samco

Cudna desavanja u svijetu

35 poruka u ovoj temi

Vodeci se dogadjanjima u zadnje vrijeme dobih ideju za ovu temu koja bi mogla pruziti informacije koje su znacajne za putovanja.Ma koliki sam hedonist moram priznati da nisam "dobio" prekidac u glavi koji bi mogao iskljuciti pracenje nekih, ruznih moglo bi se reci cudnih, desavanja u svijetu pa i nasoj blizoj okolini.Kazem cudnih jer sam stvarno laik u oblasti kretanja tla,uticaju mjeseca na vodene povrsine i druge prirodne pojave koje uticu na sve sto se desava oko nas.

Jedna od aktuelnosti je svakako poplava u Australiji.Mjereci intenzitet smatra se najvecom poplavom u zadnjih 120 godina.O brojkama poginulih i nestalih necu pisati,samo bih postavio ovaj klip da vam priblizim pomenuti intenzitet

http://www.youtube.c...h?v=J4ESebhVL1g

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ово двоје тако нервирају. Као да је игра у питању. :ljutko:

Да имају наш стандард, просто се питам да ли би тако мирно гледали све то и паметовали да ли је то ручна кочница што држи ауто на месту. :ljutko:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dopada mi se tema, kao i pridev "cudna" - posto sam i ja laik za takva zbivanja i meni su takodje te oblasti generalno nepoznate.

Da ne nabrajam sva ta "cudna" zbivanja u poslednjih godinu-dve dana - od poplava biblijskih proporcija, serijala zemljotresa velikih intenziteta, do erupcija vulkana, uragana, itd. ... Mene zivo interesuje da li su sve ove nepogode "normalne" ili zaista neuobicajene i "cudne", odnosno njihova ucestalost u poslednje vreme.

Sa internetom vesti se sire brzinom kojom nisu nikada ranije to cinile, pa uvek postoji mogucnost da sva "cudna" zbivanja u svetu i nisu uopste toliko cudna, vec jednostavno samo o njima sada cujemo u mnogo vecem broju, dok pre nismo ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Interesantna tema, Samco

Evo objasnjenja za katostrofalne poplave u Australiji, Sri Lanki, Brazilu :

- "Mada su ove tri zemlje geografski udaljene, klimatolozi smatraju da nije reč o slučajnosti, već o posledicama klimatskog fenomena zvanog "La Ninja". Baš kao i poznatiji "El Ninjo", "La Ninja" se rađa u Pacifiku, rekao je Bi-Bi-Siju stručnjak za ekološka pitanja Dejvid Šukman.

"U normalnim okolnostima, hladna voda polako se kreće sa istoka, od obala Južne Amerike ka Australiji. Sada je, međutim, pomeranje hladne vode ubrzano zbog izuzetno jakih vetrova - to je fenomen poznat kao 'La Ninja'", rekao je Šukman. "Taj talas hladne vode potisnuo je topliju vodu, koja se nalazi uz obalu Australije, bliže kopnu nego inače, i ta topla voda u sudaru s kopnom počinje da isparava, što je okidač za velike oluje i nezapamćene padavine, koje su dovele do izlivanja reka."

( Preneto iz Kurira )

Izmenjeno (ljerka)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Par puta sam bio u blizini bujica i poplavnih voda , iskreno rečeno osećao sam se kao zrnce - kap pored sile kojoj ne možeš pobeći , izuzetno neprijatan osećaj . Kad se kod nas ovako nešto desi (bili smo svi svedoci ) to je propast za ljude kojima se desilo . Ovo u Australiji to će platiti osiguravajuća društva .

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako je posledica strujanja hladnih talasa koji udaraju od toplo kopno Australije- poplava u toj zemlji, kako onda objasniti i ovu u Brazilu, na suprotnoj strani?

Zaista se cudne pojave u poremecaju klime desavaju poslednjih godina. Odlicna tema, a i tekako je vazna za putovanja. Bilo bi dobro da ovde uvek postavimo sve u vezi neobicnosti klime sa bilo kog dela sveta i iz naseg neposrednog okruzenja.

Katastrofalno vreme

U Brazilu u poplavama poginulo više od 610 ljudi

Tanjug | 16. 01. 2011. - 14:00h | Komentara: 0

U katastrofalnim poplavama u Brazilu do sada je poginulo više od 610 ljudi, a stanovništvo u pojedinim zabačenim selima i dalje je odsečeno od sveta, dok se rodjaci preživelih bore da im dostave hranu i osnovne materijalne potrepštine.

106910_brazail-poplave08-foto-reuter_hf. Agencija AP javila je da isporuka obećane pomoći vlade ne teče po planu i da helikopteri otežano lete zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Bezbednosne snage, pri tom, više vode računa o čuvanju reda i mira u lokalnim zajednicama nego o dostavljanju pomoći, navode agencije.

Zvaničnici su saopštili da je u pogodjenim oblastima rasporedjeno 2.500 spasilaca, a da 225 federalnih policajaca radi na održavanju reda.

( Blic )

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Povezanost desavanja u Brazilu i Australiji je lako objasnjiva. Obe destinacije se nalaze na Pacifiku i upravo La Ninja (Devojcica) i El Ninjo (Decak) ih povezuje krecuci se sa obale Jugoistocne Azije prema Juznoj Americi a kod La Njine u suprotnom smeru.

el-ninja.png

Uticaj El Ninja je vidljivo cak i na Afriku. Jedino je Evropa postedjena njegovog uticaja. Naziv "Decak" dobio je posto se obicno javlja oko Bozica, aludiranje na rodjenje Isusa.

E sada zasto su hladnu nazvali "Devojcica" to je i za mene tajna. biggrin.jpg

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Drago mi je da vam se svidja tema i hvala za doprinos u pisanju :)

Dopada mi se tema, kao i pridev "cudna" - posto sam i ja laik za takva zbivanja i meni su takodje te oblasti generalno nepoznate.

Zbog nemogucnosti da sebi objasnim kao i da nadjem odgovore na neka pitanja sam dao pridjev "cudna".Rekao sam namjerno da sam laik jer moje znanje iz hidrologije ne moze ponuditi odgovor na pitanja u vezi "cudnih" desavanja.

Par puta sam bio u blizini bujica i poplavnih voda , iskreno rečeno osećao sam se kao zrnce - kap pored sile kojoj ne možeš pobeći , izuzetno neprijatan osećaj...

Dijelimo isti osjecaj.Iako ja nisam bio direktno na udaru vodene stihije,bio sam svjedok stravicnih prizora iz zadnje poplave na podrucju Bijeljine.Jezivost prizora gdje samo krovovi kuca strse iznad vode ne moze se rijecima opisati.

Bilo bi dobro da ovde uvek postavimo sve u vezi neobicnosti klime sa bilo kog dela sveta i iz naseg neposrednog okruzenja.

Dobar prijedlog!!!

.... Obe destinacije se nalaze na Pacifiku i upravo La Ninja (Devojcica) i El Ninjo (Decak) ih povezuje krecuci se sa obale Jugoistocne Azije prema Juznoj Americi a kod La Njine u suprotnom smeru.

E sada zasto su hladnu nazvali "Devojcica" to je i za mene tajna. biggrin.jpg

Dragane,neosporno je naucno objasnjenje desavanja tipa Brazil,Australija i Sri Lanka.Neosporan je ciklus kruzenja vode pod uticajem sunca,mjeseca,vjetrova.....

Zar to nije neprekidan ciklus???Zasto se desava ovih razmjera nakon vise od 100 godina?Jesu li djecak i djevojcica i Bijeljinu potopili??I Venecuelu?I Pakistan?

Kad spomenuh Pakistan,,jeste li znali da:

" Za oko sedam miliona stanovnika Pakistana potrebno je sklonište, među kojima su i mnogi koji su se vratili kućama bez krovova ili električne energije, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije, humanitarna agencija koja igra ključnu ulogu u reakciji na poplave.(29.10.2010.fena)

news-2010-august-pakista.jpg

Izmenjeno (samco)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jedan od odgovora u vezi EL Nino:

"Kako El Niño mijenja temperature i padaline širom svijeta, prirodno je zapitati se nije li ta pojava uzrokovana globalnim zatopljenjem? Kao što još nije sasvim pouzdano dokazano, je li jedini uzrok globalnog zatopljenja ljudsko djelovanje (jer je takvih, slučajnih klimatskih fluktuacija bilo i prije) tako se sa sigurnošću ne može reći ni da je pojačana aktivnost ENSO-a posljednjih desetljeća, u izravnoj vezi s globalnim zatopljenjem, odnosno ljudskim djelovanjem, jer je i El Niño postojao i prije, ali ne u tako ekstremnim oblicima. Međutim, nekoliko je razloga zašto bismo mogli vjerovati u povezanost dviju pojava. Prije svega, činjenica je da El Niño mnogim krajevima donosi prekomjerne padaline ili sušu što je sasvim u skladu a istraživanjima koja pokazuju da će globalno zatopljenje (ako se nastavi), pored ostalih loših posljedica (izdizanje svjetskog mora i sve nedaće vezane uz to), nekim mjestima donijeti kiše i poplave, a drugima suše.

Malo je poznato i da ENSO ima svog ekvivalenta na drugoj strani Zemlje—tzv. NAO (North Atlantic Oscillation) čije karakteristike i nastajanje nisu dovoljno proučeni. NAO također ima hladnu i toplu fazu koje su u vezi s azorskim maksimumom (suptropsko područje visokog tlaka) i islandskim minimumom (subpolarno područje niskog tlaka). No, čini se da se one u zadnjih 20 godina ne mijenjaju, pa Europa već duže vrijeme nema osobito hladnih zima, što je i razlog vjerovanja mnogih u globalno zatopljenje. Iako je veza nejasna, očigledno da su obje pojave dio globalne razmjene topline putem oceanskih struje i vjetrova.

U skladu s tim spoznajama, mnogi znanstvenici su danas pristalice mišljenja da je čitav fenomen ENSO, zapravo način na koji se tropski pojas „rješava” viška topline. Stalno zagrijavanje tropa, uključujući i eventualne učinke globalnog zatopljenja, uzrokuje prekomjerno isparavanje i zagrijavanje oceana, pa se priroda oslobađa te topline kroz El Niño jer ne može „normalnim” putem. "

Opsirnije:

http://static.astronomija.co.rs/suncsist/planete/zemlja/elnino/elnino.htm

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Globalno zagrevanje...tema presiroka. Nedavno sam bila na predavanju zbog ozona i svega toga. R11,R12,R13...R21,R22....mnogo eRova koje koriste rashladni uredjaji naseg domacinstva (bas ta klima koju imamo na zidu). Sve vise toga je izbaceno iz upotrebe, kod nas jos uvek (i zemljama okruzenja) na zalost nije. itd, itd.....ko je kriv ninjama i ostalome...pa, TI, JA...MI.

Da ne bi pisala disertaciju, htedoh samo da kazem da je klima poremecena to stoji, voda je sila i od nje zastite nema, i tacka. Divim joj se, plasim je se, volim je iako mi je ponekad i neprijatna. Sto tantal kaze, mrvica sam pred bujicom.

Kakava je sad situacija u Australiji? A kod nas? Kuce padaju kao kule od karata jer posle 100 g postadose ruine klizista.

trans.gif13308142034428fbf0522bc282636880_orig.jpKlizište kod Koceljeve

Broj aktivnih klizišta u Srbiji i dalje raste.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vidim reci i fraze, globalno zagrevanje, el ninjo, el ninja ... Sve je to ok, ali su i decak i devojcica fenomeni koji stalno postoje, koji se ponavljaju u ciklusima i nisu nista zaista cudni. Dok oni mogu neke promene da objasne, kao i mozda pojedine "katastrofe", ne mogu nikako sve, pa cak ni vecinu. Takodje, sada bi mogli celu pricu da zapocnemo o tome sta je globalno zagrevanje, da li i u kojoj meri zaista postoji, da li su ove "povisene" temperature nenormalne i zaista proizvodi nasih postupaka, ili postoje naucna istrazivanja da se periodi "zagrevanja" i "prohladjivanja" takodje pojavljuju u ciklusima, itd.

Evo poslednje katastrofe u nizu doticnih ... a nije u pitanju voda ni toplota (koliko znam) ...

Веома јак земљотрес у Пакистану

ИСЛАМАБАД – Веома јак земљотрес, магнитуде 7,4 степена по Рихтеровој скали, догодоио се вечерас на југозападу Пакистана, саопштила је Геолошка служба САД (United States Geological Service, USGS).

Потрес се догодио у среду, у 01:30 по локалном времену (21:30 у уторак по средњеевропском времену, ЦЕТ) у покрајини Балучистан, крај границе са Авганистаном.

Пакистанске ТВ-станице казу да су земљотрес осетили и становници других крајева.

Још нема извештаја о штети.

Земљотрес од 7,0 до 7,9 степени по Рихтеровој скали сматра се веома јаким и може изазвати велику штету у широкој области око епицентра. Годишње се у свету просечно догоди 18 земљотреса те магнитуде.

Бета-АП

објављено: 18/01/2011

big.jpg

Za ovaj gore naveden masni podatak nisam ranije znala ...

U medjuvremenu, na Filipinima se "nastavljaju" vodene katastrofe ...

Najmanje 58 poginulih u poplavama na Filipinima

Napisao/La VisokoIN on Jan 19th, 2011 .

filipini-poplava.jpg

Najmanje 58 ljudi poginulo je, a 32 osobe se vode kao nestale u poplavama na Filipinima koje su prouzrokovale jake kiše, saopštili su danas zvaničnici. Obilna kiša pada već tri sedmice, a poplavama je pogođeno oko 1,6 miliona ljudi.

Prema procjenama, pričinjena je materijalna šteta usjevima i na infrastrukturi od 38 miliona dolara.

Nevrijeme je počelo 29. decembra, kada se monsunski front iznad sjevernog i centralnog dela ostrva Luzon sudario sa frontom hladnog vazduha iznad južnog dela Luzona, Visajasa i Mindanao.

To je izazvalo velike poplave i klizišta u 25 provincija.

Izmenjeno (hmmm)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Мислим да Мајка Природа узвраћа ударац и то полако почиње да ме забрињава.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovo je uzasno ... ne znam gde da postavim, da li uopste da postavim? Moguce je da ste culi i videli ovo i ranije, do mene je tek sada stiglo ...

Ne mogu da verujem da se ovo zaista desava ... i nikom nista ... ali valjda to tako ide kada smo danas otupeli i na to sto ljudi, muskarci, zene i deca, umiru svakodnevno na jos gore nacine ...

not-for-climate-effects-of-nature.jpg

red-sea-blood-dolphin.jpg

humon-vs-dolphins.jpg

calderon-dolphins-death-place.jpg

dolphin-street.jpg

kick-a-dolphin.jpg

calderon-dolphins-dead-bodies.jpg

Propratni tekst uz slike ...

...DANSKA SRAMOTA

IAKO ZVUČI NEVEROVATNO, OVO SUROVO I KRVAVO UBIJANJE NA FARSKIM OSTRVIMA KOJI SU DEO DANSKE, PONAVLJA SE IZ GODINE U GODINU. U DANSKOJ KOJA BI TREBALA DA BUDE "CIVILIZOVANA DRŽAVA", ČLANICA EVROPSKE UNIJE. PREMALO LJUDI NA SVETU ZNA ZA OVU GROZNU I UZNEMIRUJUĆU TRADICIJU KOJA SE PONAVLJA SVAKE GODINE. KRVAVO KLANJE DELO JE MLADIH MOMAKA KOJI SVOJIM SUDELOVANJE POTVRĐUJU DA SU PREŠLI IZ DETINJSTVA U SVET ODRASLIH(!!!). POTPUNO JE NEVEROVATNO DA NIJE UČINJENO NIŠTA DA BI SE OVO VARVARSKO KLANJE ZAUSTAVILO. VARVARSKI POHODI NA DELFINE VRSTE CALDERON KOJI SU IZUZETNO INTELIGENTNI I DRUŽELJUBIVI I SVOJOM SU ZNATIŽELJOM BLISKI ČOVEKU.

Neka svako sazna da u Danskoj svake godine ubijaju super inteligentne i druželjubive delfine samo za zabavu, kao da je blagdan.

Izmenjeno (hmmm)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

To je užasno, ali to je već, na žalost, stara vest!!!

Oguglali smo mi na mnogo toga, draga hmmm. Dal se iko seća zemljotresa u Kraljevu! A prošlo je tako malo vremena...:tuzni:

Izmenjeno (annica)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

hmmm, ovo je STRASNO !!!!!

nemam texta---------------------------------------------------------------------------------------

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26813
  Ukupno tema
  900513
  Ukupno poruka