koldar

Samostalno letovanje na Costa Bravi

25 poruka u ovoj temi

Ovu temu sam otvorio s namerom da pomognem (pomognemo) onima koji se odluče (ili se nećkaju) da samostalno, avionom, idu na letovanje u neko od letovališta na Costa Bravi. To su standardno: Calella, Pineda de mar, Santa Susanna, Malgrat de mar, Blanes, i na kraju nama najpoznatije, Lloret de mar. Naravno, Costa Brava ima još letovališta, ali ovo su ona koja su najviše posećena i koja su najčešće u ponudi naših turističkih agencija.

Stiče se utisak da je ove godine od destinacija, Španija, neka vrsta, da tako kažem, hita, a tako će verovatno biti i naredne godine. Sigurno je tome presudnu ulogu doneo i „beli šengen“, ali i cene, koje su u granicama standardnih. Za očekivati je da će sledeće godine još više Srba letovati u Španiji, jer su se mnogi tokom proteklih godina malo zasitili Grčke, Turske, Bugarske itd. Uostalom, u neka prošla, ne tako jako davna vremena, letovati u Španiji, imalo je neki poseban „gušt“.

Što se tiče samostalnog odlaska, odmah da kažem da nije uopšte komplikovano, a može se i uštedeti dosta novca na ovaj način. Evo na primer, ja sam uštedeo negde oko 170-180e, (po osobi) samo zato što sam se opredelio za samostalni odlazak, a ne preko agencije. Kako je sve ovo funkcionisalo?

Evo ovako. Hotel sam rezervisao preko interneta. Booking sajt koji sam koristio zove se: alpharooms.com . Moram priznati da je ovo prvi put da koristim usluge ovog booking sajta. Svi mi smo se navikli na booking.com, pa otuda i malo (ili malo više) ne poverenja prema drugima. Ali............ gle čuda, i drugi rade pošteno i savesno. Valjda je za naše prilike to neshvatljivo, pa sve to ispada kao „nemoguća misija“.

Namera mi je bila da za hotel izaberem neki koji se nalazi u letovalištu koje ima željezničku stanicu, radi bolje, a i jeftinije veze, prevashodno sa Barselonom. Hotel sam rezervisao krajem januara, a za period letovanja, sam početak septembra, tačnije od 3.-14.9. Hotel se zvao Reymar Playa“ 3*. u Malgrat de mar – u. Usluga: p.p. U momentu rezervisanja, ovo je bio jedan od najjeftinijih hotela koje sam našao na netu. Cena: 17,5e dnevno, po osobi, za polupansion. Naravno, ima i boljih hotela sa 3* na Costa Bravi, ali su i skuplji. Ja sam se odlučio da za hotel dajem što je moguće manje novca, ali da to ipak bude u granicama prihvatljivog i da ispunjava odnos uloženo i dobijeno. Čitajući kritike (ali i pohvale) za ovaj hotel, video sam da otprilike ispunjava kakve-takve normative za jedan hotel od 3*, pa sve to još za 17,5e. Sve u svemu, shodno ceni, nisam ni očekivao nešto bog zna šta. E sada, da li je potrebno ovako rano izvršiti rezervaciju hotela? Ni sam ne znam. Činjenica je da je ova cena hotela ostala još narednih 2-3 meseca, da bi kasnije, kako se leto približavalo, cena postepeno rasla. Isto je otprilike bilo i sa rezervaciom aviona. Zapravo, ja sam hteo da uhvatim momenat kada je najjeftiniji smeštaj, a i momenat kada je najjeftiniji avion, a da bi se to realizovalo, činjenica je da to treba mesecima ranije uraditi. Moram napomenuti da „alpharooms.com“ odmah skida sa kartice celokupan iznos računa. Za plaćanje sam koristio karticu Visa-virtuon (Rajfajsen banke) i sve je teklo u redu što se tiče plaćanja, samo što ceo iznos računa morate imati na kartici, u suprotnom nema ništa od smeštaja. Odmah posle uplate, dobio sam vaučer i račun (invoice).

Za avioprevoznika sam izabrao Spanair, i to na relaciji Beograd – Barselona – Beograd. U obzir dolaze još i Wizzair, koji leti iz Budimpešte i Temišvara, za Barselonu, kao i Jat koji leti za Gironu. U momentu kada sam uplaćivao avion (kraj januara) Spanair je bio najjeftiniji, mada je i Wizzair bio tu negde, kada se uračunaju torbe. Najskuplji – Jat. Vreme polaska Spanaira je takođe mnogo bolje nego kod Wizz-a. Iz Beograda u 14.40 a iz Barselone u 11,30. Šta ćeš bolje od ovoga. Skoro pa idealno. Mogu i putnici iz unutrašnjosti lepo da stignu na Beogradski aerodrom i to javnim prevozom. Avion sleće u Barselonu oko 17 – 17,30, što opet daje šansu da se uz malo sreće stigne na večeru u hotel (sem eventualno ako niste smešteni u Lloretu). Povratnu avionsku kartu sam platio po osobi 143e sa svim taksama i jednom torbom do 23 kg + ručni prtljag do 10kg, dimenzije 50x40x25. I ovo sam platio sa pomenutom platnom karticom, bez ikakvih problema. Stim da i ovi skidaju ceo iznos računa odmah. Posle izvršene uplate dobio sam na meil tzv.“e-ticket“. Pošto za letove Spanair-a od Beograda ne radi (za sada) „web check-in“, ovaj dokument sam pokazao na Beogradskom aerodromu prilikom čekiranja, ali gospođa za šalterom je rekla da joj ovaj dokument ne treba, nego samo pasoš i ništa više. Izmerili su torbu i to je to. Ručni prtljag niko nije proveravao, barem što se tiče dimenzije i težine. Čak ni neposredno prije ulaska u avion, niko nije proveravao ručni prtljak. Ljudi su u avion unosili torbe koje su po dimenzijama dobrano prelazila date dimenzije, a možda i težinu. Tokom leta nema nikakvog posluženja, sem ako se kupi u avionu.

Ovakav vid kupovine i plaćanja smeštaja i prevoza preko interneta ima svojih prednosti ili i mana. Prednost je ta što se postiže bolja cena. Mana je ta što sve ovo treba odraditi mesecima unapred, da bi se postigla povoljna cena, i to 5-6 meseci unapred, a mnogi još tada ne znaju da li će i za kada dobiti godišnji odmor, a tu je i taj finansijski momenat, jer sve treba platiti odjednom, opet mesecima unapred.

Nastavak sledi.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nastavak

Nakon sletanja na aerodrom u Barseloni, prvo sledi pasoška kontrola. Pogranični policajac mi udario pečat u pasoš. Ništa me nije pitao. Ni gde idem, ni koliko ostajem, ni koliko para nosim sa sobom. Jednostavno – NIŠTA. Posle toga sledi preuzimanje prtljaga i carinska kontrola. Carinska kontrola se sastojala od 2-3 carinika, koji nikog nisu zaustavljali niti proveravali, a pored njih je prošlo hiljadu ljudi. Savet za one manje iskusne: kada izađete iz aviona, samo sledite kuda idu ostali iz aviona. Tako će te bez problema stići do pasoške kontrole, trake za preuzimanje prtljaga i na kraju i do carinske kontrole. Znači, gde Turci, tu i mali Mujo. I nećete zalutati.

Pošto sam se opredelio da od aerodroma do letovališta idem vozom (Renfe), potrebno je bilo stići od novijeg terminala T1, gde sleće avion Spanair-a iz Beograda, do starijeg terminala T2, odakle polazi voz. Nakon prolaska carinske kontrole, pratite oznake na displejima koji se nalaze na hodnicima aerodromske zgrade. Ako se dobro sećam oznaka je nacrtani autobus zelene boje i čini mi se oznaka T1-->T2. Uglavnom opet pratite kuda ide većina i stićete do polazne stanice ovog šatl busa, koja se nalazi na samom izlasku iz aerodromske zgrade. Ovi šatl busevi su zelene boje, niskopodni, te će te ih po tome i prepoznati. Obavezno idite u bus zelene boje!!! Da ne bi nešto omašili. Idu svakih par minuta, takoreći jedan za drugim. Ovaj trasfer je BESPLATAN. Nemojte za ovaj transfer uzimati taksi, (potpuno je nepotrebno) ili još gore, uputiti se pešice. Terminal T2 i nije tako blizu. Uglavnom, sve je jednostavno i dobro obeleženo. Na aerodromu je dosta velika gužva, naročito u sezoni, pa na to budite spremni. Otuda i ovi busevi idu malte ne jedan za drugim. Ovaj šatl bus će vas odvesti do same zgrade želj. stanice, tzv. Renfe. Vožnja traje nekih 8-10 minuta.

Za prevoz vozom sam se opredelio iz razloga što je najjeftiniji a i najmanje komplikovan. Za sve one koji idu na Costa Bravu, ne gine im jedno presedanje u Barseloni, na relaciji aerodrom – letovalište.

Dakle, posle ulaska u zgradu želj.stanice, pravac biletarnica i kupovina karte. Moj savet je da kupite tzv. T-10 kartu koja važi za 10 vožnji, može je koristiti više njih, a i najjeftinija je varijanta. Ove karte su podeljene po zonama od 1–6. Za putovanje u Calellu, Pinedu de mar, Santa Susannu, Malgrat de mar, treba vam karta za zonu 5 koja je vremenski ograničena na 135 min. vožnje, dok za Blanes vam treba karta za zonu 6 koja je ograničena na 150 min. vožnje. Ove karte će te moći koristiti i za odlazak u Barselonu, kao i za povratak na aerodrom. Naravno, ako vam je ostalo slobodnih vožnji. Kupljenu kartu gurnite u automat da je overite, pa će se automatska vrata sama otvoriti, i ulazite na peron. Sedajte na prvi voz pa pravac stanica Barselona-Sants ili Barselona-El Clot Arago, na kojima presedate u drugi voz. Vozovi od aerodroma polaze na svakih pola sata. Ja sam presedao na stanici Sants, ali čini mi se da je jednostavnije na ovoj drugoj. Ako izaberete da presedate na Santsu, po dolasku sa aerodroma, moraćete prilikom presedanja na ovoj stanici da promenite peron. Morate preći na peron 8, a da bi ste sto uradili morate stepenicama izaći na površinu, tj. ući u samu staničnu zgradu, pošto su peroni ispod stanične zgrade. Blizu stepeništa iz kojeg ste izašli nalazi se stepenište koje vodi na peron 8. Kada stignete na peron 8, proverite na monitoru kada ide voz za pravac Blanes ili Macanet-Massanes. Bilo koji od ova dva voza ide za navedena letovališta. Oni koji se odluče da letuju u Lloret de maru moraće iz Blanesa da hvataju autobus do Lloreta. Inače voz najviše vremena prolazi pored same plaže i staje u svim usputnim mestima. Ako se opredelite da presedate na stanici El Clot Arago, mislim da nećete imati onu promenu perona kao na Santsu, a i ovde hvatate iste one vozove za pravac Blanes ili Macanet-Massanes. Ovi vozovi takođe idu na svakih pola sata.

U povratku, sve ovo isto, samo u kontra pravcu.

Red vožnje radnim danima se malo razlikuje od onog vikendom, ali otprilike to je to. Red vožnje možete besplatno dobiti na biletarnicama gde se prodaju karte, ili da ga štampate sa interneta.

Pošto Spanair ima mogućnost web check in-a iz Barselone, to sam odradio u jednoj od internet kafea. Ovo se može odraditi 36 sati prije poletanja aviona. Odete na sajt Spanair-a, nađite web check in, i pratite uputstva. U toku ovog procesa imate mogućnost da sami odradite check in i sami odaberete sedište na kojim će te sedeti. Naravno ona koja su slobodna. Posle toga vas program pita da li želite da downlodujete dokument (tzv.boarding pass) ili da ga pošaljete na vaš meil, pa ga odande izštampate. Ja sam to odradio u istom internet kafeu. Koliko vas putuje, toliko će te morati boarding pass-ova odštampati, jer svaki pojedinačno glasi na samo jednu osobu. Koliko putnika, toliko boarding pass-ova. Jedan boardig pass staje na jedan list A-4 formata. Na aerodromu će vam jedino ovo i tražiti, i pasoš. Čini mi se da se ovaj boarding pass može negde na aerodromu odštampati, na nekoj posebnoj mašineriji, jer su mnogi putnici u ruci držali neki boardig pass drugačijeg oblika od onog što sam ja imao. Uglavnom bilo kako bilo, da biste uopšte ušli u meni za web check in, preko interneta, morate prvo uneti šifru vašeg bookinga, koju ste dobili prilikom kupovine karata.

Sve u svemu ništa nije komplikovano, i zato pravac Španija u sopstvenoj režiji.

Ako imate neka pitanja, slobodno, na p.p ili preko foruma.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zaboravih da napišem, da prilikom dolaska u hotel, takođe nije bilo nikakvih problema. Na recepciji sam pokazao vaučer koji sa dobio prilikom rezervacije i pasoš, i u roku od minut sam već imao u rukama ključ (tačnije karticu) od sobe. Pasoš sam odmah i dobio nazad.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaka čast na trudu i detaljnom opisu...

Samo da dodam,ja sam po istom principu išao u Ljoret 2008. i 2009.(dok su još bile potrebne vize i za koje sam aplicirao sam,bez asistencije agencije i naravno dobijao bez problema) i 2010.godine...Takođe sam koristio alpharooms.com još prilikom prvog odlaska 2008.godine,a posle toga bar još 7-8 puta za putovanja na raznorazne destinacije i nikada nisam imao ni najmanji problem,a mnogi hoteli su kudikamo jeftiniji nego na ostalim sajtovima.

Poenta je da ljudi ne treba da zaziru od aranžmana u sopstvenoj režiji,na taj način uštedi se solidan džeparac za troškarenje na putovanju:D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Lep i koristan opis,hvala.

Obzirom da na kraju sezone sumiramo iskustva dodacu i ja jos nesto.Ko zeli u sopstvenoj reziji u Lloret de mar ove godine od Juna je otvorena direktna bus linija od aerodroma u Barseloni do Lloreta i obratno.Nama je nesto trebalo pa smo imali i to iskustvo.Predje se sa terminala na terminal i uhvate Sarfa autobusi koji voze direktno do Lloreta bez presedanja a imate priliku i da vidite malo Barselone jer bus prolazi kroz grad.

Imate informacije o redu voznje na njihovom sajtu www.sarfa.com i onda sa leve strane pri sredini pise BCN airport-Lloret i tu cete sve videti.

Pozdrav svima

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovo je zaista korisna informacija za sve one koji bi samostalno da idu za Lloret. Daj nam još par informacija, na pr:

Koliko si platio kartu od aerodroma do Lloreta? (mada ima nešto na sajtu, ali šta je "stvarnost"?)

Da li se karta može kupiti u autobusu?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

koldar

Svaka cast na detaljnom opisu i velikom trudu koji ste ulozili da ovo iskustvo podelite sa nama. Jos jednom , hvala Vam.

Toliko je detaljno opisano da sam svaku scenu zamislio i mislim da bih zatvorenih ociju mogao da se snadjem sa ovim Vasim uputstvom.

Jos nesto...ne znam, mozda ste vec pisali o tome, ali ako niste, mogli bi koju rec o samom mestu gde ste odseli, kakvo je to mesto, nesto zanimljivo, na koliko se i kakva plaza nalazi od hotela, jednostavno malo iskustava iz samog grada kao i iskustva sa nekih ekskurzija...pretpostavljam da ih je bilo..jer ste takvog duha...

hvala unapred

Pozdrav

Mirko

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo koldar !!! :klap:

Do Spanije, konkretnije Costa Brava,Barcelona planiramo kolima sledece godine-boze zdravlje i da ide sve po planu i budzetu, ovaj tvoj trud nam je razgoreo zelje i pored obaveza da se aktiviramo na vreme...

Pozdrav !

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nastavak II

Pošto sam se odlučio da samostalno organizujem odlazak na letovanje, i sve to opisao na početku ove teme, tako mi je bio cilj da i samostalno organizujem sebi izlete. Tu pre svega mislim na odlazak u Barselonu, Figueres, manastir Montserat, Portaventuru, i odlazak na flamenko veče.

Naravno, mogao sam otići u neku od lokalnih agencija i sve to tamo rešiti, ali ja sam hteo punu slobodu kretanja, a i vremena boravka na lokalitetima, pa je zbog svega ovoga pala odluka da se ide samostalno.

Pa da krenem redom:

Barselona:

Za odlazak u Barselonu sam koristio železnicu, (ovo je najjeftinije) pošto sam bio smešten u Malgrat de mar-u. Ovo važi i za one koji su u Calelli, Pinedi de mar, Santa Susanni, Blanes-u. Za one koji su u Lloretu, prvo moraju autobusom doći do željezničke stanice u Blanes-u, što je i organizovano sa prevoznikom „Pujol“. Za odlazak u Barsu, šema je zapravo ista kao i kada dolazite sa ili ka aerodromu. Kada voz stigne u Barsu, možete sići na nekima od stanica: El Clot-Arago, Arc de Triomf, Pl.Catalunya i naravno Barcelona-Sants. Sa ovih stanica dalje možete metroom. Prije nego što i upšte sednete na voz, kupite kartu na biletarnici ili na automatu, overite je i putovanje počinje. Vozikanje od Malgrata do Sants-a traje 1 sat i 20 min.

Možete da birate. Ili će te uzeti pojedinačnu kartu u jednom smeru, ili povratnu, ili tzv. T-10 o kojoj sam već pisao na početku ove teme. Da budem iskren, za vreme boravka na letovanju, nekoliko puta sam išao za Barselonu, i uopšte dosta se vozikao sa lokalnom železnicom i metroom, ali nisam niti jednom sreo nikakvu kontrolu. Ali...........Inače, kazna je 50e. Za obilazak grada sam koristio samo metro i naravno – noge (pešačenje). Za vozikanje po Barsi sam takođe koristio T-10 kartu, ali za zonu 1. Za snalaženje po gradu sam kombinovao: knjigu tur.vodič „TOP-10“ u kojoj se nalazi i jedna manja mapa Barselone, zatim jednu redovnu turističku mapu, i na kraju GPS. GPS se pokazao u nekim momentima kao jako dobro rešenje, jer recimo kada sam izašao iz neke metro stanice, nisam znao kuda da idem. Tu je GPS odigrao svoju ulogu i pokazao odmah pravu putanju. Naravno, za ovo treba malo veštine baratanja sa ovom spravom, jer iziskuje da se unesu ciljne tačke. Sve sam ovo već kod kuće uneo i pripremio. Istina, na metro stanicama ima više izlaza, i svuda su postavljene oznake koji izlaz na koju ulicu ide, ali sam uvek nasumice odabrao jedan, tu izašao, a posle je GPS odradio svoje. Dosta često su na ulicama i putokazi za znamenitosti, pa vam i to može pomoći. Sve u svemu, orijentacija nije problematična.

Figueres (Dalijev muzej)

Za odlazak u Figueres takođe sam koristio lokalnu železnicu (Renfe). Zapravo to je ista ona linija kojom se dolazi iz Barselone, ali je potrebno otići do krajnje stanice, koja se zove Macanet-Massanes. Pošto iz Barselone zapravo idu dva voza. Jedan, čija je krajnja stanica Blanes (ovaj ne odgovara) i drugi, čija je krajnja stanica pomenuti Macanet-Massanes. Samo ovaj voz dolazi u obzir. Na ovoj, krajnjoj stanici silazite. Ova stanica je u nekoj nedođiji, tako da sem stanične zgrade, i jednog kafića u sklopu stanice, drugog nema ništa. Mada postoji biletarnica u staničnoj zgradi, u njoj se ne mogu kupiti karte za putovanje do Figueresa, nego samo u vozu.

Zaboravio sam da kažem, da na ovoj stanici u stvari staje voz koji polazi iz Barselone i ide za Figueres (pa i dalje) samo što on ne prolazi onom maršutom koja vodi kroz letovališta, nego ide glavnom prugom po kojoj se kreću i ostali regionalni vozovi. Takođe, NE ide svaki voz za Figueres, a da je stao na stanici Macanet-Massanes! Neki vozovi samo projure kroz ovu stanicu. Postoje dve kategorije vozova. Jedna tzv. „regional“ koja je jeftinija, ali voz češće staje i putuje oko 65min do Figueresa i druga, tzv. „md“, koja je nešto brža, (oko 55min.), ali i nešto skuplja (oko 30%). Jeftinija varijanta je oko 4,5e, a skuplja oko 6e. Ovo su cene u jednom pravcu. U staničnoj zgradi imate red vožnje, pa sve lepo možete videti. Generalno, u proseku oko svakih sat vremena ima voz za Figueres. Red vožnje možete videti i na renfe.com i sebi odštampati ako vam treba. Sačekajte u vozu da do vas dođe kondukter i OBAVEZNO mu naglasite da putujete od stanice Macanet-Massanes do Fifueresa. U suprotnom, naplatiće vam kartu kao da ste pošli iz Barselone, i izaće vas mnogo skuplje. Umalo da „nasednem“ na ovu „foru“. Zato – oprez!! Kondukter će vam dati kartu, i na njoj treba da piše Macanet-Massanes – Figueres. Uostalom vi ste na ovoj stanici i ušli. Od stanice u Figueresu, pa do Dalijevog muzeja, ima oko kilometar, tako da nije daleko, pa lepo klaj – klaj, pešice. Na ulicama su postavljeni putokazi koji će vas odvesti do tamo. Ja sam još kod kuće odštampao jednu rutu sa „viamišelina“, od stanice do muzeja, + GPS (opet), tako da sam bio „naoružan“.

Za povratak, sve kontra, samo što možete na stanici u Figueresu na biletarnici kupiti kartu. Samo do stanice Macanet-Massanes, ništa dalje od toga. U povratku, na stanici Macanet-Massanes možete kupiti kartu na biletarnici ili na automatu, do vašeg letovališta.

Manastir Montserat

Ako se odlučite za odlazak na ovu lokaciju samostalno vozom, šema je sledeća:

Krenite vozom iz vašeg letovališta, ka Barseloni. Za ovo koristite kartu T-10 (Zona 5 ili 6) ili kupite pojedinačnu kartu na biletarnici ili na automatu, do stanice Barcelona-Sants. Tu silazite. Na stanici Sants, pratite oznake na tablama za metro liniju L-3 (zelena). Moraćete proći kroz nekoliki tunela, da bi ste došli do ove metro stanice. Kada krenete ka ovoj liniji, pratite smer L-3 Trinitat Nova. Kada izađete na peron sačekajte prvi metro. Idu svaka 2-3 minuta. Silazite na drugoj stanici (Pl.Espanya). Na ovoj stanici pratite smer i pravac za liniju FGC R-5. Ovo je takođe lokalna železnica samo što nije „Renfe“ nego „FGC“, a linija je „R-5“. Znači hvatajte liniju R-5 pravac Manresa. Kartu možete kupiti na ovoj polaznoj stanici, na bileternici, ili na automatu, za jedan smer ili povratnu. Vaša krajnja stanica je Montserrat-Aeri, ili sledeća, Monistrol de Montserrat. Vozovi za ovu destinaciju idu otprilike na svakih pola sata. Red vožnje za ovu liniju, kao i sve druge informacije možete naći na www.fgc.cat . Ako imate T-10 karticu za zonu 4 ili 5 ili 6, možete je koristiti na ovoj liniji. Vožnja traje oko 60-70 min. Ako siđete na stanici Montserrat-Aeri, do manastira možeti stići kabinskom žičarom. Ide dosta često, tako da nema nikakvih problema i nekog dugog čekanja. Ako siđete na sledećoj stanici, Monistrol de Montserrat, odavde pa na dalje, do manastira idete tzv. brdskim tramvajem. Čim ovde izađete iz voza, videćete na peronu pored, parkirana jedna manja kompozicija, zelene boje. To je za manastir. Kartu za ovaj vozić ili tramvaj (vrag bi ga znao šta je) možete kupiti odmah na peronu čim izađete iz voza koji je stigao iz Barselone, na automatu. Možete uzeti u jednom pravcu ili povratnu. Ja sam uzeo u jednom pravcu, jer sam planirao da se u povratku vratim sa žičarom, i krenem nazad ka Barseloni sa stanice Montserrat-Aeri. Zaboravio sam da napišem da svi automati za izdavanje karata, ma gde se oni nalazili, primaju sve vrste kovanog novca (samo euri) počev od čini mi se 5 centi, pa do 50 eura (papirni). Za više informacija o ovom manastiru, kao i o žičari na: www.cremallerademontserrat.cat . Inače, odluka da se do manastira ide tramvajem, a u povratku žičarom, bila je pun pogodak. Za ovu avanturu, što se tiče putovanja, trebalo mi je oko 3 i po sata, počev od Malgrata, pa do manastira. Idprilike isto toliko i u povratku. Povratak je ista šema kao i odlazak, samo što na stanici Pl.Espanya, hvatate metro za pravac „Zona Universitaria“.(zeleni, L-3)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

koldar

Svaka cast na detaljnom opisu i velikom trudu koji ste ulozili da ovo iskustvo podelite sa nama. Jos jednom , hvala Vam.

Toliko je detaljno opisano da sam svaku scenu zamislio i mislim da bih zatvorenih ociju mogao da se snadjem sa ovim Vasim uputstvom.

Jos nesto...ne znam, mozda ste vec pisali o tome, ali ako niste, mogli bi koju rec o samom mestu gde ste odseli, kakvo je to mesto, nesto zanimljivo, na koliko se i kakva plaza nalazi od hotela, jednostavno malo iskustava iz samog grada kao i iskustva sa nekih ekskurzija...pretpostavljam da ih je bilo..jer ste takvog duha...

hvala unapred

Pozdrav

Mirko

"Mirko"

Nisam još ništa pisao o mestu u kojem sam letovao, kao ni o izletima. Nadam se da će i to doći na red. Samo treba malo vremena. Verovatno ću to uraditi na nekoj drugoj temi. Dobro bi bilo da ova tema ostane kao tema za informacije o tome kako da samostalno stignete do željene destinacije, a ne da od nje napravimo "Leskovačku mučkalicu".

Izmenjeno (koldar)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Biljo osmeh1.gifosmeh1.gifosmeh1.gif

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nastavak III

Portaventura

Da budem iskren, odlazak za Portaventuru nisam uspeo realizovati. Možda je malo glupo što ću ja sada nešto o tome pisati, kada nisam bio tamo. Drago bi mi bilo da o tome i neko drugi piše ko je samostalno, javnim prevozom, otišao tamo. Ali, plan je bio sledeći: Otići do stanice Barcelona-Sants, a odatle do Portaventure. ima direktih vozova sve do same Portaventure i to bez presedanja. Stanica je ispred samog zabavnog parka. Dnevno ima oko 10-tak vozova za ovu destinaciju. Karta košta oko 7e u jednom pravcu. Red vožnje na renfe.com.

Flamenko veče

Dosta dugo nisam znao kako ovo da odradim. U Barseloni ima dosta sala za ovo, ali posle kako se vratiti do Malgrata kada nema više javnog prevoza. Već sam rešenje jedino video u nekoj lokalnoj agenciji, znači organizovano. Ali onda, jednog dana, „preturajući“ po internetu spazim „ flamenco show, La Siesta, Santa Susanna. I to je bilo To. PUN Pogodak. Sala za održavanje flamenko večeri. Ljudi se samo sa ovim bave. Profesionalno. Ambijent prelep. Mesto: Santa Susanna. Dva i po kilometra od našeg hotela. Taman jedna šetnjica. Rezervaciju odradio preko neta ( www.lasiesta.net ) Ne treba ništa plaćati unapred. Samo se ispuni upitnik na netu i to je sve. Već istog dana sam dobio i potvrdu rezervacije. Dan ili dva ranije, odšetali smo se do tamo da bi znali kako se do tamo stiže. Za orijentaciju sam koristio već unapred odštampanu maršutu sa „viamišelina“ i naravno GPS.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovo je zaista korisna informacija za sve one koji bi samostalno da idu za Lloret. Daj nam još par informacija, na pr:

Koliko si platio kartu od aerodroma do Lloreta? (mada ima nešto na sajtu, ali šta je "stvarnost"?)

Da li se karta može kupiti u autobusu?

Karta kosta nepunih 12E .Treba otici na terminal 1(ako sletite na terminal 2)i na kraju terminala ulazite u Sarfa autobus u kome kupujete kartu.Ovo je dosta olaksalo i pojednotavilo dolazak u Lloret.Autobusi idu na sat vremena.Prvi polazak je u 10i55 ili 11i 55 a poslednji valjda u 19i55.Voznja traje oko 1,5h.Eto jos nekih informacija iz prakse.

Pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo koldar !!! :klap:

Do Spanije, konkretnije Costa Brava,Barcelona planiramo kolima sledece godine-boze zdravlje i da ide sve po planu i budzetu, ovaj tvoj trud nam je razgoreo zelje i pored obaveza da se aktiviramo na vreme...

Pozdrav !

Nadam se da cete realizovati plan :)

Mi smo ovog leta isli kolima za Santa Susanu. Proveli smo se fenomenalno...Ruta nam je bila Beograd - Vrsar (1 nocenje)- Kan (1 nocenje) - Santa Susana (8 nocenja)- Loret de mar - Barcelona - Figueres - Saint Tropez - Kan (1 nocenje) - Nica - Monte Carlo - Regensburg (3 nocenja) - Bec - Beograd. Nismo imali vremena da svratimo u Milano, to Vam je isto usput, ali ako imate vremena obavezno svratite.

Ako nekom treba informacija slobodno pitajte.

Svakom bi preporucila ovakvo putovanje naizgled skupo,ali pristupacno i vredno svakog evra.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dragi turisti,

Upravo smo se dogovorili da nas 2 para idemo kolimo u hotel don juan krajem juna, ono sto me interesuje jeste koje su cene putarina, kakav je hotel don juan 3*, i gde je lepo svratiti usput, vidim da je oko 2000km i mislim da mozemo to kolima bez problema, a svratili bi negde usput 1-2 nocenja isto neko turisticko mesto malo da se brcnemo.

Ono sto me takodje interesuje jeste parking u okolini hotela i kakav je odlazak za barselonu i parking tamo.

Imamo zelju za avanturom i nadam se da cete nam dati neke informacije

Hvala unapred

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka