koldar

Figueres - muzej Salvador Dali

2 poruke u ovoj temi

Vidim da se niko nije oglašavao u vezi sa ovom temom, pa da napišem par redova. Pre tačno sedam dana bila sam u ovom muzeju. Letovali smo u Calleli i iskoristili  priliku da obiđemo muzej. Figueres se nalazi na sat i po putovanja autobusom od Callele. Imali smo vodiča koji nam je prepričao neke od najzanimljivih zgoda iz života Salvadora i Gale Dali. Pominjao je Dalijevu autobiografiju "Ja sam genije", mislim da je dosta stvari pokupio iz nje - preporuka je da pročitate knjigu pre posete muzeju. Kuća u kojoj je smešten muzej bila je kuća u kojoj je Dali živeo i u kojoj je sahranjen (protivno svojoj poslednjoj želji). Nadgrobna ploča nalazi se u ravni sa podom i na njoj ne piše ništa, tako da mnogi posetioci  hodaju po Dalijevom grobu ne znajući šta rade. Ovo je samo jedna od bizarnosti vezana za Dalija i muzej.

Nažalost, eksponate nećete moći podrobno da razgledate, pošto je muzej pretrpan turistima sa svih strana sveta, a najviše iz Francuske čija granica je samo 20 km od Figueresa. Ovo je još jedan razlog zašto se treba pripremiti za razgledanje muzeja odn. videti koji od eksponata su vam zanimljivi, pa im, ako budete u prilici, posvetiti veću pažnju.

Uz ovaj muzej se nalazi i Muzej nakita koji je dizajnirao Dali. Od vodiča smo dobili dve karte za svaki od muzeja po jednu. Ne znam koja je cena karata ako se ide pojedinačno, mi smo sve zajedno (bus+vodič+karte) platili 35 EUR po osobi. U muzeju su dve bogato opremljene suvenirnice, može se naći suvenir za svačiji džep

Na kraju, da li treba posetiti ovaj neobični muzej? Malo sam se dvoumila da li da idem, ali sad kada sam ga obišla mislim da vredi da se vidi. Uostalom, ko zna kada će me put opet naneti na tu stranu.

Izmenjeno (Daisy Mason)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26814
  Ukupno tema
  900650
  Ukupno poruka