Meho

Postojnska jama – najveća pećina u Evropi

10 poruka u ovoj temi

Postojnska jama je jedna od najvećih i najlepših pećina (jama) u Evropi. Nalazi se u blizini mesta Postojna u Sloveniji, To je sistem podzemnih hodnika, rovova, galerija i dvorana dug preko 20 kilometara.

Postojnsku jamu do sada je videlo neverovatnih 31 milion posetilaca što je čini najposećenijom turističkom pećinom u Evropi.

Otkrivena je davne 1818 godine kada ju je slučajno pronašao jedan meštanin. Već sledeće godine Postojnska jama primila je prve posetioce – turiste. 1872. godine u jamu su položene železničke šine a 1884. godine osvetljenje bakljama i petrolejkama zamenjeno je električnim. Postojnska jama je i danas jedina pećina na svetu u čije razgledanje odlazite vozom.

Veličanstvo Postojnske jame izaziva strahopoštovanje i divljenje prema onome što su priroda sagradila milionima godina unazad. Ne možete a da ne pomislite da je ovolika lepota nastala „sama od sebe“…

„Rov starih potpisa“ svedoči da je Postojnska jama bila je poznata i u srednjem veku. Najstariji potpis datira iz 1213. godine.

Pećinski sistem Postojne stvorila je reka ponornica Pivka, koja kod ulaza ponire u pećinu a zatim se ponovo pojavljuje u Otoškoj i Crnoj pećini, kao i u Pivka jami.

Nakon dva kilometra uzbudljive vožnje pećinskim vozom sa otvorenim vagonima, stiže se do Velike Gore koja je ujedno i najviša tačku obilaska. Velika Gora ima veličanstven svod dug 300 metara. Ukrašena je mnoštvom najrazličitijeg pećinskog nakita stalaktita, stalagmita, draperija, stubova, saliva…). Odavde se preko Ruskog mosta (ime nosi po ruskim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata koji su ga izgradili) dolazi do Lepih jama. Kanal Lepe jame dugačak je oko 500 metara. Nadalje se redom nastavljaju Bela i Crvena dvorana, Zimska dvorana Špageti dvorana (sa bezbroj kalcitnih cevčica koje podsećaju na špagete)…

1922. godine probijen je tunel između Postojnske i Crne jame, a kasnije između Crne i Pivka jame te je tako povezan skoro čitav sistem postojnskih jama.

Ovaj tunel su 1944. godine iskoristili partizani kako bi nemcima zapalili skladišre benzina koje je bilo u pećini. Ujedno, ovo je i najveća katastrofa koja je ikada zadesila pećinu. Eksplozija je uništila veliki deo pećine i pećinskog nakita a vatra je bez prestanka gorela sedam dana…

Podjednako kao i nakit, zanimljiv je podzemni svet pećine. Pećina krije mnoštvo endema a najčuveniji je „mladunče zmaja“ odnosno čovečja ribica koju ne možete videti u prirodnom okruženju već u veštačkom bazenu koji se nalazi u jednoj od dvorana Postojnske pećine.

Simbol pećine je veličanstveni stalagmit „Dijamant“ koji je specifičan kako po svojoj veličini tako i po blještavoj belini kojom „obasjava“ čitavu dvoranu. U pećini ćete videti još mnoštvo „izvajanih“ figura kao što su „krivi toranj“, kokoška sa pilićima i mnogi drugi…

Obilazak Postojnske jame završava se na mestu, koje dolazi kao „šlag na tortu“. U pitanju je veličanstvena koncertna dvorana veličine preko 3 000 kvadratnih metara a visina stropa iznosi i do 40 metara. U ovu dvoranu može da stane priblišmo 10 000 posetilaca. Akustika je savršena a scenografija neverovatna…

Odavde put vodi veštačkim tunelom do podzemne železničke stanice gde vas čeka voz za povratak u stvarnost.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
hio-Postoj.jpgj6e-Vivari.jpgfmx-Vivari.jpghu5-Postoj.jpgx4x-Postoj.jpgc2-Postoj.jpgz52-Postoj.jpg7j8-Postoj.jpgxtf-Vivari.jpg1ww-Park20.jpg Izmenjeno (Meho)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala na lepom tekstu i jos lepsim fotografijama. Jedino te molim da ubuduce pre postavljanja smanjis slike kako bi se stranica lakse ucitavala. Hvala.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Slike su super. Da li je neko bio skoro?

Vidim na sajtu da je fotografisanje zabranjeno pa me interesuje koja je cena slika sto vas tamo fotografisu. :)

Nisam sigurna ni da rade to nego cenim da je to jedini nacin da se ima slika odatle. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bio sam pre deset dana tamo. Njihova slika je 6 evra, slikaju vas na ulazu, ni j od jame se ne vidi, pa ko voli nek izvoli. Slikati ili snimati možeš iz vozića, a kad se završi vožnja, ide se pešaka u grupama, koje su određene po jezicima. Vodiči brane slikanje, ali se grupa razvuče po tunelima, tako da se bez blica može slikati bez problema, većina je to radila. Inače moj savet je da se uzme osnovna ulaznica, bez obilaska vivarijuma, razlika je za nas četvero nekih 15,16 evra, mislim da nije vredno toga, čovečiju ribicu možete videti i u samoj jami, a taj vivarijum je mini pećina sa nekoliko akvarijuma koji su prljavi, tako da slike i nisu nešto reprezentativne.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Super, hvala puno na brzom odgovoru.

Bas je steta to za sliku.

Mi smo za 1.maj isli u pecine kod Kuceva. Bilo je dozvoljeno slikanje i bile su super. Skroz druga prica je bila kada smo ih prebacili na komp. :( Kada smo gledali na fotoaparatu delovalo je da su super uspele. Mogu da zamislim sta bi tek bez blica bilo.

Kakav je kompletan utisak, jeste li obisli jos nesto u okolini?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pa, tu priču sa razočarenjem kada se vratiš sa putovanja, te odgledaš slike, rešio sam kupovinom dslr aparata. Sada je sasvim druga priča, slika za brisanje gotovo da i nema, a o bateriji da ne pričam.

Postojnu smo obišli u povratku, inače nam je baza bila na Bohinjskom jezeru, odakle smo obilazili sve, uključujući i austrijski Vilah, te kratak izlet preko talijanske granice. Slap Savice, Vogel, Pokljuka, Bled, Kranjska Gora, Planica...

Kompletan utisak je da ne odstupam mnogo od teme, više nego ekstra, Julijske Alpe su definitivno najlepši deo bivše države.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala jos jednom. :) Sada sam gledala neke foto ture, stvarno je prelepo.

Mi se tek spremamo za letovanje ali posto idemo u predsezoni, da imamo neki plan za posle.

Jeste isli zicarom na Vogel. Koliko je strasno? :)

I koliko traje obilazak Postojnske jame? Negde sam videla da je sat vremena.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Obilazak u Postojnskoj Jami traje oko sat i po, 4.7 km ukupno, od toga 3.5 vozićem a ostalo peške. :rolleyes:

Mi smo za 1.Maj bili u Sloveniji, na Bledu, posetili smo tvrđavu u Bledu, Vintgar, Bohinjsko jezero, Vogel, čak smo pogledali i vodopad Iglica (Negde sam na netu pročitala da je prelepo, bilo nam je usput iz Bleda do Bohinjskog jezera, pa mogu da kažem da je stvarno "iglica" !! :hahaha: Kao kad pustiš česmu... :hahaha: Kad smo stigli shvatili smo zašto su nam se svi smeškali kad smo se raspitivali gde je. Bohinjska Bela-to je selo gde se nalazi Iglica)

Ići žičarom uopšte nije strašno, traje nekih 4-5 minuta, kreće svakih pola sata tačno u minut. Mi smo se grudvali gore, bilo je snega, zato obavezno proveri temperaturu da slučajno ne bude neprijatnih iznenađenja... Poged je predivan od gore, stvarno vredi.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka