jucat

Novi Sad

437 poruka u ovoj temi

Još jedna zanimljivost o kojoj se malo zna:

U Orbanovoj vili, zgradi na uglu Futoške i Ulice cara Dušana br. 1, to je ona velika bela kuca tj. zgrada, na kojoj ima tabla Ulica cara Dušana br. 1, uoči, za vreme i posle Prvog svetskog rata okupljale su se brojne važne ličnosti koje su oblikovale istoriju Balkana.

U toj zgradi u dva navrata stanovao je, kako je zabeležio hroničar Pavle Šoseberg, i Ahmed Zogu, prvi i poslednji albanski kralj.

E, sad, otkud kod nas da živi prvi i poslednji Albanski kralj smajl.jpg ?

Njegov uspon ka vlasti, uz podršku predsednika srpske vlade Nikole Pašića, obeležila su lukavstva i česte promene saveznika. Kad je nemački princ Vihelm fon Vid 1914. godine postavljen za kneza Albanije, muslimansko stanovništvo podiglo je ustanak, a podržao ga je i Zoguov ujak Esad-paša Topani, iako ministar u Vidovoj vladi. Talentovani i lukavi Ahmed Zogu podržao je kneza Vida, ali i pregovarao sa ujakom Esad-pašom, vodeći računa da sačuva oblast Mata.

Njegovi kontakti sa Nikolom Pašićem u to vreme su bili česti i uglavnom prijateljski. Kad je posle izbijanja Prvog svetskog rata srpska vojska donela odluku da se preko severne Albanje povuče u Solunski zaliv, Zogu je dao garancije kralju Petru Prvom i Nikoli Pašiću da ih njegovi ljudi neće napadati.

Kako bi osvojio vlast u Albaniji, ambiciozni Zogu je tražio različite prijatelje i tako se priklonio Austrougarskoj. Kao saveznik monarhije Zogu je 1916. godine prisustvovao krunisanju poslednjeg habzburškog cara i kralja Karla. Zbog prijateljskih veza sa monarhijom, postavljen je za komandanta albanskih dobrovoljaca u austrougarskoj vojsci, ali nije otišao na ratište već je kao pukovnik živeo je u Orbanovoj vili u Novom Sadu, koju je krajem 19. veka sagradio inženjer Ignjacije Orban Fridman. Kako hroničar Šosberger navodi u monografiji "Šetnja novosadskom čaršijom", Zogu, tada dvadesetogodišnjak , u gradu je stekao dosta prijatelja, među kojima je bio ugledni novosadski advokat Štajnic, sa kojim je posećivao balove i ispijao likere u bašti hotela "Carice Jelisavete", današnjeg hotela "Vojvodina". Takođe, dok je živeo u Novom Sadu Zogu se sprijateljio i sa mađarskom grofovskom porodicom Aponi, pa se kasnije i oženio Žeraldinom Aponi, kćerkom grofa Đule.

Drmao je i žario Ahmed, ali se valjda precenio i to koketiranje sa svima, na kraju nije dobro prošlo...

Zogu je 1928. godine proglašen za kralja Albanije.

Iako je govorio da zemlju želi da uredi po uzoru na zapadne kulture, kralj Zogu je, navode istoričari, vladao kao tipični istočnjački despot. Njegovo ime nosile su brojne ulice i trgovi Albanije. Slavljen je u pesmama koje su izvođene uz šargije (ćifteljije) i gusle (lauta). Opevan je kao kralj koji je prozvao sebe spasiteljem i Skenderbegovim naslednikom.

Po preuzimanju kraljevske titule pokušao je da smanji italijanski uticaj u zemlji i ponovo se okrene Srbima. Uz pomoć Sinoda Srpske pravoslavne crkve albanska crkva dobila autokefalnost, na čemu se Zogu posebnim odlikovanjem zahvalio Srbima i crkvi.

Njegov neuspeli otpor stihiji italijanskog uticaja okončan je iskrcavanjem italijanskih trupa 1939. godine. Zogu je sa porodicom i nekoliko ministara napustio Albaniju, u koju se nikad više nije vratio. Otišao je u Istanbul, odakle se 1940. godine preselio u London, gde je ostao do kraja rata. Pošto mu je Komunistička partija na čelu sa Enver Hodžom, zabranila povratak, do 1955. godine živeo je u Egiptu, u zaštiti kralja Faruka. Umro je 1961. godine u mestu Siren, kod Pariza.

Eto sad i to znamo biggrin.jpg

Izmenjeno (jucat)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mihailo Polit-Desančić (Polit po ocu, Desančić po majci) je rodjen u Novom Sadu 16.04.1833., a umro u Temišvaru 30.03.1920. Bio je veliki političar, novinar i književnik.

U Beču je diplomirao pravne nauke, a u Parizu političke. Poliglota i erudita, bio je veliki prijatelj i saradnik Svetozara Miletića i pored njega, najveći srpski političar Vojvodine. Uređivao je „Branik“. Bio je poslanik u hrvatskom i ugarskom parlamentu i poslanik Crkveno-školskog sabora u S. Karlovcima. Posle raspada Miletićeve stranke i njene podele na Radikalnu i Liberalnu, postaje šef vojvođanskih liberala. Bio je veliki besednik. U mladosti se bavio književnošću.

Dela: pripovetka „Verenica Crnogorka“, drama „Branivoj knez Zahumski, putopisi „Putne uspomene“, memoari „Kako sam svoj vek proveo“, „Uspomene iz 1848-1849“, „Pokojnici“ i četiri knjige „Besede“.

Dvospratna kuća br. 14 u ulici Zmaj Jovinoj, sagrađena je u drugoj polovini XVIII veka, a pripadala je porodici Polit. Kupio ju je 1843. Jovan, otac političara Mihaila Polit-Desančića. Sačuvan je ,,Bau- Plan” iz 1851, projekt za popravku i adaptaciju posle rušenja kuće u Buni.

Sahranjen je na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

na izlasku mi rece-nemas pojma koliko mi je puno srce sto si ipak dosao u nas muzej....a ja kazem"vama puno srce!!!!! PA JA CU CEEELOG ZIVOTA PAMTITI DA JE NEKO SAMO ZA MENE OTKLJUCAO MUZEJ U JEDNOM GRADU!!!!!!

Bojko,

Pa to i jeste doživljaj koji se pamti ceeeeeeloga života. Hvala Ti što si ovako lepe trenutke podelio sa nama !!! cool.jpg

Jucak i Cvrki,

Samo tako nastavite, al ja ću ipak doći pod onaj suncobran !!! rolleyes.gifsrce.jpgcvetic.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo jos nesto biggrin.jpg

Sava Popović Tekelija je bio PRVI srpski doktor pravnih nauka i osnivač Tekelijanuma, predsednik naše Matice srpske.

Potiče iz plemićke porodice Popović koja je izdanak prve srpske vlastelinske loze.

Jovan Popović Tekelija je bio Savin pradeda, oberkapetan i zapovednik Pomoriške vojne krajine, istakao se u mnogim bitkama. Za zasluge i ratničke podvige, Eugen Savojski ga je postavio za zapovednika Srpske milicije u Aradu. Car Josif I je njegovoj najužoj familiji i potomstvu darovao plemićku titulu 1706. godine.

Pristalica Dositeja Obradovića, sa kojim se poznavao i dopisivao, rano je došao do zaključka da je obrazovanje glavni zamajac pokretanja srpskog naroda ka boljoj budućnosti. I pre osnivanja svoje zadužbine davao je znatne svote novca za školovanje srpske omladine i podizanje inteligencije u svome narodu. Ostalo je zabeleženo da je bio protiv Vukove jezičke reforme i tvrdokorno je zastupao slavenosrpski jezik u nauci i književnosti. Bio je pristalica ideje prosvećenog apsolutizma i „njen poslednji predstavnik i pobornik medju Srbima“.

U dubokoj starosti od 77 godina izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske. Sve svoje snage usmerio je u korist Matice i za opštenarodno dobro. To potvrđuje činjenica da je smogao snage da i pred samu smrt dolazi na sednice i da im predsedava. Poklonio je svoju ličnu biblioteku Matici srpskoj, tako da je Biblioteka Matice srpske postala jedna od najstarijih i najznačajnijih biblioteka kod Srba.

Svoju zadužbinu Tekelijanum, Sava je osnovao u Pešti 1838. godine, sa ciljem da se u njoj školuju siromašni i najbolji srpski đaci i studenti iz svih krajeva gde su živeli Srbi. Zadužbina koju je ostavio svome narodu obezbedila mu je trajno i veoma istaknuto mesto u galeriji svetlih likova srpske prošlosti.

U poznim godinama, Sava Tekelija nabavlja štampariju za Maticu srpsku, pokreće izdavanje knjiga, i potpomaže mnoge poduhvate ove kulturne institucije. Pred sam kraj života, celokupnu imovinu: imanje, kuće i 150.000 forinti, Tekelija zaveštava Matici srpskoj.

Umro je iznenada i bez dužeg bolovanja 21. 09.1842. godine u Pešti. Grob mu se nalazi u crkvi sv. Nikole u Aradu. Ovu crkvu je izgradio njegov pradeda Jovan odmah po dolasku u Arad 1698. godine. Tekelije su bili upravnici ove crkve sv. Nikole sve dok im se nije ugasila muška loza 1844.

Njegovi memoarski spisi „Opisanije života“ i „Dnevnik Save Tekelije“ sačuvani su u rukopisima i štampani u integralnom obliku tek u naše vreme.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo Juco, divni su ti članci!

Ako u mojim knjigama nađem nešto o Heleni napisaću ovde.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

MREŽA ULICA

Vremenski period od 1745.-1990. godine obuhvata 245 godina razvoja grada čije su se ulice nazivale raznim imenima.

Prvi plan na kome se vide osnovne konture grada Novog Sada nalazi se u Vojvođanskom muzeju i datira iz 1745. godine, a ulice su upisane na nemačkom jeziku.

Plan grada iz 1877. godine nalazi se u Geoplanu, ispisan je na mađarskom jeziku i obuhvata današnji širi centar grada. Takozvani Sauterov plan iz 1885. nalazi se u Geoplanu, Muzeju grada i Matici srpskoj. Na ovom planu su ucrtana kućišta (placevi) sa kućnim brojevima. U to vreme adrese su se pisale po brojevima kućišta, a ne kao danas sa ulicom i brojem kuće. Nazivi ulica na ovom planu napisani su na nemačkom, srpskom i mađarskom jeziku.

Planovi grada sa početka ovoga veka su pisani na mađarskom jeziku, kao i spisak novosadskih adresa i stanova iz 1909. godine. U periodu između dva rata planovi su prvo pisani samo latinicom sa naslovima na mađarskom, nemačkom i srpskom jeziku, a kasnije samo na srpskom, ćirilicom i latinicom. Za vreme Drugog svetskog rata planovi i spiskovi ulica su štampani isključivo na mađarskom jeziku. U posleratnom periodu planovi grada su štampani uglavnom na srpskohrvatskom jeziku.

SADAŠNJI NAZIVI ULICA (po azbučnom redu) SA DELOVIMA GRADA KOJIMA PRIPADAJU SU:

1. AVALSKA-Vidovdansko naselje

2. AVIJATIČARSKA-Avijatičarsko naselje

3. ADI ENDREA-Telep

4. AKSENTIJA MAKSIMOVIĆA-Slana bara

5. ALASKA-Adice

6. ALBERTA TOME-Stari grad

7. ALEKSANDRA BELIĆA-Telep

8. ALEKSANDRA NEVSKOG-Vidovdansko naselje

9. ALEKSANDRA OSTROVSKOG-Stari Majur

10. ALEKSE GAVRILOVIĆA-Vidovdansko naselje

11. ALEKSE NENADOVIĆA-Veliki rit

12. ALEKSE ŠANTIĆA-Grbavica

13. ALMASKA-Podbara

14. ANĐE RANKOVIĆ-Bistrica

15. ANICE SAVIĆ-REBAC-Slana bara

16. ANTA STANIČIĆA-Telep

17. ANTONA ČEHOVA-Grbavica

18. ANTUNA URBANA-Bistirica

19. ARANJ JANOŠA-Adamovićevo naselje

20. ARKADIJA VARAĐANINA-Veliki rit

21. ARSE TEODOROVIĆA-Rotkvarija

22. ARHIMANDRITA JOVANA RAJIĆA-Rotkvarija

23. ARČIBALDA RAJSA-Stari Majur

24. ATANASIJA GERESKOG-Adamovićevo naselje

25. ATINSKA-Adice

26. AUGUSTA CESARCA-Stari grad

27. BAJA PIVLJANINA-Veliki rit

28. BAJČI-ŽILINSKOG-Podbara

29. BALAZAKOVA-Liman 3

30. BALKANSKA-Podbara

31. BANATSKA-Detelinara

32. BANIJSKA-Telep

33. BANOVIĆ STRAHINJE-Liman

34. BANJALUČKA-Adice

35. BARANJSKA-Podbara

36. BARSKA-Klisa

37. BATE BRKIĆA-Bistrica

38. BATINSKA-Vidovdansko naselje

39. BAČKA-Banatić

40. BAŠTOVANSKA-Vidovdansko naselje

41. BEGEČKA-Adice

42. BELE NJIVE-Podbara

43. BEOGRADSKA-Predrgrađe Tvrđave

44. BEOGRADSKI KEJ-Stari grad i Podbara

45. BEOČINSKA-Adice

46. BERISLAVA BERIĆA-Rotkvarija

47. BEČEJSKA-Klisa

48. BIHAĆKA-Klisa

49. BOGDANA GARABANTINA-Sajmište

50. BOGDANA POPOVIĆA-Adice

51. BOGDANA ŠUPUTA-Telep

52. BOGOBOJA ATANACKOVIĆA-Banatić

53. BOŽE KUZMANOVIĆA-Slana bara i Klisa

54. BOŽIDARA ADŽIJE-Stari Majur

55. BOLMANSKA-Telep

56. BORE PRODANOVIĆA-Vidovdansko naselje

57. BORSKA-Vidovdansko naselje

58. BOSUTSKA-Klisa

59. BOŠKA BUHE-Liman

60. BOŠKA VREBALOVA-Sajmište

61. BOŠKA NOVAKOVIĆA-Vidovdansko naselje

62. BRANIMIRA ĆOSIĆA-Sajmište

63. BRANISLAVA BOROTE-Bistrica

64. BRANISLAVA NUŠIĆA-Sajmište

65. BRANKA BAJIĆA-Detelinara

66. BRANKA ILIĆA-Adice

67. BRANKA MILJKOVIĆA-Novi Majur

68. BRANKA RADIČEVIĆA-Salajka

69. BRANKA ĆOPIĆA-Adice

70. BRAĆE GRULOVIĆ-Adamovićevo naselje

71. BRAĆE DRONJAK-Bistrica

72. BRAĆE JOVANDIĆ-Rotkvarija

73. BRAĆE KRKLJUŠ-Adamovićevo naselje

74. BRAĆE LUČIĆ-Adamovićevo naselje

75. BRAĆE MILADINOV-Telep

76. BRAĆE MOGIN-Detelinara

77. BRAĆE NEMET-Telep

78. BRAĆE POPOVIĆ-Detelinara

79. BRAĆE RIBNIKAR-Grbavica

80. BUKOVAČKI DOL-Novi Majur

81. BUKOVAČKI PUT-Novi Majur

82. BULEVAR VOJVODE STEPE-Bistrica

83. BULEVAR DESPOTA STEFANA-Liman

84. BULEVAR JAŠE TOMIĆA-Rotkvarija i Banatić

85. BULEVAR JOVANA DUČIĆA-Bistrica

86. BULEVAR KNEZA MILOŠA-Bistrica

87. BULEVAR KRALJA PETRA PRVOG-Stari grad iRotkvarija

88. BULEVAR MIHAJLA PUPINA-Stari grad

89. BULEVAR OSLOBOĐENJA-Rotkvarija,Banatić,Liman 1,2 i 3, Stari grad, Sajmište i Grbavica

90. BULEVAR SLOBODANA JOVANOVIĆA-Bistrica

91. BULEVAR CARA LAZARA-Liman 1,2,3i 4, Grbavica i Adamovićevo naselje

92. VALENTINA VODNIKA-Rotkvarija

93. VARGA ĐULE-Telep

94. VARDARSKA-Telep

95. VASA MISKINA CRNOG-Jugovićevo

96. VASE JOVANOVIĆA-Vidovdanskonaselje

97. VASE OSTOJIĆA-Veliki rit

98. VASE PELAGIĆA-Stari grad

99. VASE PUŠIBRKA-Klisa

100. VASE SAVIĆA-Liman 1

101. VASE STAJIĆA-Stari grad

102. VASKA POPE-Adice

103. VATROSLAVA JAGIĆA-Telep

104. VELEBITSKA-Klisa

105. VELJKA PETROVIČA-Liman 1

106. VENIZELOSOVA-Podbara

107. VERE MIŠČEVIĆ-Novi Majur

108. VERE PAVLOVIĆ-Grbavica

109. VERE RADIŠIĆ-Stari Majur

110. VESELINA MASLEŠE-Detelinara i Jugovićevo

111. VETERNIČKA-Adice

112. VIDOVDANSKA-Vidovdansko naselje

113. VIKTORA NOVAKA-Stari Majur

114. VINOGRADSKA-Novi Majur

115. VITEŠKA-Adice

116. VLADANA DESNICE-Stari Majur

117. VLADANA ĐORĐEVIĆA-Adice

118. VLADE ŽIVANOVIĆA-Salajka

119. VLADIKE PLATONA-Stari grad

120. VLADIKE ĆIRIĆA-Bistrica

121. VLADIMIRA GORTANA-Stari Majur

122. VLADIMIRA NAZORA -Predgrađe Tvrđave

123. VLADIMIRA NIKOLIĆA-Grbavica

124. VLADIMIRA PERIĆA VALTERA-Liman 1

125. VLADISLAVA KAĆANSKOG-Liman 1

126. VLADISLAVA PETKOVIĆA DISA-Novi Majur

127. VOJVODE BOJOVIĆA-Rotkvarija

128. VOJVODE KNIĆANINA-Adamovićevo naselje

129. VOJVODE MIŠIĆA-Stari grad

130. VOJVODE PUTNIKA-Stari grad

131. VOJVODE PRIJEZDE-Vidovdansko naselje

132. VOJVODE ŠUPLJIKCA-Rotkvarija

133. VOJVOĐANSKA-Grbavica

134. VOJVOĐANSKIH BRIGADA-Stari grad

135. VOJISLAVA ILIĆA-Pervazovo naselje

136. VRDNIČA-Vidovdansko naselje

137. VRŠAČKA-Telep

138. VUKA ISAKOVIĆA-Novi Majur

139. VUKA KARDŽIĆA-Rotkvarija

140. VUKA MANDUŠIĆA-Rotkvarija

141. VUKOVARSKA-Mišeluk

142. GAVRILA PRINCIPA-Bistrica

143. GAGARINOVA-Banatić

144. GAZIMESTANSKA-Vidovdansko naselje

145. GAJEVA-Rotkvarija

146. GERI KAROLJA-Telep

147. GIMNAZIJSKA-Stari grad

148. GOGOLJEVA-Grbavica

149. GORANA KOVAČIĆA-Telep

150. GORNJE SAJLOVO-Sajlovo

151. GRANIČARSKA-Salajka

152. GRAČANIČKA-Adice

153. GROZDE GAJŠIN-Stari grad

154. GRUJICE NOVAKOVIĆA-Vidovdansko naselje

155. GRČKOŠKOLSKA-Stari grad

156. GUNDULIĆEVA-Podbara

157. DAVIDA RACKOVIĆA-Pervazovo naselje

158. DALIBORA FRANCISTIJA-Stari Majur

159. DALMATINSKA-Telep

160. DANILA KIŠA-Grbavica

161. DANILA MEDAKOVIĆA-Adice

162. DANIČIĆEVA-Podbara

163. DEVET JUGOVIĆA-Sajmište

164. DESANKE MAKSIMOVIĆ-Adice

165. DESPOTA UGLJEŠE-Vidovdansko naselje

166. DEČANSKA-Veliki rit

167. DIMITRIJA AVRAMOVIĆA-Rotkvarija

168. DIMITRIJA BUGARSKOG-Vidovdansko naselje

169. DIMITRIJA DAVIDOVIĆA-Klisa

170. DIMITRIJA MILOVANOVA-Jugovićevo

171. DIMITRIJA TUCOVIĆA-Stari grad

172. DINARSKA-Telep

173. DINKA ŠIMUNOVIĆA-Novi Majur

174. DOŽA ĐERĐA-Grbavica

175. DOLINSKA-Klisa

176. DOMENTIJANOVA-Adice

177. DONJE SAJLOVO-Sajlovo

178. DOSITEJEVA-Salajka

179. DOSTOJEVSKOG-Rotkvarija

180. DRAVSKA-Klisa

181. DRAGE DEJANOVIĆ-Adice

182. DRAGE SPASIĆ-Liman 1

183. DRAGINJE RUŽIĆ-Klisa

184. DRAGIŠE BRAŠOVANA-Liman 2

185. DRAGOSLAVA STOJANOVIĆA SIPA-Avijatičarskonaselje

186. DRAGUTINA ŠENKA-Novi Majur

187. DRVARSKA-Telep

188. DRINSKA-Stari Majur

189. DUBROVAČKA-Telep

190. DUNAVSKA-Stari grad

191. DUNAVSKE DIVIZIJE-Stari Majur

192. DURMITORSKA-Klisa

193. DUŠANA VASILJEVA-Podbara

194. DUŠANA DANILOVIĆA-Bistrica

195. DUŠANA ŠUĆOVA-Slana bara

196. DUŠKA RADOVIĆA-Novi Majur

197. ĐAKONA AVAKUMA-Vidovdansko naselje

198. ĐERDAPSKA-Salajka

199. ĐOKE MIJATOVIĆA-Vidovdansko naselje

200. ĐORĐA BEŠLINA-Sajmište

201. ĐORĐA DERE-Pervazovo naselje

202. ĐORĐA ZLIČIĆA-Salajka

203. ĐORĐA JOANOVIĆA-Detelinara

204. ĐORĐA JOVANOVIĆA-Podbara

205. ĐORĐA KRATOVCA-Vidovdansko naselje

206. ĐORĐA KRSTIĆA-Bistrica

207. ĐORĐA MAGARAŠEVIĆA-Adamovićevo naselje

208. ĐORĐA MIKLEŠA-Telep

209. ĐORĐA NIKŠIĆA JOHANA-Bistrica

210. ĐORĐA RADUJKOVA-Jugovićevo naselje

211. ĐORĐA RAJKOVIĆA-Podbara

212. ĐORĐA SERVICKOG-Grbavica

213. ĐURĐA BRANKOVIĆA-Rotkvarija

214. ĐURE JAKŠIĆA-Stari grad

215. EMAUNILA JANKOVIĆA-Vidovdansko naselje

216. EPISKOPA VISARIONA-Podbara

217. ŽABALJSKA-Klisa

218. ŽARKA VASILJEVIĆA-Podbara

219. ŽARKA ZRENJANINA-Stari grad

220. ŽELEZNIČKA-Stari grad

221. ŽELEZNIČKA KOLONIJA-Bistrica

222. ŽELEZNILKI PRILAZ-Novi Majur

223. ŽIVKA PRODANOVIĆA-Bistrica

224. ŽIVOJINA ĆULUMA-Vidovdansko naselje

225. ŽIKE POPOVIĆA-Sajmište

226. ŽIKICE JOVANOVICA-Adice

227. ŽITNI TRG-Rotkvarija

228. ŽIČKA-Adice

229. ZADRUŽNA-Klisa

230. ZAHARIJA ORFELINA-Stari Majur

231. ZDRAVKA ERDEVIKA-Klisa

232. ZELENGORSKA-Klisa

233. ZELENE ĆUPRIJE-Podbara

234. ZEMUNSKA –Vidovdansko naselje

235. ZETSKA-Adice

236. ZIDARSKA-Vidovdansko naselje

237. ZILAHI LAJOŠA- prolaz Stari grad

238. ZLATARIĆEVA-Stari Majur i Novi Majur

239. ZLATIBORKSA-Adice

240. ZLATNE GREDE-Stari grad i Podbara

241. ZMAJEVAČKI PUT-Slana bara i Klisa

242. ZMAJ JOVINA-Stari grad

243. ZMAJ OGNJENA VUKA-Rotkvarija

244. IBARSKA-Adice

245. IVE ANDRIĆA-Liman 4

246. IVE LOLE RIBARA-Stari grad

247. IVA ĆIPIKA-Bistrica

248. IVANA KNEŽEVIĆA-Veliki rit

249. IVANA KOČIJA-Telep

250. IVANA RIBARA-Liman 2

251. IVANA SENKOVIĆA-Veliki rit

252. IVANA ŠANTEKA-Novi Majur

253. IGMANSKA-Vidovdansko naselje

254. IGNJATA PAVLASA-Stari grad

255. IZVIDNIČKA-Telep

256. ILARIONA RUVARCA-Telep

257. ILIJE BIRČANINA-Detelinara

258. ILIJE VUČETIĆA-Stari grad

259. ILIJE GARAŠANINA-Adice

260. ILIJE ĐURIČIĆA-Liman 1

261. ILIJE NEŠINA-Klisa

262. ILIJE OGNJANOVIĆA-Stari grad

263. ILIRSKA-Telep

264. ILKE MARKOVIĆ-Telep

265. INDUSTRIJSKA-Industrijska zona

266. ISE BAJIĆA-Stari grad

267. ISIDORE SEKULIĆ-Bistrica

268. JABLANIČKA-Telep

269. JAVOROVA-Vidovdansko naselje

270. JADRANSKA-Podbara

271. JANAHUSA-Vidovdansko naselje

272. JANIKE BAČAŽA-Adice

273. JANKA BULJIKA-Klisa

274. JANKA VESELINOVIĆA-Detelinara

275. JANKA HALKOZOVIČA-Veliki rit

276. JANKA ČMELIKA-Detelinara i Jugovićevo

277. JANOŠIKOVA-Telep

278. JASTREBAČKA-Telep

279. JAŠE BAKOVA-Jugovićevo

280. JAŠE IGNJATOVIĆA-Podbara

281. JEVREJSKA-Stari grad

282. JEVREMA MARKOVIĆA-Klisa

283. JEGRIČKA-Klisa

284. JERMENSKA-Telep

285. JERNEJA KOPITAR-Telep

286. JESENJINOVA-Adice

287. JEFIMIJINA-Adice

288. JIRČEKOVA-Liman 1

289. JOAKIMA VUJIĆA-Detelinara

290. JOVANA ANDREJEVIĆA-Vidovdansko naselje

291. JOVANA BIJELIĆA-Adice

292. JOVANA BOŠKOVIĆA-Stari grad

293. JOVANA VILOVCA-Vidovdansko naselje

294. JOVANA ĐORĐEVIĆA-Stari grad

295. JOVANA KONJOVIĆA-Adice

296. JOVANA KOSOVCA-Vidovdansko naselje

297. JOVANA MIKIĆA SPARTAKA-Klisa

298. JOVANA MONASTERLIJE-Novi Majur

299. JOVANA OROSA-Telep

300. JOVANA POPOVIĆA-Telep

301. JOVANA RISTIĆA-Adice

302. JOVANA SUBOTIĆA-Rotkvarija I Stari grad

303. JOVANA HRANILOVIĆA-Banatić

304. JOVANA CVIJIČA-Salajka

305. JOŽE VLAHOVIĆA-Stari Majur

306. JOŽEF ATILE-Telep

307. JOŽEFA MARČOKA-Liman 4

308. JORGOVANSKA-Adice

309. JOSIFA MARINKOVIĆA-Salajka

310. JOSIFA PANČIĆA-Klisa

311. JOSIFA RUNJANINA-Stari grad

312. JUG BOGDANA-Podbara

313. JURAJA KRIŽANIĆA-Stari Majur

314. KALAMANA LANGA-Detelinara

315. KAMENIČKA-Adice

316. KAMENIČKI PUT-Mišeluk

317. KAMENJAR-Kamenjar

318. KANALSKA-Podbara

319. KAPETANA BERIĆA-Telep

320. KARAĐORĐEVA-Salajka

321. KARAS PALA-Telep

322. KARELA ČAPEKA-Bistrica

323. KARLOVAČKI DRUM-Novi Majur

324. KATARINE IVANOVIĆ-Detelinara

325. KATOLIČKA PORTA-Stari grad

326. KAĆE DEJANOVIĆ-Bistrica

327. KAĆKI PUT-Ratno ostrvo

328. KAČIĆEV-Stari Majur

329. KEJ ŽRTAVA RACIJE-Stari grad

330. KEJ SKOJEVACA-Predgrađe Tvrđave

331. KIJEVSKA-Adice

332. KIKINDSKA-Vidovdansko naselje

333. KISAČKA-Rotkvarija i Salajka

334. KISAČKI PUT-Industrijska zona

335. KIŠ ENREA-Telep

336. KLISANSKI PUT-Klisa

337. KNEZA VLASTIMIRA-Adice

338. KNINSKA-Novi Majur

339. KOVILJSKA-Klisa

340. KOZARAČKA-Telep

341. KOZAČINSKOG-Podbara

342. KOLA SRPSKIH SESTARA-Adamovićevo naselje

343. KOLUBARSLA-Veliki rit

344. KONSTANTINA DANILA-Stari grad

345. KOPERNIKOVA-Detelinara

346. KORNELIJA STANKOVIĆA-Detelinara

347. KOSANČIĆ IVANA-Stari Majur

348. KOSMAJSKA-Adice

349. KOSOVSKA-Podbara

350. KOSTE ABRAŠEVIĆA-Telep

351. KOSTE MIROSAVLJEVIĆA-Vidovdansko naselje

352. KOSTE NAĐA-Stari Majur

353. KOSTE RACINA-Detelinara

354. KOSTE HADŽI MLAĐEG-Podbara

355. KOSTE ŠOKICE-Salajka

356. KOTORSKA-Telep

357. KOČE VASILJEVIČA-Vidovdansko naselje

358. KOČE KOLAROVA-Podbara

359. KRAGUJEVAČKA-Adice

360. KRAJIŠKA-Novi Majur

361. KRALJA ALEKSANDRA-Stari grad

362. KRALJA VUKAŠINA-Veliki rit

363. KRALJA MILANA-Adice

364. KRALJA UROŠA PRVOG-Vidovdansko naselje

365. KRALJEVIĆA MARKA-Rotkvarija

366. KRILOVA-Grbavica

367. KRUŽNA-Telep

368. KRUŠEDOLSKA-Novi Majur

369. KRFSKA-Detelinara

370. LAĐARSKA-Podbara

371. LAZARA SAVATIĆA-Novi Majur

372. LAZARA STOJKOVIĆA-Telep

373. LAZE ATANACKOVIĆA-Vidovdansko naselje

374. LAZE DUNJĐERSKOG-Vidovdansko naselje

375. LAZE KOSTIĆA-Stari grad

376. LAZE LAZAREVIĆA-Telep

377. LAZE MARKOVIĆA-Sajmište

378. LAZE NANČIĆA-Jugovićevo

379. LAZE PAČUA-Adice

380. LAZE STANOJEVIĆA-Stari grad

381. LAZE TELEČKOG-Stari grad

382. LASLA GALA-Grbavica

383. LEDINAČKA-Salajka

384. LIVADSKA-Novi Majur

385. LILIKE BEM-Sajmište

386. LIPARSKA-Klisa

387. LISINSKOG-Predgrađe Tvrđave

388. LOVAČKA-Adice

389. LOVĆENSKA-Stari grad

390. LOŽIONIČKA-Bistrica

391. LONČARSKA-Podbara

392. LUJA BRAJA-Sajmište

393. LUKE DOTLIĆA-Adice

394. LUKIJANA MUŠICKOG-Rotkvarija

395. LJERMONTOVLJEVA-Grbavica

396. LJUBICE RAVASIN-Adice

397. LJUBOMIRA NENADOVIĆA-Klisa

398. MAŽURANIĆEVA-Stari Majur I Novi Majur

399. MAJEVIČKA-Sajmište

400. MAJKE JUGOVIĆA-Veliki rit

401. MAKSIMA GORKOG-Stari grad

402. MALOBEOGRADSKA-Vidovdansko naselje

403. MALOG RADOJICE-Veliki rit

404. MARIJE BURSAĆ-Adice

405. MARIJE KIRI-Vidovdansko naselje

406. MARIJA TRANDAFIL-Vidovdansko naselje

407. MARINA DRŽIĆA-Stari Majur

408. MARKA MALETINA-Adice

409. MARKA MILJANOVA-Podbara

410. MARKA NEŠIĆA-Podbara

411. MARKA OREŠKOVIĆA-Stari Majur

412. MARODIĆEVA-Sajmište

413. MARŠALA ŽUKOVA-Adice

414. MASARIKOVA-Rotkvarija

415. MATICE SRPSKE-Stari grad i Podbara

416. MAČVANSKA-Adice

417. MEDENA-Adice

418. MEDULIĆEVA-Novi Majur

419. MEŠE SELIMOVIĆA-Novi Majur

420. MIKOLE KOČIŠA-Sajmište

421. MILA MILUNOVIĆA-Adice

422. MILADINA VELIČKOVIĆA SVINJAREVA-Stari grad

423. MILANA AJVAZA-Adice

424. MILANA GLUMCA-Detelinara

425. MILANA JEŠIĆA IBRE-Detelinara

426. MILANA KOMA-Telep

427. MILANA PETROVIĆA-Sajmište

428. MILANA RAKIĆA-Podbara

429. MILANA SAVIĆA-Telep

430. MILANA SIMINA-Slana bara

431. MILANA SIMOVIĆA-Grbavica

432. MILANA DŽANIĆA-Slana bara

433. MILEVE MARIĆ-Bistrica

434. MILEVE SIMIĆ-Klisa

435. MILENKA GRČIĆA-Detelinara

436. MILENKA STOJKOVIĆA-Vidovdansko naselje

437. MILENKA ŠERBANA-Adice

438. MILETE JAKŠIĆA-Stari grad

439. MILETE PROTIĆA-Jugovićevo

440. MILEŠEVSKA-Sajmište

441. MILICE NIKOLIĆ-Klisa

442. MILICE STOJADINOVIĆ SRPKINJE-Liman 1

443. MILKE GRGUROVE-Liman 1

444. MILKE MARKOVIĆ-Klisa

445. MILOVANA VIDAKOVIĆA-Podbara

446. MILOVANA GLIŠIĆA-Podbara

447. MILOJA ČIPLIĆA-Bistrica

448. MILOŠA BAJIĆA-Podbara

449. MILOŠA BEBIĆA-Telep

450. MILOŠA OBILIĆA-Salajka

451. MILOŠA POCERCA-Vidovdansko naselje

452. MILOŠA HADŽIĆA-prolaz Stari grad

453. MILOŠA CRNJANSKOG-Liman 4

454. MILUTINA BOJIĆA-Telep

455. MIRKA MATAKA-Novi Majur

456. MIROSLAVA ANTIĆA-Stari grad

457. MIROSLAVA PRODANOVIĆA MICKA-Klisa

458. MITE RUŽIĆA-Stari grad

459. MITROVAČKA-Telep

460. MIHAILA LALIĆA-Telep

461. MIHALA BABINKE-Avijatičarsko naselje

462. MIČURINOVA-Sajmište

463. MIŠARSKA-Klisa

464. MIŠE DIMITRIJEVIĆA-Grbavica

465. MLADENA LESKOVCA-Vidovdansko naselje

466. MLADENA STOJANOVIĆA-Adice

467. MODENE-Stari grad

468. MOJKOVAČKA-Veliki rit

469. MOLIJEROVA-Detelinara

470. MOLNAR ĐULE-Detelinara

471. MOMČILA NASTASIJEVIĆA-Adice

472. MOMČILA TAPAVICE-Bistrica

473. MORAVSKA-Vidovdansko naselje

474. MORNARSKA-Telep

475. MOSTARSKA-Novi Majur

476. NADEŽDE PETROVIĆ-Detelinara

477. NARODNIH HEROJA-Stari grad

478. NARODNOG FRONTA-Liman 2,3 i 4

479. NATOŠEVIĆEVA-Stari grad

480. NEVESINJSKA-Sajmište

481. NEGOTINSKA-Veliki rit

482. NEIMAROVA-Telep

483. NEMANJINA-Salajka

484. NENADA MITROVA-Sajmište

485. NIZIJSKA-Klisa

486. NIKANORA GRUJICA-Vidovdansko naselje

487. NIKOLAJEVSKA-Stari grad

488. NIKOLAJEVSKA PORTA-Stari grad

489. NIKOLE ALEKSICA-Adice

490. NIKOLE MIRKOVA-Avijatičarsko naselje

491. NIKOLE TANURDŽIĆA-Vidovdansko naselje

492. NIKOLE TESLE-Sajmište

493. NIŠKA-Adice

494. NOVAKA RADONIĆA-Adice

495. NOVOSADSKI PUT-Adice i Veternik

496. NOVOSADSKOG SAJMA-Sajmište

497. NJEGOŠEVA-Stari grad

498. OBLAČIĆA RADA-Detelinara i Jugovićevo

499. OGNJENA PRICE-Sajmište

500. OKROGIĆEVA-Stari Majur i Novi Majur

501. OLGE PETROV-Adamovićevo naselje

502. OMLADINSKA-Klisa

503. OMLADINSKIH RADNIH AKCIJA-Slana bara i Klisa

504. OMLADINSKOG POKRETA-Banatić

505. ORAHOVA-Klisa

506. ORLOVIĆA PAVLA-Detelinara

507. OTOKARA KERŠOVANIJA-Slana bara i Klisa

508. OTONA ŽUPANČIĆA-Telep

509. OHRIDSKA-Telep

510. PAVLA BAKIĆA-Adice

511. PAVLA BELJANSKOG-Telep

512. PAVLA JURIŠIĆA ŠTURMA-Stari Majur

513. PAVLA PAPA-Stari grad

514. PAVLA SIMIĆA-Stari grad

515. PAVLA STAMATOVIĆA-Podbara

516. PAVLEKA MIŠKINA-Telep

517. PAJEVIĆEVA-Adamovićevo naselje

518. PAJE JOVANOVIĆA-Sajmište

519. PAJE KRSTIĆA-Klisa

520. PAJE MARGANOVIĆA-Sajmište

521. PAJE MARKOVIĆA-Banatić

522. PAJE RADOSAVLJEVIĆA-Klisa,Slana bara i Velikirit

523. PALIĆKA-Adice

524. PALMOTIĆEVA-Stari Majur

525. PANONSKA-Telep

526. PANČEVAČKA-Detelinara

527. PARISKE KOMUNE-Banatić

528. PARTIZANSKA-Salajka

529. PARTIZANSKI BAZA-Bistrica

530. PASTEROVA-Detelinara

531. PATRIJARHA RAJAČIĆA-Stari Majur

532. PATRIJARHA ČARNOJEVIĆA-Podbara

533. PAŠIĆEVA-Stari grad

534. PERE DOBRINOVIĆA-Sajmište

535. PERE POPADIĆA-Salajka

536. PERE SEGEDINCA-Adamovićevo naselje

537. PETEFI ŠANDORA-Telep

538. PETRA DOBROVIĆA-Slana bara

539. PETRA DRAPŠINA-Stari grad

540. PETRA DREZGIĆA-Salajka

541. PETRA KOČIĆA-Podbara

542. PETRA LUBARDE-Adice

543. PEĆKA-Podbara

544. PIONIRSKA-Stari grad

545. PITAGORINA-Telep

546. PLITVIČKA-Salajka

547. POVeliki ritARSKA-Slana bara

548. PODGORIČKA-Liman 3

549. PODUNAVSKA-Adice

550. PODUNAVSKOG ODREDA-Novi Majur

551. POZORIŠNI TRG-Stari grad

552. POLGAR ANDRAŠA-Telep

553. POLITA DESANČIĆA-Stari grad

554. POŠTANSKA-Stari grad

555. PRVOMAJSKA-Telep

556. PRERADOVIĆEVA-Stari Majur i Novi Majur

557. PREŠERNOVA-Telep

558. PRIVREDNIKOVA-Industrijska zona

559. PRIZRENSKA-Vidovdansko naselje

560. PRIMORSKA-Slana bara

561. PRIŠTINSKA-Sajmište

562. PROLETERSKA-Klisa

563. PROTE MATEJE-Klisa

564. PROTE MIHALDŽIĆA-predgrađe Tvrđave

565. PROFESORA GRČIĆA-Klisa

566. PROFESORA ŠUVAKOVIĆA-Adice

567. PUT PARTIZANSKOG NOVOSADSKOGODREDA-Industrijska zona

568. PUT ŠAJKAŠKOG ODREDA-Podbara I Ratno ostrvo

569. PUŠKINOVA-Grbavica

570. RAVANIČKA-Liman 2

571. RADA KONČARA-Stari Majur

572. RADE SMILJANOVA-Klisa

573. RADIVOJA VRHOVCA-Klisa

574. RADIVOJA MILINA KAIRCA-Klisa

575. RADNIČKA-Stari grad

576. RADOJA DOMANOVIĆA-Salajka

577. RADOMIRA RAŠE RADUJKOVA-Bistrica

578. RADOSLAVA PRODANOVIĆA-Klisa

579. RAJKAMAMUZIČA-Adice

580. RAKOVAČKA-Telep

581. RASTKA PETROVIĆA-Adice

582. RATARSKA-ADS

583. RAHELE FERARI-Adice

584. RAČKOG-Novi Majur

585. RAŠKA-Salajka

586. REJMONTOVA-Telep

587. RELJKOVIĆEVA-Stari Majur

588. RESAVSKA-Liman 2

589. RIBARSKA-Podbara

590. RIBARSKO OSTRVO-Ribarsko ostrvo

591. RIBNJAK gornji put-Ribnjak

592. RIBNJAK donji put-Ribnjak

593. RIBNJAK srednji put-Ribnjakž

594. RITSKA-Klisa I Slana bara

595. RODOLJUBA ČOLAKOVIĆA-Bistrica

596. ROMANIJSKA-Telep

597. RUDNIČKA-Telep

598. RUĐERA BOŠKOVIĆA-Adamovićevo naselje

599. RUŽIN GAJ-Telep

600. RUMENAČKA-Detelinara I Banatić

601. RUMENAČKI PUT-Jugovićevo SLV

602. RUSINSKA-Pervazovo naselje

603. SAVE VLA-Klisa

604. SAVE VUKOVIĆA-Podbara

605. SAVE VUKOSAVLJEVA-Adice

606. SAVE ĐISALOVA-Salajka

607. SAVE KOVAČEVIĆA-Rotkvarija

608. SAVE LJUBOJEVA-Rotkvarija

609. SAVE ŠUMANOVIĆA-Salajka

610. SAVSKA-Klisa

611. SAJLOVO-SLV

612. SARAJEVSKA-Adamovićevo naselje

613. SVETSLAVA KASAPINOVIĆA-Detelinara

614. SVETOZARA MARKOVIĆA-Stari grad

615. SVETOZARA MILETIĆA-Stari grad

616. SVETOZARA SAVKOVIĆA-Klisa

617. SVETOZARA ĆOROVIĆA-Bistrica

618. SVETOZARA DŽANIĆA-Slana bara

619. SVETOJOVANSKA-Rotkvarija

620. SVETOLIKA PAŠĆANA-Adice

621. SVETOLIKA RANKOVIĆA-Adice

622. SVETOSAVSKA-Podbara

623. SEKULE VITKOVIĆA-Vidovdansko naselje

624. SELJAČKIH BUNA-Bistrica

625. SENTANDREJSKI PUT-Salajka,Klisa,Slana bara

626. SENTELEKI KORNELA-Telep

627. SERVO MIHALJA-Adamovićevo naselje

628. SESTARA NINKOVIĆ-Sajmište

629. SEČANJSKA-Klisa

630. SIMA MATAVULJA-Telep

631. SIMA ŠOLAJE-Adice

632. SIME MILOŠEVIĆA-Liman 1

633. SIME PANDUROVIĆA-Adice

634. SIMEONA PIŠČEVIĆA-Bistrica

635. SIMONIDINA-Vidovdansko naselje

636. SIRIŠKA-Klisa

637. SKERLIĆEVA-Podbara

638. SKOPLJANSKA-Rotkvarija

639. SLAVKA RODIĆA-Adice

640. SLAVUJEVA-Adice

641. SLOBODANA BAJIĆA-Sajmište

642. SLOVAČKA-Rotkvarija

643. SMEDEREVSKA-Adice

644. SOKOLSKA-Adice

645. SOLUNSKA-Detelinara

646. SOMBORSKA-Telep

647. SOMBORSKA RAMPA-Bistrica

648. SONJE MARINKOVIĆ-Stari grad

649. SOPOĆANSLA-Adice

650. SOFIJE VUJIĆ-Vidovdansko naselje

651. SRBORBRANSKA-Klisa

652. SREMSKA-Stari grad

653. STANKA PAUNOVIĆA-Pervazovo naselje

654. STANOJA GLAVAŠA-Telep

655. STANOJA DUŠANOVIĆA-Adice

656. STANOJA STANOJEVIĆA-Bistrica

657. STARINE NOVAKA-Detelinara

658. STAROG VUJADINA-Veliki rit

659. STEVANA ALEKSIĆA-Slana bara

660. STEVANA BRANOVAČKOG-Stari grad

661. STEVANA VUKAMOVIĆA ČIKE-Klisa

662. STEVANA DEJANOVA-Bistrica

663. STEVANA DIVNINA BABE-Detelinara

664. STEVANA MILOVANOVA-Podbara

665. STEVANA MOKRANJCA-Detelinara

666. STEVANA MOMČILOVIĆA-Bistrica

667. STEVANA MUSIĆA-Stari grad i Liman 1

668. STEVANA PETROVIĆA BRILA-Bistrica

669. STEVANA SINĐELIĆA-Bistrica

670. STEVANA SREMCA-Rotkvarija

671. STEVANA HLADNOG-Bistrica

672. STEVANA HRISTIĆA-Bistrica

673. STEVANA ČALENIĆA-Bistrica

674. STERIJINA-Podbara

675. STEFANA DEČANSKOG-Vidovdansko naselje

676. STEFANA PRVOVENČANOG-Adice

677. STEFANA STEFANOVIĆA-Rotkvarija

678. STJEPANA MITROVA LJUBIŠE-Banatić

679. STOJANA JANKOVIĆA-Veliki rit

680. STOJANA NOVAKOVIĆA-Bistrica

681. STOJANA ČUPIĆA-Vidovdansko naselje

682. STRAŽILOVSKA-Stari grad

683. STRATIMIROVIĆEVA-Adamovićevo naselje

684. STRUMIČKA-Liman 1

685. STUDENIČKA-Adice

686. SUBOTIČKA-Telep

687. SUVOBORSKA-Adice

688. SUNČANI KEJ-Liman 1

689. SUTJESKA-Stari grad

690. TAKOVSKA-Sajmište

691. TARASA ŠEVČENKA-Detelinara

692. TVRĐAVA-Tvrđava

693. TEKELIJINA-Podbara

694. TELEPSKA-Telep

695. TEMERINSKA-Salajka

696. TEMERINSKI PUT-Slana bara,Klisa i vrt

697. TEODORA KRAČUNA-Detelinara

698. TEODORA MANDIĆA-Salajka

699. TEODORA PAVLOVIĆA-Adamovićevo naselje

700. TEŠANA PODRUGOVIĆA-Novi Majur

701. TITELSKA-Klisa

702. TIHOMIRA OSTOJIĆA-Telep

703. TICANOVA-Telep

704. TJENTIŠTE-Klisa

705. TODORA JOVANOVIĆA TOZE-Bistrica

706. TOLSTOJEVA-Grbavica

707. TOME MARETIĆA-Novi Majur

708. TOME ROSANDICA-Adice

709. TOMISLAVA MATASIĆA-Novi Majur

710. TONE HADŽIĆA-Adamovićevo naselje

711. TOPLICE MILANA-Sajmište

712. TRANDŽAMENTSKA-Novi Majur

713. TRG GALERIJA-Stari grad

714. TRG 27.MARTA-Adamovićevo naselje

715. TRG 23.OKTOBRA-slj

716. TRG DOSITEJA OBRADOVIĆA-Liman 1

717. TRG KOMENSKOG-Grbavica

718. TRG MAJKE JEVROSIME-Detelinara

719. TRG MIRA-Pervazovo naselje

720. TRG MLADENACA-Stari grad

721. TRG NEZNANOG JUNAKA-Stari grad

722. TRG 1.MAJA-Sajmište

723. TRG REPUBLIKE-Stari grad

724. TRG SLOBODE-Stari grad

725. TRG TOZE MARKOVIĆA-Stari grad

726. TRG FEHER FERENCA-Stari grad

727. TRG CARICE MILICE-Stari grad

728. TRI DOBRA JUNAKA-Vidovdansko naselje

729. TRIFKOVIĆEV TRG-Stari grad

730. TUNISLAVA PAUNOVIĆA-Novi Majur

731. TURGENJEVA-Sajmište

732. ĆIRILA I METODIJA-Telep

733. ĆIRAPNAOVA-Sajmište

734. UŽIČKA-Salajka

735. ULICA I- Šangaj

736. ULICA II- Šangaj

737. ULICA III- Šangaj

738. ULICA IV- Šangaj

739. ULICA V- Šangaj

740. ULICA VI- Šangaj

741. ULICA VII- Šangaj

742. ULICA VIII- Šangaj

743. UNSKA-Adice

744. UROŠA PREDIĆA-Sajmište

745. USPENSKA-Stari grad

746. USTANIČKA-Salajka

747. FEJEŠ KLARE-Telep

748. FELEGI TIVADARA-Rotkvarija

749. FILIPA VIŠNJIĆA-Podbara

750. FILIPA FILIPOVIĆA-Detelinara

751. FOČANSKA-Klisa

752. FRANJE KLUZA-Avijatičarsko naselje

753. FRANJE MALINA-Novi Majur

754. FRANJE STEFANOVIĆA-Novi Majur

755. FRUŠKOGORSKA-Liman 1 I Liman 2

756. FRUŠKOGORSKOG ODREDA-Novi Majur

757. FUTOŠKA-Grbavica, Sajmište I Vidovdanskonaselje

758. FUTOŠKI PUT-Telep i Bistrica

759. HAJDUK VELJKOVA-Sajmište

760. HADŽI ĐERINA-Sajmište

761. HADŽI RUVIMOVA-Detelinara

762. HADŽIĆ SVETIĆA-Podbara

763. HEPTAOVA-Sajmište

764. HEROJA PINKIJA-Telep

765. HEROJA TEPIĆA-Sajmište

766. HILANDARSKA.Rotkvarija

767. 1300 KAPLARA-Liman 4

768. HOPOVSKA-Grbavica

769. HRISTOFORA ZEFAROVIĆA-Vidovdansko naselje

770. CANKAREVA-Detelinara

771. CARA DUŠANA-Grbavica, Sajmište i Vidovdanskonaselje

772. CARA JOVANA NENADA-Bistrica

773. CARINSKA-PDV

774. CVEĆARSKA-Telep

775. CERSKA-Vidovdansko naselje

776. CETINJSKA-Adice

777. CRVENI ČOT-Slana bara

778. ČAJKOVSKOG-Salajka

779. ČENEJSKA-Slana bara

780. ČEREVIĆKA-Adice

781. ČERNIŠEVSKOG-Adamovićevo naselje

782. ČIKA STEVINA-Detelinara

783. ČURUŠKA-Vidovdansko naselje

784. ČUČUK STANINA-Vidovdansko naselje

785. DŽONA LENONA-Liman 2

786. ŠAJKAŠKA-Salajka

787. ŠANGAJSKA-Klisa

788. ŠARPLANINSKA-Telep

789. ŠAFARIKOVA-Rotkvarija i Stari grad

790. ŠEKSPIROVA-Liman 3

791. ŠENOINA-Stari Majur

792. ŠIŠATOVAČKA-Vidovdansko naselje

793. ŠKOLSKA-Grbavica

794. ŠTROSMAJEROVA-predgrađe Tvrđave

795. ŠUMADIJSKA-Podbara

796. ŠUMSKA-Telep

mapa-novi-sad.jpg

Slika: Mapa Novog Sada

Koristan link: MAPA

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tako je Cvrle! Bravo!

To je bio kućni broj koji je imao veći značaj nego što je to označavanje adrese stanovanja. To je bio svojevrstan JMBG 'glave porodice' po kome su se vodila i poreska zaduženja.

Brojevi su se uglavnom uklesavali iznad kapija i sluzili su i kao poreska i druge vrste evidencija, taj broj je predstavljao licnu kartu kuce, pa i porodice koja i koje su tu zivele i boravile! Ako prodjete Podbarom i Almaskim krajem, primeticete iznad kapija ove brojeve...

Izmenjeno (jucat)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo za kreatora ove teme, Lepo je znati vise i o gradovima u Srbiji.

 

Zeleo bih da docek nove Godine provedem u Novom Sadu (u kome jos nisam bio). pa me interesuje vase misljenje gde je lepoi veselo za docek i sta mi preporucujete da pogledam u ta dva-tri dana. Takogje trazio sam i smestaj na booking-u i nasao sam 5-6 hotela sa kultirnim cenama (oko 50-60 eur. za dvokrevetnu sobu po danu), pa dali imate neki predlog oko smestaja ili nekih apartmana za 4 osobe. Ne moraju biti mnogo jeftini ali da su blizu centra.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

http://www.apartmani-bonaca.co.rs/srpski/lokacija.htm

Probaj ovo, nalazi se u Kisackoj ulici, a to ti je do centra na nekih 15 minuta, jer je u delu Kisacke koja ide ka nadvoznjaku.

Sto se tice Nove Godine u Novom Sadu, ne znam šta bih ti rekla, mi smo godinama Novu Godinu slavili u restoranu Alaska barka, ali poslednje dve godine to činimo u kućnom ambijentu, jer smo se umorili od doterivanja i terevenki, ovako ili mi kod prijatelja ili oni kod nas dodju u trenerkama i uzivamo uz dobro vino, muziku za nasu dusu, hranu i naravno petarde. Sa naše terase se cuje koncert sa Trga Slobode, a vidi se i vatromet.

Lično nisam za doček Nove Godne napolju, više sam za restoransku varijantu, pa evo predloga, a ti se putem interneta informiši o cenama i sadržaju:

Klub Giardino u centru

Pub Only fools and horses u centru

Restoran Atina u centru

Restoran Alaska barka na Ribarcu tj. Ribarskom ostrvu - na Limanu, udaljeno od centra 5-6 km

Ako ste avanturistički tipovi, onda možete posecivati celu noc kafice u ulici Laze Teleckog, mislim da su pricali da su kafici otvoreni celu noc i slobodni za ulaz.

Mi smo vec malo u godinama biggrin.jpgbiggrin.jpgbiggrin.jpgplezko.jpg , pa nam izlasci za Novu Godinu nisu interesantni, ne prija nam guzva, vise volimo, a to radimo da za reprizu odemo u neki restoran na veceru sa prijateljima i muzikicu. Po pravilu onda ima svuda manje ljudi i prijatnije je...

Ti pitaj ako saznas za neki lokal ili smestaj, ja cu se potruditi da ti kazem svoje misljenje, a ti ces na kraju odluciti. Moze?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Imas apartmani Stari krovovi, udaljeni od centra 4 -5 km, pa imaš hotel Aurora na Beogradskom keju, imaš hotel Sajam kod sajma, imaš hotel Prezident (za njega mislim da je skup, ima 4 zvezdice). Imaš Zenit hotel u Zmaj Jovinoj, hotel Mediteraneo u centru u Ilije Ognjanovica, hotel Putnik u centru u Ilije Ognjanovića, hotel Vojvodina u centu (mislim da je oronuo, ali kazu da je uredan).

Sve ovo mozes naci na internetu, pa nazovi i raspitaj se za cene.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala na munjeviotom odgovoru, pogledacu sve ove restorane i kafice, ako budem pronasao jos nesto obavezno pisem ovde.

:kez:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vazi Damnjane, samo pitaj, mi cemo ti objasniti!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Od svih ovih hotela u centru ja bih preporučila Mediteraneo. Jeste malo skuplji, ali je u samom centru i deluje odlično.

Ako odlučiš da se smestiš negde van centra ja preporučujem vilu tj. hotel Vigor.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

uf, uf... par godina nisam u NSu i vecj ne znam o cemu pricate... cini mi se da ima dosta novih ugostiteljskih objekata, sto je dobro.

inace, Novog Sada se secjam i volim ga, jer volim moje studentske dane, i ulicu Dragise Brasovana i Novi dom kod keja, i finu kaficu sa prijateljicom u Kucji maloj, i knjizaru Prostor (stari, dok je bio ali i novi, ulaz iz Jevrejske ulice, gde sam odgledala mnoge stare filmove uz caj ili kaficu), Piping zbog prvih studentskih (brucoskih) zurki, cak i radio 100tku i 021 kojima sam zahvalna za mnoge ''ispunjene'' vikende (i besplatne karte za bioskope, balet, operu... :D ), i naravno Strand i kej... i dugo sedenje na plazi i zevanje u zvezde i Dunav i preko... uz nekog, jel'te ;)

dragi Novi Sade, dugo vecj nemam vremena za tebe, ni za prijatelje odande - prava steta :tuzni:

hvala vam na ovoj temi, za sve nas ljubitelje ovog grada. imam negde jednu brosuru o zenskoj strani Novog Sada; da li da postavim poneki tekst odande, ako ste zainteresovani?

pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Naravno da smo zainteresovani, fion!

Pridruži nam se slobodno!

A ja ću početi sa predstavljanjem znamenitosti našeg divnog grada. :srce:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka