brunod

NAXOS

354 poruke u ovoj temi

"Постодморска" депресија дрма пуном снагом.

Meni je posle Naxosa najduže trajala. :)

Srbko, svaka čast na iskorišćenom vremenu na Naxosu. Drago mi je da ste se tako divno proveli.

A nadam se i foto turi :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Хвала.

Искрено се надам да моја неће да надмаши кипарску која је била језива :)

Што се тиче фото туре то је све код супруге и тако, дуга прича (док је намолим, док провалим како да поставим итд...)

Надам се да нећеш да ми замериш :)

Поздрав :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav sa plake...danas vetrovito ali lepo

post-6276-0-01062500-1406395559_thumb.jp

Izmenjeno (evangelija)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

bili smo na istoj plazi :D

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Krajem jula proveo sam 12 dana na Naksosu uz jednodnevne posete Mikonosa, Parosa, Santorinija i Koufonisije. Nadam se da mi moderacija nece zameriti što otvaram temu. Iako tema o Naksosu već postoji, hteo sam da na jednom mestu postavim što više informacija i zapažanja o svim pomenutim ostrvima na jednom mestu, sa akcentom na Naksos.

Prvo bih se zahvalio na svim informacijama koje sam ovde dobio o kikladskim ostvima. Hvala. Smatram da je svako ko se opredeli da putuje na ostrva koja nisu popularna (kao što su to pretežno Kikladi) jedinstven i avangardan. I ne kažem to jer od skora i ja pripadam toj grupaciji :D

Do Naksosa smo stigli na svima poznat način - avion do Atine, polazak u 00:30, dolazak u Atinu oko 03:00, bus X96 do Pireja, koji je u našem slučaju putovao samo 35 minuta jer na putu nije bilo žive duše, a vozač je na svako crveno proleteo. Zatim, ukrcavanje na feri u 7.25 (Blu Star Delos) i iskrcavanje u Hori (Naksos town) oko 12:30. Sve unapred plaćeno običnom debitnom Visa karticom. Međutim, dan pre polaska desila se jedna neprijatnost. Smeštaj sam rezervisao unapred mesec i po. Dva dana pred put javljam se da ugovorim prevoz iz luke ka smeštaju. Odgovor stiže - vaša rezervacija je otkazana pre 20 dana, vidite sa booking.com. Otvaram mejl, koji otvaram retko, i tražim taj mejl. Pronađem ga nekako, iako je bio naslovljen bez da ikako ukaže o otkazu rezervacije. Problem je što me pomenuti sajt svakodnevno zatrpava sa po deset mejlova, pa ih i ne čitam. No, greška je moja, mada su me mogli obavestiti zašto su to učinili. Nalazim drugi smeštaj isti dan, dolazimo tamo, smeštaj nešto skuplji - 40 eura za dve osobe po noći, ali grozan, gazdarica mnogo fina, ali smeštaj krš i tu smo se smorili. Iskuliramo prvi dan, plaža, večernja šetnja, spavanjac. Sledeće jutro krećemo u šetnju, odlučimo da se potražimo nešto drugo, prolazimo nedaleko od luke u starom gradu i jedna baka nas zove sa terase. Priča na grčkom, nemamo pojma šta, vodi nas na drugi sprat svoje kuće (koja ima 4 studija u prizemlju) sa posebnim spiralnim stepenicama, na kome se nalazi samo jedan studio sa ogromnom terasom i pogledom na more, od luke 3 minuta hoda, odmah pristajemo, cena ista kao u krš smeštaju. Vraćamo se u prvi studio, plaćamo jednu noć, dobijamo uredno račun, bilo je neprijatno meni, ali ne bismo ovo radili da su uslovi bili iole pristojni. Odlazimo u novi smeštaj, raspoloženje mnogo bolje. Smeštaja je bilo puno, iako ostrvo vrvi od turista, kada feri stiže u luku brojni nude smeštaj, prvo traže mnogo, 70 evra za noć u studiju za dve osobe, ali spuste na 45-50. Čak i oni koji ne znaju da beknu engleski znaju kao argument da natuknu "high season" ili "top of the season".

