saška ns

ŠUŠANJ

99 poruka u ovoj temi

@Teogonija, @Hinavorko, devojke, hvala Vam za pozitivnu kritiku. Ja o destinaciji pišem onako kako je osećam, kritikujem šta ne volim i hvalim šta mi se dopadne. Morske destinacije za mene nisu samo plaže, ima tu puno toga što čini kvalitetan odmor na moru. Generalno smatram da u opisu destinacija samo text bez slika možda i može da prođe, ali obrnuta kombinacija nije dovoljna za realan prikaz. Eee, text + slike su prava mera tj dobitna kombinacija, i to mi je neka vodilja.

Uopšeno smatram da, kada smo u nekom mestu na odmoru samo jednom i nikad više, vraški je teško opisati ga verno ako ste ozbiljni u toj nameri. Međutim ja sam u ovde čest gost i figurativno znam svaki kamen, svaku rupu pa sam verovatno malo i privilegovan da eto imam dovoljno informacija za kakav takav opis mesta.

Stvarno je interesantno da Šušanj nije klasično letovalište a opet ima solidnu posećenost u toku letnje sezone. Stalno mi se  ta činjenica vrzma po glavi i pitam se kako bre? Šta ljudi vide u ovom prosečnom prigradskom mestu? Lepotu? Ne sigurno. Istoriju? Ma hajte, obično divlje naselje koje tek poslednjih 10-tak godina dobija neko naličje urbane sredine. Socijalu u smislu jeftinog smeštaja, a ostalo šta navatamo? Možda. Blizina Bara, civilizacija? Ooo, daaa. Prednosti koje pruža blizina uređenog primorskog grada su nekome vrlo značajne. Meni to igra ulogu, iskren da budem. Kulturna dešavanja preko leta? Jeee, toga ima u značajnoj meri da se Bar može smatrati ozbiljnim kulturnim centrom u letnjoj sezoni, za publiku 7 - 77 god. Povremeni koncerti poznatih bendova na šetalištu pored mora, kao i pozorišne predstave u aftiteatru / letnjoj pozornici pod otvorenim nebom su leti zaštitni znak Bara. Izložbe umetničkih slika i pesničke večeri u dvorcu kralja Nikole (u centru grada, kod marine) su takođe deo kulturnih dešavanja ovog kraja. Nivo i kvalitet usluge? Povećan u odnosu na neka stara vremena, mada na tom planu još treba da rade da bi dostigli razvijene. Blizina potencijalno zanimljivih plaža i većih mesta (za one motorizovane) je ozbiljna preporuka za odabir Šušnja / Bara kao baze. Čak i ako ste avanturisti i želite u Albaniju (vidi OVDE) tj u Skadar, Tiranu... il u Herceg Novi i dalje ka Hrvatskoj do Dubrovnika koji je na 3 do 3 i po sata vožnje, sve to Vam je na dohvat ruke i realno ostvarivo. Opcije imate, sve je na Vama.

I pored svega, poslednjih godina sam mnogo puta uhvatio sebe u razmišljanju tipa "ma koji ću đavo tamo, sve je već viđeno", govorio sebi "ma dosta mi je više Šušnja i njegove kamenjar plaže". A na kraju, opet odem. Šta ću. Da me pita čovek što sam otišo po ko zna koji put , ne bih znao sa sigurnošču da kažem. Ne plaćam smeštaj ali verujte to nije ključno. Novac je u Šušnju manje bitna stavka jer, kao destinacija, nije skup čak i za nas sa tankim džepom. Malo kesha i po koja kartica  Visa, Master, Dina.. završiće posao. Kupovaćete jeftino a to je mnogima faktor br 1 kad odlučuju o letovanju.  

Šta je za mene odlučujuće da se Šušnju vraćam iz godine u godinu? Verujem da je za mene ključ u Jadranskom moru i okolnoj prirodi koja na mene deluje kao magnet od koga ne mogu da se odlepim. Njegov spektar boja, od modro plave do svetlo zelene, kao i snažan, opojni miris koji se širi svuda unaokolo, razuđena, divlja  obala sa zvukom zrikavaca, deluje na mene kao lepota žene, budi sva čula. Istovremeno ste uzbuđeni ali imate i osećaj nirvane. Eto. Obuzme me osećaj sreće i imam želju da pored mora ostanetm dugo, dugo.  E sad, kad dodam i dobar komšiluk sa kojim se ranijih godina ostajalo do kasno u noć, uz karte, jamb, smeh, TV u dvorištu, jasno Vam je,  To je meni samo plus. Tu se osećam kao kući, uz pitomo okruženje koje doprinosi nekoj  domaćinoskoj atmosferi koju bilo gde drugde u inostranstvu nemam u toj meri.

Šušanj, takav kakav je, godi mi i koliko god da mu se opirem verovatno ću još dugi niz godina biti njegov gost. Izveštaji? Pa zavisi kako budem raspoložen. Do nekog novog orevuar, dosvidanija

:):):) 

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

@Hinavorko, devojke

 

Ocigledno sam izabrao pogresan nick, jer @Hinavorko je musko :)

 

Izveštaji? Pa zavisi kako budem raspoložen. Do nekog novog orevuar, dosvidanija

:):):) 

 

Svako dobro! :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Izvinjavam se, greska. Pozdrav.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Po želji moje prijateljice sa foruma  @Teogonija  evo još malo kadrova iz Šušnja:

5c585693499da_DSC08525-2_katolicka_crkva

- "Katolička katedrala Svetog Petra Apostola u Baru" - zdanje je novijeg datuma, pogled ka njoj sa parkinga ispred diskonta Laković

DSC08553_colorful_long_exposure.jpg.f392

- "Toplina" - pred kraj dana sedite na plaži i uživate na Suncu.. Vetrić pirka,  a opojni miris Jadranskog mora širi nozdrve, i pojačava se onih dana kada se vreme pokvari. Lice tada postaje mokro od sitnih kapljica vode. Svi sa plaže, ja na plažu.

5c58569692be7_DSC08555_oblacno)spremalis

DSC08557.jpg.3d29f90f5ada4ad501b9757a667

- "Pljus, ššššš, ...ššš. . . "

Kupanje?  Ne, ne. Čak ni oni najhrabriji ne smeju protiv prirode, časkom posla more vas odvuče unazad, a kamenje sa dna mora rola po stopalima. Bolno..

5c585699318cd_DSC08565zeleno.jpg.89f63d5

"Zeleno - tirkiz" - Nikad mi nije bilo jasno  da li je narod pojam "tirkiz" vezuje za svetlo zelenu ili kombinaciju svetlo zeleno-plave boje? Kako god, toga imate i u Crnoj Gori na Šušanjskoj plaži ( pa posle kažu da je Jadran modro plav? Ma hajte, bre.)

DSC08588_blue_hour.jpg.06387cf150d26234a

- "A brod se ljuljao" - pa nekad mora i da pada kiša i duva vetrić,  a ne samo da sija Sunce

5c58569c947d9_DSC08589-2drama.jpg.978365

- "Boats, black & white"

5c58569e2d719_DSC08602-2bluehour.jpg.507

"Blue hour"

5c58569f908c8_DSC08606rampa.jpg.a348874c

- "Rampa" - kod luke Bar (marine) imate parking koji se plaća po započetom satu. Zgodno za one koje mrzi da pešače od Šušnja do luke jer ima više od 1,5 km

5c5856a1090ef_DSC08607luckiterminal.jpg.

- "Lučka kapetanija Bar"

5c5856a309271_DSC08748kremazasuncanje.th

"Plažni rekviziti" - no comment

5c5856a482ef0_DSC09093smirajdana2.jpg.83

- " Sunset "

DSC09149-HDR.jpg.353e18e07b9e224c3592d73

- " Zora zori, da se bijeli" - vreme da se krene doma

:):):) 

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

avgust 2021

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Auuu... Koja guzva!

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Peske od Bara do Šušnja

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

sa udruzenjem penzionera iz Rume idemo u Susanj od 11.06.2022.do 29.06.2022...bicemo smesteni u talas-u...udaljenost do plaze po guglu je 1.4km-1.9km,nravno po obelezenim ulicama,a po agencijama je 300m-400m...zanima me da li postoje putici preko nekih livada da bi bilo blize, i ako ih ima da mi na karti kazete koja bi to putanja mogla biti najbolja...(zbog starijih osoba), ili dali ima gradski prevoz...unapred zahvalan na odgovoru.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Šušanj 

avgust 2022

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka