jelenap.

Na Ohridskite izvori - putopis

64 poruke u ovoj temi

Evo još i izveštaj za 2009 godinu... :)

S obzirom da sam boravila na Ohridu ni puna dva dana, nisam bila u mogućnosti da obilazim lokalitete van grada. Stigla sam u grad popodne, jer je veče bilo rezervisano za kocert Merlina.

1004508.jpg

Biramo najbližu plažu, a to je plažica Kaneo, do koje se tada moglo doći čamcem iz luke Ohrida, ili preko brda do crkve, pa odatle spustom do plaže. Dakle, nije još bio napravljen most koji spaja Ohrid i plažu. Mi se odlučujemo za čamac, a u povratku za put preko brda koji izlazi na Sv. Sofiju.

1004524.jpg

1004523.jpg

1004556.jpg

1004581.jpg

1004598.jpg

Na plaži je neverovatna gužva, bukvalno nema mesta da se stavi peškir, pokušavamo da se brćnemo, ali je i voda ledena, pa ipak odlazimo na obližnji dok gde pronalazimo sto i tu ostajemo da popijemo piće.

Veče provodimo na koncertu, koji je kao i svaki Merlinov prethodni, fenomenalan. Ipak, najjači i nezamenjiv utisak mi je svakako ostao sa njegovog koncerta na Koševu u Sarajevu, prethodne 2008. godine.

Sutradan ustajem ranije, da iskoristim vreme do polaska za Bg, i kako sam bila smeštena u Starom gradu, blizu mi je Samuilova tvrđava, pa odlučujem da je obiđem. Usput nailazim i na antički amfiteatar.

1004630.jpg

1004634.jpg

1004640.jpg

1004644.jpg

1004651.jpg

Odatle dolazim do Plaošnika, i manastira Sv. Klimenta i Pantelejmona koji je podignutna ostacima istoimene crkve iz IX veka. Tu se nalazi i ranohrišćanska bazilika, kao i arheološke iskopine.

1004653.jpg

1004656.jpg

1004661.jpg

1004657.jpg

Nakono bilaska odlazimo na plažu Cuba Libre i uz Mojito se spremamo za polazak.

1004672.jpg

1004678.jpg

Izmenjeno (jelenap.)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dodala bih još da su putarine u Makedoniji sledeće:

1x50 den

3x30 den

2x20 den

što znači da je ukupno potrebno 180 den za celu deonicu. Ovo su putarine od granice, preko Skoplja, Gostivara, Kičeva, pa do Ohrida.

Što se tiče goriva, cena Eurodizela je bila 65 den/1l. Put je trajao nešto malo više od 6 sati.

S obzirom da nisam ni ove godine uspela sve da vidim, za sledeću pored dobro poznatih lokacija, ostaju: Galičica sa obilaskom Prespanskog jezera, Sv. Zaum, obilazak okoline Trpejca, ka Ljubaništu, plaže ka Strugi u okolini Ohrida, kao recimo Labino plaža podno Plaošnika.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Plan za sledece godine ti je odlican :) Dodaj i selo Radozda i Elen Kamen kod hotelskog kompleksa "Biser" to ti je par km od Struga prema albanskoj granici :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sad pogledah na GE slike sela i Radozda mi se baš dopada. :) Eto i to ću uvrstiti na listu. Hvala Bojane. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jelena- svaka cast! :srce: :srce: :srce:

Htedoh da iskoristim vreme da napisem neku vrstu "svog putopisa" o Ohridu..i naleteh na tvoj! :) Sjajno napisano, a o slikama nemam sta da kazem, osim- BRAVO! :klap: :klap: :klap: Mislila sam da sam napravila odlicne slike, a sada vidim da su 10. kategorija u odnosu na tvoje! Ako stignem napisacu opis svog puta, ali ovo je zaista divan "vodic" za one koji tek treba da vide grad i jezero! Hvala! :srce:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jelena, svaka čast, moram da priznam da sam najviše očarana prelepim fotografijama! Ohrid mi, za sad, stalno nekako "izmiče", ali kad bude došao na red - sigurno ću se voditi tvojim putopisom. Bravo! :cvetak:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jelena svaka čast obišla si sve što ima da se obidje i predivno opisala!

Ja sam inače iz prljave Struge i na moju veliku žalost u pravu si! :(

Ove godine je bilo predivnih plaža u gradu jer ih je opština izdala pod koncesijom sa određenim uslovima i te plažice su bile extra, ali ostatak grada i dalje prljav.

Ono što bi ti ja preporučila (ili potvrdila jer su neki clanovi vec spomenuli :) ) je taj put posle Struge ka Albanskoj granici ustvari selo Radožda. Postoji jedna divna crkvica u steni i ima dosta malih privatnih restorančića gde ćeš dobiti belvicu pravo iz jezera. Za pastrmku malo teže, ali možda ti se posreći, mada pazi znaju da slažu da je Ohridska a da služe iz ribnjaka iz Mavrova. U svakom slučaju i ona je dobra.

Obavezno idi na Galičicu ka mestu Stenje. Ne preporučujem da se tamo spustite jer je plaža očajna, bili mi u septembu i razočarali se. Ali ima jako dobar vidikovac gde se vidi jezero i Trpejca, jednostavno predivno! Put je uzan i pun serpentina ali vredi! Zamolite nekog da vas uputi kako da stignete do vidikovca gde se vide oba jezera. Nikad nisam bila ali kažu da se jedan deo prolazi pešaka i da vredi!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@leprsava

Hvala na savetima. Potrudiću se da sledeće godine vidim i Galičicu... :) Jedino što mi treba malo više dana od 4-5, koliko inače ostajem na Ohridu. Al' šta je tu je... nemam mnogo dana odmora, pa treba sve što isplaniram, i da pravilno rasporedim u toku godine... :)

@pefkari

Hvala na lepim rečima... :) Uvek je lepo imati više različitih viđenja određene destinacije, tako da svakako očekujem tvoj putopis, za koje si (videla i po drugim temama) baš specijalizovana... :)

@komisura

Nemoj čekati dugo, što pre spakuj kofere i pravac put Ohrida. Veruj mi, vredi... :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@pefkari

Hvala na lepim rečima... :) Uvek je lepo imati više različitih viđenja određene destinacije, tako da svakako očekujem tvoj putopis, za koje si (videla i po drugim temama) baš specijalizovana... :)

Lepe reci sluze da se upute onome sto vredi! :):srce:

Spremam putopis, a htedoh ti reci da obavezno posetis Nacionalni park "Galicica"....mi smo, prakticno, setali samo 4 dana (sa mnom povredjenom... nisam videla mnogo toga, ali, obecavam da cu ispraviti to!), ali smo obisli ovu prelepu planinu, videli oba jezera sa jedne tacke...i bili odusevljeni prirodom! :klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hoću, hoću, možda sad već za Novu godinu... ^_^ :)

Čekam tvoj putopis...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Misija Ohrid – leto 2012. :)

Kao što znate, ukoliko ste pročitali moje prethodno pisanije, Ohrid je postao destinacija koju ne propuštam nijedne godine, u koju sam bezuslovno zaljubljena i na kojoj bih mogla boraviti mnogo duže od 4 dana koliko obično odvojim tokom avgusta.

Prezentovaću vam lokacije koje sam obišla ove godine, a nisam prethodnih, i opet ću vam reći da nisam uspela sve planirano da vidim, iz prostog razloga što je 4 dana malo, ukoliko pride želite odmoriti na nekoj od plaža. Plus imala sam saputnike koji su zainteresovaniji bili za noćne izlaske, nego za lepote Ohrida, pa sam morala malo kombinovati... Stoga su opet ove godine trpeli Galičica i Sveti Zaum. Pa eto plana za sledeću godinu... a možda i spuste cene za prevoz do Svetog Zauma... ko zna... :)

Na Ohrid smo krenuli oko 14h. Ja sam taj dan radila, i pravo sa posla pokupila brata i druga, pa smo krenuli na putešestvije. Do Skoplja sam ja vozila, posle je preuzeo brat, pa mi put nije uopšte pao teško, čak sam se i odmorila. Putovali smo oko 7 sati, prevashodno jer je ispred Ohrida bila saobraćajna nesreća pa smo morali sporednim putem, pored samog jezera ići do grada. Smeštaj smo pronašli u samom centru u jednoj od zgrada, i u pitanju je dvosoban stan.

Nakon malog predaha odlazimo u kafe Hemingvej koji se nalazi u Starom gradu. Kasnije i u klub Havana, koji se nalazi nasuprot zgradi u kojoj smo bili smešteni.

Jutro sviće, ja ustajem, muški deo ekipe spava (jelte... mnogo su se umorili od sinoćnjeg izlaska ;)) i vidim da nemaju nameru još da ustaju, pa odlučujem da odem do Samuilove tvrđave, jer sam poslednji put ovde bila 2009. godine. Auto parkiram ispred donje kapije, i pešaka krećem u obilazak. Prva stanica je crkva Sveta Bogorodica Perivlepta. Ulaz se plaća 100 den (za strance ;))

dsc00005.jpg

dsc00014.jpg

Odavde se vidi Samuilova tvrđava kao i delić amfiteatra.

dsc00011.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nastavljam put ka Plaošniku, i obilazim amfiteatar koji predstavlja i letnju pozornicu.

dsc00017.jpg

dsc00028.jpg

Prolazim pored Plaošnika i spuštam se kaldrmisanim puteljkom ka jezeru. Put me kroz šumu vodi ka plaži Labino. Čim sam zašla među drveće, u grmlju sam videla sitne bobice, odnosno plodove divlje borovnice kojih ima svuda po šumi. Padoh u iskušenje da probam, ali sačekah ipak da pitam lokalno stanovništvo i jedna baka mi reče da ipak preskočim degustaciju... :)

dsc00037.jpg

Do plaže Labino se spušta utabanom stazom (nakon urađene kaldrme), ima prirodnog hlada a bilo je i posetilaca. Ne mnogo, ali dovoljno. Oko plaže stalno možete videti ribarske čamčiće koji voze turiste u obilazak crkve Sveti Jovan Kaneo, koja se nalazi na rtu odmah do plaže Labino, pa svrate i do ove plaže. Naprave krug, i vrate se u Ohrid.

dsc00048.jpg

dsc00064.jpg

dsc00079.jpg

Ovde sam uživala u prirodi, čitala knjigu, malo slikala, pa polako krenula ka crkvi Sveti Jovan Kaneo do koje vodi staza pored jezera, iznad plaže Labino.

dsc00087.jpg

Dok sam razgledala i fotografisala, zazvonio mi je telefon. Spavalice su se probudile, pa se dogovaramo da ih oko 14h pokupim ispred zgrade kako bi krenuli na plažu Orevče.

Usput obilazim crkvu Svetog Klimenta i Pantelejmona na Plaošniku. Radno vreme od 8-23h, a ulaz je slobodan. Crkva je lepo uređena, a na iskopinama ispred se čuje lagana crkvena muzika.

dsc00104.jpg

dsc00105.jpg

Do same Samuilove tvrđave ne odlazim, jer... iskrlo je nepredviđeno „rano“ buđenje ;), pa treba da ispoštujem dogovoreno vreme.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pakujemo se u auto i krećemo duž obale Ohridskog jezera koja vodi ka Svetom Naumu. Stižemo do parkinga iznad plaže Orevče, koji su sada proširili napravivši još jedan deo. Na plaži ima dosta ljudi, pa i razumljivo je... subota je... i veći deo Skopljana, ali i stanovnika ostalih okolnih mesta je došao na vikend odmor. Ovde se može i ručati, ali vam ne mogu preporučiti ovaj tzv. restoran, jer se radi o "brzoj hrani", i hladnim jelima... Doslovce hladnim, dakle, dobijete hladan pomfrit, mlako meso i slično. Nažalost, mi smo ogladneli, i ništa nam drugo nije preostalo, osim opcije da se spakujemo i krenemo na drugu plažu, tražeći neki restoran.

Ova plaža je kao što sam već napomenula za mlađe, jer se ceo dan pušta muzika i teško da ćete imati mira, ako želite da uživate u tišini. Na ostalim uvalama koje vode ka glavnoj plaži Gradište, a ima ih 3 se takođe pušta muzika, pa možete odabrati onu koja vašem uhu najviše prija, dakle od Cafe del mar, preko Drum and bass, do žive svirke od narodnjaka do makedonskih pop izvođača... :)

Jedna od uvala...

dsc00124.jpg

Kako smo kasno došli na plažu, kasno sa nje i krećemo...

dsc00148.jpg

Veče provodimo u Ohridu, gde smo prošetali glavnom džadom, kupili sladoled, pa krenuli ponovo u klub Havana.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sledeće jutro odlazim do ohridske luke, odakle kreću ture čamcima po jezeru, da izvidim situaciju za iznajmljivanje brodića. Naravno, prvo pitanje koje su mi postavili je: Imam li dozvolu za upravljanje čamcima... Ja pokušah da ih ubedim da znam da vozim, i da sam više puta iznajmljivala čamac u Grčkoj, ali oni ni da čuju. Kažu, kazne su im ogromne, kontrole svakodnevne i niko se ne usuđuje na sopstvenu odgovornost da iznajmi čamac. Tako da ako ste imali ideju (kao ja na primer) da rentirate čamac, oprostite se od iste. Nudili su mi da ih unajmim za ceo dan da nas voze po plažama za 100e. Ali, složićete se mnogo je... ;)

Evo malo slika sređenog osunčanog centra Ohrida i luke...

dsc00156.jpg

dsc00161.jpg

Odavde krećem ka Strugi tražeći selo Radožda. Na pumpi usput sam pitala za put, i ljubazni prodavac mi je savršeno dobro do detalja objasnio kako da dođem do sela. Nije bilo greške. Skoro pa u kilometar. :D

Selo nije preterano naseljeno, plaža je uz put. Ima par restorana, i čak 5 crkvica. Jedna od njih koju posećujem je Sveti Ilija. Pratim putokaz sa glavnog puta pešačeći uz brdo i dolazim do male crkve sa pogledom na jezero.

dsc00167.jpg

dsc00169.jpg

Spuštam se do puta tražeći deo plaže gde ću se smestiti. Usput ima i pecaroša... možda naleti neka pastrmka... ;)

dsc00176.jpg

dsc00192.jpg

dsc00194.jpg

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nakon kupanja, odlazim putem ka crkvama Sveti Nikola i Sveta Petka. Nijedna nije bila otvorena. Ovde možete videti pravi seoski ambijent, seno, traktor, prikolica...

dsc00181.jpg

Završavam obilazak, i krećem nazad ka selu Elen Kamen. Pre toga slučajno dižem pogled ka brdu sa moje leve strane i ugledam crkvicu u steni. Stajem kod restorana sa zelenom tendom i stepenicama nastavljam put ka crkvi Sv. Arhangela Mihaila visoko u pećini. Usput nailazim na još neke bobice... probati ili ne.. pitanje je sada... ;)

dsc00200.jpg

dsc00204.jpg

Pogled iz crkve je fenomenalan i imaćete utisak kao da ste na moru. Takve su boje zaista, a crkvica je još sjajnija... Inače, dok sam se pela ka crkvi ispred mene su bili mladić i devojka, sa istim ciljem... Oni su već obišli crkvu i tu su mi predali ključ od iste, i zamolili da ga nakon obilaska vratim u restoran sa zelenom tendom. Dakle, ako želite videti unutrašnjost crkve, moraćete u restoranu zamoliti za ključ.

dsc00212.jpg

dsc00215.jpg

dsc00224.jpg

dsc00228.jpg

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka