aleksandra_

Nekretnine u Grckoj

369 poruka u ovoj temi

radiš za roman?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

12 lepih i od toga nekoliko stresnih dana u Grckoj. Ali valjda je to svuda tako kad imas posla sa majstorima.

Prvog dana smo zavrsili prikljucak za struju, vodu i internet. Da podsetim da u nasem stanu niko nije ziveo pre nas tako da smo mi prvi uvodili. Kada kupujete "polovan" stan, troskovi su drasticno manji (do 90 evra za struju i vodu), jer se samo radi prebacivanje na novog vlasnika.

Sve smo ovo odradili za 2 sata u Poligirosu. Planirali smo da ce kostati 900 evra, medjutim struju i vodu smo platili ukupno 730 eur.

Vodu smo dobili isti dan, struju posle 3-4 dana od potpisivanja ugovora, internet nakon 5-6 dana (jos uvek ga nemamo, kasnije cu reci i zasto).

Za struju smo ukupno dali 510 evra: 460 evra smo dali investitoru za strujomer, plan zgrade i jos nesto, a 50 eur smo platili u DEH - njihovoj elektrodistribuciji.

Vodu smo platili 220 evra. Racuni za vodu stizu svakih 6 meseci, voda kosta 10 evra + potrosnja.

Za internet smo izabrali paket 24 Mb koji kosta 26 eur mesecno. Postoje inace i jeftiniji paketi.

Za godisnji porez smo prijavljeni u sistem, ali jos nista nismo dobili da platimo. Ukinut je jedan od poreza na nekretnine (ENFIA) koji je do ove godine bio vazeci.

Sto se cene radova po kuci tice mogu samo reci koliko nas je ispalo ono sto smo mi radili.

Za unutrasnjost stana (oko 64 m2) krecenje + postavljanje dekorativnog kamena na zid nas je kostalo 400 evra za majstora + 170 evra farbe + kamen (11 m2) 400 eur.

Produzavanje prednjeg i zadnjeg dvorista (uz rusenje neke betonske kocke koja nam nije trebala): 500 evra za majstore + 115 evra za plocice.

Ugradnja masine za sudove 70 eur. Ugradnja 3 tende i stakla za tus kabinu 100 evra. Tri tende u Praktikeru smo platili 510 eur.

Ugradnja klima uredjaja 150 eur (klima je u prizemlju, spoljna jedinica na prvom spratu). Crna klima Inverter kupljena u Grckoj LG placena 500 eur u Grckoj.

Bastovan se placa samo tokom proleca i leta, ali to nije neka velika stavka s obzirom da ga placaju svi stanovi u kompleksu. Jos uvek ga ne placamo nista, kad budem imala tacnu cifru napisacu je da ne bih sada pogresila.

Neke nase ljude smo sreli dole u glavnim prodavnicama namestaja, svi opremaju stanove i kuce smile.png

Opsti utisak: svi su jako ljubazni i srdacni (mislim na grke), svi hoce da pomognu, nabacuju jedni drugima poslove (mislim na majstore) i naravno gledaju da sto vise zarade... Radnici (moleri i ostali) su uglavnom bugari i albanci. Cistacice takodje bugarke i albanke (naplacuju 5 evra za sat ciscenja).

Bastovanu smo dali kljuc i sa njim dogovorili da saceka namestaj koji ce nam isporuciti za nekoliko dana - da ne bismo mi morali da cekamo. On je bio nas "dekica za sve": nasao nam je majstore, cistacicu, zasadice nam novu travu, preuzimace i placace racune za nas...

Planovi su nam za buducnost sledeci: idemo tamo u drugoj polovini juna da zavrsimo sredjivanje i dokupimo sta nam jos bude falilo od manjih delova namestaja. Kad sve bude gotovo (nadamo se u julu) dovodimo profesionalnog fotografa da sve islika. Da li cemo vec tada krenuti sa ozbiljnim oglasavanjem za drugu polovinu avgusta i septembar, ili cemo da ipak ostavimo to za 2017.- jos uvek nismo odlucili. Verovatnije je da cemo ipak celo ovo leto mi provesti tamo.

U jedno smo sigurni: u top sezoni (od 20.07. - 20.08.) cena mezonete ce iznositi 120 eur dnevno. I verujte mi na rec: bice izdata "na jedan".

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Moj drugar je upravo izdao dve mezonete kod Neos Marmarasa, na plaži, luksuzno opremljene, nekom liku iz Segedina.

Dogovorili su flat cenu za sezonu, 130€ na noć za obe mezonete i to od 10.6. do 20.9..

Lik je platio unapred sav novac. Svu štetu, preko detaljno ugovorene uobičajene, otklanja zakupac.

Izmenjeno (miros)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Na osnovu prodjenog iskustva sa majstorima mogu samo da dam savet: nikako ne kupujte stan u Grckoj za renoviranje, jer to nije Srbija i na kraju ce vas ispasti mnogo vise nego da ste kupili nov stan.

Uslugu majstoru koju biste u Srbiji platili 40-50 evra, u Grckoj cete platiti 100 evra. Odnos cena je otprilike takav.

Mi doduse nismo ni imali mnogo radova (krecenje, ugradnja kamena, prosirivanje terasa, ugradnja masine za sudove...), ali ne smem ni da pomislim koliko bi nas ispalo da smo recimo rusili zidove, ili menjali plocice, ili stavljali spusteni plafon.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

jel su zavrseni svi radovi ?

kako napreduje namestaj ?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Radovi su radjeni u aprilu 10-ak dana, pa smo sad i u maju imali majstore za jos neke sitnice. Nadam se u junu kad definitivno odemo dole da se necemo naprasno setiti da nam za jos nesto trebaju.

Namestaj je uglavnom sav tu. Ostaju jos neke sitnice, ali to cemo polako u junu.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

odlicno :D ...

bas mi je drago zbog vas i nadam se da necete imati nepredvidjene troskove :D ...

ja u junu idem da vidim neke nekretnine pa cemo videti sta ce sve od toga da bude ...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Javite obavezno kako ste prosli i srecno! :)

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Natalyroo, moze li savet, od cega neko ko je potencijalno zainteresovan za kupovinu nekretnine u Grckoj (znaci, osim zainteresovanosti i neke finansijske konstrukcije) da krene? Ne znamo nikog u Grckoj, ne znamo jezik, nismo drzavljani EU i osim ovoga na forumu sto smo procitali (a svakako to nije malo) ne znamo nista o tome, pa nas zanima sta je prvi korak, sta drugi, itd... Unapred hvala!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Natalyroo, moze li savet, od cega neko ko je potencijalno zainteresovan za kupovinu nekretnine u Grckoj (znaci, osim zainteresovanosti i neke finansijske konstrukcije) da krene? Ne znamo nikog u Grckoj, ne znamo jezik, nismo drzavljani EU i osim ovoga na forumu sto smo procitali (a svakako to nije malo) ne znamo nista o tome, pa nas zanima sta je prvi korak, sta drugi, itd... Unapred hvala!

Najbolje je da krenete od sajtova za prodaju nekretnina u Grckoj da biste videli kako se uopste krecu cene. Na nekoj od prethodnih stranica smo pisali koji su ti sajtovi.​ Ako planirate letovanje u Grckoj iskoristite to i pogledajte neke od nekretnina.

Kad odlucite definitivno, mogu vam dati broj naseg advokata, ona govori srpski.

Nemojte da vas obeshrabri to sto ne znate jezik. Mnogo Srba je kupilo stan dole, a nisu znali jezik. Nije to presudna stvar.

Za one koji hoce da procitaju celu pricu iz jednog dela, celu proceduru sam postavila ovde http://www.grckainfo.com/utisak-78-Iskustvo-sa-kupovinom-stana-na-moru-u-grckoj.html

Izmenjeno (Natalyroo)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Puno hvala! Ove godine zbog bebe, koju cekamo, necemo ici u Grcku, ali sledece svakako, mozda i dva puta. Vreme do tada bismo iskoristili da se sto vise informisemo o mogucnosti za kupovinu, pa ako nam se poklope kockice, odlazak na more cemo iskoristiti da krenemo u realizaciju. 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Onda imate vremena :). A i svakako ne treba zuriti kada se radi o kupovini nekretnine.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Natalyroo, da li po vasem misljenju, ima logike uzimati neki apartman od oko 30-35 kvm u novogradnji, u turisticki razvijenom mestu, na solidnoj lokaciji (u relativnoj blizini mora, da nije u prizemlju) i opremiti ga tako da odskace od vecine onih koji su u ponudi? Pritom mislim prvenstveno na to da ima pristojno kupatilo sa tus kabinom, normalne krevete, flat tv, internet koji normalno radi, normalno osvetljenje, zanimljive boje na zidovima, mozda cak i tapete? Mislim da se sve to da opremiti za neke normalne pare, ali ce svakako privuci prosecnog turistu pre nego vecina smestaja u ponudi, od kojih 95%  nema tus kabinu, nego se voda razliva svuda po kupatilu, zidovi i osvetljenje su blago deprimirajuci, kreveti iz 19. veka, a iz duseka samo sto te ne ubode feder. I kao takvi se opet izdaju za 40-60 evra u sezoni...

U nasem slucaju nije prioritet neka posebna zarada na izdavanju, ali svakako da ne bih da budemo u minusu. Mozda kad se sve podvuce, da mesecna zarada bude 150-200 evra, kad se posao razradi. Ili je ipak bolje ovde kupiti stan?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kad je Grcka u pitanju uvek sam za novogradnju, a rekla sam i zasto u prethodnim postovima. 

Takodje licno sam za bolje opremanje stana za izdavanje, jer apartmane sa plasticnim stolom i stolicama i sporetom sa dve ringle mozes naci gde hoces u Grckoj. Ali luksuzno opremljenih i sa npr. masinom za sudove i ves masinom, ne kazem da ih nema, ali ih ima vrlo, vrlo malo. Ali takvi apartmani drze cenu.

I takav apartman ti nece traziti Srbi, jer oni mahom gledaju da u Grckoj prodju sto jeftinije, ali ce ti traziti zapadni turisti, koji nemaju problem da plate za kvalitet i luksuz.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Slazem se. Jedino sto u nasem slucaju to ne bi bio luksuz, jer manji prostor ne bi dozvolio i ves i  sudo masinu, ali svakako da bi kvalitet i izgled namestaja bio za dve klase iznad onog koji je zastupljen u vecini apartmana. 

Ne znam, bas smo zainteresovani, pogotovo sto nam cela ova "prica"  predstavlja i neko zadovoljstvo, za razliku od izdavanja stana u BG, od cega mi je muka cim pomislim na to.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26885
    Ukupno tema
    902097
    Ukupno poruka