Kad stignem napisaću još mnogo toga, nadam se da nikoga neću da smorim, namera mi je da približim ljudima ono što sam video. Pokušaću da pišem po oblastima, da bude lakše za čitanje. Biće i fotki, naravo.

Za sada ću napisati samo neke osnovne informacije. Bili smo smešteni u Hori, na početku starog grada, bliže pristaništu. Drugi deo užeg grada je izgrađen iznad plaže sveti Đorđe, u nekim delovima i "na vrat na nos". Luka je kao i u svakom drugom ostvrskom gradu, s tim da se gledajući ka gradu levo pruža deo Dionisijevog hrama, najupečatljiviji deo mesta. Grad je lep, ali ne i vau, kao što su to Nausa, Parikia, kao i gradići na liticama Santorinija.

Transport na ostvru je dobar, prevoz ka najpopularnijim plažama ide svakih 20 minuta, staje gde god se mahne. Do Mikri Vigle, Kastrakija, Pirgakija idu 4-5 linija dnevno, dok do Apolona idu 2 busa dnevno, s tim da tri puta nedeljno ide i jedna linija do Apolona severnom obalom. Do sela Halki, Filoti, Apeiranto idu 6-7 puta dnevno, za Motsunu jednom dnevno. Mogu reći da je dobra organizacija. Cena najjeftinije karte do Prokopija je 1.6 eura, do Plake 1.8. Do sela u središtu može da se kupi povratna karta, pa da se uskoči nazad u bilo koji sledeći. Do Apolona je povratna oko 12.5 eura. Karte se ne mogu kupiti kod vozača, ali može da se uleti bez karte, pa vozač stane ispred marketa i sačeka da se karta kupi. Glavni trip svih vozača je što svi vode sinove i ćerke sa sobom da cepaju karte na ulasku, što ume da bude simpatično i komično. Što se rentiranja kola, mi smo preskočili, jer smo dosta dali na ekskurzije, jer nam je bus bio dobar, a i putevi nisu baš sjajni, što nas je uz visoku cenu od oko 45 eura dnevno sa osiguranjem odgovorilo po prvi put. Ne kajemo se. Kvadovi su od 22 eura po danu, skuteri od 12 eura, ali bez osiguranja koje je od 3-7 eura po danu. Postoje i autobuske ture koje su 25 eura, koje obilaze unutrašnjost ostrva sa stajanjem na znamenitostima, u organizaciji ZAS agencije, koja ima predstavništva na šetalištu u pristaništu, koje radi ceo dan do ponoći. Imače, većina prodavnica radi dvokratno, grad se budi tek oko pola 9, a pauza je od 3 do pola sedam, sve radnje rade do kasno u noć. Polaci ferija ka susednim ostvrima su nepogodni u tom smislu što ne može na primer da se uhvati feri recimo do Amorgosa u 8 ujutru a da se vrati oko 8 uveče, osim za Paros za koji postoji takva mogućnost. Na primer do Koufunisije feri polazi u 11.40 a vraća se oko 16 što je jako malo vremena za to sićušno ostrvce. Rentiranje bajsa nije preporučljivo jer je ostrvo dosta brdovito, pa nije previše popularno.

Hrana i piće. Cene su korektne. Giros je od 2-2.5 eura, ima ih puno, ok ukusa, sa tendencijom ka lošem ukusu. Najbolji je bio u ulici koja sa početka luke zavija ka školi, pre radnje "ludog deke" koji prodaje pletene korpe i mnogo drugih proizvoda domaće radinosti. Vaflovi su oko 4 evrića, palačinke oko 3 evra. Najpovoljniji market je u ulici koja se od centralne fontane spušta ka svetom Đorđu sa leve strane od fontane oko 50 metara, zove se na K. Koka kola u limenci je 0.60, lajf sokovi litar oko 1.20, hleb 1.20, pivo u limecni 0.5 oko 0.80 ecenti. Što se tiče restorana mi smo večerali u restoranu Loto u luci, koji preporučujem, jer imaju meni obroke, tipa tanjir koji sadrži lignje, grčku salatu, pomfrit i tcaziki sa čašom vina košta 17 eura za dve osobe, u ostalim restoranima klopa za dve osobe je oko 23-26 eura. Piće u kafićima u kojima smo bili je: koka kola 2.5 eura, čaša vina 3 eura, pivo 3-4 eura, nes frape 2.5 eura. Hleb u pekari je oko 1 euro, peciva i sendviči su 2-3 eura.

Slika Hore iz zamka.

img6515.jpg

Slika Hore sa Dionisijevih rusevina.

img6157.jpg

Plaže Naksosa su zaista lepe. Plaka i Prokopio, kao i plaže između (Agia Ana i Maragas) imaju nestvarno lepu boju mora, s tim da plaže nisu "napucane" i skockane što se nekome možda neće svideti. Ali boja i čistina vode sve nadomešćuje. Najviše vremena smo proveli na Plaki, na delu na kome su ležaljke "Plakafe" koje su besplatne ukoliko se popije ili pojede nešto, cene su pristupačne. Ova plaža nam se najviše svidela. Dalje, Prokopio ima najlepšu boju mora. Voda je prozirna, čista i plava, s tim da plaža nije skockana kao na nekim drugim mestima, ne postoji bar na plaži već preko puta koji ide uz plažu, kompleksi ležaljki su nesrazmerno nabacani, tipa red žutih suncobrana, pa red od trske, pa red plavih i naranđastih. Nekako su neorganizovane, što onome kome je voda najvažnija i nije bitno. Jedino što kvari utisak je to što se na nekim delovima oseća miris sa jezera-močvare u susedstvu. Ležaljke se svuda plaćaju 6-10 eura. Plaža Sv. Đorđe nije vredna pomena, po meni crnogorski prosek, a i prenatrpana je. Plaža u Apolonu isto. Posetili smo i plažu Pirgaki, koja se nalazi u peščanoj zaravni tako da izgleda kao da je u pustinji. Plićak se pruža dugo, pa je pogodna za decu. Nama se svidela. Najveće iznenađenje u pozitivnom smislu su bile plaža Aliko, i plaža Glifada koja se nadovezuje na plažu Kastraki, obe divlje i neuređene, bez ležaljki i kafića, ali sa podjednako lepom bojom mora kao i Prokopio. Posetili smo i Mikri Vigla plažu, isto nam se dopala. Na plaži postoji kafić koji je deo hotelskog kompleksa, ležaljke su 15 evra, postoji i teren za odbojku, kao i dosta mogućnosti za sportove na vodi. Nismo posetili plaže juga i Moutsunu. Neki zaključak što se tiče plaža je da je boja mora prelepa i da je voda jako čista, pri čemu nije bila hladna, naprotiv, ali da plaže nisu skockane i održavane, a neke su u potpunosti zapuštene, tako do Aliko plaže mora da se spusti niz stene. Šmek bi nestao kada bi se te plaže komercijalizovale, ali izgradnja nekih stepenica ništa ne škodi. Takođe, Prokopio je najpopularnija plaža, ali ne mogu da verujem da močvara iza ne može da se isuši, ipak je turističko mesto na kome ostaje mnogo para. U okviru jedne plaže ili bar jednog dela na kome se nalaze suncobrani istog gazde, mogli bi da budu bar iste boje i vrste, ili bar složeni na drugi način, a ne napr. jedan suncobran žut, drugi zelen, treči od trske. I tuševa nema svuda, često su predvišeni samo za korisnike plažnih kafića ili su u okviru istog. Napr. u okviru Mikri Vigle korisnici ležaljki dobijaju narukvice, i samo oni mogu da koriste tuš, a drugi bivaju kulturno oterani. Ne znam koliko su ovo bitne stvari, po meni više sitnice, a da je lepota mora ipak najvažnija i tu mane nema. Vetra bude povremeno, pa nanosi pesak svuda, ali ništa strašno, voda nije bila hladna već normalne temperature.

Prokopio

img5794.jpg

Plaka

img5187.jpg

Pirgaki

img6225.jpg

img6228.jpg

Mikri Vigla

img6288.jpg

Aliko

img6229.jpg

img6234.jpg

img6235.jpg

img6246.jpg

Glifada

img6277.jpg

img6281.jpg

Kastraki

img6285.jpg

4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Eh, Asterikse, te smrdljive bare nestaju u avgustu. To smo otkrili tako sto smo prva dva puta dolazili na Naxo u avgustu i prilikom posete Prokopiosu nismo primetili nista neobicno u nosu. Videla se samo suva zaravan pa sam pretpostavio da je to verovatno neka bara bila. A onda smo treci put dosli 2012. sredinom jula i mislili da se nekom izlila septicka jama, ali kada smo videli mulj onda je postalo jasno sta je u pitanju. I jos smo bili smesteni u blizini, i to sa pogledom na Prokopios, ali srecom vetar nikada nije donosio smrad ka nama, inace bi se odmah spakovali i otisli.

Aliki je zaista divna plaza, ali kada ti se tockovi skutera zaglave u one pescane nanose medju onim drvecem... :rolleyes: Mislim na Aliki sa leve strane one napustene gradjevine (kada si okrenut prema gradjevini), posto je sa desne strane ta varijanta Alikija okruzena stenama (vidi G.Earth). Ceo taj deo Naxosa bi, bas kao sto kazes, postao manje privlacan u slucaju komercijalizacije. Meni je dovoljna ona prodavnica u blizini na Pirgaki plazi da kupim sta mi treba i to je to. Bez guzve.

Izmenjeno (Ultralamb)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pazi, u nasem periodu neprijatan miris na Prokopiju je bio minimalan, osecao se samo u centralnom delu. U meni zaista cuci mali nemac koji bi sve da sredi pod konac, ne treba tako, ali mislim da pitanje mirisa na Prokopiju moze i mora da se resi. Sto se tice Aliko plaze, ne mislim da treba neko vece sredjivanje, nikako kafici ili tako nesto, ali mislim da stepenice moraju da se srede, na stranu to sto ja volim da se verem i spustam gde god, onde ako bi se neko povredio pomoc bi se cekala predugo, zato mislim da bi samo stepenice mogle da se isklesu u kamenu.

Napomenuo bih i da smo potez od Pirgakija pa sve do Plake presli peske uz obalu. Otisli smo busom za Pirgaki u 7.30 ujutru, na plaki se okupali oko 20.30 i uhvaltili bus za Horu. Cenim da smo taj dan presli jedno 12-15 km uz stajanje na svakoj plazi za kupanjac. To je bio avanturisticki poduhvat za ovo letovanje, nije bilo nista stasno, a zaspali smo ko jagnjici uvece :D

Da nastavim zapoceti putopis.

Struktura ljudi na ostrvu je po meni prijatna, ima omladine, porodica, starijih ljudi. Nema puno engleza sto je po meni dobro, a ni rusa, ni kineza. Ima mnogo italijana, ali su pristojni. Preovladjuju nemci, francuzi, grci, italijani, dok sam srpski cuo samo dva puta.

Unutrasnjost ostrva se nece svakome svideti. Kamen, kamen, kamen... I poneki zbun. Putevi vijugavi i uski, vozacima busa svaka cast. Halki, Filoti smo videli samo usput. Sela su predivno ususkana u kamen, ali nisu nista specijalno. Po meni samo za pice i kratko promuvavanje. Apolon je lepo mesto, ususkano u malom zalivu, ali 50 km do njega se prelazi busom za 2 sata, nas se inace pokvario na 9 km od Apolona. U blizini je i Kuros, treba obici, deluje pomalo zapusteno, cak nisu mogli ni da ga ograde kako dolikuje. Pitanje je samo da li je vredno tolikog i takvog puta, iz tog razloga smo precrtali Moutsunu. U povratku iz Apolona smo se vratili uz severnu obalu, nista specijalno, jednolican pejzaz. Najveca atrakcija mi je bilo neko vestacko jezero sa podlogom od crne folije, i danas me kopka sta je to. Ture za Filoti i Halki su dosta ceste, idu redovne linije, a i ekskurzije. Vrvi od turista svako od tih mesta.

Unutrasnjost ostrva i Halki ili Filoti, cini mi se Filoti.

img5227.jpg

img5230.jpg

Apolon

img5269.jpg

Kuros

img5264.jpg

Posetili smo i zamak na vrhu grada Hore, kustos nam je rekao da je zamak u privatnom vlasnistvu, da pripada venecijanskoj porodici vec nekoliko vekova, postavka je zanimljiva. A svakodnevno se odrzavaju koncerti, predstave i sl.

Ekskurzija sa Naksosa ima 7-8. Mikonos, Mikonos-Delos, Koufunisija, Koufunisija-Iraklija, Amorgos, Santorini, krug oko ostrva sa brodom Jason, plus autobuske ture u unutrasnjost. Mislim da nisam nista propustio. Cene su od 40 evra do 55 evra za Santorini. Mi smo hteli da odradimo sto vise u nasoj reziji, ali su feri termini losi, ne moze da se ode ujutru i vrati uvece, a i skuplje je. Plus u vecini agencija daju popust deset posto. U onoj kod fontane ne da drkos sa naocarima. Ekskurzije su po principu istovare te ujutru, pokupe te uvece, osim Santorinija.

Na Paros smo otisli ujutru u 7.30 i to u mesto Nausa, koja je prelepa. Mala, skladna, sa velikom glavnom ulicom, i delom sa uskim, karakteristicnim ulicama za Kiklade. Na ovom mestu smo sreli najvise mladih. Promuvali smo se po gradu, doruckovali i onda uhvatili iz luke brodic za plazu Kolimbitres. Prvi smo stigli tamo i nije bilo guzve. Plaza je predivna. Voda je bistra, plava i cista, a plaza je uklesana u stenama specificnog oblika. Sastoji se od niza malih plazica sve jedan do druge. Kako je dan odmicao plaza se natrpavala, mi smo bili dva i po sata, uhvatili brodic nazad za Nausu, otisli na autobusku, pa na Golden beach na kojoj smo proveli ostatak dana. I ta plaza nam se dopala, mada je drugi tip, jer je mnogo duza i veca. Videli smo usput i druge plaze na tom potezu, na pr. Livadi smo videli tada iz busa i vise puta posle jer tu se kupe turisti koji idu na ekskurzije sa Parosa, nismo se odusevili istom. Ja sam hteo da opet odemo na Paros, ali ovaj put do Parikie, da onda odemo na Krios plazu ili Santa Mariu, ali je moja lepsa polovina insistirala na Santoriniju, pa sam popustio. Paros mi se iz busa cini sredjenijim nego Naxos, reljef je malo pitomiji. Parikiu sam video samo sa broda ali mi se lepo cini, primetio sam da ima mnogovise zelenila nego Chora.

Mikonos nas je odusevio, mozda i najvise od svih drugih Kiklada koje smo videli, uz Koufunisiju. Ja sam imao predrasudu o ovom mestu, mislio sam da je pozerasko mesto, sto delom i jeste, ali pored toga pruza jos mnogo toga. Na Mikonosu smo proveli 7 sati. Grad je fantastican. Iz luke hvatamo bus, odlazimo do plaze Platis Gialos, nesto nam nije legla jer su talasi taj dan bili veliki, idemo peske do Parage 15 minuta, stizemo i tu ostajemo 2 sata. Super plaza, ja takve plaze volim, uvalicaste a ne dugacke, sa barom na plazi i puno suncobrana, okolo ima drveca, a voda prozirna i plava. Posle toga idemo 15 minuta do Paradizo plaze, isto je odlicna, puna mladih ljudi, slicna Paragi, bili smo tamo oko 16 h popodne i bilo je opusteno, glasna muzika, ali bez divljanja. Ceo potez od Gialosa do Paradiza koji smo prosli peske je fenomenalan. Onda smo se vratili u grad, promuvali se malo, videli famozne vetrenjace, ukrcali se na brod nazad. Usput smo prosli pored Delosa. Nismo zeleli da obilazimo iskopine, pa smo odabrali turu Mikonos, a ne turu Mikonos-Delos. Mikonos me prijatno iznenadio. Tamo bih se najradije vratio. Zao mi je sto nisam video plaze Agis Joanis, i plaze posle Paradiza. I jos nesto, Mikonos je dosta skup. Prodavnice, lezaljke, restorani, sve je mnogo skuplje nego na Naksosu.

Koufonisija je sjajna. Tamo smo stigli oko 10 sati, iz luke se odmah ukrcali na brodic i otisli na plazu Pori. Mislim da Koufunisija ima plavetnilo koje nemaju druga ostrva Kiklada, voda je kao na Maldivima (nisam bio, ali pretpostavljam da je ovakva). Celo ostvo se moze u krug obici peske za par sati. Svi voze bicikle ili idu peske. Dobro je sto celom duzinom moze da se ide peske uz samo more. Nema previse brda i uzvisenja. Plaza Pori je nestvarna, kad postavim slike bice jasno. I ostale plaze daju vau efekat. Mi smo od Porija uhvatili brod do Italide i Fanosa, koje se nalaze na sto metara jedna od druge, bili tu sat-dva, i odatle, preko plaze Finikas vratili se peske u luku. Sve plaze koje smo videli na tom ostvru imaju nestvarno plavu boju mora, s tim da je plaza Pori malo drugacija, jer se nalazi u velikom zalivu. Luka tj. gradic je mala, ali ima sve - markete, kafice, restorane, suvenirnice itd. S tim da sve radi dvokratno tako da smo pred samo polazak broda pokupili po magnet.

Santorini. Ne znam kakve su plaze na Santoriniju, u sustini to ostrvo je vredno obilaska cisto zbog pogleda iz Oje i Fire, s tim da je ova moja konstatacija povrsna jer sam ostvro video samo u jednom delu iz busa. Pogled je stvarno prelep, svaka cast graditeljima. Druga strana ostrva je mnogo ravnija. Unutrasnjost Santorinija mi se svidela jer nije prenatrpana kucama, pri cemu je sve mnogo sredjenije, vodic nam je rekao da tamo postoji zabrana zidanja zbog trusnosti tla. Kuce su drugacije nego na ostalim kikladima jer nemaju ravan krov vec valjkast, zbog zemljotresa. Magaraca na ovom ostvru ima vise nego bilo gde, a magarce smo videli svuda. Mislim da Santorini nije za vise od 2-3 dana boravka. I da, tamo ima previse kineza, dakle, ne mnogo nego bas bas mnogo, pojavi se jedan, i za tri minuta se pojavi jos 200 sa po tri aparata, tableta i telefona. I rusa koje na kikladima nisam vidjao osim ovde ima dosta. I to pretezno turbofolk rusa, sa sve svadbom i svatovima. Ekskurzija za Santorini je drugacije koncipirana jer te u luci ceka bus u kome se nalazi vodic koji sve vreme prica o ostrvu dok se vozimo sa jednog mesta na drugo. Nas je vodic bio zanimljiv.

Nausa, Paros.

img5326.jpg

img5336.jpg

img5341.jpg

img5349.jpg

img5369.jpg

Plaza Kolitimbres, Paros.

img5370.jpg

img5471.jpg

Mikonos

img5565.jpg

img5590.jpg

img5747.jpg

img5757.jpg

Levo u uvali je Platis Gialos plaza na Mikonosu.

img5613.jpg

Paraga Beach, Mikonos.

img5622.jpg

Paradise Beach, Mikonos.

img5695.jpg

Luka - Koufunisi

img5876.jpg

img5869.jpg

Plaza u Luci

img5888.jpg

Pori plaza

img5976.jpg

img5978.jpg

img6025.jpg

plaza Italida

img6054.jpg

img6036.jpg

potez od Italide ka luci

img6058.jpg

img6078.jpg

img6085.jpg

img6080.jpg

Naksos nam se svideo, s tim da su nam se ova ostvra jos vise svidela, osim Santorinija, koji je lep, ali specifican. I sva ova ostvra su nekako ista, a opet drugacija, ne znam kako to da opisem. Kada bi opet birali na Naksosu bi bili 4-5 dana, isto toliko i na Parosu i Mikonosu. Sto se tice Koufunisije, ja bih komotno mogao tamo da budem 7 dana zbog boje mora, ali i zbog toga sto volim da pesacim, a tamo prostora za pesacenje uz samo more ima puno. A i lepo deluje da se nalazis na ostvru koje mozes da obidjes u krug peske za nekih 3-4 sata.

4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Asterikse, voda sa crnom folijom bi mogla biti akumulacija, brana. Ima ih nekoliko na Naksosu.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sa devojkom planiram odlazak na Kiklade u periodu od 20. do 28. juna. Bili smo više puta u Grčkoj ali nikad na ovoj grupi ostrva. Kupljene povratne karte Beograd - Atina. Dakle imamo 8 dana za ostrva. Atina nas u ovom slučaju ne zanima. Da li neko može da mi pomogne sa odlukom između Naxosa i Parosa? Koliko sam mogao da pročitam na netu slična su ostrva, sa dobrim plažama. Moje pitanje je koje ostrvo konkretno više odgovara našem dobu (kasne 20-te) i interesovanjima (plaže, šetnja, malo provoda ali ništa strašno itd.)? Da li ostati samo na jednom pa drugo eventualno posetiti na dan ili podeliti po 4 dana? Čitao sam dosta ali ipak više verujem vašoj proceni nego englezima :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Како год да одлучиш, нећеш да погрешиш. Можда је идеја 4 + 4 још и најбоља.

Мислим да је што се Киклада тиче, пребацивање са острва на острво идеално решење.

Ово наравно не значи да појединачна острва не могу да задовоље услове дужег боравка, већ једноставно острва има пуно, а свако је лепо на свој начин, па је обилазак добро решење.

Онда првом приликом поново иста акција.

Доста зависи и од тога да ли имаш превоз или не на самом острву.

Ако имаш, можда је бољи Наксос, али не за много.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Procitao sam na nekim foumima da na plazama Agia Anna i Plaka ima dosta velikih stena u vodi. Da li je to zaista problem (ulazak u vodu, mogucnost povrede)? Narocito za decu. Da li mogu da se igraju u plicaku?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Апсолутно нетачно.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Te plaze su veoma duge i pregledne. Sporadicno, veoma retko, moze da se nadje neki stecak i kamen i to u delovima koji su odraslima do pojasa ili grudi (prirodne stene u obliku odvaljenih vodoravnih ploca), a u samom plicaku gde se deca najcesce igraju tesko da toga ima, ali letimicnim pregledom pre nego sto se "iskrcate" mozete videti da li je prilaz vodi cist, a najcesce jeste, i to je to. Ovo je npr. primer situacije ispred kampa Maragas, na mestu gde se spajaju plaze Agia Anna i Plaka, a toga ima i 1.5km dalje na plazi Plaka. Ali to su detalji koji su stvarno u drugom planu, radi se o zaista izuzetno ravnim i prostranim pescanim plazama sa vodom neverovatne prozirnosti. Ja, na primer, nisam te detalje ni primetio kada sam prvi put bio, tek 4. godine dolazenja i to zahvaljujuci bavljenju podvodnim aktivnostima u vecoj meri nego pre.

Agios Prokopios je, na primer, krajnje pouzdan po tom pitanju, mozete zmurecki da nabodete bilo koje mesto i nece biti kamenja, bar na onim delovima te plaze koji su "naseljeni" posetiocima - te delove poznajem.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da oživimo malo temu - da li je neko imao iskustva sa organizovanim izletima na Koufonissi sa Naxosa? Da li vredi posetiti? Neke preporuke?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27013
    Ukupno tema
    905884
    Ukupno poruka