brunod

NAXOS

354 poruke u ovoj temi

iRule, imali ste sreću da niste sreli komarce tamo. Ništa njima vetar ne smeta. Izostali su iz ko zna kog razloga za vreme Vaše posete. A jačina vetra je takođe lutrija, kao i temperatura mora (4 puta sam bio na Naxosu u različitim periodima).

Inače je poznato kao "penzionersko" ostrvo kada je noćni provod u pitanju, tako da me je Vaša preporuka za taj bar iznenadila (i obradovala). Ljudi na Naxos idu uglavnom zbog dnevnih aktivnosti na vodi i na kopnu.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dogovor je pao. Idemo ove godine prvi put na Naxos, tacnije na Kiklade. Malo mi se taj vetar ne svidja, ali bice kako bude. Smestaj je sredjen za pocetak jula. Treba jos trajekt da sredim, koji je za celo nase putovanje vise od 600e (kola + nas cetvoro). Zao mi je sto nismo bar jednu noc prespavali na Kufonisiju, ali probacemo da ih posetimo dok budemo tamo. Nakon Naxosa se selimo u Nausu, pa potom na jug Parosa. Antiparos je brlo blizu, tako da je svakako u planu da odemo i tamo. Na Parosu ostajemo duze iz cinjenice da mi je o Nausi pricao drugar koji je skiper vec vise decenija i prosao sve to mnogo puta. Kada sam ga pitao jos pre par godina gde da idem, odma je rekao Nausa. Mi praktikujemo aktivni odmor sa dosta obilazaka. Idemo kolima. Volim ostrva koja mogu da sazmem za vreme koje sam tamo i da natenane posetim sto vise mogu.  Volimo ne komercijalizovane stvari makar one bile i negde u unutrasnjosti daleko od plaza. Volim da sednem u lokalnu kafanu i porucim isto sto i onaj deda u cosku. Jos ako konobar ili vlasnik ne zna ni engleski super. Znam da je Naxos veci, ali plan je da ceo jul provedemo na Naxosu i Parosu.

Koje od ova dva ostrva je bolje povezano sa drugima? Negde sam procitao da je to Paros. Mada ni sam ne znam sta se moze videti u 5-10h na nekom ostrvu, a da ne bude sama cinjenica da kazes eto bio sam. Vise volim da prespavamo pa makar i noc ili dve.

Procitao sam dosta na forumu. Doduse informacije su dosta bajate. Evo poslednja je pre 2 godine. U svakom slucaju volim da se pripremim za svako putovanje da procitam sta obici ili sta ne obici, sta probati, gde sesti, sta jesti. 

Do skoro nam je Skopelos bila baza (bili smo 4 puta i uvek u kombinaciji sa Skijatosom). Privukao nas je tada nedostatak masovonog turizma, guzvi, kineskih radnji, ne poznavanje engleskog, borova suma. Ali i to se menja, iako nemaju aerodrom, pre dve godine je guzva stigla i tamo. Ako neko ima preporuku za ostrvo (a da nije recimo Itaka, bili smo prosle godine) koje je jos uvek izolovono, koje je mozda malo teze dostupno, a moze da ponudi, dovoljno veliko, ali opet dovoljno malo, slobodno neka mi se javi. Hvala.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mi smo pretprošle godine letovali na Naxosu i Parosu, a obišli smo i Antiparos tokom jednodnevnog izleta. Iz mog ugla, Naxos ima baš svašta da ponudi, mnogo je veći, ali do znamenitosti, od kojih neke to u stvari i nisu, ima poprilično da se vozi. Jedno je sigurno, a to je da vam neće biti dosadno... :)

Meni se Paros za nijansu više dopao, ali samo iz razloga što je manji i što se bukvalno svuda lako i brzo stiže. Uz to Naousa mi je i najlepše mesto na Parosu, pa je samim tim odluka da se u njoj smestite odlična.

Pisala sam veoma opširan putopis sa Naxosa, pa ako ste zainteresovani pročitajte ovde.

Za Antiparos je po meni dovoljan jedan dan, s tim da smo mi već popodne bili spremni da se vratimo na Paros. Putopis sa Antiparosa je ovde pa možda i on pomogne... :)

Ako za sledeću godinu tražite neko nekomercijalno ostrvo, možda da razmislite o Kitiri, Folegandrosu, Amorgosu, pa i Alonisosu.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@jelenap.
Pa ovo je sjajno sto si napisala. Fenomenalne slike samo upotpunjuju dozivljaj. Pitanje koje se namece: a gde je Paros? Dosta toga ste obisli. S obzirom na "opoziciju" u porodici uspela si da ih odvuces na dosta mesta. Ja srecom imam podrsku kod supruge i cerke, mozda jedino sin ponekad negoduje. Doduse mi provodimo dosta vise dana i vec su svi navikli da nakon izlezavanja na plazama i kupanja vec i sami traze a gde cemo danas. Unapred se radujem odlasku na Paros / Naxos i samim tim tek otvaranje vrata ka Kikladama. Za dosta toga sto ste obisli vec znam i nalazi se na mojoj listi, ali ima i vise stvari za koje nisam znao.

U kojem periodu ste bili posto vidim da nema ljudi, bar ne na slikama?

Na Alonisosu smo bili. Nakon 4 odlazaka na Skijatos / Skopelos morali smo ubaciti i njega. Kitiru sam gledao i citao o njoj sa Elafonisosa. Hvala na preporukama.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala najlepše. :)

Putopis sa Parosa sam planirala da napišem, međutim, zaista nisam našla slobodno vreme za pisanje, posebno jer imam još sijaset drugih putovanja, ne samo iz Grčke, koja su na čekanju da budu napisana... :D

I ovo prošlogodišnje sa Krita sam baš razvukla, čini mi se da mi je ostalo još tri dana da upotpunim celo putovanje...

Što se tiče ovih mojih dvoje saputnika, gospođica dok je bila "mala" nije imala izbora, dok sad malo izvrdava, jer ipak ovaj tempo koji nametnem nije za svakoga, tačnije tempo je za vrlo mali broj ljudi, pa je i gospodin počeo da posustaje... :D Ali ne žalim se, iskombinujemo mi to, kad oni hoće da odmore, ja odem sama da se pentram po nekim vrletima...

Budući da ostajete toliko dugo na odmoru, možda da razmislite o Kritu, on je prevelik, a meni baš dobro zvuči ideja o obilasku celog ostrva natenane za mesec dana.

Na Naxosu i Parosu smo bili od 26.06.-09.07.2021. Generalno na Naxosu je moguće naći rasterećene plaže, jer su te urbane mahom duže, a i mi ne volimo gužvu, pa uvek tražimo onu koja nije posećena.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@jelenap. Krit se krcka vec neko vreme kod mene. Poprilicno je velik. Neki okvirni plan je 4 nedelje, 4 smestaja, 4 razlicita kraja. Doci ce i on na red. Posalji mi link kada zavrsis reportazu sa Krita.

Mi stizemo 01.07. na Naxos tako da cemo biti u slicnom terminu kao i vi.

Super su ti clanci, zao mi je sto ja nisam svoje pravio, ako nista drugo bar taksativno naveo sta smo sve prosli, gde spavali, sta i gde jeli, sta obisli. Mozda se I nakanim da to i uradim. Na kraju se i zaboravi dosta toga. Ostaju slike i snimci.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Amorgos Paros Naxos,, 26 dana.

Ponavljamo turu od pre pet godina samo ovog puta bez Astipalije.

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kikladi su priča za sebe,mi smo bili na Naxosu,Parosu i Antiparosu ali nikada na Amorgosu.Znam jedino da je na njemu sniman film The Big Blue,ali ne znam u blizini koje plaže.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Na Amorgosu je film sniman na više lokacija. Uvodna crno bela scena (lov na novčić) je kod plaže i crkvice Agia Anna, a scena sa brodskom olupinom na lokaciji Kalotaritissa. Te dve sam prepoznao, a evo ga spisak svih lokacija:

https://www.imdb.com/title/tt0095250/locations/

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27028
    Ukupno tema
    906143
    Ukupno poruka