Esfigmen

Pa sta ako ima nasih...!

218 poruka u ovoj temi

Kod nas se kompleksi leče tako što se proglasi da je nekultura "in".... Ko drukčije kaže, kleveće i laže. I dobije etiketu "drugosrbijanca". . 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam na Vracaru , u "krugu dvojke"....komsije u zgradi iz Bosne , tri porodice iz Jagodine, Nisa, Rusije,Slovenije,Crne gore itd. Mislim da smo samo u dva stana ( od 23 ) iz Beograda .

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Vrlo osetljiva i kompleksna tema gde lepimo jedni drugima etikete,čuvene podele po raznim osnovama.Bilo šta da napišemo svi smo u krivu i ostaje netrpeljivost i mržnja po regionalnim i raznim drugim osnovama,nacionalnim i verskim. Neko voli da ide gde ima naših a neko beži od njih. Ima toga i kod drugih naroda. I Englezi se koncentrišu u pojedinim letovalištima a opet ima Engleza koji idu na druge destinacije i beže što dalje od svojih, to je samo jedan primer.

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mi se radujemo da ima naših, a naročito dece u dvorištu, plaži ali ne bih nikako išao na mesto de se igra kolo u plićaku, mada ni to ne osuđujem neka se zabavi ko kako voli.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kada siam "među našima" u intostranstvu, osećam se sigurno i kao kod kuće, mada se u Grčkoj inače tako osećam. Problem je što su oni najčešće bučni na plažama,  jer vrlo često grupno letuje više porodica, kao uostalom i Grci i Italijani,  samo što naše još i razumem šta pričaju Ja volim tišinu kada sam na plaži. 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I supruga i ja volimo da cujemo i sretnemo nase ljude na letovanju. Proslo leto smo sreli ljude u Paraliji iz Sombora, koje znamo a nismo ih videli u Somboru vise od godinu dana. Bas nam je bilo super sto smo se sreli, ispricali, popili pice i nastavili da uzivamo na moru. Upoznali smo naseg coveka Milenka (a grci mu stavili na radnu uniformu plocicu sa imenom Dimitros) iz Pirota koji je radio u hotelu kao konobar gde smo boravili. Agencija Fly travel ima nase ljude koji su vodici na izletima. Extra.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ovo je veoma zanimljiva tema i uvek me je fascinirala.

Meni su podjednako neshvatljivi kako oni koji misle da su Srbi "nebeski narod" i najbolji u svemu, tako i oni koji misle da smo mi Srbi najgori i jedini krivci za pojavu nekulture na grčkim plažama a bogami i šire, i da je baš svaki papirić, kesicu ili opušak od cigarete tu ostavio niko drugi do nekulturni Srbin. Pa ko bi drugi. Smatram da kultura i primitivizam, kao i dobrota i pamet nemaju nacionalni predznak, već su individualna stvar.

Ali mi je hit izjava "Dajte predlog mesta za letovanje da ima ovo, ono ali da nema Srba." To nikad nisam razumeo.

Nisam iz "kruga dvojke" ni sa Vračara već iz Leskovac. To je za one koji ne znaju isto ono mesto iz kojeg je čuvena baka koja svake godine nosi paprike u Grčku i pravi ajvar. napuni tegle i vrati kući. Svake godine je hit u novinama i portalima gde izaziva salve smeha i komentara. Doduše niko još nije stvarno video tu baku i nije utvrđeno da postoji, ali je dovoljno za izmejavanje nas južnih Srba. Jer ako bi se u okviru najknekulturnijeg naroda na svetu tražio njen najnekulturniji deo to bi bili verovatno mi južni Srbi što bi rekao naš Cane.(Svi misle da smo mi sa juga Srbije Tike Špicovi ili Đoše, odnosno nekulturni i neškolovani prevaranti koji hoće samo da prevare nekog. A mi smo ustvari Šurde. Duševni ljudi puni topline. Ali to je druga tema.)

Hteo sam da vam opišem jedan događaj iz Grčke od pretprošle godine kada sam se osetio neprijatno.

Bio sam na letovanju u Nei Poriju i otišli smo na neku plažu 30-ak km južnije kod mesta Stomio. Mala sakrivena uvalica gde nema kafića. Nisam imao nikakva očekivanja po pitanju nacionalnog sastava, ali na plaži su bili Grci. I tad sam otkrio. gle čuda da i Grci jedu na plaži. Svi su nosili plastične posude sa hranom i instant kafe. Uglavnom mladi ljudi iz Larise i po koja porodica.

U jedno trenutku na plažu stiže porodica sa bakom i dekom. Smeštaju se 2-3 metra od nas. Mi po govoru primećujemo da su iz Srbije(ne znam iz kog mesta). Ništa to nama ne menja. Mi gledamo svoja posla. Porodica "normalna". Ne primečujem da se ponašaju nekulturno. Gledaju prema nama osmehuju se ali ne kapiraju da smo iz Srbije jer mi pričamo tiho. Nakon pola sata moj sin izlazi iz mora i kaže malo glasnije: "Tata, dodaj mi peškir!". U tom trenutku gospođa se okreće naglo prema nama, izraz lica joj se menja u onaj kad vidite nešto najodvratnije, okreće se prema baki i sa istim gađenjem na licu obraća se baki pokazujući onim pokretom glavom: "Ovi su Srbi!" Baš sam se osetio neprijatno. I došlo mi je da pitam ZAŠTO?

1. Mi nismo vikali. Trebalo im je pola sata i više da skapiraju po govoru da smo Srbi

2, Nismo jeli. Čak ni paštetu. Imali smo ručni frižider koji uvek nosim sa sobom kad idem van mesta letovanja zbog hladne vode

3. Nismo imali kesu iz Lidla (največi dokaz pripadnosti srpskom narodu)

4. Nismo pekli paprike i pravili ajvar i ako smo iz Leskovac

Nismo radili ništa čega se srpski turisti "više klase" gnušaju.

A opet se žena gnušala kad nas je videla. Niti zna ko smo, kakvi smo i šta smo. Ali se nadalje gnušala i bila nekako ljuta, možda i malo uvređena. Ne mofu vam opisati to.

Ja se i dalje pitam:"ZAŠTO?" Ovo je retoričko pitanje.

A možda neko zna odgovor

Izvinite zbog preopširnog pisanja, ali da malo "ubijemo vreme" do početka nove turističke sezone.

Izmenjeno (lavoazije)
3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja idem u mesta u Grckoj,gde idu i svi nasi ljudi i normalno se osecam, ne smeta mi nista.Mene različitost, raduje, fascinira,volim da pricam sa nepoznatima, i verujem da je svaki odmor jedno iskustvo vise koje me nauci nesto o svetu, a i meni samoj. Ne moram ja da se složim sa nečijim ponašanjem ili shvatanjem života,ponekad neko smeta sa svojim navikama ili ja smetam nekome.Mene interesuju ljudi koji sa sobom nose dobru volju, na to reagujem, ali se ista brka sa ljubopitljivoscu,zabadanjem nosa u tudja posla.

Proslogodisnja smesna situacija sa odmora:

Čovek naš,koji kaže za sebe ima para, radio u Nemačkoj godinama, sedi na plaži sa svojom ženom i drži je za ruku, sede u plićaku, upeklo sunce.nema sta drugo nego da udjes u more i okupas se.  Oni nista. Pitam  ja coveka , zezam ga, Šta bre držiš tu ženu,upadajte !! Kaže ona, ja ne mogu. Imam vrtoglavice od talasa.Sve mi se ljulja.

Dobro, ako ti ne možeš, pusti bar njega da se čovek okupa, nastavim da zezam čoveka, kažem mu, Evo ja cu da ti je pričuvam za 10 maraka, da ti ne propadne letovanje. Tu nastane smeh i upoznavanje i oni ljudi objasne da su mladenci. Koji bre brate mladenci , oboje imaju preko 65 godina ? Kaže stvarno, mi smo se uzeli pre dva tri meseca, oboma drugi brak, on nju čekao i čeznuo za njom ceo život, pa kad se posle 40 godina ukazala prilika , eto ih , spojili se. Tako se mi tu upoznamo i zdruzimo.Nismo bili u istoj vili. E sad zadnji dan letovanja i čovek prepričava kako su imali lumperajku celu noć na terasi slavili sa prijateljima, ali im je Grkinja -ebala mater svima samo tako. On kao domaćin, poneo od kuće,celo peČeno prase sa glavom, rakiju, vino,pivo, odvrnuli muziku,opalili pevanje , smeh , on sreo svog druga koji zivi u Svajcarskoj, a cija je žena tu sa njima ali je vegetarijanka, pa su i nju malo zaebavali nudili joj prase da se posluzi i za promenu najede ko čovek,:D:D Grkinja im skratila u tri sata ujutro zabavu, lupala na vrata, htela sve da ih izbaci momentalno.

I eto ti sad, dobra volja na delu, ali ko tu ima pravo ?

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27025
    Ukupno tema
    906040
    Ukupno poruka