza tu i kakva je.A sto se tice poznavanja istorije,svaka cast jer je to zaista istina nije nagadjanje za Kleopatrin svadbeni poklon.Lepo bilo njoj,nema sta!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako sam videla dobro hotel onda ti je on u Konakliju nekih 12km od Alanje, i nalazi se blizu plaze, ali ispred njega ima jos jedan hotel.

Imas prevoz do Alanje i koliko znam tu su lepe plaze, ali ipak ja nisam bila tamo pa neko moze samo da ti potvrdi ono sto sam rekla ili da negira :)

Izmenjeno (leprsava)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ето шта је каваљер... то је свадбени поклон!

Него, заиста не знам за плажу. Вртим у глави међутим, после Улаш плаже не сећам се да сам питала шта иде даље. Знам за ону Инђекум ( İncekum )плажу да се прича да је дефинитивно најлепша, чак лепша и од Клеопатрине, али је она доста даље од овога.

Погледај на темама за Конакли. Врло је могуће да је неко тамо дао одговор јер су то искуства људи који су тамо летовали.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala ti! Mislim da si potrefila jer su mi tako i objasnili u agenciji da je 12km od centra Alanje.Ima svoju plazu i sve je ok,nego mene je konkretno interesovala i sama povezanost sa Alanjom i mestima koje ne bih da zaobidjem.Bez obzira sto hotel ima sve te trange frange i ful je,ne volim tu da se ukopam.To za mene nije odmor.Volim aktivan odmor,da sve sto nisam dosad imala prilike da vidim i dozivim,to sad uradim.Prvi put idem u Tursku,a prvi utisak je najvazniji.Zato se oslanjam na sve vas sa foruma i naravno pitam iskusnije.Mene sve zanima i svaki vas komentar bukvalno upijam.Ma sve bi ja kao mali Pericaosmeh.gif Potrudicu se da dosta toga obidjem,pa sad koliko uspem,uspem.Interesuju me vodopadi,pecina,dzip safari,rafting,ma svasta nesto,izleti...Nisam skromna uopste,al sreca i moja deca u muz su takvi.Put pod noge i teraj,a malo je takvih avanturista koji sa sve decom idu svuda.Tako da svaki vas komentar meni je koristan i hvala zaista od sveg srca na trudu alanyi84 i tebi leprsavasrce.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

У праву си. Први утисак јесте јако битан, а он се најбоље формира када се, мало изађе из самог хотела и види само место и како оно функционише.

Сутра следи наставак па ћу се потрудити да ти опишем све то што те интересује од излета као и да се бацим на мало другачије ствари... храну и слаткише. :smajl:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka