Infoputnik

Kefalonija u 8 koraka-putopis

34 poruke u ovoj temi

Kefalonija u osam koraka

Osam dana planiranih na Kefaloniji su ispunila sva moja ocekivanja. Mnogi su govorili da je malo i da se za to vreme tesko moze obici ovo zahtevno ostrvo. Mi smo se potrudili da ugodimo sebi i opusteno krenuli u avanturu, pa koliko se moze.

Put do Lefkade odlican, Egnatia Odos je ono cime Grci mogu da se hvale. Jedina mana je sto nema nijedno mesto za svracanje, tako da smo prvu kafu i osvezenje napravili u kafeu prilikom izlaska sa Egnatie. Kafa je odlicna i cena je 2 e.

dscn0423.jpg

Rezervacija trajekta u Vasilikiju koju smo odradili preko sambaturs, nas je cekala.

Trajekt poluprazan u vansezoni, kafa i onaj divan osecaj jutra na moru. Dve ogromne kornjace na povrsini, koje smo slucajno ugledali onako pospani, otvarale su osecaje divote i slutile na more i plaze koje imaju samo najlepse destinacije.

Oblacno je i to je jedini dan koji je bio takav od svih narednih. Za putovanje idealno i islo nam je na ruku.

Prvi kontakt sa ostrvom- Fiskardo

dscn0437.jpg

Fiskardo nije nastradao u zemljotresu pre 50 godina i zato izgleda bas mediteranski. Pun jedrilica, lepih restorana, bas mondenski . Vrlo tih i nadasve jako zanimljiv.Uspeo da sačuva autentičnost i mir i postane vrlo neobicno ribarsko mesto, drugačije od svih mesta na Kefaloniji. Okruzen je cempresima, a krase ga fasade u venecijanskom stilu. Vise lici na selo, ali u mediteranskom smislu je nesto drugo. Uz obalu je glavna ulica od koje nekoliko manjih vodi do crkve i pomorskog muzeja, koji mi nismo obisli, na zalost.

dscn1323.jpg

dscn1311.jpg

dscn1325.jpg

dscn1329.jpg

Put od Fiskarda prema Argostoliju je odlican. Pored Assosa i tvrdjave ima puno lepih mesta sa ocaravajucim pejzazom, more je tirkizne boje. Postoji i drugi put koji je noviji i na njega se iskljucuje kod raskrsnice Divarata. Vodi kroz brda i kraci je za 20 km. Njega preporucujem kasnije u odlasku ia Argostolija za Mirtos plazu.

Put pored mora

dscn0473.jpg

Tvrdjava Assos

dscn0444.jpg

Mirtos

dscn0460.jpg

Sotira

dscn0472.jpg

Nakon lagane voznje i vise stajanja stigli smo u Lassi i ubrzo pronasli nas smestaj. Lassi je malo mesto i vrlo zivahno. Iako ne volim takva naselja na letovanju, moram priznati da mi se dopao vec na prvi pogled. Duga ulica koja je prepuna restorana i kafea. Nismo bas puno boravili u njemu, ali je kao smestaj vrlo dobra pozicija u odnosu na celo ostrvo. Nas hotel je bio prema Argostoliju, odmah uz more i to naselje zovu Katavotheres.

Rezervisali smo preko medhotels.com hotel Galaxy. Izvanredan porodicni hotel, kao da smo u svoj kuci za odmor. Polozaj hotela nam je odgovarao, par kilometara do Argostolija i Lassija. Cena vise nego dobra, osam nocenja 185 e sa doruckom za dvoje. Klima je uracunata u cenu, internet odlicno funkcionise, a u basti pool bar i bazen, koji mi nismo koristili. Tu smo pravili planove za obilaske uz dorucak i odmarali uz hladno pice, kada se vratimo sa dnevnih skitanja po plazama. Parking u prirodnom hladu, vlasnici jako ljubazni, nenametljivi. Docekali su nas sa hladnim pivom dobrodoslice i mapom, gde su nam odmah preporucili sta je zanimljivo obici i gde se hraniti po ostrvu.

Galaxy hotel

dscn0838.jpg

dscn0474.jpg

pogled sa nase terase

dscn0853.jpg

dscn0832.jpg

dscn0830.jpg

U prvom danu smo odlucili da obidjemo plaze u okolini. Odmah smo nasli malu uvalu u kojoj smo se prvo okupali, kasnije nam je bila omiljena kada nismo negde skitali. Makris Gialos je odlicna peskovita plaza, cista i uredjena sa svim sadrzajem koje moze da ima.

Uvala ispred hotela

dscn0861.jpg

Omiljena plazica u blizini Lassija

dscn0490.jpg

dscn0486.jpg

Makris Gialos

dscn0497.jpg

dscn0500.jpg

Izmenjeno (Infoputnik)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Drugi dan

Resili smo da idemo u Mellissani. Racunali smo da budemo u podne, ali smo tamo shvatili da to podne znaci ipak pomeranje za jos jedan sat. Boje koje smo zeleli da vidimo nismo u potpunosti. Karta se placa 7.5 e po osobi, a voznja camcem traje oko 30 min. Ispred samog ulaza postoji veliki parking koji se ne placa, prodavnica suvenira i pool bar gde se mozete osveziti. Mi smo osvezenje potrazili na nekoj od narednih plaza.

Karavomilos je odmah na putu ka Samiju i nije mi ostavila poseban utisak. Krupno ostro kamenje, pored je simpaticno jezerce i taverna sa vodenicom. Ove fotografije sam negde pogubila. Kratko se zadrzavamo i odlazimo na Antisamos. Divna velika plaza, sa oblim kamenjem. Tu smo proveli ostatak dana. U Samiju smo kasno rucali i malo prosetali. Mesto je mirno, nije dinamicno kao na jugu.

Melissani

dscn0540.jpg

dscn0512.jpg

Antisamos

dscn0627.jpg

dscn0637.jpg

Kada smo dosli na plazu onda smo videli ciji je ovaj brod. Mladi Engleski kraljevski par sa svitom

dscn0640.jpg

Sami

dscn0645.jpg

Vec smo mislili da je kasno za pecinu Drogarati, ali smo ipak otisli. Radila je i ulaznica se placa 5 e. Poprilicno smo se rashladili u njoj. Na ulazu se vrzmale neke muve zuzare (citav roj), pa pomislih sta li je tek dole. Iskreno, malo je neugodan ulazak, valjda zato sto nikoga nije bilo osim nas dvoje. Kada smo sisli, jedna ogromna dvorana kao da je spremna za koncert. Cak ima i loze-terase, akusticna je dosta.

dscn0652.jpg

dscn0663.jpg

Treci dan - Zapadna obala

dscn0803.jpg

Plaze koje se nalaze na ovoj strani ostrva su zaista najlepse, a dolazak do njih je omogucen jer su putevi vise nego dobri. Parking prostor se nigde ne naplacuje i mesta ima dovoljno.

Iz Argostolija za Lixouri moze da se presece ferijem. Cena karte u jednom pravcu za auto je 3.80 e i osobu 2.5 e. Od 7 h polaze na pola sata, a vikendom na sat.

Druga varijanta je kruznim putem oko zaliva.

Petani nam se dopala, obli kamencici i sitan pesak, more tirkizno do modro plavog. Kupanje je bilo pravo zadovoljstvo. Imali smo srecu da tog dana nismo imali talasa. Na samoj plazi postoje dve taverne sa cenama koje su zadovoljavajuce, cak i nize nego u urbanim mestima.

Spustanje na Petani

dscn0716.jpg

dscn0719.jpg

Voda u ovom periodu je bila toplija nego sto smo mislili.

dscn0728.jpg

dscn0735.jpg

dscn0739.jpg

Za razliku od Petani, Platia Amos je divlja, bez ikakvog sadrzaja. Do nje se dolazi neasvaltiranim putem, prostran parking i stepenice kojima se silazi. Plaza je pun pogodak, verovatno kada nema talasa.

Put preko brda za Platia Amos

dscn0747.jpg

Deo puta je kaldrma

dscn0754.jpg

Platia Amos

dscn0759.jpg

Izmenjeno (Infoputnik)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vatsa mi se nije dopala, valjda je poznata po taverni koju svi preporucuju. Nastavljamo na Xi. Pravo mondensko mesto sa hotelima visoke kategorije. Puno je Engleza. Pesak je sitan crveni, a voda izuzetno topla, more je dugo plitko pri ulasku. U nastavku ima nekoliko manjih uvala.

Vatsa

dscn0766.jpg

Vrahinari

dscn0767.jpg

Xi

dscn0773.jpg

dscn0795.jpg

Jedna od uvala

dscn0787.jpg

Lixouri je simpatican gradic ali se nismo zadrzavali. Cilj nam je bio jos Zola, rucak u taverni gde je odlicna sveza riba. Ovde su plaze Vouti koja je kamenita i Kiriaki sa sitnim peskom.

Zola i taverna-neugledna ali puna Grka koji redovno posecuju ovo mesto zbog dobre hrane.

dscn0798.jpg

brodici u Zoli, mogu se i iznajmiti

dscn0800.jpg

Vouti

dscn0802.jpg

Kiriaki

dscn0806.jpg

Iako je dan bio zahtevan ipak smo posle kraceg odmora u hotelu resili da izadjemo u Argostoli. To vece se otvarale male olimpijske igre na trgu. Zanimljiv dogadjaj sa folklorom Grckih ansambala, bas onako kako to mogu prosto i jednostavno Grci da organizuju. Ono sto me je iznenadilo je da svaki put u ovom gradicu u vecernjim satima duva vetar, ali smo mi pronasli svoju oazu za ispijanje kafe, koju smo cesto posecivali. Valjda svako sebi nadje kutak koji mu odgovara i u koji cesce zalazi.

Sportisti na trgu nose Olimpijsku vatru

dscn0815.jpg

Simpaticna Grkinja u nosnji je pristala da je slikam

dscn0817.jpg

Glavna ulica

dscn0821.jpg

Argostoli je veoma lep grad koji krasi mnostvo parkica, lepa luka i ogromno drvece u alejama. Ovde svako moze pronaci nesto za sebe.

Luka u Argostoliju

dscn1113.jpg

Cetvrti dan smo resili da odmorimo malo i zato je pala odluka, samo Mirtos. Kasnije smo je zvali Mirta i na njoj smo bukvalno uzivali. Ovo je plaza za koju se ne moze kazati kada je lepsa. Nijedna ne lici na nju, sasvim je svoja i kada ima talasa i kada je mirna. Neverovatni tonovi svetlo plave boje su najizrazeniji kada se udje u vodu. Cinilo mi se ponekad da me oci bole. Nebo je tamnije od nje i taj odsjaj na povrsini prelazi u tanku ljubicastu senku.

Mirtos

dscn0871.jpg

dscn0888.jpg

dscn0892.jpg

dscn0912.jpg

Izmenjeno (Infoputnik)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Peti dan

Idemo juznim delom pa gde nam se svidi za kupanje. Generalno, plaze u ovom delu su slicne. Skoro su sve pescane i izuzetno ciste. Voda je toplija u odnosu na zapadni deo, plitka sa postepenim ulazom i idealna je za decu.

Ames plaza koja se nalazi u neposrednoj blizini aerodroma ima plavu zastavicu, pesak zuti sitan. Cesta buka sletanja aviona iznad glave, nije bas zgodna i podnosljiva. Naredna koja zasluzuje dolazak je Avithos.Takodje sa sitnim peskom, a sucobran i dve lezaljke se naplacuju 6 e. Dobra je za kupanje, cista i sa dugim plicakom preko 20 m.

Trapezaki je mala uvala koja sa leve strane i nije losa, ali sa desne je prepuna algi koje more izbacuje i siri se neugodan miris.

Naselje Lourdata ima nekoliko desetina kuca i nema nikakav sadrzaj. Plaza je duga i lepa, ali su talasi naneli nekakvu prljavstinu i nismo se tu kupali. Ovde se lezaljke ne placuju.

Ames

dscn0958.jpg

Avithos

dscn0984.jpg

Taverna na Trapezaki

dscn0993.jpg

Trapezaki-leva strana

dscn0995.jpg

Trapezaki-desna strana

dscn0998.jpg

Lourdata

dscn1004.jpg

dscn1003.jpg

Svoj pravi ugodjaj smo nasli na plazi Koroni, uvala do koje se teze dolazi uskim i strmim putem sa puno serpentina. More je cisto i odlicno za kupanje, a u zbunu Grk kao Robinzon kampuje i odatle iznajmljuje lezaljke. Do same plaze je sprovedeno crevo gde konstantno tece voda. Drugog sadrzaja nema, ali je mesto idealno za kupanje. Pravi mali raj.

Put pri silasku na Koroni

dscn1011.jpg

Koroni

dscn1014.jpg

dscn1024.jpg

Nakon kupanja smo ogladneli pa se odlucujemo za Kato Katelios, ribarsko naselje. Riba i morski specijaliteti su ovde uvek svezi, dobro spremljeni i cene su pristupacne. Ovo je preporuka za one koji letuju u Skali.

Kato Katelios

dscn1030.jpg

Taverne

dscn1033.jpg

I konacno Skala, lepa sa dugackom, pescanom plazom. Ono sto me je iznenadilo je da su cene mnogo vece nego u drugim mestima. Mislim na pice i kafu, a restorani su prilagodjeni Englezima.

Skala

dscn1040.jpg

Plaza u Skali

dscn1050.jpg

dscn1052.jpg

Izmenjeno (Infoputnik)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sesti dan smo iskoristili za odmor i kupanje u omiljenoj uvali u blizini, uvece na duzi izlazak u Argostoli. Narednog dana odlucimo da idemo do Ag.Spiridonasa. Ovo je bila najludja ideja, jer prethodno se nismo raspitali kako se silazi tamo.

Elem, nas mali auto i mi opusteno krenemo, ali smo prvo hteli po med koji smo videli da se prodaje na putu za Simi. Tu smo promasili skretanje i odlucimo da odemo u manastir Ag.Gerosimos. Ovo je bio pravi potez iako smo to mislili poslednjeg dana.

Manastir je na lepoj visoravni i jako je posecen. Ulaz je besplatan i pored velikog postoji manji u kojem su mosti Ag.Gerosimosa. U tom manjem odeljku se nalazi prolaz u pecinu u koji smo mi slilazili. Iz nje se opet kroz uzak otvor ide u jos jednu odaju, ali tu se moze provuci samo neko jako sitan.

U dvoristu manastira se u svoj svojoj moci rasirio hrast Platan iz 16.veka, a drvo fikusa koje je ogromno i rascvetao se skoro na svakoj grani. Nisam ni znala da ova biljka moze da cveta.

Veliki manastir

dscn1200.jpg

dscn1127.jpg

dscn1136.jpg

Drugi deo, gde se nalaze mosti Ag.Gerosimosa

dscn1158.jpg

Ulaz u pecinu

dscn1160.jpg

Pecina

dscn1161.jpg

Hrast Platan u dvoristu

dscn1189.jpg

Drvo Fikusa

dscn1151.jpg

Kupismo ovde med i krenuli prema Ag.Spiridonasu.

Plaze Limioni i Lithos ne zasluzuju silaska, put je los da bi se pogledale obicne uvale, a mozda smo se mi malo razmazili zbog svih drugih vidjenih.

Limioni

dscn1204.jpg

Lithos

dscn1216.jpg

Racunali smo da iz Lithosa mozemo nesmetano nastaviti za Ag.Spiridonas, medjutim samo jedan put je postojao kroz sumu maslina i to pravi sumski, cak jedva i kaldrma. ON je odlucio da idemo tuda pa kako god. Zarastao u visoku travu, na samoj litici i u usponu, sa postojecim rupama kraterima, videlo se da dugo tuda niko nije prosao. Nekako smo se "dovukli"do vrha, ali tu je kraj. Dalje se nasim autom nije moglo. Mozda nekim dzipom, jer povratak nije bio zagarantovan.

Dole uz more pruzao se lep prizor belog manastira i pokraj njega mala, bela uvala.

Nikako ne preporucujem ovakav poduhvat. Uz put smo malo zagrebali auto, ali je povratak bio vise nego srecan.

Nastavak dana odlazimo na Petani koja je podivljala u talasima.

Put kojim se redje ide

dscn1220.jpg

Agios Spiridonas

dscn1222.jpg

Podivljala Petani

dscn1245.jpg

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zadnji dan - Osmi

Ujutro smo vec bili spakovani. Poslednje kuliranje u basti hotela. Tisinu prekidaju mame lastavice koje svako jutro svoje mladunce izvode na letenje. Upijam svaki trenutak lepote, da bih skupila snagu da odem odavde. Iako svoj odmor produzavamo na susednom ostrvu, nismo bas bili raspolozeni. Valjda coveku sve treba da se uklopi u odmor, mesto, vreme, volja, zelja i sijaset drugih stvari. Moram priznati da je nama sve to islo na ruku. Vlasnici hotela su nas ispratili onako kako se ispracaju svi dragi gosti kada odlaze, pozelevsi nam ponovni dolazak. Sa nadom da cemo se jednom vratiti krenuli smo put vrelog asfalta.

Znali smo da nam jedino tog dana moze prijati draga Mirtos i bili smo potpuno u pravu. Talasi su penili more, boje su zivnule jos vise, a topla strujanja kao da su se sva sakupila ovde. Pamticu dugo taj prizor, a utisak je toliko jak da i sada kada ovo pisem kao da sam tamo.

Mirtos kao pecat na svaki trenutak proveden na Kefaloniji

dscn1267.jpg

dscn1275.jpg

dscn1277.jpg

dscn1282.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=vpV5qA2AJ2g

Laganom voznjom sa Mirtosa krenuli smo ka Fiskardu na vecernji trajekt. Uz put smo pregledali plazice ovog najsevernijeg grada.

dscn1306.jpg

dscn1298.jpg

dscn1307.jpg

dscn1309.jpg

dscn1310.jpg

dscn1336.jpg

Ovde nam je baterija aparata pokazivala kraj. Zaboravili smo je napuniti, ali valjda je trebalo tako. Verujem da cemo nastaviti tamo gde smo stali. Vraticemo se mi opet na Kefaloniju, jer itekako imamo jos posla na njoj.

Narednih osam dana selimo se na Lefkadu. Da li cemo imati snage voleti je kao Kefaloniju?

nastavice se.....

p.s. Zahvaljujem svim forumasima koji su podrzali nasu avanturu i koji su nas ohrabrili da za osam dana moze dosta da se obidje.

Izmenjeno (Infoputnik)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prelep putopis, SVAKA ČAST! :klap: :klap: :klap:

Pokazali ste da je za uspešan odmor presudni dobra volja, želja za istraživanjem i dobra organizacija i da se i te kako može videti dobar deo ovog zaista velikog ostrva za ne tako dug period.:cestitam: Naravno, dodao bih, potrebno je imati i svoj auto a ne cimati se oko rentiranja. Drago mi je da ste kao i mi uživali u njemu.

Očekujemo nastavak....

Veliki pozdrav

p.s. Mislim da je vreme da i Kefalonija ima svoju temu u podforumu.

Izmenjeno (BCV)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tako je, volja, zelja i pomalo avanturistickog duha. Ponekad je bolje ne ocekivati puno pa se posle iznenadis. :)

Mislim da ce Kefalonija uskoro imati svoj podforum ;)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da ce Kefalonija uskoro imati svoj podforum ;)

Glasam za...!!! ^_^

Odlican putopis, svaka cast! :klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sta da kazem..? HVALA!!!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Predivno :klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sjajan putopis :klap: Predivne fotografije :)

Mnogo mi se svijda Platia Amos plaža :) čini mi se da je baš po mom ukusu :)

Naravno sve plaže su predivne, ali ova mi se nekako izdvaja na slikama :)

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Info,odlican putopis :klap: .Jos da smo culi sta kaze vaga Krit ili Kefalonija :zvizduk:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zahvaljujem sto vam se dopada moj opis :)

mikap, Platia je zaista besprekorna, to ni na slikama ne moze da se vidi. Mirtos je neverovatna pod talasima kad udjes u vodu. Cista plava boja, jer nije prozirna i , ...ma da obolis :ljubav:

samco, moraces na Krit pa da vidis, ne smem da se izjasnjavam jer se bojim da cu pogresiti :onaaako:

Izmenjeno (Infoputnik)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pridružujem se pohvalama za ovaj tvoj putopis, kao i za onaj sa Lefkade. Svaka čast :klap:. Fotke su fenomenalne.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka