Tripco

Kefalonija: plaže, kako do njih

756 poruka u ovoj temi

LASSI

1.Uvala severno od plaže Kalamia. Spust strmom stazom sa Fanari puta.

2. Kalamia. Silazi se solidno širokim zemljanim putem sa Fanari puta (oko 200m dužine). Do plaže se može doći terencem, autom nije preporučljivo (postoji parking kod restorana, dvadesetak metara od silaznog puta). Mada, možda će ove godine biti sređen taj silazni put, jer je prošle bilo nekih radova po okolini.

3. Uvale između Kalamie i Gradakie. Prvo se ide putem za Gradakiu, a onda negde parkirati auto pa preko stena do uvala.

4. Gradakia. Asfaltni put ide od glavne ulice u Lasiju (od marketa Dolphin) pa nekih 200m naniže. Onda se skreće levo i zemljanim putem još 200m do parkinga. Može i pešice, prečicom, prvo kratko asfaltom od glavne ulice, a onda strmom stazom još oko 100m.

5. Venia. Mala plaža pored hotela Mediteranee. Kad pođete sa hotelskog parkinga desnom stranom (gledano ka moru), par metara posle ulaza za hotelsku terasu i bazen postoji natkriveni prolaz a onda se stepenicama silazi na plažu.

6. Plaža hotela Mediterranee. Sa hotelskog parkinga, ako pođete desno, prođete preko terase restorana i bazena pa stepenicama, pored „kule“ za lift. Ako idete levo pratite asfaltni put.

7. Paliostafida (Antonio Beach). Plaža iz 2 dela. Silazak od desetak metara sa ulice koja ide od ulice za htl. Mediterranee do Makris Gialosa. Može i sa Mediterranee plaže preko malo kamenja. Takođe i ova 2 dela plaže su razdvojena sa nešto malo stena.

8. Makris Gialos (Makris Yialos). Na 3 mesta se može sići do plaže. Prva 2 (severna sliaza) stepenicama sa ulice htl. Med. – M.Gialos. Na druge stepenice (one najveće) se može doći i ulicom od nekih 150m, koja ide pored parkinga u šumarku (a koji je odmah pored glavne ulice). Treći prilaz je zemljanim putem koji polazi sa leve strane (gledano ka moru) parkinga u šumarku. Istovremeno, taj put dobrim delom, u slučaju velike gužve, i sam služi kao praking.

9. Platis Gialos ( Platys Yialos). Asfaltnim putem se silazi sa glavnog puta (čini mi se da tu beše bus stanica) do parkinga, nekih 200m, a plaža je odmah ispod.

10. Tourkopodaro. Parkirajte iznad puta pa onda kroz hotel White Rocks do plaže. Neki kažu da je moguće proći, neki, opet, da je dozvoljeno samo gostima hotela. Nisam proveravao. Ovu plažu možete naći obeleženu i kao Vrahinari, kako se zove i jedna plaža na Palikiju.

11. Uvala južno od Tourkopodara

12. White Rocks Beach. Ako nekoga upitate za ovu plažu, najverovatnije će vas uputiti na Tourkopodaro (zbog imena hotela). Ali, ne dajte se zavarati. Ova je prava White Rocks.

13. Thiafoneri. Plaža iz 2 dela. I nju ponekad označavaju kao White Rocks.

14. Uvala južno od Thiafonerija.

Na sve 4 zadnje plaže pristup isključivo plovilom.

Lassi.jpg

Izmenjeno (Tripco)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

SVORONATA

1. Minies (Minia, Spasmata). Ide se asfaltnim putem kroz selo Minies, pa dalje, paralelno s aerodroskom pistom do plaže. Silazi se na više mesta, ili stepenicama ili stazama. Do ove plaže se takođe može doći putem koji ide uz obalu sa zapadne strane aerodroma.

2. Megaliamos (Megas Amos). Idete zapadnim aerodromskim putem i malo pre kraja piste (što, istina, nije baš lako zapaziti sa puta) stižete na solidno široku peščanu plažu.

3. Eglina. Treće skretanje sa zap. aerodromskog puta, pa idete nekih 400-500m, a onda s desne strane imate zemljani put (možda je u međuvremenu asfaltiran) i njime posle oko 100m stižete na plažu.

4. Svoronata. Drugo skretanje sa zap. aerodromskog puta. Zemljani put kojim odmah možete da siđete na stenovito-peščani deo plaže, a ako idete još nekih pola km ili manje stižete do jednog skretanja na levo, pa tu do nekih vila i onda se stazicom spuštate na peščani deo plaže..

5. Ammes. Od ulaza na aerodrom pođete ka zap. aerodromskom putu i stignete do početka aerodromske piste imate proširenje zgodno za parkiranje (nije pravi parking). Tu blizu imate stazu za silaz na plažu. Na južni deo plaže (to je smešno, jer je plaža mala) možete direktno doći i iz Svoronate, ali taj put je malo, pa, malo više vijugav.

6. Agia (Aghia) Pelagia. Sa raskrsnice između Svoronate i Domate skrećete ka moru i posle oko 1,5 km stižete do zaliva koji je manjim delom plaža, a većim betonirana ribarska luka. 

7. Ai Helis. Od rasksnice Svoronata – Domata posle 1km skrećete levo i put vas vodi sirektno do staze kojom se spuštate na plažu.

8. Megalipetra (Megali Petra).

9. Avithos.

10. Paliolinos.

Tri plaže na jednom potezu. Generalno, autom je najlakše doći asfaltnim putem do Avithosa iz Kaligate, ili, sa manje raskrsnice kod skretanja za aerodrom. Sa Avithosa (gde postoji sasvin solidan parking kod restorana) se do Megalipetre može doći preko kamenite staze od nekih 50m idući na desno. Do Paliolinosa treba ići preko cele Avithos plaže (malo više gacanja po sitnom pesku, pa sasvim malo lomljenja nogu preko kamenja) i onda se pređe preko stene i tu ste. Na Megalipetru se može doći i skretanjem na zemljani put nekih 300m pre Avithosa, ali to je više za terenska vozila (naročito u donjem delu puta). Do Paliolionosa (krajnji južni deo) se može i asfaltnim putem od Spartia – Klismata, pa ka moru. Zadnjih 300-400m je neasfaltirano, ali do nekih 100m od plaže se može i kolima. Do same plaže isključivo terencem.

11. Nipsias. Koliko znam, prilaz isključivo morem, sem, ako ne postoji neka (verovatno jako strma) staza sa puta za Liakas.

12. Cape Liakas. Ovo nije plaža u pravom smislu reči, već gomila stenovitih oblika, među kojima su i zaravni pogodne za bacanje peškira, Idete putem iz Spartia-e ka naselju vila (Liakas horio) na brdu iznad rta Liakas i kad prođete kroz celo naselje  i stignete do mora skrećete levo. Asfaltni put vas posle oko 0,5km dovodi do „plaže“ na koju dolazite prelaskom iznad prirodnog „tunela“ koji je voda izdubila u krečnjaku.

13. Liakas Beach. Ako krenete zemljanim putem (samo za terence ili pešice) dalje od rta Liakas uz more, posle nekih 300m sa desne strane imate jako strmu stazu do ove plaže. 

Svoronata.jpg

Izmenjeno (Tripco)
4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ti si car :klap: ovo mi bas treba ;)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala na pohvalama. A ovo je tek početak naše ma(h)mut serije...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaka čast Tripco na trudu klap.gif i hvala ti.

Ovo su dragoceni podaci za nas koji brojimo preostale dane do odlaska na Kefu. Sve ovo ide na štampanje osmeh1.gif

Izmenjeno (BCV)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaka čast :klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tripco, kad će nastavak osmeh1.gif

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kam ga nastavak? - 'Te ga nastavak (usputno, za sve koji nisu sa juga Srbije, mali kurs lokalnog govora - može vam dobro doći, ako se zaustavite negde kod nas na putu za Grčku).

PESSADA

1. Klismata (Kleismata). Kada krenete putem od Spartia-e ka rtu Liakas, tj. ka Liakas horio naselju prvo nailazite na skretanje za Spartia plaže (Klimatsias i Hatzokli). Nekih dvestotinjak metara iza toga imate skretanje ulevo na zemljani put. Odatle se ide samo terencem, a i to nekih 200-300m, pa nadalje pešice još 200m. Do same plaže se spušta jako strmom stazom od desetak metara.

2. Thermanti. Put Spartia – rt Liakas pa onda skretanje nalevo ka Klimatsias i Hatzokli plažama. Posle nekih 700-800m s desne strane imate stazu koja nije preterano strma, ali sigurno treba oko 200m do plaže.

3. Klimatsias.

4. Hatzokli.

Ove dve plaže su poznate pod zajedničkim nazivom Spartia Beach. Do njih se stiže iz Spartia-e ili ovim već pominjanim putem ka Liakasu ili ako selo zaobiđete sa severne strane pa nastavite ka moru što je bliže ali put je uži. Kad stignete dole, u sredini je mala ribarska luka s dokom i takođe mali parking, desno vam je Klimatsias, a levo (plaža ispod odsečene bele stene, kažu glinovite) je Hatzokli.

5. Ammos (pazite, ovde je AmmOs, za razliku od naziva one plaže ispod aerodroma gde je AmmEs). Idete od sela Pessada ka istoimenoj luci (trajekt za Zakintos) i 200m pre luke, sa desne strane postoji asfaltni put. Njime se ide još 200m pa još 200m pešice. Lako - 3 x 200.

6. Vrisi. Oko 150m pre luke Pessada s desne strane postoji staza kojom se direktno spuštate na plažu.

7. Lava Beach.

8. Karavados.

9. Agios Thomas (Agio Toma)

Do ovih plaža se dolazi iz sela Karavados posle 1,5km asfaltnog puta. Na kraju je mali parking, zapravo više proširenje na putu kod taverne pored mora. Plaža odmah ispod taverne je Kravados a do Agios Thomasa se stiže preko te plažice pa zemljanom stazom još nekih 150m. Zapravo, obe plaže se na internetu često zajedno nazivaju Agio Toma, ali, ako pratite drvene znakove na licu mesta, videćete da se prva ipak zove Karavados. E sad, ova koju sam označio kao Lava. Ehm, to je naziv koji sam video samo na jednom mestu na G.Earth/Panoramio. Tačno je da podseća na vulkanski izliv ali poreklo tih stena nikako nije vulkansko. Do nje stižete kad od taverne krenete desno nekih 100m stazom pored mora.

Pessada.jpg

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

LOURDAS

1.Trapezaki. Plaža iz 2 dela do koje se dolazi iz sela Moussata. Može iz centra sela, ali taj put je dosta uzan i vijugav sa mnogo ukrštanja. Bolja varijanta je da pođete ka Vlachata-i i na samom izlazu iz Moussate imate asfaltni put sa desne strane koji se dosta strmoglavo spušta ka moru. Posle otprilike 1,5km je jedna jako oštra krivina i onda spust do plaže. Tu je jedan kafe i ispred je mali parking. Desno je peščana (glavna) plaža, u sredini (kod parkinga) je mala luka, a levo je peskovito-šljunkovita plaža.

2. Kaminia (pažnja – postoji plaža istog imena, dosta poznatija, u oblasti Katelios-Skala). Možete do nje doći sa ovog peskovito-šljunkovitog dela Trapezaki plaže, pa preko stena ili da krenete putem iznad kafea na Trapezakiju pa posle nekih 100m imate par, relativno kratkih, staza koje se spuštaju do plaže.

3.Kanali. Stiže se ili preko stena sa Kamnia plaže ili istim ovim putem od Mussate pa posle 1km ide skretanje na levo ka turističkom naselju Afrato, prođe se to naselje i skretanje za Vlachatu i onda sa desne nailazite na jedan uzani asfaltni put. Njime idete nekih 200m naniže i tu je malo proširenje, kolko za 4-5 automobila, pa ide betonska staza sa rukohvatom koja vodi na plažu.

4. Lithero. Ili preko stena sa Kanali plaže ili krivudavim putem iz centra Lourdate (kod velikog platana). Kolima se tim putem može do iznad same plaže, ali ne postoji nikakav parking a put je malo uzan pa je problem za parkiranje. Do ove plaže se takođe može doći i sa Lourdas plaže, puteljkom preko male ribarske luke.

5. Lourdas (Paralia Lourdatas, Lourdata Beach). Do plaže se stiže solidno širokim asfaltnim putem (za kefalonske standarde) iz centra sela Lourdata. Do krajnjeg jugoistočnog dela se stiže krivudavim i uskim asfaltnim putem koji se odvaja od ovog glavnog puta na levo, pre glavnog spusta ka centralnom delu plaže. Samo još nešto u vezi sa nazivom plaže: stari grčki naziv je Paralia Lourdatas, od čega se skraćivanjem (i izbacivanjem slova) došlo do Lourdas. To je, takođe, naziv i za čitavu oblast oko istoimenog zaliva, mada se ponekad koristi i za samo selo (a kako se onda došlo do takvog naziva nemam ideju).

6. Stella Vineyard Beach. Kada idete ka Porosu/Skali, na izlazu iz Simotata-e postoji put koji se odvaja ukoso na desno (u početku asfalt, a onda tucanik i zemljani put) i njime idete 400m paralelno s morem, pa onda oko 600-700m ka moru, pa nailazite na krivinu na levo, a malo iza nje se priključuje i put iz Lourdate (o njemu kasnije).  Onda ide jedna, ako raskrsnica, gde skrećete desno, i na kraju, drugo skretanje na levo vas vodi do Stella Vineyard (vinograd), hm, pa nije resort, al ajd da ga nazovemo tako. Ovim putem iz Lourdate se dolazi kad pođete onim putem za jugoistočni deo Lourdas plaže, pa umesto da skrenete ka plaži, skrenete levo i onda još nekih 300m do onog malopre pomenutog uključenja. Pred ulazom u „resort“postoji parking i odatle, sa desne strane, gledano ka moru, postoji staza, nekih 150m, a na kraju su drvene stepenice koje vode direktno na plažu. 

7. Sissia (Paradissi). Idete putem ka novom Ag. Sission manastiru, prođete ga i dođete do ruševina starog manastira. Tu je najbolje ostaviti auto, mada je realno moguće još nekih 100m naniže. Generalno, do same plaže se može terencem, mada je na pojedinim mestima put dosta uzan i neravan.

8. Katsonas. Postoji priča da je do ove plaže moguće doći stazom od starog manastira Sission. Ja u to nisam siguran, jer, iako postoji ta staza, ona u najboljem slučaju može da vodi samo do litica iznad ove plaže. U svakom slučaju, ostaje pristup morem.

9. Lefka (Leuka, Levka, Leyka). Na netu ćete, uglavnom, naći da se do ove plaže može jedino morem. Ipak, postoji jedan zemljani put (prvi posle skretanja za Sission manastir, idući ka Porosu), kojim se posle 1km ili nešto više stiže do iznad severozapadnog kraja plaže, posle čega ide vijugava staza. Možda je moguće terencem skoro do same plaže, ali za to nisam siguran.

10. Koroni. Od raskrsnice gde se ukrštaju putevi za Skalu i Poros, pođete ka Skali posle oko 1km skrenete ka selu Valerianos, pa posle 200m ide zemljani put koji dosta krivuda. Na pojedinim delovima je neki, kao, tucanik, ponegde kao neki tragovi asfalta. Sve u svemu, kolima se može do same plaže (gde postoji mali improvizovani parking, kod cafea), ali ima dosta krivina, naročito iznad plaže. Od parkinga do plaže se ide nekih 20-30m stazom, delom preko kamenja.

Lourdas.jpg

Izmenjeno (Tripco)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 

SKALA

 

1. Kato Katelios (Katelios). Sa puta za Skalu skrenete desno na ulicu koja prolazi kroz istoimeno selo i vodi direktno do plaže.

2. Aghia Varvara (Ag. Barbara). Idete putem dalje ka Skali, prođete veliku krivinu na levo. Pa ubrzo i krivinu na desno pa posle toga imate zemljani put sa desne strane koji vas vodi direktno na plažu. Inače, i za ovu plažu se koristi naziv Katelios.

3. Kaminia. Dalje, prema Skali, pred sam ulazak u selo Ratzakli, sa desne strane postoji zemljani put koji se pod jako oštrim uglom spaja s asfaltnim Kad siđete na taj put, praktično se malo vraćate „unazad“). Njime, posle nekih 700m stižete do plaže. U suštini, bolja varijanta je ići asfaltnim putem do plaže Potamakia, a onda sa nje preći na ovu.

4. Potamakia. Na ulazu u Ratzakli postoji asfaltni put sa desne strane koji se posle samo nekih desetak metara račva levo i desno. Kojom god račvom da pođete stižete na isto mesto – put se ponovo spaja i posle nekih 200m od spajanja stižete do improvizovanog parkinga, mada možete parkirati i na proširenjima uz put.

5. Mounda. Na ovu plažu se može stići uz pomoć 3 različita puta. Prvi je da nastavite od „parkinga“ kod prethodne, zemljanim putem koji ide paralelno sa morem i idete još oko 1km do sledećeg improvizovanog parkinga (pre oštre krivine na levo). Drugi put (asfaltni) se odvaja sa puta za Skalu, na desno, negde oko 1km posle izlaska iz Ratzaklija. Ide pravo do malopre pomenutog improvizovanog parkinga. Treći put je zemljani i odvaja se od glavnog nekih 500m posle prethodnog. On vodi do krajnjeg južnog dela plaže, odnosno do stena na rtu Mounda.

6. Gelou. Pred sam ulazak u Skalu je oštra krivina na levo i tu se sa desne strane nalazi odvajanje na zemljani put i posle nekih 500m je prilazni put za neku vilu. Tu ostavite auto, pa vilu zaobiđete stazom sa desne strane. Ta staza vas vodi preko stena kroz makiju još nekih 200m ili više, na samom kraju iznad stena koje razdvajaju ovu plažu od plaže Skala.

7. Skala. Uđete u mesto i od centra (kod crkve) idete pravo ka moru. Do krajnjeg severnog dela se stiže ako mesto zaobiđete asfaltnim putem sa gornje strane pa posle 1km ili nešto više imate oštru krivinu na desno i nastavljate asfalom do Crystal Palace vila, a odatle još oko 500m do mora.

8. Pelagos. Pođete iz Skale putem za Poros i od mesta gde zadnji put vidite Skala plažu idete još nekih 200m do Pelagos Bay hotela. Tačno preko puta parkinga ispred hotela, sa desne strane je staza do ove plažice/uvale.

9. Porto Skala uvale (Ag. Georgios Skala). Idete dalje ka Porosu i kod hotelskog kompleksa Porto Skala (preko puta bazena), sa desne strane postoji praking koji je tačno iznad južne uvale. Nekih 50m dalje, ispred ulaza u kompleks je popločana staza (završava se drvenim stepenicama) koja vodi do severne uvale.

10. Apostolata (Louis Beach, Mareblue Beach). Oko 1km dalje od prethodnih uvala je skretanje za kompleks Louis/Mareblue Apostolata hotele. Siđete s glavnog puta, ali ne ulazite dalje u kompleks već skrećete oštro levo i posle nekih 300m stižete do stenovite uvale.

 

Skala.jpg

 

 

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

POROS

1. Kapri. Do ove uvalice se stiže kad idete putem od Skale ka Porosu i prođete oštru krivinu na levo kod rta Kapri i posle nekih 200m dođete do zemljanog puta sa desne strane. Tim putem još 200m i na plaži ste (kamenita staza na samom kraju). Ne bih da tvrdim, ali mislim da nije za spuštanje običnim autom već samo terencem.

2. Kako Lagadi (Kako Langadi, Kato Lagadi). Idete putem dalje ka Porosu i oko 400m pre rta Heroulaki (još jedna oštra krivina na levo)  postoji stenovita staza sa desne strane (lako opisati, teško zapaziti). Njome se spuštate do uvale nekih 30m između stena i gustog rastinja.

3. Heroulaki. Dakle, prođete istoimeni rt i posle 500m nailazite na plažu pored samog puta.

4. Limenia. Idete dalje ka Porosu i sledeća plaža je ova. Prepoznaćete je po velikom broju stena u moru (istina, ima ih i na prethodnoj, ali ovde su u mnogo većem broju). Plaža je iz 2 dela, razdvojena jednim malo podužim stenovitim delom.

5. Poros. Prođete luku u Porosu, a zatim i dve uvalice, pa ide oštra krivina na levo, a posle 50m je skretanje na desno kojim dolazite u ulicu pored gradske plaže. Na samom početku je omanji parking.

6. Ragia (Aragia). Idete ulicom pored Poros plaže i na sledećoj raskrsnici skrenete levo, pa na sledećoj raskrsnici skrenete desno (odnosno, idete pravo, ako ste zaobišli mesto glavnim putem). Sad tom ulicom idete još oko 500m. Ukoliko odete do krajnjeg severnog kraja plaže (tj. do mesta gde ulica skreće na levo), naićićete na improvizovani parking.

7. Makria Petra. Kad prođete malopre pominjanu krivinu na levo, izađete na brdo i skrenete na desno. Tu izlazite na zemljani put. Njime se do ove plaže dolazi posle nešto manje od 3km. Mišljenja su oprečna što se tiče mogućnosti odlaska običnim autom ovim putem. Za terence sigurno nema problema. Postoje 2 staze kojima je moguće sići na plažu – prva na koju naiđete je duža ali manje strma. Neposredno pre ove plaže je jedna uvalica do koje je takođe moguće doći stazom. 

8. Lazarou (Lazaros). Nastavljate dalje ka severu (ova deonica je sigurno samo za terence + prilično je vijugavo) i posle otprilike 4km stižete do jednog račvanja, a vi ostajete na desnom putu. Ide se još nekih 200m gde je strma staza koja vodi do plaže.

9. Ksilomata (Xilomata). Plaža iz 3 dela. Do ove plaže se dolazi uglavnom plovilom. Mada, put koji vodi do prethodne, nastavlja dalje (istina, jako se sužava) i mislim da je moguće do iznad plaže terencem, ali ne držite me za reč. Iza prevoja koji razdvaja Lazarou i Ksilomatu postoji vijugavi put koja preko stena vodi do prve uvale. Na dalje je staza.

10. Koutsoupia.Uglavnom svuda piše da je pristup samo vodom. Ali, do nje se stiže i stazom koja vodi od Lazarou do Antisamosa .Takođe, trebalo bi da postoji i neka staza koja vodi od sela Koulourata, preko planine, pa do uvale pored ove plaže. Na GE vidi dobar deo te staze, ali je, sasvim moguće, na pojedinim deonicama zarasla u makiju. Uoba slučaja, to bi bilo lomatanje po teškom terenu od, makar, nekih 6-7km.

11. Uvala severno od Koutsoupie. Prilaz prvenstveno vodom, ali je verovatno moguće doći do nje i ovom stazom Lazarou - Antisamos.

Poros.jpg

Izmenjeno (Tripco)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Samo napred Tripko, očekujemo najzanimljivije delove ostrva severoistok, sever i zapad.

Verujem da si krenuo ovim redosledom upravo da bi nas držao u isčekivanju wink.gif .

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

LASSI

5. Venia. Mala plaža pored hotela Mediteranee. Kad pođete sa hotelskog parkinga desnom stranom (gledano ka moru), par metara posle ulaza za hotelsku terasu i bazen postoji natkriveni prolaz a onda se stepenicama silazi na plažu.

Tripko da li možda imaš neku fotografiju ove plaže pošto ćemo biti smešteni u njenoj neposrednoj blizini?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Venia plaža

P1040623.jpg

 

P1040806.jpg

 

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka