ivanizza

POTOS

1186 poruka u ovoj temi

puno hvala,zaista mi je od velike koristi

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prema tikeru, vi putujete 20. septembra. Da nije to malo kasno za Tasos. Mi idemo 5. septembra i plasimo se za vreme.

Ne zelim da lupam glavu o vremenu :)

Sta bude - bice :)

Sto se tice vremena, tu nikad nema pravila. Evo ekipa koja je isla 21. juna je imala lose vreme. A mi smo u Polihronu do 21. juna imali super vreme... Meni je bitno samo da ne pada kisa. Sve ostalo je super :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nemoj se sekirati ništa ... Potos je sasvim OK ... ja idem već 4 put tamo (2oo3, 2oo4, 2oo8 i 2o1o)... i da se preživeti i tih 10 dana . :D .. naravno !!! :D Super je ... plaža je pristojna - što ti je jaaako bitno .... mesto je malo, pa je i najudaljenija vila nekoliko minuta lagane šetnje - to ti je prednost.

Mesto je da grubo kažem dosadno da bih se šetala po njemu svih 1o večeri ali niko to i ne očekuje. Tu su: Limenarija, Potos, Pefkari a i rent-a-car !!! Pisaću ti još na ovu temu !!! Pozdrav i ne sekiraj se !!!

Ovo ti je grubo da kažemo POTOS

I od vile Hermes koju ovde vidiš na mapi je nekih 15 minuta do plaže !!!

Ma, ne sekiram se uopste :D

Ja volim Grcku i svaki put ne mogu da iscekam da krenemo :) Budem srecna kao malo dete. Hvala Bogu pa ove godine cemo 2x letovati u Grckoj. Mojoj sreci nema kraja :)

Sto se tice mesta, opusteno skroz. Sami smo ga birali i verujem da ce nam biti super. A i planiramo da uzmemo rent a car, tako da je sve OK ;)

Hvala na iscrpnim i korisnim odgovorima :srce:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Imam jedno pitanje ako neko zna.

Ove godine posle dužeg razmišljanja gde nađosmo neki smeštaj u Potosu . To je neka kućica od 50-tak kvadrata i u blizini je nekog luna parka , preko puta tog dvorišta gde je i ova kućica nalazi se neka vila Disedorf ili tako nekako , ulaz u dvorište je pod lozom i kažu da je lepo, inače u tom dvorištu su 2 prizemne kućice koje se izdaju i jedna dvospratnica . Zna li neko gde je to tačno i liči li na nešto . Rezervisao sam ovako usmeno i treba da idem oko 10.08. pa me interesuje na šta liči taj deo Potosa .

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Luna park je na centralnoj raskrsnici, što će reći da je tvoja vila u samom centru, a samim tim do plaže imaš maksimalnih 150 do 200 metara. Iskreno se nadam da vam je parking mesto u dvorištu vile obezbeđeno. Na šta Potos liči, Ton majstor lepo opisa u okviru ove teme, na žalost istinito. Ipak, mesto u kojem ste na Tasosu smešteni nije bitna stvar, jer je ostrvo relativno malo i obilazićete ga celog svakodnevno, zato ne brini.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja ne mogu da verujem da je u Potosu bas kao u Budvi, ali ajde... videcu i to za 2 meseca pa cu preneti svoje utiske...

Ovo je bio jedini negativan utisak o Potosu koji sam procitala do sada.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Suzzana, moji negativni utisci o Potosu, koji se podudaraju sa ovim što Ton majstor kaže, datiraju još iz 2005., 2006. godine. Evo vidi OVDE. Problem je, koliko vidim, što forumaši slabo koriste, inače vrlo korisnu, opciju "Pretraga" i slabo čitaju prvih par strana, nazovimo je tako, glavne tasoske teme, na kojima smo sakupili i saželi sve najvažnije informacije o "ostrvu koje se voli".

A ako ideš tek za dva meseca, Potos neće biti kao Budva, jer ni Budva nije Budva kad se ode van top sezone, ako razumeš šta hoću da kažem :), što je po tebe naravno dobro, a meni drago zbog toga.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo konačno da napišem svoje utiske sa Tasosa. Čekao sam da sredim slike. Iskustva iz Potosa, super tema, evo moje priče od ove godine:

Putovanje

Krenuli smo iz Beograda u 02:30. U startu smo imali peh i izgubili smo nekih sat vremena. Nismo znali da je zatvoren put Rakovica – Bubanj Potok tako da nas je bacilo preko Avale, skoro do Mladenovca. Sve sa putokazima Niš – tranzit i kamionima koji su nam dolazili u susret i potvrđivali da smo na dobrom putu. U Keramotiju smo bili oko 14:05, taman da pogledmo ispratimo trajekt u 15:00 (grčko vreme!). Pravili smo jednu dužu pauzu i dve kraće, jednu na OMV kod Aleksinca (wc i kafa za poneti) i drugu na pumpi u Makedoniji da natankujemo gorivo. Prava pauza u kazinu Flamingo, neposredno ispred grčke granice. Sve preporuke za ovo mesto iz tri razloga. Prvo, lokacija jasno pokazuje da je pravljeno za bogatu grčku klijentelu i kompletna uređenost i čistoća to potvrđuju. Drugo, cene su sasvim ok, očito da na piću ne zarađuju. Treće, od granice do Keramotija nema pristojnog mesta za pauzu tako da je dobro odmoriti se pred tu deonicu. Da, svraćali smo i u Lidl u Kavali ali o tome sam već pričao na temi Kolima na Tasos.

Sledeći trajekt je kretao tek u 16:30 tako da smo u Potosu bili oko 18:00. Ceo dan. Mi smo pokušavali da putovanje podelimo na dva dana ali nismo našli dobro rešenje. Sada sam najbliži predlogu da se rano krene iz Beograda (ili odakle već) i da se vozi do Kavale. Tu provesti popodne i veče, grad to zaslužuje, noćiti i ujutru posle doručka preći na Tasos.

Zašto Potos?

Nas dvoje smo hteli bazu za lutanja po okolnim plažama i mestima, sa dobrim smeštajem. Deca nisu htela da budemo “negde gde nema nikoga”. Zajednički zahtev – da imamo korektnu plažu u mestu. Potos je bio logičan izbor. O plaži u Potosu uglavnom se loše priča. Moj utisak nije toliko crn. Naravno da gradska plaža ne može da izdrži poređenje sa najlepšim plažama na Tasosu ali to ne znači da na njoj ne može da se kupa i uživa. Jeste zatrpana ležaljkama i suncobranima kafića ali na krajevima ima sasvim dovoljno mesta da se smesti i malo veća čerga poput naše (kupali smo se pored samog doka, desno kada se gleda prema moru). Na plaži je pesak, voda ume da bude jako bistra ali i mutna. Nećete nikada biti sami na plaži ali nećete ni biti peškir do peškira (kao na Alikiju wink.gif ). Sasvim je ok za izležavanje na popodnevnom suncu ali i da provedete ceo dan kada kažete sebi: danas ne mogu nigde da idem (ipak smo došli da se odmorimo). Zvuci i život grada prenose se na plažu, posebno u popodnevnim satima i to je ono što lično volim, da takav ambijent kombinujem sa mirom na udaljenim plažama.

Samo mesto je živo, fino uređeno. Glavna zamerka je što imam utisak da tu niko ne živi, da se na kraju sezone spusti rampa i podigne se u na početku nove sezone. Ipak mislim da su ocene o gužvi, sirenama, nervozi i prljavštini po malo preterane. Da se razumemo, nisam nešto posebno oduševljen Potosom. Hteo sam da poslednjih 5 dana provedemo u nekom drugom mestu ali su me preglasali, deca su bila da se ostane (14 i 8 godina). Kada me jednog dana otkače, ne verujem da ću letovati u Potosu. Sada je bio optimalno rešenje.

Btw, prvobitana ideja da se posle 10 dana ode u Jerisos na još 5 dana vrlo brzo je odbačena kao glupa.

Smeštaj

Prvih 10 dana bili smo smešteni u vili Laskarina. Ako zamislite onaj pravougli trougao glavnih ulica u Potosu, Laskarina se nalazi kod temena pored mora. Apartmani su na prvom i drugom spratu, u prizemlju je restoran, sve u vlasništvu istog čoveka. Gazda Jorgos je prijatan i predusretljiv, tu je ako vam zatreba mada svo vreme radi u restoranu, paralelno sa drugima. Sam apartman je nov i prilično lepo izgleda unutra. Dve velike prostorije, jedna glavna sa kuhinjom i dva kreveta koji se rasklapaju tako da na njima i četvoro može da spava. Druga nešto manja sa jednim francuskim ležajem. Svi kreveti vrlo udobni. Terasa nešto šira nego na prvom spratu, mogli smo svi zajedno da jedemo i igramo karte. Sunce ubija pre podne na njoj, zato kasnije nema problema. Ima nekih sitnica koje nisu sređene, nedostaju lampe za čitanje, zavesa za tuširanje u kupatilu ali mislim da će i to vrlo brzo da se sredi.

Aparman Vile Dora u kome smo proveli drugih 5 dana znatno je skromniji. Odlučili smo se za njega svesni da nećemo puno vremena provoditi unutra (što je bilo ispravno) a i cena je bila bitan faktor. Kada smo tražili smeštaj, gde god smo pitali bilo je mesta i nigde u Potosu niko nam nije tražio više od 40e. Ovaj apartman se nalazi na hipotenuzi onog trougla, preko puta Internet kafea za one koji poznaju Potos. Ima dvorište što znači parking za kola. Uredno i čisto ali malo i skromno. Za poslednjih 5 dana (kada smo se sasvim odmorili i potpuno se predali skitnji) je ok, ne bih u njemu boravio svo vreme. E, sad, trokrevetni koji su nam pokazali u tom kompleksu je bio prilično bolji. Treba videti, ljudi koji drže su ok.

Voda je bila problem u oba apratmana. U prvom suviše hladne, u drugom suviše tople, pritisak loš u oba. Jedina ozbiljna zamerka.

nastaviće se

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

nastavak priče

Gde smo se kupali

Pored Potosa obišli smo još nekoliko plaža. Neću ih detaljno opisivati, samo neki kratak lični doživljaj. Pored ovih videli smo još puno lepih plaža koje nismo stigli, hteli ili mogli da obiđemo. Posebno uvale oko manastira.

Najbliža na kojoj smo bili je Notos, nekih 4-5km južnije od Potosa. Mala plaža, čista voda (svuda je), nema lokala što znači tišina ali nema ni wc. Zaboravili smo fotoaparat, nema veze doćićemo ponovo, naravno nismo ponovo otišli pa nema slika sa ove plaže.

Tripiti je na nekih 9km od Potosa, u pravcu Limenarije. Posetili je prvi put po lošem vremenu, meni se dopala, posebno prolaz kroz brdo koje je more napravilo. Kupali se samo jednom, nagla dubina i stene uz samu obalu nisu nam odgovarali. Nije sitan pesak već šljunak. Malo je bolja situacija na samom početku plaže ali je tu bila gužva. Iza plaže je veliki hotel, nov očito, njegovi gosti imaju i bazen na raspolaganju. Razumem bazene u Turskoj ili Bugarskoj ali doći na Tasos i kupati se na bazenu, stvarno je zločin. Vidite slike ovde i ovde.

Aliki, prelepa uvala, tačnije dve uvale, fascinantna boja mora, zanimljiva okolina plaže, arheološko nalazište i posebno lokacija gde se nekada vadio mermer. Ipak gužva je prevelika. Pre svega tu je gomila taverni koja je potpuno zatvorila prilaz plaži tako da jedva nađete ulaz. Pri tom vas ljubazni domaćini vuku za rukav, hello my friend, welcome, ceo život sam tebe čekao ovde na Tasosu, ležaljke su free samo treba da ručate itd itd. Plaža se brzo napuni, bukvalno stoji peškir do peškira a onda ležite i gledate uglavnom mlađe parove (oni duže spavaju) kako pokušavaju da pronađu mesto. Meni se nije dopalo, zato ćera tvrdi da joj gužva nije smetala, svak ima svoje. Vidite slike.

Najviše smo se kupali na Psili Amosu. Blizu je Potosa (oko 8km), pesak, postepeno se povećava dubina (ima i plićak ali i za plivanje), ima naroda ali nije preterana gužva, ima veliki parking sa druge strane puta. Nekako po svemu je bila zlatna sredina a i tu smo imali društvo. Ima jedan restoran i što je najbolje ne emituje grčku muziku već standarde od 60-tih na ovamo. Grčku muziku doživljavam isključivo kao soundtrack za more, kada je čujem znam da sam DOLE. Prija kad se malo isključi. Nešto malo slika je ovde.

Jedina plaža gde se plaća ulaz je Makrijamos. To i nije plaža već kompleks bungalova, restorana, sportskih terena i naravno plaže. Bili smo jedno veče, posle 19h (?) se ne plaća ulaz. Nema nikakve potrebe ni pre toga da plaćate, plaža nije ništa posebno, ulaz se plaća verovatno da bi se gosti bungalova oslobodili gužve i uživali za verovatno ne mali novac koji daju. Sama plaža nije ništa posebno a daljina do koje smete da idete je smešno mala. Nešto malo slika je ovde.

I na kraju Paradiso Beach, najlepša plaža na kojoj smo bili, jednoglasna odluka. Najlošija stvar vezana za Potos je što je 27km daleko od ove plaže. Sitan pesak, prelepa boja mora, plićak dovoljno dugačak da slobodno pustite decu da uživaju u kupanju, mali talasi koji svo vreme zapljuskuju obalu ali se i prelivaju pre obale. Na to dodajte nestvarno lepu okolinu, uokvirenost plaže visokom obalom sa desne strane, ostrvom Kinira sa leve i visokim planinama iza. Pri svemu tome plaža je dovoljno široka da uprkos velikom broju posetilaca imate dovoljno mesta da se raširite i naravno da budete u prvom redu. Ima jedan restoran i ništa više. U drugom delu, levo kada se gleda ka moru, je nudistička plaža, i tamo ima restoran. Do plaže se silazi zemljanim putem, neki ostave kola pored puta, većina siđe do plaže. Ubedljivo najjači utisak. Naravno, slike.

Gde smo skitali

Drugi dan po dolasku padala je kiša. Popodne je bilo vedro ali i hladno pa smo otišli do Skale Marion (ili Maries). Vrlo lepo mesto, nema gužve, za razliku od Potosa u njemu žive i domoroci. Celo mesto je organizovano oko zaliva. Ne znam kakve su plaže ali mesto je sasvim ok. Ovde ima malo slika.

Sutradan još nije bilo za kupanje pa smo rešili da idemo do jezera Gena. Prva greška je bila što smo kola ostavili na kraju asfalta, moglo je do kraja da se ide kolima. Druga i fatalna greška je bila što smo išli posle kiše. Ništa od obećane smaragne boje jezera, samo blatnjava voda kao ispod traktorskog točka. Ipak lepo je prošetati, ambijent je tipičan mediteranski, masline, četinari i kamen. Kada smo se navikli na boju i samo jezero i okolina su nam bili ok a utisak je prilično popravljen posle posete vodopadu ispod jezera. Na žalost samo sam ga ja video. Slike

Teologos je najbliži Potosu od sela u unutrašnjosti. Tamo smo proveli celo popodne, kupili ulje i razne vrste medova. Mesto je interesantno i treba ga obići. Posle smo išli u Kalirahi ali to je mnogo manje selo i slabo šta ima da se vidi. Jedno popodne, posle kupanja na Paradisu, napravili smo turu Potamia – Panagia – Limenas. Najveći propust je što smo za ova mesta ostavili relativno malo vremena. Limenas je jedini pravi gradić na Tasosu i moram da priznam da je bio malo osveženje posle svih onih mestašca koja mogu i da se pretrče i preplivaju. Od svih mesta u unutrašnjosti, Panagia je ostavila najjači utisak i ostala je kao destinacija za neko buduće vreme. Slike: Teologos, Kalirahi i PotPanLim

Naravno nisam mogao da ne vidim Giolu. Uz pomoć gps odredio sam mesto na putu odakle se direktno spušta do mora, tu sam ostavio kola i spustio se pravo do Giole. Udaljenost nešto ispod 1km. Uvala u steni ili prirodni bazen. Bilo je relativno dosta posetilaca a more je bilo mirno, nije bilo talasa i nije se prelivalo u rupu. Interesantno da se vidi, skoči nekoliko puta i to je to. Da, evo i slike.

nastaviće se

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

nastavak priče

Povratak

U povratku ne idemo do Limenasa već trajektom od Skale Prinos do Kavale. Za nas četvoro i kola to je 10e više ali i preko 50km manje, plus duža vožnja brodom i nova relacija. Svraćamo u Kavalu. Grad je prelep, to se vidi i sa broda a posebno kada se pogleda sa vrha tvrđave. Ta tvrđava je glavna atrakcija, nalazi se u starom delu grada i ima kulu sa koje je najbolji pogled. A pogled je divan. Grad je skoro potpuno beo, ima divan akvadukt i prelepu luku kojoj je i okrenut. Suviše malo vremena predviđeno za Kavalu, greška. Ideja: ako idete na Tasos spavajte u Kavali. Provedite popodne u gradu, prespavajte i sutradan ujutru pređite na Tasos. Slike: povratak sa Tasosa i Kavala

Iz Kavale za Solun. Tu smo rezervisali sobu u hotelu u samom centru grada. Hotel Atlantis kakvih ima mnogo u okolini, samo prenoćište. Ima krevete, ima tv, ima wireless, čisto je, sasvim dovoljno. Popodne i veče lutamo po gradu, u 21:30 počinje polufinale Nemačka – Španija. Ja nekako izdržavam do kraja meča, ostali su davno pospali. Ujutru žena i ja pravimo dužu šetnju po gradu dok deca spavaju. Demonstranti se već okupljaju na Aristotelovom trgu pa mi žurimo da napustimo sobu i spakujemo stvari u kola, da bežimo ako bude gusto. Još par sati lutanja, poseta Zejtinliku i to je to. I naravno... SLIKE!

Premudri saveti

Idite na Tasos, prelepo je. Priroda pre svega, plaže, more, nizovi uvala i rtova. Mesta ima za sve, plaže su mnogo veće od smeštajnih kapaciteta. Nije previše urbanizovan, nećete moći po betonu do mora, često ćete i kolima silaziti sa asfalta ali meni je to super. Ako vam to ne odgovara, nemojte ići na Tasos.

Idite kolima na Tasos. Ako nemate kola uzmite rent-a-car. Ako ste bez dece možete i busom. Ako ste sa decom, nemate kola ni para za rent-a-car, nemojte ići na Tasos, ne isplati se. Nemojte ići u Potos, Limenariju, Skalu Potamiu, idite na Tasos. Nijedno mesto nije dovoljno lepo da bi se ceo odmor proveo u njemu. Provedite odmor na ostrvu (ili delu ostrva).

Svratite u Lidl u Kavali.

Pogledajte moje slike.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Procitah sve i ispade da cemo boraviti u malom mestu (da ne kazem selu) koje je:

1. bucno

2. prljavo i prasnjav

3. sa uskim ulicama

4. nigde nista nema

5. gde je tolika guzva na plazi da necemo imati gde da legnemo

6. tolika guzva po ulicama da necemo moci ni da prosetamo

7. a more je prljavo i mutno

8. zelenila po gradu nema

9. ceo "grad" ima 2-3 ulice

Ukratko, gore mesto na Tasosu nismo mogli da odaberemo. Zar ne? ljutko.jpg

I zakljucak: ne treba letovati nigde na Tasosu, nego otici na njega na par sati cisto da se voza i obidju neke plaze. Jel tako? ljutko.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Procitah sve i ispade da cemo boraviti u malom mestu (da ne kazem selu) koje je:

1. bucno

2. prljavo i prasnjav

3. sa uskim ulicama

4. nigde nista nema

5. gde je tolika guzva na plazi da necemo imati gde da legnemo

6. tolika guzva po ulicama da necemo moci ni da prosetamo

7. a more je prljavo i mutno

8. zelenila po gradu nema

9. ceo "grad" ima 2-3 ulice

Ukratko, gore mesto na Tasosu nismo mogli da odaberemo. Zar ne? ljutko.jpg

I zakljucak: ne treba letovati nigde na Tasosu, nego otici na njega na par sati cisto da se voza i obidju neke plaze. Jel tako? ljutko.jpg

Ovo si zaključila iz moje priče????

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ne iz tvoje, nego iz price nekih drugih forumasa

Svidja mi se kako si sve ovo odradio o Potosu. Jako detaljno, svaka cast.

Izmenjeno (Suzzana)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Procitah sve i ispade da cemo boraviti u malom mestu (da ne kazem selu) koje je:

1. bucno

2. prljavo i prasnjav

3. sa uskim ulicama

4. nigde nista nema

5. gde je tolika guzva na plazi da necemo imati gde da legnemo

6. tolika guzva po ulicama da necemo moci ni da prosetamo

7. a more je prljavo i mutno

8. zelenila po gradu nema

9. ceo "grad" ima 2-3 ulice

Ukratko, gore mesto na Tasosu nismo mogli da odaberemo. Zar ne? ljutko.jpg

I zakljucak: ne treba letovati nigde na Tasosu, nego otici na njega na par sati cisto da se voza i obidju neke plaze. Jel tako? ljutko.jpg

Ok, već sam se uplašio smile.gif

1. nije bučno, osim ako nisi do na magistrali, noću znaju motori da iritiraju, ali tako je pored svake magistrale - iskustvo od pre 4 godine

2. nije prljavo i prašnjavo

3. nisu uske ulice, mislim nisu bulevari ali su ulice gde kola samo povremeno prođu, 20km/h najviše, nije problem u svakom slučaju

4. ne znam šta ti treba, ima kafića, taverni, ima prodavnica onih gluposti i suvenira, nekoliko supermarketa, ima crkva... nema muzeja, nema biblioteka, nemaju klinički centar, autobusku stanicu ni dom sindikata

5. netačno, već sam rekao

6. opet netačno

7. ume da bude mutno ali ne i prljavo, ako odete malo dalje uvek je bistro

8. ovo je tačno, mislim nema parkova ali u dvorištima ima zelenila kao i svuda

9. ovo je uglavnom tačno ali to ste valjda znali ili ste trebali da znate

oba poslednja zaključka potpuno pogrešni

dakle biće vam super i pusti više forum, misli kako ćeš da se provedeš, pozdrav!

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

"... nema muzeja, nema biblioteka, nemaju klinički centar, autobusku stanicu ni dom sindikat... "

Nema sve ovo?!?!? Razocarana sam, totalno! :)

Sve, sve, ali nemaju Dom Sindikata.... :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905039
    Ukupno poruka