MMarijaMM

Velika zapadna tura, Austrija - putopis

10 poruka u ovoj temi

Dakle, Velika zapadna tura - Nemacka se iz Nimberga seli u Graz, razlog svracanja u Graz je bio prvenstveno da se odmorimo od dugackog puta (Graz je na oko 500km od Nimberga), a i da vidimo ovaj simpatican gradic. Isto smo prespavali jednu noc u Hotelu 5 Elemenata, soba nas je izasla oko 76e trokrevetna soba sa kupatilom, parking, besplatni WiFi. Hotel je stvarno odlican, ima ogromnu sobu (mi smo bili smesteni u sektoru Vatra) veliko kupatilo, cist je i super uredjen, na par metara od stanice tramvaja koji vas vodi pravo u centar. Medjutim mi smo imali kola pa smo isli kolima.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ZGRADA GRADSKE UPRAVE

Podignuta je 1893. godine. Projektovali su je Wielemans i Reuter, arhitekte iz Beča. U 16. veku na njenom mestu se nalazio gradski zatvor. Danas se pored sedišta gradonačelnika i gradske administracije u ovoj zgradi održavaju ceremonije venčanja. Pored toga, u dvorištu se nalaze café i prodavnice što unosi dodatnu živost u ovu građevinu.

 

SPOMENIK NA HAUPTPLATZ-u

 

Podignut je u čast nadvojvodi Johanu. On je bio član dinastije Habzburgovaca i vladao je Štajerskom preko pola veka. Bio je pristalica modernizacije industrije, poljoprivrede, železnica, kulture i obrazovanja. Sagrađen je u srednjem veku kao trapezoidalni pijačni trg. Bio je i ostao centar gradskog života. Na trgu se nalazi zgrada gradske uprave i spomenik vojvodi Johannu. Svi tramvaji u Gracu prolaze ovim trgom.

(koriscen opis sa FT b i x i )

 

"GEMALTES" HAUS - OBOJENA KUĆA

Gemaltes Haus – zgrada čija je fasada oslikana u baroknom stilu od strane umetnika Johanna Mayer-a 1742. godine. Nalazi se u ulici Herrengasse koja izlazi na Hauptplatz. Motivi na slikama su preuzeti iz grčke i rimske mitologije. Ista zgrada se naziva i Herzogshof pošto su do polovine 15. veka iz nje Habzburgovci vladali Stirijom.

 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

"GOTTFRIED MAURER" - melodija sa zvonima na krovu

Godine 1884. kupio je proizvodjač alkohola Gotfrid Maurer jednu kuću na tadašnjem trgu Fliegen u Gracu. Zahvaljujući putovanjima u Severnu Nemačku i Belgiju vredni poslovni čovek se upoznao sa tornjevima i muzičkim zvonima i ugradio tako nešto u svoju kuću u Gracu. Na Badnje veče 1905. godine, po prvi put se začula melodija 24 zvona sa njegovog tornjića na krovu. Godine 1929. je Maurer dao tornjić sa zvonima Gracu u zaostavštinu, sa obavezom da ovaj grad nastavi sa tradicijom muzike zvona. Samo su za vreme drugog svetskog rata zvona zaćutala. Iskorišćena su za potrebe industrije oružja, a 1956. su nadoknađena.

Tri puta na dan okupljaju se stanovnici Graca i turisti kod tornjića sa muzičkim zvonima, kako bi posmatrali jednu finu predstavu. Sa zvona jedne gradske kuće odzvanjaju tri melodije. Uz njih igra u zabatu kuće jedan plesni par od drveta u autentičnoj odeći. Na kraju se javlja i zlatni petao tri puta svojim kukuriku. Ko propusti ovo u 11 h, može da dođe u 15 ili 18 h.

I tako se muzika zvona ponovo čuje 3 puta dnevno u vidu tri melodije. Ali one nisu uvek iste. Pet puta godišnje mogu se začuti nove melodije. Tako se smenjuju pesme alpskih zemalja i jodlera sa božićnim pesmama i dopadljivim melodijama savremenih kompozitora. Tada se otvaraju prozori u zabatu kuće da pokažu štajerski par kako pleše. Kao završetak predstave u kukuriku-stilu podigne zlatni petao svoja krila.

(koriscen opis iz FT bixi)

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

"SCHLOSSBERG" - BRDO U GRADU POZNATO PO STAROJ TVRĐAVI

Schlossberg, brdo u samom gradu, poznato po staroj tvrđavi po kojoj je i sam Grac dobio ime. Naime, Grac je dobio ime po slovenskoj reči “gradec” što znači mali zamak. Stara tvrđava na brdu je velikim delom bila uništena od strane Napoleonove vojske 1809. godine, a jedino što je ostalo su Uhrturm (kula sa satom), Turski bunar i kula sa zvonikom.

 

Schlossberg je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Graca. Na vrh Schlossberg-a se može doći turističkim vozićem, tzv. Schlossbergbahn-om, popeti liftom ili se prošetati starim stazama i stepenicama.

 

Uhrturm - kula sa satom na brdu Schlossberg odakle se pruža predivan pogled na grad. Ona je prepoznatljivi simbol Graca. Predstavlja retke ostatke stare tvrđave. Kula je u ovom obliku podignuta 1560. godine a satovi na njoj su dodati 1712. godine. Karakteristično je to što je dužina kazaljke koja pokazuje sate duža od kazaljke koja pokazuje minute.

(koriscen opis iz FT bixi)

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nekada davno, u Gracu je postojalo 11 kapija na obodu grada kroz koje se moralo proći da bi se ušlo u grad.

 

Na kraju ulice Herrengasse postojala je gvozdena kapija koja je uklonjena 1860. godine.

 

Na tom mestu se danas nalazi živopisan trg sa zlatnom statuom device Marije i 18 m visokim staklenim liftom podignutim 2003. godine.

 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dom (kathedrala), je redak spomenik gotskoj arihtekturi. Nekada je u njoj bilo mnogo fresaka, ali je danas preostalo samo nekoliko.

Mauzolej Ferdinand II se nalazi odmah pored katedrale, i to je najvaznija zgrada Mannerisma u Graz. U njemu su sahranjenji Ferdinand II i njegova zena, a crkva je namenjena St Catherine od Alexandria.

Zgrada opera, je zgrada u kojoj se odrzavaju opere, baleti i operete. To je druga po velicini zgrada opere u Austriji.

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I nakon Graza, polako smo se pakovali da se vracamo kuci. Nastavak puta je bio jednostavan, iz Graza smo krenuli ujutru, otisli smo do nekog soping dela grada, tamo malo pazarili, i popodne se uputili do moje tetke u Sloveniji, u seoce koje se zove Bistrica ob Sotli, gde smo se odmorili, prenocili i sutradan krenuli put Beograda. Kako se ovo malo slovenacko mesto nalazi na samo 3km od Kumrovca, svratili smo i tamo. Da posetimo rodno mesto druga Tita :D

Ako nekog zanima da vidi i to, moze ovde Kumrovec, a ako ne, ovo bi bio kraj mog ovogodisnjeg putisestvija. Sad mora nesto ozbiljno da se radi! Nadam se da sam vam prenela makar delic atmosfere sa puta!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ne mogu više da te hvalim ,sad ću samo smajlije da stavljam :)

:klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@mikap

"Srecom" pa je kraj, da ne moras da se mucis ;) nadam se da ce nekome da koristi, u svakom slucaju ne skodi, a kako kaze Lane Gutovic, sve sto ne skodi mora da koristi! ;)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Biljana

 

Meni su Vase prelepe slike i opisi Graz-a, koje ste postavili u MFT zaista koristile da uspem d a obidjem Graz, maksimalno koliko je to bilo moguce u tako kratkom vremenu koliko sam se tamo zadrzala. Da ih nije bilo, verovatno ne bih znala ni gde da trazim, ni sta je sta. I ovo ne kazem zato sto ste Vi rekli da kazem nesto u znak zahvalnosti, vec zato sto je to zaista istina. Iz tog razloga sam se i pozvala na Vase FT. Nadam se da ce ova tema zaista nekome da pomogne, da bolje upozna ovaj simpatican gradic. :srce::srce::srce::srce:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26918
  Ukupno tema
  902751
  Ukupno poruka