Esfigmen

Pa sta ako ima nasih...!

218 poruka u ovoj temi

E, vidiš, i ja sam razmišljala o tome.

I došla do zaključka da neki ljudi stvarno jaaaako vole da generalizuju stvari na osnovu jednog jedinog iskustva. Ok, lošeg, pa šta?

Neki drugi da prepisuju takva tuđa iskustva, klimaju glavom i govore: "Tako je...ti "naši"...ts, ts, ts...daleko bilo..."

Neki bi, opet, da budu "u trendu", a ne umeju na drugi način.

Neki bi ida iskoče iz sopstvene kože, da mogu.

A ne mogu.

Prepusti takvima frustraciju, Esfigmen. I sa uživanjem, bez opterećivanja nebitnim stvarima, isplaniraj svoje letovanje.

A ja ću, svim "našim" koje tamo sretnem (ako ne pobegnu vrišteći) reći: "Dobro jutro, komšije. Jeste za jedan paradajz uz tu čajnu kobasicu? Divan dan, zar ne?" :lol:

Jer život je samo jedan...

A može i ona...Zajedno smo jači.

Ima jedna i sa sudbinom, ali ne znam tačno kako ide. ;)

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo, u formi nekih cinjenica, tj. onoga cime se ja vodim i kako volim.

1. Imperativ mi NIJE da nema "nasih".

2. Ako moze da NEMA RUSA, e, to je divno.

3. Kada idem na neko putovanje sa agencijom, cisto turisticko, NE letovanje - onda mi zaista prija da nema "nasih". Lepse se opustim, brze zaboravim odakle dolazim, sta sam tamo ostavio i cemu se ubrzo vracam, NE MORAM da slusam ".... kako je nama bilo na Azurnoj obali prosle godine" i slicno. Ako i ima tih nasih, nema problema, umem da se izborim i sa tom situacijom.

Zakljucak: ako je taj "NAŠ" ok covek i osoba, onda stvarno ume da oplemeni putovanje - divnih prijateljstava danas zbog toga imam. A ako nije (počev od insistiranja na šund muzici u autobusu, preko "MNOGO JE VREMENA DA SE ZADRŽIMO NA OVOM LOKALITETU", pa do čekanja cele grupe da se oni sa hiljadu kesa pojave iz neke ulice) - onda mi takvi naši ne trebaju...

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Onda bih izljubio naše koji mrtvi hladni sede uz pivo i smeju im se...

Jeste da se "provod" sa animatorima na odmoru visoko kotira na mojoj listi uludo utrosenog vremena, ALI nisu daleko ni ti kojima je zabava da te ljude gledaju i smeju im se...

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jeste da se "provod" sa animatorima na odmoru visoko kotira na mojoj listi uludo utrosenog vremena, ALI nisu daleko ni ti kojima je zabava da te ljude gledaju i smeju im se...

Pa šta mogu kad su mi smešni. Osim toga, smeju se oni, smejem se ja, i svima lepo, a to je cilj

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

:)

Super neka simbioza.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Prvo, hteli mi to da priznamo ili ne, uz nizak standard ide i nizak nivo kulture. Ja vec po tradiciji letujem sa drustvom iz Italije i Francuske, [mada sam licno skroman beogradski student :)] i desavalo nam se ponekad da dozivimo neprijatnosti na letovanju, ali samo sa nasim ljudima, npr. da cujemo kako nas ogovaraju iza ledja, na srpskom, vrlo prostacki, misleci da ih ne razumemo, ili da nam dobacuju i sl. Francuski i italijsnki jezik cak nemaju tako "socne" izraze kao srpski. :)

Drugo, ako negde ima puno nasih, to najcesce znaci da je samo letovaliste lose, cak i ako su nasi turisti ekstra kulturni. Jer nase agencije forsiraju najjeftinija letovalista. Tako je bar bilo do pre neku godinu. Ako je Grcka - Paralia, ako je Egipat - Hurgada, ako je Turska - Kusadasi, pa onda Bugarska, Crna Gora... To 90% ponuda nasih agencija. Ima i izuzetaka, ali su skupi, pa se manje ljudi opredeljuje za njih.

Trece, volim na upoznajem strance, ljude iz drugih drzava, jer nikad se ne zna kad ce da zatrebaju. :) Eto, Parizanke smo upoznali u Egiptu i sada redovno letujemo zajedno.

p.s. Slazem se da ni Rusi ni Bugari nisu nista bolji od nas, a jos manje Hrvati i Crnogorci.

Izmenjeno (verhogetornik)
3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Odlično postavljeno pitanje.

Baš sam i ja ovih dana razmišljao o tome. Zašto se često u opisima navodi - e tamo je super, nema naših.

Daleko sam od lokalpatriote, tvrdog nacionaliste, ksenofobije itd, više se smatram mondijalistom. Ali biti toliko blaziran i bežati od samog sebe. Šta to znači naši. Da li se time distanciramo i kažemo da smo mi bolji, nešto iznad, stidimo se svog porekla, svoje nacije.

Često se ne ponosim mnogim našim osobinama. Ali mi na pamet ne pada da pomislim da sam nešto iznad sopstvenog naroda pa da imam potrebu da bežim od "naših" na letovanju.

Imam dete, koje uvek traži društvo na plaži. Pokušala je sa malim Grcima, pa im sporazumevanje, pored obostrano dobre volje, nije baš išlo. Da li sam trebao da joj branim da se igra sa "našim" devojčicama na plaži?

Izmenjeno (hasek)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Lepse se opustim, brze zaboravim odakle dolazim, sta sam tamo ostavio i cemu se ubrzo vracam

Da... Isti osecaj... <_<

Mada svako ima svoje razloge!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sto se mene tice, ja bih licno radije izbegao ''nase'' na putovanju. I to nema nikakve veze sa nacionalizmom, nasom kulturom/nekulturom, ''paradajz-turizmom'' i sl. Jednostavno kad odem u inostranstvo zelim da se opustim, da saznam sto vise o nekim drugim gradovima, o nekom drugom nacinu zivota i razmisljanja i najmanje sto mi treba je da i na putovanju slusam iste price koje svakodnevno slusam, da slusam o problemima koje manje-vise svi odavde imamo i pogotovu ne ocekujem da na putovanju upoznam nekog ''naseg'' ko ce mi biti ne znam kako dobar prijatelj. Prijatelja sasvim dovoljno imam ovde, tako da ako vec ne idem na putovanje sa nekim od njih, poslednje sto ocekujem je da za tih nedelju, dve dana negde preko nadjem nove prijatelje odavde. S druge strane, veoma sam zainteresovan da upoznam neke ljude iz inostranstva i to opet nema nikave veze sa tim da mislim da su oni ne znam kako kulturni ili u bilo kom drugom smislu superiorni u odnosu na nas, vec jednostavno zelim da iskoristim priliku i upoznam ljude koji zive drugacije, razmisljaju drugacije i ponasaju se drugacije. Veoma cesto to doprinese da mi po povratku ova zemlja i ovi ljudi budu jos malo drazi, ali dok sam u inostranstvu - ne hvala!

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

jednostavno zelim da iskoristim priliku i upoznam ljude koji zive drugacije, razmisljaju drugacije i ponasaju se drugacije.

Apsolutno potpisujem Totija i Verhogetornika :D

To ne znaci da manje volim ovu zemlju od "patriota", ali se jezim na ideju letovanja u "okupiranim" mestima u kojima cu imati osecaj kao da sam i dalje na Adi Ciganliji. Adu veoma volim, ali jos vise volim da svoje 2 nedelje odmora provedem na nekom novom mestu.

Hvala Bogu, govorim vise jezika i uzivanje mi je da upoznajem druge narode i njihove poglede na svet. To je pravo bogatstvo.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Meni ne smetaju nasi u smislu da ih se stidim i sl., cak mi je ok. ako u grupi ima nekih ljudi s kojima bih mogla da se druzim malo, ali smeta mi kad ima puno nasih na nekom mestu iz razloga sto imam osecaj kao da setam Knezom i to mi nekako nije to. Ili ne daj boze, da natrcim na nekog kome u Beogradu kurtoazno kazem dobar dan, a tamo mi se nakaci, samo zato sto smo se zadesili u istom mestu, kao da mi je najbolji prijatelj. Kad sam u stranoj zemlji volim da vidim sto vise njihovog, a i lokalci su ipak najzanimljiviji. Ali, sve je to prilagodjeno turizmu, tj. parama, pa svi ako ima love, rade svasta. Kao npr. sto je mene sokiralo, karaoke i "Elvisi" kao glavna zabava na Krfu, naravno prilagodjeno Englezima jer su najbrojniji turisti i tacka. Ni G od Grcke. Tako da mi je to tamo vise smetalo, nego "nasi". Mada, ljudi, to je letovanje, pa nece valjda da mi ga upropaste takve gluposti. ;)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sto se tice upoznavanja sa nekim na odmoru i uopste komunikacija sa ljudima sa kojima se susreces - sve zavisi od tebe i kraj!Ako kreces sa bilo kakvom predrasudom o nekom samo zato sto je iz neke zemlje ili grada to svakako nije dobro.Ja naravno ne mislim da smo mi Srbi (i ostali iz Srbije) nastali pre ameba,da smo lepsi i pametniji od ostalog sveta,da je nas jezik najlepsi na svetu...Ali da po svaku cenu treba favorizovati strance kao opciju za nekakvo druzenje...Ljudi ti ili odgovaraju ili ne ,svejedno odakle su!!!U mom slucaju nije mi ni nesto posebno vazno da se sa nekim upoznajem na letovanju.Mozda dok sam bio tinejdzer, a sada pre svega zelim da budem sa svojom porodicom(eventualno sa prijateljima) i da se lepo odmaram!Pritom, naravno da mi ne smeta da cujem nas jezik jer ako zapusim usi svakako necu pobeci od stvarnosti koja nas ocekuje u nasoj Srbiji! Moram da se osvrnem i na misljenje nekog od forumasa da je super upoznavati se sa strancima jer boze moj nikad se ne zna zasto mogu da ustrebaju!!!!!MISLIM STA RECI!!!???E od takvih se jezim pa bili iz Srbije ili sa Marsa!!!!!!

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Samo se ti jezi, ali ja volim sto imam sa kime da se druzim kada se zadesim u nekoj stranoj zemlji ili gradu, a te ljude sam upoznao NA LETOVANJIMA.

Zbog toga vise volim da upoznam i dosadnog stranca, nego prosecno zanimljivog Srbina, jer u Beogradu vec poznajem milion ekstrazanimljivih Srba... Sto kaze Suki, najgore je kada na moru sretnes nekog od koga bezis u Beogradu, pa ti se jos nakaci svih deset dana... AAAAA! Evo, sad se i ja jezim! Bolje sam da letujem!

Ali, kao sto rekose, to valjda ide sa godinama. ;)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27025
    Ukupno tema
    906040
    Ukupno poruka