Skorpijica

Rim opšta tema

521 poruka u ovoj temi

Ja sam isla Fudeksom do Milana, a od Milana moze da se hvata bus za dalje.

I prevoznik Lasta ide do italijanskih severnih gradova, do Djenove, ali sa njima nisam bila, pa ne znam.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Јeфтиније је авионом, ако човек може да уклопи раније те датуме.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Idem sutra u Rim. Imate li neku preporuku kada su restorani to jest ishrana u pitanju. Naravno da je u nekoj razumnoj ceni Ako ne racunam Mc Donald's.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ima ulične hrane tipa kebaba, falafela, raznih tortilja i sl. (Hvala doseljenicima sa Levanta!)

Ima kuvane hrane u većim marketima,

Mek je za polusvet tamo. 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Upravo se vratili.

Smeštaj u Hosting flats guest house. Lokacija, udobnost i čistoća besprekorni. Ima kuhinja sa frižiderom, svim mogućim i nemogućim aparatima, fen, pegla,  sveža voda. Jedina mana je sto za tri noćenja nisu menjali peškire.

Od Ciampina isli smo prvo busom 520 do metro stanice Cinecita. Na samom aerodromu nema automata za karte ali ima šalter koji prodaje i karte i Roma Pass. Iako na netu piše da rade do 19h, radili su i oko 20:30 kada smo stigli. To veče smo se svercovali ali vam ne preporučujem jer smo u narednim danima 2x imali kontrolu u javnom prevozu.

Roma pass veliko razočaranje. Prvo, iako smo ga imali, u Koloseum i Forum ne možete uci bez online rezervacije, koja se dodatno naplaćuje 2e po osobi. Takođe na Forumu nije važilo skip the line, čak su me ismevali i rekli, pa sta ako imate Roma pass. Druga stvar, posto nismo znali za zakazivanje i Koloseum je ostao tek za treći dan, nismo mogli da po povlašćenim cenam udjemo na druge lokalitete.  Naime, hteli smo da uđemo u Trajanovu trznicu, ali si nam rekli da moramo prvo da iskoristimo za Koloseum pa tek onda da dobijemo popust. 

U Panteon takođe nismo usli iz prvog pokušaja. Bila je nedelja, a vikendom se takođe zakazuje online tačno vreme ulaska. Imajte i to na umu.

U Vatikanskom muzeju nisam uspela da nadjem tu prečicu do Bazilike, ali opet,za nekih pola sata čekanja, uspeli smo da uđemo. Lift do vrha je 10e, stepenicama je 8e.

Sto se tice hrane i nije toliko skupo koliko smo očekivali. Pored Koloseuma imate super pekaru Bakery Boss sa odličnim pitama,  picama i sendvičima. Jeli smo dva puta u Trastevereu. Carlo Menta restoran je odlicnan za ondonos cene i kvaliteta.  Imate dnevni meni od 13-15e, a tu spada prvo brusket na velikoj krisci hleba, zatim jedno od tri jela, tipa dve vrste  špageta ili lazanje, zatim nesto od mesa i na kraju dezert. Pice nije uključeno.Drugi restoran je Nannarella, gde je hrana mnogo ukusnije ali za par evra skuplja.

Vodu slobodno možete piti sa česmi u gradu. Sladoled mi je svuda bio dobar. Obično bude 2 kugle 2e, 3 kugle 3e.

Na Španskim stepenicama nisam nam dozvolili da sedimo. Policija non stop dezura i.podize ljude. Mozda zato sto je bila nedelja, ali bila sam bas iznenađena.

Skoro na svakom značajnijem lokalitetu imate Hop on hop off ture, mi smo ih platili 14e i traje oko sat i po.

Mi smo bili tri dana i prelazili smo 16-17 km dnevno, ostali smo bez nogu ali vredelo je. Mislim da je ta Rim malo tri dana.

Ja sam samo pisala o stvarima gde smo se mi "sapleli" da ne pomislite da je sve crno! Slobodno idite u sopstvenoj režiji, sve je blizu jedno drugog, lako je za snalaženje.

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mozda je vec napisano,ali da ne trazim a mozda neko ima svezije informacije.Da mi ne skinu poruku napisacu ovako.Dali je neko isao sa agecijom na P  u Rim autobusom sa obilaskom Napulja i Pompeje.Kakav im je program dali je naporan i dali se stize sve obici,isli bi sa njima pa ako nam mozete napisati malo o boravku.I ako poznavaoci Rima znaju koji su meseci najbolji za obilazak Hvala puno

Izmenjeno (stinki)
dodavanje
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

Zdravo ljudi! Evo i ja sam došla iz Rima pre nekoliko dana pa da ostavim svoje utiske, možda će nekome značiti :) U Rimu smo bili od 16.06 - 19.06.

 

@Jeljel divan i nadasve koristan putopis! Hvala na silnim informacijama :volim:

Idemo aprila u Rim, pa nam baš znače sveži komentari. I mi ćemo sa vodičem u Vatikan, nadam se da će biti dobar kao tvoji :)

@nina_bgd, ove bašte izgledaju fantastično, ali ne verujem da su uključne u fakultativu koju nudi agencija, a suprug ne govori engleski, pa ta tura otpada :sad:

Ako je neko išao u vrt narandži, interesuje me da li može da se uđe i sa strane Cirkusa i sa strane Tibra, ili ne? 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Može neki savet kako se transportovati od aerodroma Ciampino do centra grada, smeštaj sam pronašao negde u blizini koloseuma? :)

Prema mapama bi trebao uzeti bus 520 pa metro do stanice "Re di Roma", ali proveravam, možda neko ima bolju opciju? :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo da sam sami odgovorim :D
Od aerodroma Ciampino ima shuttle bus do mesta Ciampino, odakle ide voz do Termini stanice u Rimu. Odatle se lako možete prebaciti gde god vam je zgodno. Karta za bus+voz zajedno se mogu kupiti na automatima na izlazu sa aerodroma.

 

Pošto sam se sveže vratio iz Rima, samo par napomena. Obavezno unapred kupite karte za Vatikan (i to obavezno na zvaničnom sajtu vatikana, karta sa vodičem za muzeje je 17 evra po osobi, ne čeka se u redu ništa). U tu kartu ulazi naravno i Sikstinska kapela. Ulaz u baziliku Sv. Petra se ne plaća, ali su redovi ogromni i najbolje je doći rano ujutru (tipa oko 7h). Ko želi može da se penje na kupolu odakle je divan pogled na ceo grad, i to "zadovoljstvo" je 8 eura ili 10 eura ukoliko želite da deo idete liftom. Imajte na umu da je oko 500+ stepenika, jako uskih, strmih i nezgodnih, tako da ako niste u fizičkoj spremi nemojte ni pokušavati da idete, ili bar doplatite deo za lift (a i pored lifta prelazite oko 300 stepenika pešice). Pogled je vredan tog novca po meni.

Ulaz u Pantheon se plaća 5 EUR (po meni ne vredi toliko ali dobro), a kartu za forum možete kupiti odvojeno ili u sklopu karte za koloseum, to vidite kako vam odgovara, ali svakako možete na licu mesta kupiti.

I spremite se za gužvu svuda :) I za divnoću svuda!

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kakva je situacija u avgustu u Rimu, da li neko ima savete za taj termin i da li bude pojačanih gužvi? Da li grad bude pobro povezan javnim prevozom sa nekim plažama? Zanimaju me dela Mikelandjela Merisija Karavadja pre svega, a ima ih u mnogim bazilikama i galerijama u Rimu, prošli put nisam ulazio ni u Koloseum . Da li je neko iskusio avgust u Rimu koji je uglavnom pakleno vruć svuda?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka