krs-1

Segedin

488 poruka u ovoj temi

 

 

šoping je super, ali Segedin vredi videti i sam po sebi. imaju čak i jednu staru pravoslavnu crvu u centru. evo zvanični sajt https://www.szegedvaros.hu/  ima na engleskom i nemačkom jeziku. preporučujem da se granica pređe kod Kelebije

:-)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 

Gde se covek moze parkirati ako ide u centar grada. Vidio sam, na mapi, da ima jedna ulica u kojoj je H&M, Kossuth L. sgt. 119, koja je u nekom centru grada. Imaju li neka parkiralista u blizini kako bi mogao da parkiram auto, pa da se prosetamo i upoznamo mesto? Koja je valuta u opticaju kada se placa parking i tako ti troskovi? Ako su forinte u poitanju gde se isplati menjati ih? Koji je neki trenutni kurs?

 

Hvala!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

H&M, Kossuth L. sgt. 119 se zapravo nalazi u tržnom centru "Szegedplaza" Kada ovu adresu uneseš u google mapu ili viamichelin, nećeš dobiti tačno označenu poziciju, nego nešto bliže centru. Unesi ovu adresu u gps za kola, pa ćeš dobiti pravu poziciju. Inače, kao i svaki tržni centar ili hipermarket, i ovaj ima svoj parking (besplatan), tako da za to nema zime. Ako baš želiš parkirati negde u centru grada, to je najbolje uraditi u javnim garažama gde se parkiranje plaća novcem (forintama) Sat vremena je 200ft. Adresa jedne od ovakvih garaža u centru je:Arany János utca 5.

Novac obično menjam u menjačnici u Metrou ili Practikeru. Retko kada idem u centar grada, jer skoro uvek se vrtimo po hipermarketima i tržnim centrima. Inače, svuda primaju kartice, tako da je to kod njih već poodavno ustaljen način plaćanja.

Izmenjeno (koldar)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U subotu planiramo odlazak u Segedin, najvjerovatnije sa prenocistem i povrakom u nedjelju vece.

Pitanja:

1. gdje da trazim smjestaj: u Segdinu ili Morahalomu (ima li neka preporuka)?

2. gdje da idemo na kupanje (u koji aquapark): Segedin ili Morahalom?

3. Neka preporuka za dobar restoran (Segedin, Morahalom)?

 

Hvala na odgovoru ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako ideš sa decom, ili preferiraš aqua-parkove, onda bez razmišljanja - Segedin. Što se tiče restorana, Segedin, restoran "Alabardos". VRH brate! Još ako naručiš specijalitet kuće, a jooooooj, "strava". A smeštaj? To je manje važno. Veruj mi. Ionako ideš na kratko, pa si stalno u pokretu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Idem sa dvoje djece (i suprugom :) ) - svi volimo aqua parkove i vodu :) ... idemo prvi put u Segedin, pa cu, ipak, da pitam (ako nisam dosadan) za preporuku za neki smjestaj?

Pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sinoc smo se vratili iz Segedina. Isli smo malo u soping, a malo i da razgledamo grad.

Sto se sopinga tice, isli smo 'planski': da kupimo obucu za sve clanove porodice, a ako nesto interesantno bude i od garderobe.

Obisli smo: Napfeny park (tu smo obavili prvu kupovinu obuce u prodavnici 'Deichman' - odlican odnos, sto se kaze, kvalitet/cijena), Tesco (skoro da nista nismo trgovali), Segedplazu (H&M - moja gospodja je tu obavila 'gro' kupovine garderobe i 'zaglavila' se na par sati. U jednoj drugoj radnji, ne znam u kojoj, nasli smo i patike za kcerku) i Coru (tu smo nasli obucu i za sina). Vrijedi obici sto vise, moze da se nadje obuca po zaista povoljnim cijenama (u odnosu na nas). E da, dobre cijene su i u C&A (takodje u Segedplaza-i) - tu smo nasli jos malo djecije garderobe.

Od hipermarketa obisli smo Metro (i Lidl - ali mislim da je Lidl samo gubljenje vremena): pokazete nasu karticu, uzmu vam pasos i zapisu podatke na jednom listicu, sa kojim dalje ulazite i kupujete kao kod nas. Tu smo kupili madjarske salame (uglavnom Pik-ove proizvode, nisam znao da je Segedin centar madjarske prehrambene industrije) i sireve, vaj krem i mislim da se to jedino i isplati (hrana im je izuzetno kvalitetna, a suhomesnati proizvodi i sirevi, jeftiniji nego kod nas).

Sto se smjestaja tice, prilicno je skupo. Otisli smo bez rezervisanog smjestaja (nije tragedija, ali je ipak bolje unaprijed rezervisati), pa sam u subotu vece trazio isti. U hotelu Izabella su mi trazili 147 Eura za dvije dvokrevetne sobe ??? Nasao sam prenociste, malo dalje od centra, u pansionu Ana (u istoimenoj ulici): dvije dvokrevetne sobe za 70 Evra.

Zelim, kratko, da iznesem svoj utisak o gradu (nedjeljno prijepodne smo iskoristili za setnju): Segedin je lijep, cist grad, sa mirnim tempom zivota, rijekom Tisom koja tece kroz grad (sto nisam znao), bez saobracajnih guzvi, sa odlicnom hranom i kolacima (poslasticarnica Kapela u centru i odmah blizu nje, prema parku, jedna pekara/poslasticarnica: Kerec Perec - jos mi je u ustima ukus kesten pirea), tako da smo ja i supruga odlucili da dodjemo opet i obidjemo grad (a naravno malo i sopingujemo :)).

Ono sto bude pomalo 'frustrirajuce' za turiste jeste jezik (nigdje nismo vidjeli nikakvu oznaku na engleskom ili nekom drugom jeziku), a lokalno stanovnistvo zaista lose, ili nikako, govori engleski (mada sam ja na ulici, dva puta, naletio na ljude koji govore srpski, pa su mi oni pomogli oko pronalazenja prenocista).

I na kraju hvala svim forumasima koji su mi pomogli informacijama i savjetima u pripremi ovog puta ... nadam se da cu i ja nekom pomoci ovim informacijama ...

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sinoc smo se vratili iz Segedina. Isli smo malo u soping, a malo i da razgledamo grad.

Sto se sopinga tice, isli smo 'planski': da kupimo obucu za sve clanove porodice, a ako nesto interesantno bude i od garderobe.

Obisli smo: Napfeny park (tu smo obavili prvu kupovinu obuce u prodavnici 'Deichman' - odlican odnos, sto se kaze, kvalitet/cijena), Tesco (skoro da nista nismo trgovali), Segedplazu (H&M - moja gospodja je tu obavila 'gro' kupovine garderobe i 'zaglavila' se na par sati. U jednoj drugoj radnji, ne znam u kojoj, nasli smo i patike za kcerku) i Coru (tu smo nasli obucu i za sina). Vrijedi obici sto vise, moze da se nadje obuca po zaista povoljnim cijenama (u odnosu na nas)...

Zanima me kakva je situacija sa parkiranjem u centru. Da li postoji neki javni parking? Da li se placa i na koji nacin?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

da li neko može da mi preporuči neki dobar restoran ili čardu u centru segedina? prošli put smo lutali i završili u meku. krajnje neinventivno.:blush: idemo prekosutra

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo nasla sam link za taj restoran koji si preporucio. VIdim da se lako i stize do njega, barem iz pravca Temisvara.

 

http://www.alabardosszeged.hu/

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Upravo ovo. Restoran je u samom centru Segedina. Obavezno naručiti specijalitet šefa kuhinje Spec. "alabardoš", i sve to lepo zalivati tokajcem. Za desert, "gundel" palačinke u kombinaciji sa "tokaji asu" (tokaji aszu), od 5 putina. Desertno vino. Zadnji put kad sam ovo večerao, svirala je ciganska muzika, jelo su pripremali na kolicima ispred nas, a dok pripremaju ovo jelo ispred vas, cigani prestaju sa svirkom, i sviraju neku spec. malodiju, koja se svira samo dok se sprema ovo jelo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

videla sam sajt restorana, ali sve je nešto "under construction". gde se nalazi tačno? i kakve su cene?

Izmenjeno (DraganV)
ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Specijalitet o kojem sam pisao košta 4390 ft dok su palačinke 940 ft. Naravno, sve po porciji. Restoran se nalazi u ulici Oskola u. 13.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prošli vikend samsa društvom posetio Segedin pa pošto sam se dosta informisao upravo na ovomsajtu, red je da prenesem svoje utiske.Zadržavanje na granici oko 1,5-2h što se i moglo očekivati pošto je bila smena turista sa mora. Nepodnošljivavrućina i prilično dug red su samo podizali nervozu. Carinici priličnokorektni, osim majmunisana jednog sa madjarske strane koji je pokušavao daispadne duhovit sa svojim glupim salama na lošem sprskom. Po dolasku u Segedin,odmah smo okupirali akva park, koji se dosta lako nalazi posto je uočljiv izvećeg dela grada, pre svega zahvaljujući visokim toboganima. Tu smo se odmahuverili u ono što smo i ranije znali dalokalno stanovništo ne zna da bekne ni reč stranog jezika. Mogu da razumem zastarije, ali da neko ko radi na recepciji akva parka ne ume da kaže yes i no, eto stvarno nisam ocekivao.

Smeštaj pohostelima se kreće od 10-20 evra što i jeste i nije mnogo. S obzirom da smo sve organizovali u poslednjičas, preostao nam je jedan hostel sa kojim i baš nismo bili zadovoljni. Naimenjegova pozicija nedaeko od centra grada se na licu mesta pretvorila uperifriju, a lepo opremljene sobe u vojničke spavaonice sa sve pokretnim krevetima.Čak smo u šali pričali kako bi trebali da dežuramo na smenu, kako ne bizavršili u filmu „Hostel”. Na kraju smo svi ustali živi i zdravi i revnosno puni elana napustiliisti. J

O segedinu kao gradu je glupo trošiti reči,svaka znamenitost geo kao istorijskipodatci se vrlo lako nalaze na internetu. Po meni najkraće rečeno to jemešavina Zemuna i Novog sada u malo konfornijoj da ne kažem ušminkanijojvarijanti. Snaći se po gradu sa kolima je dosta konfuzno pošto je večina ulicaprekopana tako da je gps sistem gotovo neupotrebljiv. Nigde nisam video(čak niu Beogradu u toku predizbornih kampanja) da se ovako kopa. Osim toga biciklistisu zaštićeni pa tako na jednom od mostova(ali i dosta drugih mesta) postojizuta traka za njih a ograničenje brzine za motorna voyila je 10km-h. Prilično iritirajuće.

E sada šo se tičesamog zivota grada, on je maksimalno usporen pogotovo vikendom, i ponekad smostvarno imali utisak da je vreme stalo. Posle 20h teško da ista radi, tako dase mora poprilično namučiti da bi se našli tzv. Express marketi(00-24h). Srećom kada ih nadjete lako ćete seopremiti pićem i svim ostalim, pošto ne važi zakon prohibicije kao u bgdu.

U gradskom parkuse održavao neki karneval, za koji smo čuli da je jedan od većih događaja. I nakraju kada smo očekivali neku ludnicu, sačekale su nas klupice na kojima suljudi ćaskali i degustirali kobasice i neka vina. Toliko o sporom zivotu itemperamentu.

Što se tičešopinga obišli smo par mesta, pošto je sve teško pohvatai jer se ti sopingmolovi nalaze raštrkani jedni od drugih. Szeged plaza me najviše podseća na merkator, i zaista imapar prodavnica gde se za pristojne pare mogu nabavtii odevni predmeti.

Od tzv velikihhipermarketa posetili smo samo Coru, koja je zaista ogromna. Cene su uglavnom niženego kod naših lopova, ali je za neku dublju analiyz trebalo znatno viševremena. Sve u svemu jedan lep vikend, u gradu koji ako se prilagodite njegovomusporenom vremenu moze da pruži dobru zabavu.

Ako bi se dotakliprice o hrani zaista je teško naći nesto za jelo sa nogu pošto sam stekaoutisak da ljudi uopste nemaju pekare i slicne zanimacije. Zato smo se propisnonajeli u Burger Kingu, gde je samo za nas bio obezbeđen neograničeni popust od50 posto. Šta da se radi, kad imamo srpsku domišljatost i sposobnst.

Sve u svemu jedan lep vikend, u gradu koji akose prilagodite njegovom usporenom vremenu moze da pruži dobru zabavu.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ima u centru , odmah kad iz parka ulazite na šetalište, sa leve strane predivna pekara. Takoje u Szeged plazi ima pekara. E sad nisam ni ja više pekara videla, ali nisam ni zagledala. Takodje u Tescu, samom hipermarketu, imate da kupite peciva, pa skoro kao u svakoj pekari.

Da znate za sledeći put :)

Vidim da ste proveli baš lep vikend :klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka