Ruskinjica

Krstarenje zapadnim mediteranom

9 poruka u ovoj temi

Planiram putovanje preko Kontikija 05.08. Nikada ranije nisam bila na krstarenjima i zanima me par stvari.

1. U uputstvu za putovanje pise da je strogo zabranjeno peglanje u kabini. Da li to znaci da cu za sve sto spakujem (a izguzvace se u koferu 100%) morati da platim peglanje na brodu? Pise i da sav prtljag prolazi kroz skener, tako da bi mi peglu u svakom slucaju zaplenili...

2. Da li prave problem ako se kupi voda na usputnim stanicama i unese na brod? Mislim na par litara, ne na malu flasu...

3. Takodje pise da treba poneti dzemper jer zbog razlike u temperaturi u prostorijama... Pa kolika je to razlika kad mi treba dzemper? Nekako mi je logicnije da je napolju svezije uvece i u toku noci, a ne u prostorijama...nea.gif

4. Pise i da je dozvoljeno unosenje samo masinice za brijanje, a da fen ima u kabini. To znaci da pegla za kosu i figaro takodje nisu dozvoljeni?

To je to za sada....

Bas sam se nesto razocarala kada sam procitala ovo za peglu i fen. Ne ide mi se bas kao strasilo po brodu, izguzvana i sa slamom na glavi, a i ne placa mi se peglanje svake majicice i feniranje svaki dan

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jeste bili na krstarenju. Ja sam se pre mesec dana vratio sa ture po Zapadnom mediteranu MSC Fantasiom i odusevljen sam. Kakvi su Vaši utisci.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

evo ja sam uplatila krstarenje zapadnim mediteranom sa msc fantasia 12 dana polazak iz Genove. ako nije problem da napišeš svoja iskustva preporuke...i ono šta me najviše zanima da li si bio na koje izlete, ako da koje su preporuke, ili si samostalno obišo gradove (savjeti)???

Izmenjeno (DraganV)
ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

evo ja sam uplatila krstarenje zapadnim mediteranom sa msc fantasia 12 dana polazak iz Genove. ako nije problem da napišeš svoja iskustva preporuke...i ono šta me najviše zanima da li si bio na koje izlete, ako da koje su preporuke, ili si samostalno obišo gradove (savjeti)???

Ajde prvo sto te najvise zanima. Mi smo sve gradove obisli u samostalnoj reziji. Prvo videli smo 5x vise stvari nego posetioci izleta, a prosli 10x jeftinije. Izleti su papreno skupi, jos ako Vas ima vise ... Prosecan izlet u nekom gradu kosta reda 60-100 eur po osobi. Za mene suprugu i dvoje dece to bi bilo od 250-400 eur po mestu, a mi smo su solo reziji prolazili sa nekih 50-ak evra za sve. Medjutim za tako nesto ja sam se spremao jedno 2 meseca, googlovao, skinuo sve mape gradova, najlepsa mesta u njima, razlicite vrste prevoza, obisao sve zive forume, isplanirao vreme, pa cu zato vrlo rado podeliti iskustva sa svima kojima je to potrebno.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dakle ... Nasa ruta je bila Rim-Djenova-Marsej-Barselona-Tunis-Malta-Sicilija-Rim.

Prvo apsolutno svi utisci su FANTASTICNI. Brod Fantasia je prosto fenomenalan, da izvine putnici koji su isli drugim kompanijama, ali kada Fantasia pristane u luku pored ostalih brodova to izgleda, malo karikirano, kao Konkord pored dvokrilca iz prvog svetskog rata. To je barem moj utisak. O samom brodu ne bih mnogo pisao, dovoljno je da ga vidite na slikama, u stvarnosti to izgleda jos mnooooogo bolje.

Hrana je odlicna, ceo dan mozete da jedete u ogromnom Bufet restoranu Zanzibar na palubi gde su i bazeni, gde je izbor hrane zaista ogroman, mozete da jedete i u 2 restorana sa poslugom, a vecera je formalna u Red Velvet restoranu. Pozorisne predstave su sjajne i ne treba ih propustiti.

Posto se vecera sluzi u 2 smene, a smenu mozete sami birati prilikom rezervacije, mi smo poslusali predlog sa foruma i to je bilo odlicno. Vecara je pocinjala oko 19h, nakon toga bi otisli u Capucino bar na sjajnu kafu (Brazilska, Peruanska, Panama ...), od 21.45 pocinju predstave u pozoristu koje traju 1h, i nakon toga mozete da birate, Menhetn bar (Jazz), Piano bar (Klavir tipa Clajderman), Glavni hol (Klasika), i na kraju Lounge (Disko, karaoke) ili Liqud diskoteka.

Zabava na palubi sa bazenima je super celog dana. Animatori organizuju non stop neke igre, ako vas ne zanima mozete da koristite 3 bazena (1 sa pokretnim krovom ako je potrebno), brdo Jacuzija, a deca imaju na raspolaganju tobogan, ledeni kutak, 2 vrtica, igraonicu sa automatima i 4D bioskop.

Svakog dana imate neke popuste koje su naznaceni u brosuri koju svakodnevno dobijate u kabini, a i vidno su izreklamirani. Tako npr. koriscenje dela SPA centra (saune x4, parno kupatilo x2 i soba za relaksaciju) umesto 16 eur mozete platiti 20 eur za dvoje. Slicno je i sa suvenirima, koktelima, kombinacija 4d bioskopa i simulator Formule 1 itd.

E sada ono sto je meni pre puta predstavljalo najveci izazov, to je plan obilaska gradova. Uz pomoc saveta sa Foruma, Google mape i svega do cega sam dosao napravio sam plan za svaki grad, i nakon Krstarenja moj savet bi bio: NE BACAJTE PARE NA IZLETE. Za 3-4 puta manje para mozete da vidite 3 puta vise u nekom gradu od onoga sto nude izleti.

Dakle: Nas ukrcaj je bio u Civitavechi-i luci pored Rima, posto smo do tamo morali da prodjemo pored Venecije, krenuli smo 2 dana ranije da bi obisli Veeneciju, a u povratku smo odvojili i jedan dan za Firencu posto je isto uz put. Pa evo mog plana:

VENECIJA (ceo dan): Stigli smo ujutru i auto parkirali u zatvorenoj garazi odmah nakon mosta Liberta i kostao je 20eur za ceo dan. U neposrednoj blizini je stanica Vaporeto brodica (obavezno uzmite pravac Grande kanala) kojim smo se provezli duz celog kanala do trga Sv. Marka. Cena karte za svo cetvoro u jednom pravcu je nesto preko 20 eur. Obisli smo sve sto treba tamo, kupili suvenire (jeftiniji su nego u drugim delovima grada), a onda gondolom trageti (0.5 eur po osobi) presli kanal do Crkve Santa Maria della Salute. Nazad smo krenuli pesice i obisli katedralu San Stefano, pa presli preko mosta Rialto, obisli i katedralu Del Frari, muvali se malo po sarenim ulicicama pored kanala, presli veliki most Ponte Scalzi i vratili se po auto.

Nastavili smo put do Civitavechie, usput prespavali, i ujutru stigli na ukrcavanje. Auto smo ostavili u Garazi - 70 eur za 8 dana uz besplatan bus prevoz do broda i u povratku od broda do garaze.

DJENOVA (ceo dan): Brod staje relativno daleko od centra i najpovoljnije je uzeti brodic koji stoji usidren odmah do broda i vozi za neka 2.5 evra do akvarijuma. Obisli smo akvarijum, deca su bila odusevljena. Zatim Katedralu San Lorenzo, pa preko Piazza de Ferrari stigli do kuce Kristofera Kolumba, iza su i dve kule Porta Soprana. Sve je to u domenu nekih 15 min. lagane setnje a sve je jako lepo. Vratili smo se na brod i uzivali popodne na bazenima

MARSEJ (ceo dan): Brod je stao jakooo daleko od centalnog dela Marseja luke Vieux Port, pa smo do tamo dosli sa prijateljima (cetvoroclana porodica) taxijem za 8 osoba kostao nas je 15 eur po porodici (Bus MSC-a naplacivao je 15 eur po osobi). Planirali smo da odemo do ostrvca Chato D If (poznatog po Grofu Monte Kristo), ali su struje oko ostrva bile vrlo jake, pa je obilazak bio zabranjen. Zbog toga smo mi krenuli pesice ka brdu na kome je Basilique de Notre dame, a prijatelji su uzeli vozic (i pokajali se). Prvo mi smo stigli jedno 15min pre njih, vozic kosta 7 eur po osobi povratna, ali vetar ih je tako produvao da su se nazad vratili taxijem. Posto nam nije trebalo vise od 15 min laganog hoda mi smo se opet vratili pesice, a onda otisli do katedrale de la Major. Obe su fantasticne i ne treba ih propustiti. Zatim smo prosetali do Trijumfalne kapije gde smo uzeli taksi i vratili se na brod (kostao je 18 eur). Imali smo i kasno popodne za bazene

BARSELONA (pola dana): Najzalosnije je sto smo imali najmanje vremena od svih gradova, a ima toliko toga da se vidi. Prijatelji su zbog toga uzeli izlet (170eur za cetvoro Nou Camp, Sagrada Familija i brdo Monzujik). Posto su mi u porodici 3 devojke, Nou Camp smo vecinski izbacili iz obilaska. Ali smo zato za 5x panje novca uspeli da vidimo gomilu toga. Dakle Od broda (opet daleko od grada) isli smo T3 gradskim busom koji ceka bukvalno ispred broda (karta 2.5 eur) pored je i MSC bus koji naplacuje 3 puta skuplje kartu. T3 vozi do Klumbovog spomenika i pocetka ulice Rambla. Odavde smo uzeli Metro (T10 karta za 10 voznji kosta 8.6 eur a koristimo je svi) i otisli do Katedrale Sagrada Familija. Fenomenalna je. Zatim smo iskoristili jos 4 kucanja od T10 i vratili se do katedrale Sta. Eulàlia, odakle smo uz laganu setnju obisli i Santa Maria del Mar (obe su prelepe), pa prelep park Citadelu sa jezerima, Tvrdjavu 3 zmaja, Trijumfalnu kapiju, odakle smo se metroom (dokupili smo 2 karte po 1.5 eur) vratili do Kolumbovog spomenika. Imali smo i vremena da malo prosetamo Ramblom, kupimo suvenire i da se do 13h vratimo sa T3 na brod.

Krstarenje Mediteranom od 14h do sutradan 14h do Tunisa. Fantasia je zaista idealna za tako nesto.

TUNIS (pola dana): Brod staje ispred etno sela, gde deca mogu da jasu kamile, imate suvenire. Ovde mozete da uzmete taksi, da vas vozi gde god hocete, i koliko hocete po ceni koja zavisi od Vase umesnosti da se cenjkate.

Posto smo vec 2x letovali u Tunisu tu sam iskoristio sve sto sam naucio u proslosti. Prvo taksisti se bukvalno otimaju i na sav glas svadjaju oko turista, vuku vas za rukav, nude sve i svasta. Samo budite pribrani i odaberite nekog koji nije mnogo bezobrazan i mnogo jak (jasnije ce biti na kraju). Dogovorili smo se da nas odveze do neke plaze, ceka 2 sata i vrati nazad za 20eur. Uz put on je predlozio da na plazi budemo 1 sat a da nas on posle odveze do Sidi bu Saida i Kartagine sto smo mi prihvatili. Tunizanima je jedan od maternjih jezika Francuski, Engleski samo nabadaju ali smo se razumeli. Dakle nakon plaze, otisli smo do njihovog "bisera" Sidi bu Said sela, prosetali, kupili deci kamile (imamo ih vec u kuci celo krdo), naravno uz neizbezno cenkanje 2 ogromne kamile smo spustili sa 100 evra na 18. Zatim smo obisli malo i Kartaginu kod Termi i vratli se nazad. Uz put sam pratio taksimetar koji je vec kucao 50 eur, ali sam se pravio lud. Kad smo stigli kod broda, izvadio sam vec pripremljenih 20 eur, taksista je poceo pricu kako je 20 ustvari bilo samo za plazu, a ovo ostalo vredi 50, ali sam ja ostao pri tome da je dogovor bio 20, ionako smo "sve pare potrosili na kamile i statuu Hanibala", sto je na kraju i ostalo. Dakle za 20eur cela poludnevna tura po Tunisu, koju su "izletasi" placali 70-90 eur po osobi.

MALTA (ceo dan): Brod staje u samom gradu, mada ima da se pesaci do gornjeg nivoa. Ovde smo odmah ispred broda uzeli cuvene Hop on Hop off buseve, cena u najavi je velika, ali ulicni deckici vam prodaju fol karte upola cene, pa smo za odrasle platili po 10, za stariju cerku 5, a posto je mladja sitna za nju nije trebala karta. dakle svo cetvoro za 25 eur, voznja po celom ostrvu koliko hocete ceo dan. Videli smo Mdinu, Ribat, obisli neku fabriku stakla, a onda ostali na Golden bay plazi na kupanju par sati. Vratli smo se nazad popodne, prosetali malo po gradu.

SICILIJA (pola dana): Imao sam u planu da odemo do Taormine, ali posto deca nisu htela da silaze sa broda jer je bio poslednji dan, onda smo ja i supruga samo malo prosetali Mesinom. Srecom bio je sajam Oldtajmera na gradskom trgu pa smo uzivali razgledajuci stare autice. Ostatak dana smo se pridruzili deci uzivajuci na brodu. Igrali smo igre sa animatorima, ucestvovali u kvizovima, i opustali se u jacuzijima.

Ujutru smo se iskrcali u Civitavechiji, cekao nas je bus do garaze, uzeli auto i pravac Rim.

RIM (ceo dan): Navigacijom pravo do garaze 150m od Vatikana (20 eur ceo dan). Obisli smo Trg Sv. Petra, pa se polako uz Tibar prosetali pored Tvrdjave St. Angleo, presli most i otisli do prelepe Piazza Navona. Odmah u blizini je i cuveni Panthenon, ispred koga smo odmorili u piceriji. Mislio sam da je sve mnogo dalje, i da cemo baldisati od besacenja, ali ustvari nije. Bas smo lagano setali preko Trga Venezia, pored Trajanovog stuba, Rimskog Foruma i vrlo brzo izbili ispred Koloseuma. Naravno slikanje sa nezibeznim legionarima koji Vam daju kostime i oruzje za slikanje - 10 eur. Odmor na brdascu iznad Koloseuma uz nezaboravan pogled, pa lagano nazad drugom stranom Foruma do Trga Venezia. Ovde uzimamo bus po 1eur/osobi (dete malo ne placa) i nazad do Vatikana i garaze.

Krecemo ka Firenci, naravno opet moramo da nocimo uz put. Ujutru stizemo do predivne Firence.

FIRENCA (pola dana): Sve Garaze sam naravno ubacio jos kuci u navigaciju, tako da lako stizemo do samog centra i garaze (15 eur za 5 sati). Odmah iza coska je lepa katedrala Santa Maria Novella, na 5 min setnje je i Basilica di San Lorenzo, a odmah iza ugla je za mene kruna cele turneje Chiesa di Santa Maria del Flore. Svi ljubitelji PS3 igre Assasin Creed II (ciji sam zagrizenik) verovatno i znaju zasto. San mi je bio da vidim ovu Katedralu na koju sam se toliko puta u igri penjao i sa nje uzivao u pogledu na Firencu. Prosto je fenomenalna. Jos nisam video grad koji na tako malo prostora ima toliko toga. Na samo par minuta odavde je novi fenomenalni trg Vecchio sa tvrdjavom i cuvenim mostom Ponte Vecchio. Naravno ne propustamo ni obilazak Hard Rock caffea u kome su deca najvise uzivala. Sve ovo za par sati ne moze se u mnogo gradova.

I eto prekrasnih 12 dana, 2580 sjajnih fotografija. Nadam se da cu pomoci ovim svima koji jos uvek razmisljaju o krstarenju. Vredi svaki cent.

Ako koga jos stogod zanima tu sam.

Pozdrav

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Svaka vam čast izuzetan odgovor i objašnjenje, ja bih vas samo zamolio da mi kažete preko koje agencije ste išli, odnosno koji vam je savjet što se tiče toga?

Unapred zahvalan

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja idem na krstarenje MSC Magnificom pa me zanima oko vize za Maroko ima li neko iskustva ?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li je neko skoro putovao na nekoj od MSC tura,

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26915
    Ukupno tema
    902722
    Ukupno poruka