nelli

KAD PUSTITI DETE NA SAMOSTALNO LETOVANJE

56 poruka u ovoj temi

Iako je tema zamrla, htela bih i ja da kazem svoje misljenje. Potpuno se slazem sa ton majstorom i to sam i primenila na svom sinu. Na prvo samostalno letovanje je otisao kad je imao 18 godina, naravno, sam sebi je obezbedio novac radeci. Moj sin je prilicno nezavistan, prvi put je ostao nedelju dana bez roditeja kada je imao 4 meseca to je bila redovna praksa, vise puta godisnje. Ipak, na letovanje je prvi put isao sa 18 godina. I za vozacki ispit je radio, kao i za letovanja koja su dosla posle. I sada, kada privodi fakultet kraju, radi. Ne znam u kom smislu mozemo nauciti decu da nemaju sve na tacni, ako im mi placamo letovanje? Da je otac ostavio pare Bilu Gejtsu, verovatno ne bi posato Bil Gejts. Zivim u sredini u kojoj su deca, a pogotovo muska, vrlo razmazena, tako da moj slucaj nije tipican, ali ponosna sam na svog odgovornog i nezavisnog sina.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pustiti dete samo na letovanje sa drustvom ili curom/deckom znaci pustiti ga i ne spijunirati ga, zvati svakih pola sata, ne ici u mesto gde je odseo ili mesto do istog, dati mu pare jer zasto ste roditelji ako mu ne dajete pare i potporu i ostaviti ga da se sam tamo snalazi.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pa nije baš sve tako jednostavno nele ..

Nadam se da ćeš jednog dana, kada budeš roditelj , stvari gledati iz drugačije perspektive..

Uglavnom roditelji imaju tu lošu osobinu da " smaraju" rođenu decu, ali to pravdam prevelikom brigom roditelja o samoj bezbednosti dece, o tome kako će se snaći, itd, itd.. ..ovo je moje mišljenje..

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

iz iskustva - roditelji smaraju svoju decu jer znaju sta su oni sami radili u tom periodu :) Moji roditeljni nisu krili nikada od mene sta im se desavalo i sta su radili ali uvek uz dodatno objasnjenje zasto su imali ludu srecu da se ne dogodni nesto lose i sl. Ja se sada trudim da radim tako sa svojim detetom. Jos uvek je jako mali za samostalno letovanje, videcu kako cu tek tada reagovati ne bi me cudilo da ja vodim njega i devojku na more :hahaha:

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

ne bi me cudilo da ja vodim njega i devojku na more :hahaha:

ako tako stoje stvari onda ćemo ja i mm voditi ćeru i njenog dečka na more :ohmy::ohmy::ohmy: ..

ne..hvala, ipak ne...

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kad se sada setim da su kćer jedinicu, dobijenu u 40-tim god.života, mene pustili sa 17 godina da sa drugaricom PRENOĆIM NA RIVI U SPLITU, jer nismo našli raniji let, a svi trajekti za Hvar otišli, pomislim ko je lud, oni ili ja :blink: . Jes da je to bilo 81-82, i vreme PRAVE MILICIJE, ali ...

No, da mogu pretvorila bi se u dve muve i do kraja svog života, a i kasnije ako može ;) , boravila u glavi svoje dece. Ovde podvlačim da sam JA luda.

Sin je prvi put išao sam, sa dva druga preko agencije, sa 16 godina i to, naravno, u GR. Ja sam tih 10-tak dana bila zombirana. Kasnije, svake sledeće godine taj osećaj polu sna dok on nije tu se smanjivao, ali je uvek prisutan. Samo maštam kako se javlja, stigli su ispred Sava centra, ja pristavljam kaficu dok se oni klackaju ka NS, i naravno pola sata krenem ranije i džedžim na parkingu ko bela luda ...

E, sad će uskoro doći na red i ćerka. Već sam po kući objavila da će prvo da se uda, pa da ide bez mene na more :vestica:

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pustiti dete samo na letovanje sa drustvom ili curom/deckom znaci pustiti ga i ne spijunirati ga, zvati svakih pola sata, ne ici u mesto gde je odseo ili mesto do istog, dati mu pare jer zasto ste roditelji ako mu ne dajete pare i potporu i ostaviti ga da se sam tamo snalazi.

Nisam mu majka da bih mu davala pare za nesto sto NIJE neophodno; ili: nisam mu majka ZATO sto mu dajem pare. Ali, kao majci, zadatak mi je da ga naucim kako funkcionise svet i da ga pripremim za zivot na taj nacin sto ce sam biti u stanju da obezbedi sve svoje potrebe. Naravno, pocinje se od onih manje vaznih, nazovimo ih "luksuzi". Deca treba da nauce da se sve ne podrazumeva, jer kada se budu nasli u situaciji da nema nikoga ko ce im obezbediti ono sto zele, a sami nisu u stanju da to ucine, onda se otvaraju novi problemi.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kad se sada setim da su kćer jedinicu, dobijenu u 40-tim god.života, mene pustili sa 17 godina da sa drugaricom PRENOĆIM NA RIVI U SPLITU, jer nismo našli raniji let, a svi trajekti za Hvar otišli, pomislim ko je lud, oni ili ja :blink: . Jes da je to bilo 81-82, i vreme PRAVE MILICIJE, ali ...

No, da mogu pretvorila bi se u dve muve i do kraja svog života, a i kasnije ako može ;) , boravila u glavi svoje dece. Ovde podvlačim da sam JA luda.

Sin je prvi put išao sam, sa dva druga preko agencije, sa 16 godina i to, naravno, u GR. Ja sam tih 10-tak dana bila zombirana. Kasnije, svake sledeće godine taj osećaj polu sna dok on nije tu se smanjivao, ali je uvek prisutan. Samo maštam kako se javlja, stigli su ispred Sava centra, ja pristavljam kaficu dok se oni klackaju ka NS, i naravno pola sata krenem ranije i džedžim na parkingu ko bela luda ...

E, sad će uskoro doći na red i ćerka. Već sam po kući objavila da će prvo da se uda, pa da ide bez mene na more :vestica:

Pa to je normalno. Ja tako svako vece kad on izadje kolima (a posto mu devojka zivi 30 km od nas, to je prilicno nezgodno), ali ne pokazujem...

Inace, mom sinu je prvo letovanje bilo na Malom Losinju, mada je kao dete i decak sa roditeljima uvek letovao u Grckoj, na Ibici ili Korzici. Za razliku od mnogobrojnih nostalgicara na forumu, ostao je malo razocaran (i nije primetio da borovi i more lepse mirisu nego na Skopelosu), pa se nije vise vracao u Hrvatsku, iako je i blize i jeftinije od drugi destinacija. Sada, sva sreca, ima devojku koja ima kucu na Siciliji...sunca%20se.gif Mene ne zovu...

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Хвала на коментарима свима, тек да не видим да сам (смо) једини лудак.... тема је УВЕК актуелна.

Јелена, ћерке су нешто захвалнија "емотивна роба" од синова, срећом (или нажалост).

=====

Најстарија нам оде пре неки дан у САД, на стално (са мужем). То није "летовање", то је ХОРОР. Сви смо још болесни.

Средња планира крстарење ХРВАТСКИМ морем на јахти са момком, који није "радо виђен" тамо, јер овде ради посао који њима тамо најстрашније боде очи (нећу да објашњавам). Значи, мечки на рупу...

Малац (14) иде са нама још увек, али њему прија залеђина коју му пружамо, засад.

=====

Него да ја вас друго питам: постоји шанса (и молба) да водимо туђе дете на море са нама. Момак је кумовски, вршњак са сином, неће ми финансијски бити проблем, али се премишљам најстрашније... жена - да и не говорим.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Eh,

Хвала на коментарима свима, тек да не видим да сам (смо) једини лудак.... тема је УВЕК актуелна.

Јелена, ћерке су нешто захвалнија "емотивна роба" од синова, срећом (или нажалост).

=====

Најстарија нам оде пре неки дан у САД, на стално (са мужем). То није "летовање", то је ХОРОР. Сви смо још болесни.

Средња планира крстарење ХРВАТСКИМ морем на јахти са момком, који није "радо виђен" тамо, јер овде ради посао који њима тамо најстрашније боде очи (нећу да објашњавам). Значи, мечки на рупу...

Малац (14) иде са нама још увек, али њему прија залеђина коју му пружамо, засад.

=====

Него да ја вас друго питам: постоји шанса (и молба) да водимо туђе дете на море са нама. Момак је кумовски, вршњак са сином, неће ми финансијски бити проблем, али се премишљам најстрашније... жена - да и не говорим.

Sta da ti kazem - i ja sam to isto uradila svojoj majci (al' ajde, Italija nije daleko), moj sin za nekoliko meseci treba da diplomira i on vec gleda gde ce...

Sto se tice tvoje dileme, moja mama je jedne godine vodila u Makarsku, gde smo isle, i moju najbolju drugaricu. Druga su to vremena bila, izgledalo mi je to kao nesto najnormalnije. Moja mama vozi ficu i nas dve...

Ti bi na Tasos? Treba neka autorizacija roditelja? Pa, jedino u sta sam sigurna je da bi tvom sinu bilo sigurno zabavnije letovanje...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sigurno ce ti trebati saglasnost posto su maloletni....e sada najbolje znate kakva su deca, da li ce praviti probleme ili ne...a isto vazi i kakvi su roditelji..

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ма, да... Тасос.

Родитељи су пред разводом, мали трпи пуно... добра мајка-кума је за то да га тиме мало осоколимо (а и иначе га јако готивим). Отац - колац, иако ми је кум.

Одобрење ће требати сигурно, али је тек Б-прича, која је можда последично и највећа препрека.

А-прича је о два клипана, који ће већину времена избегавати да иду са нама, већ планирати своје приватне сајбер и цајпер-акције. Раздвојени су као калуђерице, заједно могу да запале Тасос (да, биће им ЗАБАВНО, не сумњам), бојим се.

Немам право на толику грешку, велим. :neznam: А Кум није дугме.

Izmenjeno (Ton_majstor)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mene su pustili sa 12 godina prvi put samog, do duse sa rodjenom sestrom(16 god.) i bratom od tetke i njegovom devojkom (19 god. i jedno i drugo)....Sigurno me ne bi pustili da sam isao sa drustvom mojih godina, ali ovako su sa mnom isle proverene osobe i to starije od mene poprilicno....:D

I eto ziv sam i zdrav..... :dance: Svako treba sam da proceni svoje dete, ali naravno i drustvo sa kojim ce to dete ici, jer dzaba ako je dete dobro, a ne i ostatak drustva.....:)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Tonac,

jeste da je velika odgovornost voditi tuđe dete, ali u ovom slučaju sevap je. Osim toga, kako sam navodiš, dete je dobro i :sator: lepo se slaže sa tvojim, pa bi i svom detetu našao društvo da se ne "smara" sa "matorcima".

Loni,

u pravu si za društvo, ali to je donekle mačka u džaku. Jer, kao što reče Tonac, svi su oni kod kuće i pojedinačno kaluđerice, ali zato u grupi, ma koliko su dobri i vaspitani, svašta im pada na pamet. Nema više preko srednjih škola organizovano letovanja kao nekada, niko više neće da preuzme odgovornost za toliku decu mimo ekskurzija.

Elem, i mi smo imali raspravu sa sinom oko samostalnog letovanja još prošle godine, koja se završila neslavno po njega. E sad ove godine je dobio ličnu kartu (propisano novim zakonom da je obavezna! od 16 godine ili roditelj plaća kaznu), pa je rasprava išla njemu u prilog, ali je dogovoreno da radi preko omladinske (u koju se nedavno učlanio), pa ćemo razmotriti zimovanje i skijanje na Kopu. Nešto mi lakše pada zimovanje, nego letovanje, ne znam zašto. Možda jer kraće traje (7 dana), manja mogućnost da se povrede?!?!, dobro skija, uveče su umorni, pa neće zabadati do nekog doba....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Svako treba sam da proceni. Na Zapadu bi roditelji koji puste dete od 12 godina samo na letovanje rizikovali da im se oduzme staranje nad detetom, bez obzira na starije sestre (16 godina!) i sl. Moj sin je divan, odgovoran, u skoli je uvek bio izuzetan (fakultet je malo otegnuo, ali ima i razloga), ali: sa 16 godina je poceo da pusi, 2 puta se napio vrlo gadno, tako da sam zvala hitnu pomoc itd. Zahvaljujuci meni (razvedena sam) , sve smo to prevazisli, ali upravo starije drustvo je uticalo na takvo ponasanje - on 16, oni 18. Inace, prvi put je sam putovao avionom sa 14 godina i bio u Brajtonu u porodici, ali to ne racunam u samostalno letovanje.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27028
    Ukupno tema
    906109
    Ukupno poruka