crejk

Road trip kroz Rumuniju

12 poruka u ovoj temi

Pošto me je dosta ljudi u zadnje vreme uveravalo da je vrlo teško izvodljivo organizovati put kolima kroz Rumuniju, proradio je moj inat i nikako se nisam pokajao zbog toga.

Pauzu za 1. maj sam iskoristio da u 4 dana organizujem što obimniju turu, a da opet ne bude previše naporna. Veliki problem u tome može pretstavljati što u Rumuniji još uvek ne postoje adekvatni turistički sajtovi na engleskom, ali uz pomoć Google translate, ili rečnika Krstarice, svako dovoljno dobro može da se snađe prilikom rezervacije smeštaja. Tu se najvise izdvaja sajt turistinfo.ro na kome je najveća baza hotela i pansiona za sva mesta u Rumuniji. Cene su na sajtu realne i postoji za većinu hotela formular, čijim popunjavanjem je moguće rezervisati smeštaj. Prilikom rezervacije uglavnom nije potrebno ostavljati podatke sa kreditne kartice, vec se sve potvrđuje putem e-maila. Iako je bio 1. maj, nismo imali problema sa slobodnim mestima, a rezervisali smo smeštaj tek 2-3 dana pred put. Bez problema je moguće naći noćenje sa doručkom za oko 30 eura po sobi (za 2 osobe), naročito u turističkim mestima. Pri rezervaciji treba obratiti pažnju da je Ruminska valuta lei, a odnos Euro/lei - 1/4 (1 euro = 4 lei).

Nas je išlo 6 + 1 dete od 4 godine, u dvoja kola.

U četiri dana put je dosta teško organizovati, a da ne bude previše naporan, naročito za tako veliku državu, tako da smo se odlučili unapred da nam krajnja tačka bude Sinaja (oko 700 km od Beograda). To mu dođe prelaženje prosečno 350 km dnevno, što i nije toliko malo s obzirom da u Rumuniji nema autoputeva i da se dobrim delom puta ide kroz Karpate. Srećna okolnost je što su i ti magistralni putevi u odličnom stanju (pogotovo za naše uslove), široki su i odlično obeleženi. Na put smo krenuli koristeći GPS, ali nije bilo preke potrebe za njime, jer su putokazi dobro raspoređeni i vrlo su jasni.

Da ne bi istu relaciju prelazili dvaput odlučili smo se da uđemo u Rumuniju preko Đerdapa, a vratimo se preko Temišvara.

Prvi dan - Možda je ispao i najnaporniji deo puta. Krenuli smo iz Beograda za granični prelaz na HE Đerdap, sa usputnim stajanjem na Golupcu. Put se najviše odužio, pošto se radila obilaznica oko Požarevca, kao i dobar deo puta do Velikog Gradišta, pa smo tu izgubili najviše vremena idući okolnim putevima. Kada smo stigli do Rumunske granice, dobro je bilo što smo objasnili cariniku da smo turisti, pa smo zaobišli kolonu. Kolona se tu stvara, pošto dosta Rumuna švercuje cigare iz Srbije, jer su u Rumuniji dosta skuplje. Inače najbolje je poneti neku knjižicu tipa - "Sa Rumunskim u svet" ili sl. pošto Rumuni ili jako dobro znaju engleski, ili ga apsolutno ne znaju, sve zavisi na koga naletite. Odmah na granici je potrebno platiti "vinjetu" (Rovineta) - putarinu za automobil, a najjeftinija iznosi 3 evra za 7 dana. Oni neće sami upozoriti da je vinjetu potrebno kupiti, ali ako vas zaustavi patrola kazne su vrlo visoke.

Prvi utisak nije bio toliko sjajan (iako su u EU, standard u Rumuniji je niži nego u Srbiji) - limeni krovovi su česta pojava, kao i prastare "dačije" na putevima, ali što se više ide ka unutrašnjosti to je i utisak lepši. Sa kraćim zadržavanjima na pumpama (cena goriva je ista kao i u Srbiji), zaputili smo se ka Krajovi. Predveče smo stigli u Krajovu i odseli smo u Hotelu Sport u centru. Centar Krajove stvarno vredi obići. To je univerzitetski grad sa nekoliko lepih trgova i mnoštvom lepih građevina. Tu se već stiče utisak koliko su Rumuni kulturni i čisti - na ulicama nema ni pikavca, a gotovo da u celoj Rumuniji nismo primetili grafite i sl. Ceo grad je bio okićen kao za Novu godinu, pošto se u Rumuniji Uskrs slavi sa feštom kao za Božić. Jedino nam je čudan utisak bio da su u petak uveče prazne ulice, ali nam je jedan naš par koji tamo studira objasnio da su njima dani za izlazak utorak, sreda i četvrtak.

Drugi dan - Krenuli smo iz Krajove za Bran (zamak blizu Brašova). Od Slatine put nas vodi kroz Karpate i to je teško rečima opisati koliko su lepi prizori. Bran pretstavlja zamak koji su podigli tevtonski vitezovi, a kratko vreme je u njemu bio zatočen i Vlad Cepeš, kome je i posvećen deo postavke muzeja (pošto je originalni zamak Vlada Cepeša - Drakule sravnjen sa zemljom, ovaj zamak je popularan kao Drakulin zamak). Ulaznica za posetu zamku košta 5 evra po osobi. U 16h puštaju unutra zadnju ekipu turista. Nakon Brana, na putu za Brašov, nalazi se gradić Rasnov sa utvrđenim autentičnim srednjevekovnim naseljem na vrhu brda. Odatle je moguće (i lepše, ako niste u stisci sa vremenom) doći do Brašova preko Pojane Brašov, koja pretstavlja planinski centar sa mnoštvom hotela i ambijentom nalik na Taru, a spuštanjem odatle se pruža predivna panorama živopisnog grada Brašova. U Brašovu treba obratiti pažnju da je vrlo teško naći parking mesto i pored toga što se svugde plaća. Nakon Brašova, put nas je vodio do Sinaje (na putu je za Bukurešt) kroz prelepe planinske predele. Sinaja je mondenski zimski centar u kom su najveći broj objekata hoteli, klubovi i restorani, a podjednako je posećen i van zimske sezone. Tu smo prespavali u hotelu Cerbul, koji je sagrađen u autentičnom stilu tog podneblja.

Treći dan - Manastir Sinaja i zamak Peleš, se nalaze 5 minuta od centra Sinaje i to je bio i vrhunac puta. Zamak Peleš je kraljevski dvorac, sagrađen dobrim delom od drveta i pretstavlja jedno veliko umetničko delo u duborezu. Nije džabe smatran jednim od najlepših dvoraca u Evropi. Postoje 3 vrste ulaznica: 20 lei (5 evra) obuhvata samo posetu prizemlju, 50 lei (12,5 evra) je prizemlje + 1. sprat i 70 lei (17,5 evra) gde je obuhvaćen i drugi sprat. Ture sa vodičem na engleskom su za minimum 15 ljudi, tako da je bolje što ranije doći da bi se sakupio dovoljan broj. Fotografisanje je dozvoljeno samo bez blica i to uz obaveznu prethodnu doplatu za fotografisanje od 35 lei. Ni sam nisam znao šta ću sve videti kada budem ušao, ali moja preporuka je svakome ako se ide u grupi - da se zajedno skupe pare za dozvolu da slika onaj sa najboljim aparatom (pomno paze tako da nećete uspeti krišom da slikate). Nakon Peleša uputili smo se za Fagaras. Tu se nalazi velika srednjevekovna citadela koja je pod komunističkim režimom pretvorena u politički zatvor. Mesto liči na vojvođansku varošicu. Pošto sem citadele nema puno toga zbog čega se vredi zadržavati, nastavili smo put za Sibiu. Sibiu je 2007. godine izabran za kulturnu prestonicu Evrope. Tu ima i mnoštvo restorana u kojima se povoljno može ručati. S obzirom da je veći grad, u njemu je ipak mnogo lakše naći mesto za parking blizu centra (čak i bez plaćanja), za razliku od Brašova. Nakon toga imali smo večernju vožnju ka Hunedoari (Hunjadori). Tu nam je bio i najpovoljniji smeštaj u hotelu Stadion.

Četvrti dan - U samom mestu Hunedoara nalazi se zamak Janjoša Hunjadija (Sibinjanin Janka), oslobodioca Beograda (poznat kao Castelul Hunedoara, ili kasnije Castelul Corvinor, po Mateji Korvinu, koji je i sam dogradio delove zamka). Ogroman, pravi srednjevekovni zamak sagrađen je u gotskom stilu i preporuka je da se poseti. Ulaznica je 3 eura (12 lei), a dozvola za fotografisanje je 5 lei, ali doduše tu i ne prate mnogo da li neko fotografiše. Iz Hunjadore krenuli smo za Arad. Arad je grad u kome živi mnoštvo Srba, a nalazi se blizu Mađarske i Srpske granice. Ima mnoštvo lepih građevina i povoljnih restorana. Lako je naći mesto za parkiranje u centru, a plaća se novčićima, na automatima koji su na svakom ćošku (1 sat = 2 lei, 2 sata = 3 lei, itd.). 50 km od Arada je Temišvar, koji sem što je vrlo lepa destinacija za obilazak, isto tako je i vrlo povoljan za šoping. Svi Rumuni ističu market Real, kao najpovoljniji (ima ga i u Krajovi). Od Temišvara do Vršca gotovo da nema saobraćaja (ali ni pumpi ni menjačnica, tako da treba obratiti pažnju ako nekome ostane nepotrošenih lea). Na granici ka Vršcu (prelaz Vatin), je kratko zadržavanje.

Utisci su podeljeni:

Rumunija je prelepa država koju obavezno treba obići. Četiri dana su premalo za ovakvu turu, pošto se malo sve svodilo na jurcanje. Može da se malo bolje podnese, ako u svakim kolima ima po 2 vozača koji se smenjuju. Putevi su im čak i na Karpatima odlični, ali Rumuni voze kao ludaci, tako da uvek treba jako paziti, jer su česta preticanja u slepim krivinama i na opasnim deonicama. S obzirom da nemaju autoputeve česti su prolasci kroz manja mesta koja umeju da budu vrlo živopisna, ali i radarska kontrola je u gotovo svakom manjem mestu. Nema tolerancije prema alkoholu u vožnji (0,0 promila) i nadziru snimanjem sve patrole, tako da ne treba ni pokušavati podmićivanje, jer može da sleduje zatvor.

Ko planira opuštenu vožnju sa razgledanjem prirode i pauzama za slikanje, odlazak kolima je preporuka.

Smeštaj je generalno svugde bio dobar. Najslabiji je bio u Krajovi u hotelu Sport (nije baš najčistiji, hladno je i pored klime, ali je doručak dobar). U Sinaji hotel Cerbul je bio vrlo lep i autentičan. Čiste i tople sobe, ali ima samo 2 zvezdice jedino iz razloga što nema restoran. Hotel (pansion) Stadion u Hunjadori je nov, povoljan, ima 3 zvezdice i doručak.

Otprilike za ovakvu turu treba računati na u proseku 150 evra po osobi sa svim troškovima (+/- 20 evra, ili više u zavisnosti od prohteva).

Nadam se da će nekome ovi saveti pomoći.

Tu sam za dodatna pitanja.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Na mojoj stranici na Flickr-u možete videti neke fotografije sa ovog putovanja:

http://www.flickr.com/photos/crejk/sets/72157626519516495/

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaka cast za putopis. Jako lepo i zivopisno.

Hteo bih da te pitam, da li je opasno ici kolima u Rumuniju? Imam neki strah od kradje ili razbojnistva? Od Rumunije sam samo video Temisvar i prijatno se iznenadio, ali sta znam kako je u drugim delovima.

Da li je opasno ici solo?

Pozdrav.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

To sam se i ja pitao pre nego sto sam krenuo, ali vise ljudi me je uveravalo da je tamo 100 puta bezbednije nego u Srbiji i nisam naisao ni na kakvu iole neprijatnu situaciju, tog tipa.

Izmenjeno (DraganV)
ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Juče smo bili na jednodnevnom izletu u Temišvara.

Kao što je ranije napisano, vinjetu treba kupiti odmah na ulasku u zemlju. Zbog nekih njihovih tehničkih problema (nije im radio internet) mi nismo uspeli kupiti vinjetu na samom prelazu (između dve granice ima mala budica), pa smo je kupili u Jimboliji (prvo mesto odmah posle granice) na benzinskoj pumpi koja je na glavnom putu na izlazu iz mesta. Tamo nisu hteli da prime metalne €. Mislim da ni po prodavnicama ne može da se plaća €. Kao najbolji način plaćanja preporučujem kartice. Mi smo plaćali Maesto karticom na: benzinskoj pumpi, knjižari, hipermarketu, prodavnici obuće. Na bankomatu smo podigli malo njihove valute i to nam je bilo za sladoled, sokove, kafu. Grad je prelep i zaista ga vredi obići. Treba odvojiti najmanje 2 dana za obilazak Temišvara. Odmah smo parkirali na parkingu Iulius mola, u njemu kupili turističku 3D kartu sa objašnjenjima. Inače sam mol (tržni centar) nije teško naći jer po čitavom gradu postoje putokazi koji vode tamo. Kako je na karti prikazan taj mol koji je od strogog centra udaljen manje od 15 minuta lagane šetnje krenuli smo u obilazak peške i to se pokazalo kao odlična ideja. Mol je zgodno mesto za početak i kraj ovog obilaska zato što:

1. ima besplatan parking,

2. blizu je centra,

3. ima čiste toalete,

4. ima veliku knjižaru gde možete kupiti neku mapu ili knjigu sa ucrtanim znamenitostima Temišvara (na engleskom),

5. ima restoran na drugom spratu, čini mi se, gde možete ručati i to vrlo povoljno i

6. ima mnoštvo lepih radnji, hipermarket...

Na samom ulasku u zemlju carinici detaljno pregledaju uglavnom pogranično stanovništo. Zaplenjuje se svaka kutija cigareta. Svaki biciklista detaljno je prepipan, iz čarapa, poruba, džepova, kesa izvađena je svaka kutija cigareta, iscepana i bačena u kantu. Lokalci su morali da vade sve iz kola, sve je pregledano iz gepeka, svaka kesa, prostor za rezervni točak, pa čak je podizana hauba i gledalo se i kod motora. Imao se utisak da Čaušesku uopšte nije mrtav.

Međutim, kada su videli da prvi put ulazimo u njihovu zemlju, samo su nas pitali kuda i zašto idemo i da li imamo novaca (nisu proveravali). Mi čak nismo ni gepek otvarali. Samo su nas pitali da li imamo cigareta, kada smo odgovorili da nemamo jednostavno su nas propustili.

U samoj Rumuniji svi su bili izuzetno ljubazni, svi prodavci su se trudili da pričaju engleski.

Muzej Banata ne radi zbog rekonstrukcije zgrade i kako nam reče jedan ljubazan mladić, tako će biti još bar pet godina zato što su radovi zaista opsežni.

Stare zgrade u centru koje se polako renoviraju, prekrasan trg ispred nacionalnog teatra i opere, stare i nove crkve, lepi parkovi... sve su mesta koja vredi obići.

Proveli smo predivan dan i svima preporučujem da posete Rumuniju.

post-25246-1312727577,43_thumb.jpg

Izmenjeno (wordap)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kakvo je radno vreme |ulius mall-a subotom, da li rade 24h?

Koji su delovi grada (pored najuzeg centra) interesantni za obilazak, sta preporucujete za "videti" u Temisvaru?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da je radno vreme do 22h jer sam proveravao zbog parkinga (da ne ostane solo auto na parkingu). Juče je bila subota i oko 18h bilo je prilično živo u centru. Za nedelju ne znam. Na žalost zbog naša dva mala deteta nismo baš mogli mnogo toga obići, pa ne mogu dati neke detaljne preporuke za obilazak. Mi smo stigli obići Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je vrlo lepo uređena, rimokatorličku katedralu koja je takođe lepa i Rumunsku pravoslavnu crkvu koja je prekrasna iznutra, a i spolja. Drugo ništa nismo stigli iznutra videti, a arhitektura grada nas je zadivila iako još nije u potpunosti restaurirana. Veoma je lepa zgrada Vladičanskog dvora (pored Srpske crkve), ali joj treba osvežavanje. Sa strane je i restoran "Karađorđe", u koji nismo ušli.

Sam tržni centar je zaista velik i veoma dobro opremljen. Ima ga na tri ili četiri nivoa velike površine sa prodavnicama velikih svetskih brendova i veoma velik i bogato opremljen hipermarket.

Mapu koju smo mi kupili našao sam na netu, doduše malo manju, ali se uglavnom vidi što treba.

Evo ga link:3D mapa Temišvara

Izmenjeno (DraganV)
ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Planiram put kolima u Rumuniju u novembru, od petka do ponedeljka. Mislila sam da obidjemo Sibiju (2 nocenja), Sigisoaru, Trgu Mures, Arad i Temisvar (nocenje). Mozda je previse, videcu jos... Imate li neki savet? Kakvi su putevi, treba li zeleni karton, vinjeta, zimske gume...?!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vinjetu ili kako oni kazu ROvinjetu kupujes na granicnom prelazi pre nego sto predjes Rumunsku granicu ( ako ides preko Vatina odmas sa desne strane dvadesetak metara pre samog prelaza)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Planiram put kolima u Rumuniju u novembru, od petka do ponedeljka. Mislila sam da obidjemo Sibiju (2 nocenja), Sigisoaru, Trgu Mures, Arad i Temisvar (nocenje). Mozda je previse, videcu jos... Imate li neki savet? Kakvi su putevi, treba li zeleni karton, vinjeta, zimske gume...?!

Poseti obavezno i Brašov, jako le lep grad, a i u okolini ima zanimljivih mesta za obilazak. Koliko znam zeleni karton ti za Rumuniju ne treba (neka me neko ispravi ako grešim), a zimske gume obavezno.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Planiram put kolima u Rumuniju u novembru, od petka do ponedeljka. Mislila sam da obidjemo Sibiju (2 nocenja), Sigisoaru, Trgu Mures, Arad i Temisvar (nocenje). Mozda je previse, videcu jos... Imate li neki savet? Kakvi su putevi, treba li zeleni karton, vinjeta, zimske gume...?!

Lepa je to tura, ali karpatski deo Rumunije je ipak najlepsi, tako da obavezno to uklopite neki drugi put (Brasov, Sinaja, Bran...).

Hunjadora je usput kada idete u Sibiu, a bilo bi steta da ne vidite dvorac tamo.

Niste naporno organizovali turu. Putevi su dobri, ali treba obratiti paznju jer su patrole na svakom cosku.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26993
  Ukupno tema
  905514
  Ukupno poruka