MilosMaric

PUTOVANJA VOZOM

54 poruke u ovoj temi

Do sada sam u inostranstvo uvek putovao organizovano, ali ove godine sam se odlucio za nesto drugacije. Verovatno cu ici u Cesku da volontiram i sada me interesuje par stvari. Kao prvo, ne postoji direktan voz do Praga tako da cu svakako morati da presedam u Budimpesti pa me interesuej da li tu drugu kartu (Budimpesta-Parg) vadim u Budimpesti lili mogu da je izvadim u Beogradu/Novom Sadu (ili se to mozda vadi kao jedna karta za ceo put)? Dalje, ako nabavim kartu da li mogu da izadjem na nekoj stanici i sacekam sledeci voz posto sam nesto razmisljao da bi bilo zgodno izaci iz voza recimo u Brnu, obici centar za nekoliko sati (znam da nije dovoljno, ali sta cu, bar nesto da vidim) i uhvatiti sledeci za Prag? Da li neko ima predstavu koliko kosta vozna karta do Praga? Video sam da je Lastin autobus oko 70€, ali bih ja ipak isao vozom, narucito ako je moguce izaci iz voza (a mozda vaditi i posbne karte?!!). Kako su regulistne EURO<26 / ISIC karte kod ovoga? Da li uopste postoje i od koje kompanije se one dobijaju (tj.ko je zvanicn prevoznik kada voze ide kroz par zemalja?

Pozdrav

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ala si ga zakomplikovao... Mislim ovo zvuci kao nevidjena paranoja... Idi lepo u Budimpestu, tu sidjes, uzmes kartu do Brna, vidis sta si zeleo, odatle ti je do Praga opusteno, imas na svaki sat. kupis kartu i gotovo... Mislim ne verujem da ce te sve skupa izaci nekih desetak evra vise od lastine... Ovo sa vozom je kao neka manja avantura, mada je tu nevidim da se moze desiti nista ne planirano ili rizicno tako da ako zelis tako nesto idi malo neplanski, nece nista da ti fali...

Uostalom za sve sto si pitao imas i sajtove i telefone, sve ces to lako da nadjes.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima,

zanima me ima li nekog ko mi moze dati vise informacija o nekoj voznoj karti (INTERRAIL) kojom se navodno moze neograniceno putovati po celoj evropi ili odredjenoj zemlji, po ceni kostanja samo te kartice. Cuo sam nesto o tome da su je dobili neki studenti u okviru nagradnog putovanja pa me zanima gde se ista moze nabaviti, kolika joj je cena i kako to sve funkcionise sa njom.

Ako neko zna nesto o tome ili je imao iskustva zamolio bih ga da mi sto detaljnije objasni.

Unapred hvala! ;)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima,

zanima me ima li nekog ko mi moze dati vise informacija o nekoj voznoj karti (INTERRAIL) kojom se navodno moze neograniceno putovati po celoj evropi ili odredjenoj zemlji, po ceni kostanja samo te kartice. Cuo sam nesto o tome da su je dobili neki studenti u okviru nagradnog putovanja pa me zanima gde se ista moze nabaviti, kolika joj je cena i kako to sve funkcionise sa njom.

Ako neko zna nesto o tome ili je imao iskustva zamolio bih ga da mi sto detaljnije objasni.

Unapred hvala! ;)

Kod zeleznice se nabavlja, ali nije neograniceno , zavisi od tipa karte - mozes npr da uzmes interrail za 10 dana, ili za mesec dana , ili za 20 a da od toga smes da putujes 10 dana..od toga naravno zavisi i cena..Mozes da uzmes i interrail samo za jednu zemlju, i onda su ti u tom periodu za koji si kupio interrail besplatna sva putovanja kroz tu zemlju. Imas na sajtu zeleznice srbije bas dobro objasnjeno o ovoj karti, pa pogledaj koja bi ti najvise odgovarala. Poz:)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ej, hvala ti puno, bas si mi pomogao. Pa da, mislio sam neograniceno koliko ona vazi, jer sam cuo da moze da se uzme i za ceo mesec neograniceno samo je dosta skupa. Videcu ja koja mi varijanta prema ceni najvise odgovara.

Mozes li mi reci ako imas iskustva sa njom, kako funkcionise, jer sumnjam da mozes tek tako da se usetas u voz... verovatno se nesto overava ranije na stanici ili kako vec?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ej, hvala ti puno, bas si mi pomogao. Pa da, mislio sam neograniceno koliko ona vazi, jer sam cuo da moze da se uzme i za ceo mesec neograniceno samo je dosta skupa. Videcu ja koja mi varijanta prema ceni najvise odgovara.

Mozes li mi reci ako imas iskustva sa njom, kako funkcionise, jer sumnjam da mozes tek tako da se usetas u voz... verovatno se nesto overava ranije na stanici ili kako vec?

Ja sam zensko inace:) Nisam imala iskustva s njom ali sam htela da je vadim pa sam gledala po internetu. Sigurno kad je izvadis reci ce ti da li treba da nesto overavas, mozes i da pitas na blagajni za medjunarodne karte..

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Uh, sorry... onda-hvala, bas si mi pomogLA! :kez:

Ja sam ceprkao nesto po netu i nasao sam na ovom linku neke od informacija ako je to uopste ta karta, tako da ako te jos uvek zanima mozes i ti da pogledas: http://www.railpassshop.com/GContent/IRN/Others-Interrail_Country_Passes

Tu postoje "booking conditions" gde se izmedju ostalog kaze: 11. All Italian tickets, both domestic and cross border must be validated at the machines on the platform before use. Failure to do this will result in a fine of up to 200 Euro.

Znaci sigurno postoji neka overa, cekiranje, rezervacija... verovatno u zavisnosti od klase, destinacije... ja konkretno putujem za Italiju pa me ona najvise i zanima.

U svakom slucaju voleo bih da cujem iskustva nekog ko ju je koristio pa ako ima takvih bio bih im zahvalan da napisu par reci o tome.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Koristila sam dve puta internet global (30 dana, sve zemlje, neograniceno).

Nista ne overavas nigde, jedino u kartu upisujes destinacije i vozove (dobijes uputstvo).

Za EC i ECC vozove placa se doplata, kao i za TGV, Talgo i ostale brze zeleznice.

Za EN, DB npr se ne doplacuje, kao ni za lokalne.

Uz interrail kartu moras jos da kupis kartu kroz Srbiju uz popust od 50%.

Iskustvo je fenomenalno, cim mi sin bude imao bar 4 godine planiramo da ponovimo.

Inace putovali smo do Spanije, a sledeci puta do Portugala.

Secam se doplate za TGV od Pariza do Iruna (granica sa Spanijom) - 5 eura za 1000 km. Ali je zato od Lisabona do Madrida doplata bila oko 50 eura i to je najskuplje sto smo platili.

U nekim vozovima se placa samo rezervacija, ali u principu ako doplata nije potrebna onda je rezervacija po izboru - mozes, a ne moras.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Vidim da ne postoji posebna tema za Interrail, planiram ove godine da uzmem Global Pass, pa me interesuju iskustva, kako to u praksi funkcionise, doplate, nocni vozovi itd...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pre nekoliko godina koristila sam Interrail za zemlje Beneluksa.

U Beogradu sam dobila kartu sa nekoliko praznih listova za popunjavanje podataka o putovanju. Obzirom da sam svaki dan koristila vozove, listove sam brzo popunila, ali sam nove, blanko uzela na vecim stanicama, jer ga manje u Holandiji nisu imale.

Pre ulaska u voz, upises datum, relaciju na kojoj se vozis i ako se dobro secam broj voza.... tada se nije overavalo na stanici, nego samo pokazes kondukteru kartu sa upisanim podacima i on je overi. Moze da ti trazi pasos da proveri da slucajno ne koristis tudju intererail karticu, ali to nam se desilo samo jednom.

Prokrstarili smo Benelux vozovima, 2 klase koja je odlicna, tako da se nismo trosili na 1 razred jer smo imali unapred informaciju da je 2 razred za nase uslove sasvim solidan sto se pokazalo tacnim, narocito za vozove u Belgiji.

Bili smo prezadovoljni i zaista se isplatilo, jer smo je prilicno koristili, a karte za vozove u Beneluksu kad kupujes pojedinacno nisu bileuospte jeftine.

Uobicajeno je da se za brze vozove vrse doplate i cesto je obavezna rezervacija sedista, ali o tome se moras raspitati za svaku zemlju pojedinacno.

Sajt za pomoc:

http://www.interrailnet.com/planning/train-seat-reservations

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pre nekoliko godina koristila sam Interrail za zemlje Beneluksa.

Hvala ti, donekle si mi pomogla. Ako sam dobro razumeo rezervacije su obavezne samo za brze i nocne vozove? Mada sam video da na nekim relacijama samo postoje brzi i superbrzi vozovi, nista za nas sa ogranicenim sredstvima :) Planiram da idem Beograd - Budimpesta - Bec - Prag - Berlin - Amsterdam - Pariz - Barselona - Rim - Beograd, sve to da obidjem za 3 nedelje. Mislis li da ce mi 1000 eura (bez Interrail karte) biti dovoljno za te eventualne doplate, hranu i hostele? Vidim da je covek na www.jeftinaputovanja.net i sa manje para putovao po Evropi mesec dana...

Izmenjeno (Infoputnik)
korekcija citata koji je prevelik
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mladene, nisam koristila nocne vozove u Beneluksu, pa ne znam da li je bila potrebna rezervacija.

Najbolje bi bilo da udjes na sajt zeleznice drzava koje ces obilaziti i tu ces verovatno naci punu informaciju o svim tipovima vozova i rezervacijama i ujedno proveriti da li bas za neke relacije nema nista drugo sem brzog voza...

Sto se novca tice, jako je tesko dati odgovor. Sve zavisi kakav smestaj zelis, kako se hranis i sta zelis da vidis. Razliciti smo ljudi, mogucnosti nisu svima iste..

Moras racunati i na neke ulaznice koje ces sigurno negde placati. Prosle godine sam isla kolima preko Italije, Azurne obale do juga Spanije... Za nas standard Evropa nije bas jeftina... i na to moras racunati jer nasa realna kupovna moc nije velika u odnosu na evropsku.

Moj ti je savet, da unapred napravis plan puta, i preko net-a pogledas npr hostele koji su jeftiniji koliko koji kosta, plus neki dnevni minimum za ishranu, pa puta broj dana. Naravno jos neki eur za kafu, pivo ili sta vec i doci ces do neke okvirne cifre. Cene ulaznica mozes pronaci na netu, poneses jos rezervu za ne daj boze i to je to...Moras isplanirati budzet priblizno unapred, jer ti najbolje znas sta zelis da vidis, gde ces da spavas i kako se hranis. Ja se ne oslanjam mnogo na tudja iskustva, jer ljudi cesto znaju da umanjuju cifre ili da ih uvecavaju.

I obavezno ponesi polistu putnog osiguranja, ukoliko ti zatrebaju neke medicinske usluge, dobro ce ti doci. da te ne bi "odrali ' tamosnji lekari i za banalne stvari.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mladene, nisam koristila nocne vozove u Beneluksu, pa ne znam da li je bila potrebna rezervacija.

Najbolje bi bilo da udjes na sajt zeleznice drzava koje ces obilaziti i tu ces verovatno naci punu informaciju o svim tipovima vozova i rezervacijama i ujedno proveriti da li bas za neke relacije nema nista drugo sem brzog voza...

Ljerka, hvala ti mnogo na savetima i vremenu koje si izdvojila da sve ispises. Prilicno si potvrdila moja razmisljanja o svemu, bice tu mnogo googlanja i planiranja, ali i to je za mene zadovoljstvo.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mladene,

Evo dodatni izvanredan sajt koji ce ti pomoci u vezi interraila

Spisak zemalja, i objasnjenje sta je sve pokriveno Interrailom, kao i za koje vozove se dodatno placa ili vrsi rezervacija:

http://www.seat61.com/InterRail-pass-guide.htm#Country by country InterRail pass guide

Izgleda i nacin popunjavanja kartice, tkz Report-a :

http://www.seat61.com/InterRail-pass-guide.htm#When do you need to make a reservation

InterRail-travel-report.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ekstra, hvala ti, svašta sam našao, ali do sada nisam naleteo na ovaj sajt.

Hvala još jednom.

Izmenjeno (DraganV)
ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26953
    Ukupno tema
    904373
    Ukupno poruka