Bubica

Balaton

104 poruke u ovoj temi

I ta vinjeta da li se kupuje na granici, pri ulasku u Madjarsku i mora li da se kaze koliko dana ostajemo pa da nam toliko naplate? Da li ona vazi samo za auto-puteve (ili se putarina placa posebno?) ili za sporedne puteve?

Za sada toliko, ali bice jos pitanja.

Bubice vinjetu imaš da kupiš u kućicama odamh po prelazu granice(Horgoš) i rade non stop.

Cena je 1550 forinti(oko 600 dinara) za četiri dana, ali ako je plaćaš u drugim valitama cene su drugačije. U evrima 8 evra, i dinarima 900 dinara. :lud:

Do Balatona možeš i starim putem bez da ti treba vinjeta. Onda je bolje preći na Kelebiji inastaviti gore severno.

Ja ću verovatno sledeći vikend tamo. Pa se javim ako bude nekih utisaka. ;)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ima li nekih novih iskustava iz Siofoka, ili uopste Balatona?

Proslog leta sam se onoliko raspitivala o ovom mestu i na kraju otisla u septembru na Ohrid, ali ove godine smo odlucili da zadnje nedelje avgusta odemo u Siofok.

Izmenjeno (Bubica)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Stigoh sa Balatona i prepuna sam utisaka, o kojima cu pisati narednih dana, kad koliko budem imala vremena, pa mozda nekome bude od koristi. Za pocetak opsti utisak: nemojte ocekivati mnogo i bicete odusevljeni, mesta oko jezera su mnogo lepsa nego sto mozete da zamislite, a samo jezero losije nego sto ocekujete. Zapravo, ne mogu reci losije, nego nije za plivanje, vise je setanje po vodi - mnogo je plitko.

Cene su "onako", kao kod nas, mada se moze naci i nesto jeftino a i nesto je skuplje nego sto ocekujete.

Takodje, nije cudno da mi niko nije pisao o iskustvima sa ove destinacije jer turista iz Srbije uopste nema, nijedan jedini auto sa srpskom registracijom nismo videli, samo jedan sa Osijeckom. Turisti su gotovo iskljucivo Poljaci i Austrijanci, i nesto manje Nemci i Slovaci.

Sve u svemu opsti utisak je da cemo neke naredne godine ponoviti put na Balaton i to juzni deo, posto smo sada obisli severni - Siofok (gde smo bili smesteni) i Balatonfuder koji preporucujem svima jer je toliko lep da je na mene ostavio snazan utisak, kao npr. Karlove Vari u Ceskoj (mozda preterujem ali to je moj neki licni osecaj).

Toliko veceras, sledi nastavak narednih dana.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da pocnem sa mojim izvestajem sa Balatona.

U Madjarsku smo presli preko Kelebije, ni tamo, ni nazad nismo se zadrzavali vise od nekoliko minuta. U povratku je bila velika kolona automobila u suprotnom pravcu, za izlazak iz Srbije. Odlucili smo se da ne idemo auto - putem vec kroz naseljena mesta a posto nismo imali nikakvu mapu Madjarske popisali smo, na osnovu sajta viamishelin, sva mesta kroz koja treba da prodjemo, ukupno oko 200 km do Siofoka, tako da uopste nismo imali potrebu da ukljucujemo navigaciju. Jedini problem, u oba pravca, bio nam je Dunafoldvar, gde smo se gubili, ali nista strasno. Inace, kad vec pisem o putevima, odlicni su, putuje se oko tri sata kroz Madjarsku i jedino sto se oko samog Balatona jako lako pogresi na kruznim tokovima i odjednom se nadje na auto - putu (to nam se desavalo i kad smo isli u Tesco i na putu za Balatonfured).

Nismo prethodno rezervisali smestaj, kada smo stigli u centar Siofoka nismo znali na koju stranu da krenemo, gde su ti apartmani za izdavanje, malo smo se zbunili i oko toga da li se parking placa (ne placa se), prisao nam je jedan mladic i ponudio smestaj... Mislili smo da odemo sa njim da vidimo bar gde da trazimo apartman, ali uzeli smo taj sto su nam ponudili, 30 eura dnevno,dvokrevetna soba sa kupatilom i terasom, zajednicka kuhinja. Nikako nisu hteli da nam spuste cenu, ali stigao nas je umor, zabrinuli smo se da se necemo sporazumeti sa Madjarima, pa smo prihvatili to. Verovatno cena nije mogla da bude niza, ali taj nas smestaj ne bih nmogla da preporucim iz dva razloga: blizu je pruge i jako su neudobni kreveti. Buducim putnicima skrecem paznju da izbegavaju apartmane u blizini pruge jer vozovi non - stop (!!!) prolaze, a nije ni malo prijatno da te bude u 2.30h nocu. Inace, apartmani za izdavanje se nalaze severno od centra grada, uz plazu, u duzini od nekoliko kilometara.

Sam grad je podeljen na dva dela a deli ih pruga: od pruge prema jezeru je deo za turiste, sa setalistem, plazama (koje se placaju ili su bespatne) sa hotelima i apartmanima, i sa druge strane pruge gde je sam grad sa stambenim zgradama, crkvama, magistralom, tu je i centar grada, staro jezgro, vrlo lepo sredjeno.

U Siofoku postoje i dva megamarketa: Lidl i Tesco. Zapravo postoje dva Tesca, expres i hipermarket. Taj expres je relativno blizu dela za turiste, moze se otici peske, 10-ak minuta, a veliki je kod izlaska na auto-put.

Plaza je zanimljiva, peskovita. Podseca me na pustinjski pesak. Zapravo najbolje je poredjenje sa plazom u Sidariju na Krfu, ta vrsta peska, samo sto je u Siofoku sivkast dok je na Krfu zut. Jako je dug plicak, tako da se vecina ljudi setka po vodi, dugo treba da se dodje do mesta gde moze da se pliva. Ima mnogo pedalina za iznajmljivanje (oko 10 eura sat vremena), cisto je i sredjeno, samo nigde nema lezaljki i suncobrana za iznajmljivanje, niti tuseva na plazi! Ima i dosta prirodnog hlada.

Toliko za sada. Nastavak sledi.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Siofok je lep grad, sredjen, sa lepim vilama, obnovljenim fasadama, travnjacima i parkovima, ali nekako vise komercijalan, za masovni turizam: mnogo hotela iz socijalistickog perioda, pa i novih hotela i apartmana za izdavanje, sve je blizu plaze i podredjeno turistima, a krajem sezone to su Austrijanci koji dolaze za vikend i Poljaci koji se tu zadrzavaju najcesce jednu noc putujuci na Jadransko more ili u Grcku. U sezoni se turisti zadrzavaju duze ali krajem avgusta svi su nekako u prolazu.

Uz plazu se nalazi i deo sa restoranima, barovima, kaficima, oni ga zovu Promenada, lepa je ali nema onog pravog madjarskog duha, muzike, hrane, pica... sve je nekako univerzalno, evropsko. To mi je zapravo i zasmetalo, nema madjarskih cardi, mozda ima ali mi nismo videli... ali to smo sve pronasli sa druge, zapadne strane jezera, ponajpre u Balatonfuredu.

Posto je vec sada vreme promenljivo, nismo mogli plazu da koristimo svaki dan (voda je topla ali je jedan dan duvao hladan vetar pa nam je bilo toplije u vodi nego na obali a dva dana je bila prava jesenja kisica) odlucili smo da obidjemo okolinu. Svetla sa druge strane jezera su nas privlacila pa smo se odlucili da odemo tamo. Doduse postoji u Siofoku i marina, i trajekt (ali ne za automobile) pa moze da se ide i njim na drugu stranu (karta je oko 4,5 eura u jednom pravcu) ali mi smo isli autom, a put oko jezera se poprilicno oduzio, ima vise od 50 km do suprotne strane tj. do grada Balatonfureda. Odusevio me je taj gradic - banja, arhitektura iz XIX veka, stari hoteli, pravi srednjoevropski aristokratski gradic... Tu nema masovnog turizma kao u Siofoku, mada smo videli dosta japanskih turista. Ima i tu apartmana za izdavanje ali nisu uz plazu, uz plazu je veliki, prelepi park, marina, mali dvorci - otmeni hoteli, muzeji, galerije, crkve... Problem je sto se parking svuda u centru placa a vrlo komplikovan je sistem naplate (bar je meni bio), neke kartice, pa neki brojevi telefona (e sad nisam pametna ako ja sa srpske mreze ukucam broj za parkiranje koliko moze da mi uzme za sat) namucili smo se dok nismo nasli besplatan parking. Takodje i plaza se placa, i to vrlo rigorozno, ulazi se kroz neke rampe a inace je ista kao u Siofoku. Sa obe strane centra grada su kampovi, zapravo to je pravi raj za kampere, ima ih bas lepih i sredjenih duz jezera. Duz jezera su i vinogradi, a mestani prodaju domace vino... Sa setalista u Balatonfuredu vide se obrisi jako zanimljivog dvorca do kojeg na zalost nismo stigli jer prosto nismo imali mnogo vremena a nismo bili pripremljeni za obilazak dvorca, tj. nista nismo znali o njemu, ni iz kog je vremena, ni da li je otvoren za turiste, ni radno vreme, cak nam nije ni izgledao blizu i pristupacno... eto, to je jedino da mi je zao sto smo propustili. Zapravo, zao mi je i sto nismo otisli na krstarenje jezerom, organizuje se i iz Siofoka i iz Balatonfureda a cena je oko 5 eura i traje sat vremena. Stavise, bila sam i u turistickom informacionom centru u Balatonfuredu pa mi nista nisu spominjali taj dvorac, samo su mi hvalili akvapark, eto ima i akvapark, uvalili mi prospekte od njega, ali mene to bas i ne interesuje tako da se nisam trudila da ga pronadjem.

U sledecem postu pisem o cenama...

Izmenjeno (Bubica)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo i zadnjeg dela moga izvestaja o mini odmoru na Balatonu.

Cene.

Nesto sam vec i spomenula, cene apartmana, izleta brodicem...

U Siofoku postoje razlike u cenama po restoranima danju i nocu. Tu najvise mislim na onaj deo koji oni zovu Promenada. Na nekoliko mesta mozete videti jednu cenu do 18h, drugu do 22h i trecu posle toga. Tako da se vise isplati rucati tu nego u restorancicima na plazi (sto smo mi kasno ukapirali). Takodje stalno ima i nekih promocija pica, pa se i cene menjaju, ali u proseku, pivo ne mozete naci ispod 150 - 200 dinara, toceno, prilicno dobro. Inace piva su im dosta losa. Kokteli se razlikuju od doba dana tacnije noci. Hrana na plazi: pica (velika i ukusna) oko 500 dinara, riba (oslic) oko 150 dinara 100 grama (pa izmere da vide koliko je tesko ispeceno parce), madjarski gulas oko 350-400 dinara porcija, becka snicla sa prilozima oko 700 - 800 dinara, salate od 300 do 700 dinara... Nije bas jeftino kad se pomnozi sa vise osoba ali su im porcije obilne i vrlo je ukusno...

Od prodavnica spomenula sam da ima Tesco i Lidl. Lidl je isti kao u Grckoj, cak je isti i raspored robe i nacin gde pisu cene. Uostalom o svemu tome se vec uveliko pise na temi o sopingu u Segedinu.

Eto to su moja najsvezija iskustava o putu na Balaton, pa ako nekoga jos nesto interesuje - tu sam.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Bas mi je zao sto sam tek sada videla tvoje pitanje, nas je Balaton odusevio prosle godine, spavali smo jednu noc pri odlasku za Sloveniju, pa smo odlucili da prespavamo i u povratku jos jednu noc. Tada je bilo veoma hladno ali ponovo lepo za setnju. Malo mesto koje po meni ima za svakoga po nesto. Ako zelis mirnu setnju ides pored plaze, ako zelis kafice, guzvu onda samo par metara paralelno kroz uličicu. U pravu si sto se tice Madjarskog duha, ali ipak je to mesto gde dolaze mladi Evropljani da se zurkanisu, steta sto svi pricaju samo Madjarski i nemacki ali smo se sporazumevali :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Siofok je mesto za mlade ali da neko ne shvati pogresno - ni starijima nije lose tamo. Pre nego sto sam otisla plasila sam se buke i guzve, ali setalista je, kao sto kaze Leprsava, toliko da se lako pobegne od guzve a mesto je i pored muzike iz nocnih barova neobicno mirno, valjda je to stvar (ne)akustike ravnice, mislim u najboljem smislu te reci.

Postavila sam i foto ture, posebno za Siofok i za Balatonured (ili Balatonfired) posto su to, po meni, dve potpuno drukcije price.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mi smo prosle godine bili u Tihanjiju (Tihany) sa detetom od nepunih godinu dana i fantasticno se proveli. Za ljude koji vole lepo da pojedu (pogotovo njihove specijalitete) i da piju dobro vno (njihovo domace) ovo je pravo mesto za njih. Tihanji je malo preslatko mesto, odise kulturom i tradicijom.

Takodje, obisli smo i Balatonfured i fantastican je za pasivan odmor. Nismo se kupali ali smo uzivali u drugim carima. Cene jesu malo jace ali u odnosu na druga jezera (npr. Bled) je jeftino.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Godinama se nisam bavio pitanjem Balatona, jer sam mislio da je nedostižan za nas, pošto su tamo uglavnom zapadni turisti te imaju dublje džepove od nas. Medjutim, ove godine sam malo zavirio u više mesta, Grčka, Sokobanja, Srebrno jezero, Belocrkvansko jezero, i iskreno iznenadilo me da su cene uglavnom tu oko 30 eura. A i na Balatonu je toliko sasvim pristojan smeštaj.

Meni se lično severna strana obale više svidja jer je brdovitije i ima dobrih vina :)

MIslim da ćemo ove godine od 10 do 17 augusta (nedelju dana) provesti u Badacsonytomaj (Badačonjtomaj-u). Možda nešto jeste skuplje, ali da je hrana jeftinija to je sigurno. :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nas je proslog leta prijatno iznenadio Balaton. Posto svake godine krajem leta pokusamo da dobijemo slobodne dane i odemo na mini odmor (za sad nam je jos uvek neizvesna ova godina, a i ako dobijemo neki slodoban dan verovatno ce izbor biti Banja Djula u kombinaciji sa Temisvarom i Aradom)... ostaje nam zelja da obidjemo i juzni deo Balatona nekog narednog leta.

Svima preporucujem - ne ocekujte more i bice vam lepo. Ako hocete more - za vas nije Balaton.

Cene - kao i svuda, sve se to svede na isto.

U Siofoku su u ponudi uglavnom sobe sa zajednickom kuhinjom... tu su Lidl i Tesco... mogucnosti su razlicite ali nama nije bilo skupo.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo ja sam ovaj vikend bio na Balatonu (Siofoku) pa da iz prve ruke kažem kako je...

Kupao se nisam, jer je bilo prehladno (vani je bilo cca 17 stupnjeva) i često je padala kiša, ali turista već ima i sezona počinje.

Obala u Siofoku je uglavnom betoniranana, a ulaz u jezero je većinom sa stepenicama. Voda nije duboka i općenito treba se dosta hodati da postane duboka. Dno je pjeskovitoa voda je muta. Oko betonirane obale (plaža tj pristup obali) je uglavnom travnati, a kako su temperature niže nego na morima i ima dovoljno kiše, trava je gotovo uvijek zelena.

Dio plaža tj pristupa plaži na zlatnoj obali (bolji dio Siofoka) se plaća.

Potpuno se slazem sa ovim opisom....mi smo bili u drugoj polovini juna 2008. Bilo je prevruce tih dana, pa se voda u jezeru dobro ugrejala...doslo nam je kao odlicna priprema za more! :)

Postavila sam i ja MFT- Siofok na Balatonu .

Uvece su mladi preplavili Siofok, kafici-diskoteke su bili prepuni, a omladinci su samo pristizali kolima...mi smo setali i kada smo se, oko ponoci vracali u smestaj, klinci su tek izlazili...

Nama se Siofok dopao, ulice prepune drvoreda, kafici uz obalu...mene je sve to podsetilo na more....isla bih ponovo...

Izmenjeno (pefkari)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li moze neko da mi preporuci smestaj u Siofoku? Treba mi samo jedno nocenje sa doruckom, jer nam je to usputna stanica.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

mi smo bukirali oba puta preko booking.com

prvo Venice posle Vila Jokai

totalno razlicite prva stara i jako male sobe druga nova i ogromne ali obe ali imaju internet, parking i dobru lokaciju

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Uf cini mi se da nece biti bas jednostavno naci smestaj za samo jedno nocenje u sred sezone u julu mesecu, po nekoj razumnoj ceni. Mi idemo u obilazak Ceske,pa nam je Balaton i kupanjac samo usput, a svaki smestaj koji sam gledala je na bazi minimum 3 nocenja.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27015
    Ukupno tema
    905944
    Ukupno poruka