Japan

Japan

211 poruka u ovoj temi

Pa tako je nekako. To gde si bila, ma to ti je kao da si bila na Terazijama i pitala se što ima malo kucnih ljubimaca.
Nije to baš bilo mesto za te, koliko god tačne, observacije.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, razumem. Ipak kad se ode negde prvi put, koliko god mi nesto planirali, uvek se na kraju vrtis oko turistickih mesta, a ni u jednom gradu nije slika prava na tim lokacijama. Kada smi bili prosle godine u Parizu, par parižana koje smo upoznali se i začudilo sto smo isli da vidimo ajfelov toranj, jer niko tamo od njih ne ide. Ti delovi su i previse skupi i prepuni turista. 

Zato mislim da ce sledeca poseta Japanu biti jos bolja, jer necemo praviti neke iste sitne greske i gubiti vreme na to :) Da li mislis da ce cene biti iste 2020, u godini Olimpijade? Naravno ne mislim na period tokom samog trajanja, nego na recimo april mesec pre, ili oktobar posle Olimpijade?

 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Inflacije, koliko god to želela i stimulisala Nacionalna banka, neće biti (oni se muče da izazovu bilo kakvu inflaciju). To je što se tiče stanovništva. Cene će biti iste.

Za turiste (cilj je 40 miliona turista 2020 od 9 miliona 2010), ako oni dovedu do  porasta cena i za stanovništvo, to će biti  Državi pripisano kao uspeh.

Ako se desi. Ne plaši se porasta cena, niko se u Japanu toga ne boji.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav ljudi! Jel zna neko koja je najisplativija opcija iz BiH do Japana? Ono sto sam istrazio cini mi se da je to Budimpesta, jer ima wizz air Sarajevo - Budimpesta sa prtljagom povratna karta oko 170 KM I Budimpesta - Tokio oko 450-500  eura..Gledao sam i Bgd al to skuplja opcija msm oko 700 eura povratna. Takodje jel neko vadio vizu za Japan i jel zna kakva je procedura posto nama iz Bih treba viza a drzavljanstvo Srbije cu tek za godinu da dobijem pa mi oda nece ni trebati. Ali ako neko ima neke savjete kako iz BiH tamo hvala mu :).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zna li neko kada ce biti pustene karte na prodaju za Olimpijske igre u Japanu i koliko ce kostati i gde se mogu kupiti? Na Wikipediji sam video da ce kostati oko 100 eura dan otvaranje igara.

Zanima me da li ce cene smestaja, hrane itd itd skociti puno za vreme Olimpijskih igara?

Izmenjeno (ZexyS)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pitanja:

Voleo bih da posetim Japan, prvi put u zivotu. Mislio sam putesestvije kroz ceo japan i 4-5 dana da svratim u Juznu Koreju u Seul.

Sve zajedno bi trajalo oko 20-25 dana.  Isao bih pocetkom jula 2020-te.

Imao sam u planu sledece:

Tokyo  3 dana <Uzmi City Tour, da ti pokaže grad pa se onda vrati gradskim prevozom na mesta koja te više zanimaju. Tura možda izgleda skupa ali frsttajmeru daje ideju šta bi detalnije hteo da pogleda.


Yokohama 1 dan < Yokohama je samodovoljan grad, kao Singapore, te je neke i veličine, Do njega se stiže gradskim prevozom iz Tokija. Minato Mirai. Red bricks promenade.


Fuji 1 dan   < ovo izbaci. Penjanje na Mt Fuji je patnja, hiljade ljudi, starci, deca, krećeš se peške brzinom od 500m na sat, kao kolona izbeglica. I dobra šansa da ćeš biti u oblacima i videti ništa. Japanci koje znam i koji su išli na Mt Fuji pre 10 godina, rekoše mi da to ne bi danas uradili. Zbog masovnog turizma.


Nagoya 1 dan  < Sama Nagoya ima atrakcije koje nisu u gradu. Preskoči je.


Kyoto  3 dana <OK. Tamo su hramovi raštrkani, ako ne oguglaš posle prva tri, onda si super.

Osaka  1 dan < Grad veći nego Chicago. Mada se ne oseća ništa drugačijim nego Tokyo. Bio sam tamo bar 20 puta, ko hoće turizam treba da zna gde da ode. Oni su izmislili instant noodles, Instant noodles


Hiroshima   1 dan < Treba ti dva dana. Jedan za Atomic bomb Museum i za grad, drugi za Miyajima. Vrlo lep grad.


Fukuoka  1 dan < Lično volim Fukuoku, kompaktan i lep grad. Za Japan je on ono što bi na primer bio Split za Hrvatsku.


Kumamoto 1 dan < Bio je pogođen teškim zemljotresom baš negde u ovo doba 2016. , ono što je bilo da se vidi  je renovirano ili još u renovaciji. Ja ne bih tamo išao. Zemljotres je bio tako jak da su i posle najvećeg, ljudi koji su spavali u kolima išli u bolnice zbog modrica i preloma koje su zadobili u kolima gde su spavali u zemljotresima koji su posle usledeli.


Nagasaki    1 dan iz Nagasakija u Seul sat i po vremena avionom (oko 90-100 e karta, ide 3x nedeljno) < Tu ostavi dva dana

Seoul      4 dana  oko 100 e avionska karta iz Seula za Tokio, oko 2 sata puta.
Tokyo   3  dana
 

Takodje sam mislio da idem na otvaranje olimpijskih igara 24-og jula. To bi bilo par dana pred kraj mog puta kad se vratim u Tokio.

Zanima me gde bi mogao da kupim kartu za otvaranje olimpijskih igara? Kostace oko 200 eura? < To ne znam, prodaja će biti na netu, moguće da agencije pokupe sve u prvih sat vremena kada se sajt za prodaju otvori.

Takodje bih kupio Rail Pass za  Shinkasen za 14 dana...ona je ako se ne varam ona kosta 359 eura? < Može, shinkansen koji prima te karte nije Nozomi (primaju ih Kodama, Hikari verzije shinkansena) staje češće pa stoji po 15 minuta u stanici. Mada je voz i komfor isti. Kada ide, ide brzo kao i Nozomi, samo stajanje u stanicama je češće.

Koliko bi mi otprilike trebalo novaca za tih 20-25 dana putesestvija. 

Kada napraviš rezervacije za sve, uključujući i smeštaj, znaćeš koliko košta. Onda ostaje šta trošiš dnevno za hranu. Rekao bih, za nekoga ko nije gurman,  30 EUR dnevno. Dodaj lokalni transport i City Tours, mislim da bi, posle svega (smeštaja, JR Rail pass) bilo dovoljno na top od svega, 1,200 EUR. Ako si skroman i sam istražuješ te gradove, onda i manje, možda upola manje

Za Južnu Koreju ne znam, tamo sam bio samo poslovno, firma plaćala sve ali nije bilo strašno, sudeći po računima iz restorana.

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Genki hvala na informacijama. Ja sam mislio da bi mi trebalo najmanje 3.000 eura za tih 25 dana. 1200 eura (plus avio karta Bg-Tokio oko 600 eura) mi se cini jako jeftino.

Sto se tice smestaja, planirao sam hostele do 35 eura nocenje ako ima. Valjda ima. Probao bi i one capsule hostele lol :D Sto znaci da bi me samo za nocenje tih 25 dana izaslo do 900 eura. Da se nisi malo preracunao? :D 

Takodje 15-dnevna karta za Shinkansen oko 360 eura...

Da li mi je za hranu dovoljno $50 dnevno?

Pa onda avio karte za lokalne letove, muzeje itd...

Da li rastu cene svega u Tokiju za vreme Olimpijskih igara?

A tako rado bi isao na otvaranje Olimpijskih igara...video sam negde da ce karta za otvaranje da kosta od 200 eura na gore.

Ako mozes jos da elaboriras neke sitnice  bilo bi super.

Hvala

Izmenjeno (ZexyS)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Rekao sam ti, biće ti poznate cene kada rezervišeš smeštaj. Tu bi bile karte i smeštaj. Hostela pa i hotela ima za 35EUR (to je skoro 4,000 yena). Nisam se preračunao. Ljudima na službenom putu je alocirano 6,000Y dnevno za hranu, tu nema ustezanja. Pola od toga je više nego dovoljno. Na budžetu a i sami Japanci, često uzmu noodle cup i ručaju za radnim stolom. Na tim instant nudlama tačno možeš da živiš, one su 200 yena u radnji gde ima mašina sa vrelom vodom da ih na licu mesta spremiš.

BigMac komplet velika kola i veliki čips je 720Y. Svaki obrok koji nije fastfood možeš da dobiješ za 1,000Y. Da svaki obrok platiš 1,000Y bilo bi ti 75,000Y za 25 dana, to je 650 EUR. A nećeš sigurno preći ni 500Y.

Ja idem službeno u Tokio jednu nedelju mesečno već 13 godina. U hotelu imam doručak a za ručak i večeru potrošim po 1,000yena. Dobro, za večeru dodam i 3-4 piva (po 700yena)  jer to sme ako ide uz hranu čisto da iskoristim ono što mi je otvoreno.

Cene ničega ne rastu, naprotiv, opadaju već 20 godina. Neće biti drugačije ni za Olimpijadu. Narodna banka se iz petnih žila upinje (čak i štampa pare da otkupi svoje obveznice) da podigne inflaciju na 2% i to joj ne uspeva već pet godina (trudi se zadnjih 5 od 20 godina).

Stadion, gledan iz mog hotela, skoro je završen. Srušili su onaj na kome je Zvezda postala svetski šampion 1991. (i napisali grafit "Srbija do Tokija")  i na njegovom mestu izgradili novi.

2019stadion01.jpg

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Genki hvala ti na svim informacijama <3 

Takodje, sto se tice novca. Da li mi se u Srbiji vise isplati da odmah zamenim novce u jene? Rezervisem smestaj preko Agoda aplikacije? Da li mogu da rezervisem mesec dana pre dolaska ili moram mnogo ranije s obzirom na Olimpijske igre?Jel na Agoda slicno kao na Booking, ono tipa platis kad dodjes u hostel ili ti odmah skida novac sa kartice? Takodje, da li 14-dnevnu kartu za Shinkasen moram da kupim preko neta dok sam u Srbiji? Sto se tice karte za otvaranje O;impijskih igara, verovatno ce biti frka i tesko cu je nabaviti. Nadam se da cu moci da je kupim online negde.

Izmenjeno (ZexyS)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja koristim Expedia za hotele kada idem privatno. Koristio sam i Booking.com i Agoda.com ali kada sam video da je Expedia moj korisnik (IT infrastruktura) rešio sam da samo njima odnesem moj biznis. Mada, realno, ne razlikuju se.

Ne obraćam pažnju, sve mi je jedno, primetio sam da dosta puta ima opcija (nisam siguran da je uvek) "pay at hotel".

Imao sam situacija sa otkazivanjem ili menjanjem rezervacija, sve je bilo besprekorno. Čak i smesta plaćene pa sutradan otkazane rezervacije se uredno refundiraju sledećeg meseca, automatski.

Oni koji će masovno pokupovati smeštajne kapacitete za Olimpijadu su to već uradili - agencije.

Ja sam živeo u Sidneju u vreme Olimpijade 2000. i sve osim samog centra je crklo, propalo, bez posla, Ne samo to nego je bilo pusto kao nikada, restorani prazni, sve se slilo u centar čak i oni koji bi inače bili na plažama i šetalištima.

Shinkansen Rail Pass ne možeš da kupiš u Japanu. Moraš da kupiš van Japana i da ti se isporuči na adresu koju daš. Mislim da sam video na aerodromu štand "JR Rail Pass" gde možeš da je podigneš. Od 1. aprila 2019. na svakoj stanici u shinkansenu kažu na engleskom, pre nego što krene iz stanice, "This is Nozomi superexpress. Holders of Japan Rail Pass can not use this train". Ne znam kako bi neko ko je već u vagonu na sred sa stvarima imao vremena da izađe.

Za novac ne znam, Ako ti ATM kartica radi van Srbije, radiće i ovde. Prima je svaki 7-11, pošte i sve banke osim baš lokalnih.


Evo ti za hranu. Kada sam u Tokiju, svako, baš svako veče na večeru (i dva piva) odem u ovaj britanski pab "Hub". Ima ih na desetine, kao lanac. Ovo "No cover charge" je jer su zbog navale turista koji dođu da koriste WiFi i ne naručuju ništa mnogi uveli naplatu (ne znam kako i koliko).

Vidiš kako je jeftino?

2019coinfood01.jpg

Ovo je pohovani bakalar, najbolja riba na svetu, zbog ovoga sam počeo i sam kod kuće da pravim.
Samo 630 dinara i više nego dovoljno za odraslog čoveka.

2019coinfood02.jpg

Klimatizovano, čisto, uvek su isto namešteni, razlikuju se samo po veličini

2019coinfood03.jpg

Sarma, 950 dinara (nije taj pab)

2019coinfood04.jpg

Bento. Košta isto i u stanici koliko u samom vozu, 1,000 dinara. Cene su kao 7-11, nije kao po vagon restoranima.

2019coinfood05.jpg

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Genki_des

Pripremam se za boravak u Japanu - tamo ću provesti mesec dana na edukaciji (od kraja septembra do kraja oktobra) koja će tokom radnih dana trajati gotovo čitav dan, tako da ću obilaske moći da planiram samo tokom vikenda. Programom je predviđen boravak u Nagoji i odlazak u dvodnevnu posetu Kjotou. 

Molila bih za savet šta bih sve mogla da obiđem tokom tih par vikenda? Prvi vikend bih posvetila samo obilasku Nagoje.

Da li je moguće otići do Tokija u jednodnevnu posetu ili je bolje odvojiti ceo vikend? 

Vaša iskustva koja ovde prenosite su zaista dragocena, od srca hvala :)

Izmenjeno (mimi28)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Šta je najbolje koistti za transport u Japanu, da li ima neka kartica koja obuhvata sve?

Plana za obilazak= Tokio, Fuji,Kyoto,Nara (sve iz Tokia)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Preporucujem Japan Rail pass za strance koji sam koristila pre nekoliko godina kada sam bila u Japanu,Kupuje se pre dolaska, aktivira se kad stignes tamo. Jako se isplati, dosta je jeftinije nego da tamo na licu mesta  kupujes, Sve detalje imas na ovo sajtu ;

https://www.jrailpass.com/the-japan-rail-pass?utm_source=google&utm_medium=cpc&gclid=EAIaIQobChMIlaOm3_Kw_AIVi_J3Ch2DigDSEAAYASAAEgLj7_D_BwE

 

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala, za info, ovo sam gledao, al mislim da ne pokriva metro prevoz u samom Tokiu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka