bolestoka

Kipar

1654 poruke u ovoj temi

@seagull

zašto nissiana a ne adams hotel? :rolleyes:

i zašto kipar a ne egipat opet? :rolleyes:

ne mora opširno...ali baš me interesuje...hvala.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hajde da napisem jos neki post dok se skroz ne ohladim, cini mi se da je forum krenulo da gazi vreme, ali verujem da ima jos uvek onih vernih :D

Nikozija.

Definitivno mesto koje morate posetiti i rekla bih cak da ako je ne posetite, mozete slobodno da kazete da niste ni bili na Kipru.
Potpuno autenticna, neobicna, u isto vreme zastrasujuca i prelepa. Jako je veliki grad pre svega, do nje vas vodi auto-put sve od Ayia Nape. Treba nekih 50 min voznje (mislim da je oko 80km).

Mi smo proveli 3 veceri tamo, mnogo nam se svidela. Ima puno parkinga, sto gradskih sto privatnih, vecinu naplacuju fiksno 3e za dan.

Grcki deo je moderniji, lepo je da se proseta, zadje po razlicitim ulicicama, puno lepih kafica i restorana ima, prosto ne mozete da se odlucite gde biste pre.

Kako prilazite centru i glavnoj setackoj zoni, tacnije blize granici sa turskim delom, sve je napustenije, starije, strasnije. Tragove rata ima kako turski deo tako i grcki. Neko je napisao da je granica prelaz iz modernog grada u neki raspali Istambul, ali nije bas tako. U Grckom delu se itekako vidi kroz sta su prosli, puno napustenih lokala, propalih zgrada, dotrajale fasade, napusteni stanovi. Vise je naravno i ocekivano u turskom delu, ali nije ni ovde tako sjajno, samo ako dozvolite sebi pa malo zadjete gde nema turista.

IMG_2828.thumb.jpeg.ba85b4b288f1d55caee3

Zadjete za jedan cosak i naletite na mracnu pustu ulicu bez zive duse, onda zadjete za drugi cosak a tamo restoran sa uzivo muzikom, ljudi pevaju, igraju.

Granicu prelazite sa pasosem, ne zapitkuju mnogo, pecate ne udaraju.

IMG_2829.thumb.jpeg.314968bd5a798db660f8

Ah da. Bilo je nekih prica ovde da kao zene ne treba da prelaze sa golim ramenima, kratkim suknjama i sl, to nije tacno. I zene same tamo setaju polu gole, tako da sve ok :) 

Sa turske strane ce vas odmah sacekati radnja koja je pravo carstvo baklava :D Ako ih volite, necete ostati ravnodusni. U turskom delu se tek vide tragovi rata i jos je pustije. Zgrade su sve stare, jedva stoje, polu-urusene, zapustene, puno pustih ulica gde je mrkli mrak. Mi nismo previse duboko zalazili u turski deo, jer smo sve tako nocu dolazili, pa sta znam, nije bas da smo se osecali slobodno da tek tako odsetamo negde.

Ali i u turskom delu takodje ima jako lepih mesta za sedenje, kreativni su jako, slatkisi se svuda jedu i fenomenalni su! Oni su naravno preljubazni. Mislim da gde god da sednete necete pogresiti, ali nama se najvise svidelo: Aysu's Cakes and Bakery. Cene su nize, drasticno u odnosu na primorski deo.

IMG_2827.thumb.jpeg.a036dede2965b7c87749

Sto se hrane i grckog dela tice, najbolji restoran i najukusnija klopa ikada: Piatsa Gourounaki. Takodje jako povoljno, fenomenalna atmosfera sa uzivo muzikom. Zaljubila sam se u to mesto. Zaljubila sam se tacnije u Nikoziju kompletno.

Razmisljam, i nisam sigurna da li uopste mogu recima docarati i delic te duse koju taj grad ima. Stvarno morate otici da vidite, nemojte propustiti, velika bi steta bila.

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

jasno. hvala. veći deo odgovora sam već naslutio pa mi je trebala potvrda.

koliko su vas košale avionske karte (sa 1 koferom pretp) i koliko su kupljene ranije?

isto i sa hotelom - bukiran preko bookinga?

do Makronissosa ste pešačili ili išli autobusom?

da li ste ošacovali neki hotel za sledeću godinu?

i čisto matematike radi, koliko košta prevoz od Larnake do Aja Nape i nazad?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima :D
Posle dugo godina - hteo bih da se prebacim na ovom podforumu umesto na grckom haha

Gledam Kipar, tacnije Ayia Napa u junu.

Nesto sta sam odvojio pocetno je:

Места
- Paphos (запад) (180km ~ 2 саати од Ayia Napa)
- Limassol (југ) (113km ~ 80 минути од Ayia Napa)
- Larnaca (исток) (51km ~ 42 минути од Ayia Napa)
- Ayia Napa (исток)
- Protaras (исток) (12km ~ 15 минути од Ayia Napa)
- Nicosia (централнo) (88km ~ 75 минути од Ayia Napa)

Плажи
- Coral Bay (Paphos)
- Laourou Beach (Paphos)
- Kourion Beach (Limassol)
- Makronissos Beach (Ayia Napa)
- Nissi Beach (Ayia Napa)
- Konnos Beach (Protaras)
- Fig Tree Bay (Protaras)

Аеродроми:
Paphos International Airport
 Софија - Пафос - Софија (RyanAir)
 Солун - Пафос - Солун (RyanAir)
Larnaca International Airport
 Скопје - Ларнака - Скопје (чартер?)
 Софија - Ларнака - Софија (WizzAir)
 Солун - Ларнака - Солун (WizzAir)
 Солун - Ларнака - Солун (Aegean Airlines)
 Солун - Ларнака - Солун (Sky Express)

Rent-a-car:
https://www.autodirect.com.cy/

Hteo bih 7-8 veceri i hteo bih svih dana da uzmem rent-a-car, ali nisam nasao neku drugu agenciju za sada, osim Autodirect...

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Prvi maj pre par godina pamtim po kiparskim penzionerima, koji su poranili i otvorili sezonu kupanja :)

Nikako da se vratim na Kipar, svaki put kad avion preleti preko njega, razmisljam :)

Moj predlog je kombinacija aerodroma Larnaka i Pafos. Voze niskobudzetari, pa cena karte ostaje ista bilo da je u jednom smeru ili povratna. Jedino je Aegean malo skuplji i tu moze neka promocija da se nadje.

Solun ili Sofija, svakako izabrati sta je povoljnije. Na Kipar sam isla iz Beca, a povratak je bio u Sofiji. Razlog je bila jeftinija karta i pristojno vreme za povratak. Avion je bio pun studenata. Nisam znala da Kiprani studiraju u Sofiji kad imaju Atinu.

Nisam sve navedene plaze obisla, ali moj favorit je Knosos. Nisi je predivna, izgubis se i pomislis da si u nekom raju :D Ne znam kako je u sezoni, mozda je guzvara.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Idemo prvi put na Kipar muz dete 6 god i ja, dete je doduse bilo sa ujakom u Aja napi u hotelu Euronapa i. Ok im je bilo.. Mi bi isli u maju oko 24. pa me zanima neka preporuka porodicnig hotela sa mogucim doruckom i zanimacijama za decu blizu plaze.. I ako neko zna mozda hotel Tsokkos koji nudi pp cak a nalazi se iznad neke olaze na L.. I dal. Je neko bio u maju i kupao se mozda.. Hvala

tsokkos paradise holiday village on je bas povoljan.. Ako neko ima iskustvo neka podeli.. Hvala

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Postavljeno (izmenjeno)

hotel Nissiana, mali  hotel, blizu Nissi plaze , par minuta hoda.Mi smo bile prosle godine, i mislim da je bas hotel za porodice sa manjom decom. Dalje je od centra, ali bus stanice za oba pravca su blizu. Hotel ima usluge od nocenja do ALL inc.

Za tsokkos hotel ne znam nista, bila je moja prijateljica prosle godine sa dvoje dece. Mi smo dosle do Landa plaze, a zatim preko brda, kroz maslinjak, za par minura stigle do bozanstvene Makronissos plaze, koja je skoro bez vetra (stiti je brdo sa desne strane. 

Poslacu ti u porukama FB profil prijateljice, pa je kontaktiraj u vezi Tsokkos hotela.

Izmenjeno (seagull)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

hotel Nissiana, mali  hotel, blizu Nissi plaze , par minuta hoda.Mi smo bile prosle godine, i mislim da je bas hotel za porodice sa manjom decom. Dalje je od centra, ali bus stanice za oba pravca su blizu. Hotel ima usluge od nocenja do ALL inc.

Za tsokkos hotel ne znam nista, bila je moja prijateljica prosle godine sa dvoje dece. Mi smo dosle do Landa plaze, a zatim preko brda, kroz maslinjak, za par minura stigle do bozanstvene Makronissos plaze, koja je skoro bez vetra (stiti je brdo sa desne strane. 

Poslacu ti u porukama FB profil prijateljice, pa je kontaktiraj u vezi Tsokkos hotela.

Hvalaa?

Hvalaa?

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Neko misljenje? 

Screenshot_20240329_203258.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li je neko bio u Park beach hotel 3* Limasol? Da li je vredno dati 1100e po osobi za polupansion? Nisam nikad bila na Kipru, kakva je situacija krajem jula, da li su neizdržive vrućine? Hvalaaa

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Po meni jesu vrućine,najbolje vreme za letovanje na Kipru je Septembar i prva polovina oktobra...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I posle tačno 6 meseci, ja ću opet biti na Kipru. U novembru.

?

Ono što prošli put nisam video, a želeo su monastiri po Troodos planinama.

Ali gledajući net uopšte nigde nisam našao ture jednodnevno koje to rade a da su iz Nikozije!!! Prosto mi to neverovatno. Sve ture idu iz Pafosa ili Limasola.

Nisam baš vozač pa da iznajmim kola, znam da bi to bilo najbolje rešenje.

No, da li je neko nekada išao u posetu tim manastirima? I kako?

Ako neko ima neku informaciju, hvala.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27013
    Ukupno tema
    905883
    Ukupno poruka